Ύπνωση

Ορισμός

Η ύπνωση, που αναφέρεται επίσης ως υπνοθεραπεία ή υπνωτική υποβολή, είναι μια έκσταση-όπως κράτος, στο οποίο έχετε αυξημένη εστίαση και τη συγκέντρωση. Η ύπνωση γίνεται συνήθως με τη βοήθεια ενός θεραπευτή χρησιμοποιώντας λεκτική επανάληψη και νοητικές εικόνες. Όταν είστε κάτω από την ύπνωση, που συνήθως αισθάνονται ήρεμοι και χαλαροί, και να είναι πιο ανοιχτοί σε προτάσεις.

Η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τον έλεγχο ανεπιθύμητων συμπεριφορών ή για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει καλύτερα το άγχος ή πόνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, αν είστε πιο ανοιχτοί στην πρόταση κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, να μην χάσετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Η υπνοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση του στρες και το άγχος. Ειδικότερα, η ύπνωση μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος πριν από μια ιατρική διαδικασία, όπως μια βιοψία μαστού.

Η ύπνωση έχει μελετηθεί για άλλες καταστάσεις, όπως οι εξής:

 • Τον έλεγχο του πόνου. Ύπνωση μπορεί να είναι επωφελής για τον πόνο που σχετίζεται με τον καρκίνο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ινομυαλγία, προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης, οδοντιατρικές επεμβάσεις και πονοκεφάλους.
 • Εξάψεις. Ύπνωση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα των εξάψεων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση.
 • Αλλαγή συμπεριφοράς. Η ύπνωση έχει χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία στη θεραπεία της αϋπνίας, κρεβάτι-βρέξιμο, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και οι φοβίες.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η ύπνωση που είναι από έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή ή την υγεία επαγγελματική φροντίδα θεωρείται ένα ασφαλές, συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, η ύπνωση μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες σε ύπνωση είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Πονοκέφαλος
 • Υπνηλία ή ζάλη
 • Άγχος ή αγωνία
 • Δημιουργία ψευδών αναμνήσεων

Χρησιμοποιήστε ιδιαίτερη προσοχή πριν από τη χρήση της ύπνωσης για παλινδρόμησης ηλικία για να σας βοηθήσει να ξαναζήσει προηγούμενες εκδηλώσεις στη ζωή σας. Η πρακτική αυτή εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη και έχει περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του. Μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και μπορεί να αλλάξει τις αναμνήσεις σας ή να οδηγήσει στη δημιουργία ψευδών αναμνήσεων.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για να υποβληθεί σε ύπνωση. Αλλά είναι μια καλή ιδέα να φορούν άνετα ρούχα για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ξεκούραστα, έτσι ώστε δεν είστε διατεθειμένοι να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Ύπνωση. Τον έλεγχο του πόνου.
Ύπνωση. Τον έλεγχο του πόνου.

Να είστε βέβαιος ότι επιλέγετε προσεκτικά έναν θεραπευτή ή επαγγελματία υγείας για να εκτελέσει την ύπνωση. Πάρτε μια σύσταση από κάποιον που εμπιστεύεστε. Μάθετε τόσο πολύ όπως μπορείτε για κάθε θεραπευτή που έχετε υπόψη σας. Ξεκινήστε με ερωτήσεις, όπως:

 • Μήπως έχετε την εκπαίδευση σε έναν τομέα όπως η ψυχολογία, ιατρική, κοινωνική εργασία ή την οδοντιατρική;
 • Είσαι άδεια στην ειδικότητά σας σε αυτή την κατάσταση;
 • Πού πήγες στο σχολείο, και πού έκανες μεταπτυχιακή εκπαίδευση σας;
 • Πόσο κατάρτισης είχατε στην υπνοθεραπεία και από ποια σχολεία;
 • Τι επαγγελματικές οργανώσεις ανήκετε;
 • Πόσο καιρό ήσουν στην πράξη;
 • Ποιες είναι οι αμοιβές σας;
 • Θα ασφαλιστική κάλυψη των υπηρεσιών σας;

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ο θεραπευτής θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της ύπνωσης και να επανεξετάσει τι ελπίζετε να πετύχετε. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής θα συνήθως μιλούν με ένα απαλό, χαλαρωτικό τόνο και να περιγράψει τις εικόνες που δημιουργούν μια αίσθηση χαλάρωσης, την ασφάλεια και την ευημερία.

Όταν είστε σε μια δεκτική κατάσταση, ο θεραπευτής θα προτείνει τρόπους για να πετύχετε τους στόχους σας, όπως η μείωση του πόνου ή την εξάλειψη των πόθους να καπνίζουν. Ο θεραπευτής μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απεικονίσει ζωντανή, ουσιαστική νοητικές εικόνες του εαυτού σας επίτευξη των στόχων σας.

Όταν τελειώνει η συνεδρία, είτε είστε σε θέση να φέρετε τον εαυτό σας από την ύπνωση ή θεραπευτή σας βοηθά να τερματίσετε έκσταση-όπως κράτος σας.

Σε αντίθεση με το πώς η ύπνωση είναι μερικές φορές απεικονίζεται σε ταινίες ή στην τηλεόραση, δεν μπορείτε να χάσετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας, ενώ κάτω από την ύπνωση. Επίσης, μπορείτε γενικά να εξακολουθήσουν να έχουν επίγνωση της και να θυμηθούμε τι συμβαίνει κάτω από την ύπνωση.

Μπορεί τελικά να είναι σε θέση να ασκήσουν αυτο-ύπνωση, στην οποία θα προκαλέσει μια κατάσταση ύπνωσης στον εαυτό σου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ικανότητα, όπως απαιτείται - για παράδειγμα, μετά από μια συνεδρία χημειοθεραπείας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Η ύπνωση μπορεί να είναι αποτελεσματική στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον πόνο, το στρες και το άγχος. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη διακοπή του καπνίσματος ή την απώλεια βάρους.

Η ύπνωση δεν είναι σωστό για τον καθένα, όμως. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι σε θέση να εισέλθει σε μια κατάσταση ύπνωσης πλήρως ώστε να καταστεί αποτελεσματική. Ορισμένοι θεραπευτές πιστεύουν ότι το πιο πιθανό είναι να είναι υπνωτισμένοι, το πιο πιθανό είναι ότι θα επωφεληθούν από την ύπνωση.

Βλέπε επίσης