Εβδομάδα εγκυμοσύνης μέχρι την Εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία: γνωρίζουν τους κινδύνους

Ανησυχώντας για την εγκυμοσύνη και την παχυσαρκία; κατανοήσει τους κινδύνους της παχυσαρκίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - plus μέτρα για την προώθηση μια υγιή εγκυμοσύνη.

Όντας παχύσαρκο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Μάθετε περισσότερα για τις πιθανές επιπλοκές συστάσεις για αύξηση του σωματικού βάρους και τι μπορείτε να κάνετε για να προωθήσει μια υγιή εγκυμοσύνη.

Τι θεωρείται παχύσαρκο;

Η παχυσαρκία ορίζεται ως έχει υπερβολική ποσότητα σωματικού λίπους. Ένας τύπος με βάση το ύψος και το βάρος - που ονομάζεται δείκτης μάζας σώματος (BMI) - χρησιμοποιείται συχνά για να προσδιοριστεί αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο.

ΔΜΣ Σωματικό βάρος
Κάτω από 18.5 Λιποβαρής
18,5-24,9 Κανονικός
25-29,9 Υπέρβαρος
30 και υψηλότερες Παχύσαρκος
40 και υψηλότερες Extreme παχυσαρκία

Θα μπορούσε η παχυσαρκία να επηρεάσει την ικανότητά μου να μείνω έγκυος;

Όντας παχύσαρκο μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα σας, αναστέλλοντας κανονική ωορρηξία. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει την έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ μιας γυναίκας, το ίδιο κάνει και ο κίνδυνος των ανεπιτυχών IVF.

Πώς θα μπορούσε η παχυσαρκία να επηρεάσει την εγκυμοσύνη μου;

Όντας παχύσαρκοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων επιπλοκών της κύησης, όπως οι εξής:

 • Ο διαβήτης κύησης. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της κύησης (διαβήτης της κύησης) από ό, τι οι γυναίκες που έχουν κανονικό βάρος.
 • Η προεκλαμψία. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος και πρωτεΐνη στα ούρα μετά από 20 εβδομάδες κύησης (προεκλαμψία).
 • Λοίμωξη. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης μετά τον τοκετό, αν το μωρό παραδίδεται κολπικά ή με καισαρική τομή.
 • Θρόμβωση. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής κατάστασης στην οποία ένας θρόμβος μέσα σε αιμοφόρο αγγείο (θρόμβωση).
 • Η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σε αυξημένο κίνδυνο για μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή του ύπνου κατά την οποία αναπνοή σταματά επανειλημμένα και ξεκινά (αποφρακτική άπνοια ύπνου). Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες αποφρακτική άπνοια ύπνου.
 • Εκπρόθεσμες εγκυμοσύνης. Παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ότι η εγκυμοσύνη θα συνεχιστεί και μετά την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.
 • Εργασιακά προβλήματα. Επαγωγή εργασίας είναι πιο κοινή σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να παρεμβαίνει με τη χρήση ορισμένων τύπων αναλγητικά φάρμακα, όπως ένα επισκληρίδιο μπλοκ.
 • Καισαρική τομή. Παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα επιλογής και έκτακτης ανάγκης καισαρική τομή. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καισαρική τομή επιπλοκών, όπως η καθυστερημένη επούλωση πληγών και μολύνσεων. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν μια επιτυχημένη κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC).
 • Η απώλεια της εγκυμοσύνης. Παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας.

Βλέπε επίσης

Η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία: γνωρίζουν τους κινδύνους

Πώς θα μπορούσε η παχυσαρκία να επηρεάσει το μωρό μου;

Εβδομάδα εγκυμοσύνης μέχρι την εβδομάδα. Ο διαβήτης κύησης.
Εβδομάδα εγκυμοσύνης μέχρι την εβδομάδα. Ο διαβήτης κύησης.

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας για ένα μωρό, όπως οι εξής:

 • Μακροσωμία. Οι γυναίκες που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο την παροχή ενός βρέφους που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο (μακροσωμία) και έχει περισσότερο σωματικό λίπος από το κανονικό. Η έρευνα δείχνει ότι καθώς αυξάνεται το βάρος γέννησης, το ίδιο κάνει και ο κίνδυνος της παιδικής παχυσαρκίας.
 • Οι χρόνιες παθήσεις. Όντας παχύσαρκοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ότι το μωρό σας θα αναπτύξει καρδιοπάθεια ή διαβήτη ως ενήλικας.
 • Γενετικές ανωμαλίες. Έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο να αποκτήσουν ένα μωρό που γεννιέται με συγγενή ανωμαλία, όπως ένα πρόβλημα με την καρδιά ή μια κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό (νευρικού σωλήνα).

Πόσο βάρος θα πρέπει να κερδίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Βάρος προ-εγκυμοσύνης σας και το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), καθώς και την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας, όλα παίζουν ρόλο στον καθορισμό πόσο βάρος θα πρέπει να κερδίσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εργασία με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας για να καθορίσετε τι είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας και να διαχειριστείτε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ξεκινήστε με την εξέταση αυτών των γενικών κατευθύνσεων για την αύξηση του βάρους της εγκυμοσύνης και της παχυσαρκίας:

 • Ενιαία εγκυμοσύνης. Εάν είστε παχύσαρκοι και μεταφέρουν ένα μωρό, η συνιστώμενη αύξηση του σωματικού βάρους είναι 11 έως 20 λίβρες (περίπου 5-9 κιλά).
 • Η πολύδυμη κύηση. Εάν είστε παχύσαρκοι και μεταφέρουν δίδυμα ή πολλαπλάσια, η συνιστώμενη αύξηση του σωματικού βάρους είναι 25 έως 42 λίρες (περίπου 11 έως 19 κιλά).

Παρόλα αυτά, μερικές έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες μπορεί να κερδίσει με ασφάλεια λιγότερο βάρος από ό, τι συνιστούν οι κατευθυντήριες γραμμές.

Αντί να κερδίζουν ή χάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ενθαρρύνω να επικεντρωθεί στην αποφυγή υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα χρειάζονται εξειδικευμένη περίθαλψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν είστε παχύσαρκοι, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί στενά την εγκυμοσύνη σας. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει:

 • Πρόωρη δοκιμή για τον διαβήτη κύησης. Για τις γυναίκες με μέσο κίνδυνο διαβήτη κύησης, μια δοκιμασία διαλογής που ονομάζεται δοκιμασία πρόκλησης γλυκόζης γίνεται συχνά μεταξύ των εβδομάδων 24 και 28 της εγκυμοσύνης. Εάν είστε παχύσαρκοι και έγκυος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη δοκιμή προσυμπτωματικού ελέγχου νωρίτερα στην εγκυμοσύνη σας - ίσως ακόμη και κατά την πρώτη προγεννητική επίσκεψη σας. Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας είναι φυσιολογικό, θα επαναλάβει πιθανό το τεστ ελέγχου μεταξύ των εβδομάδων 24 και 28 της εγκυμοσύνης.
 • Καθυστέρηση εμβρύου με υπερήχους. Εμβρύου με υπερήχους είναι μια απεικονιστική τεχνική που χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες του μωρού στη μήτρα σας. Εμβρύου με υπερήχους γίνεται συνήθως μεταξύ των εβδομάδων 18 και 20 της εγκυμοσύνης για να αξιολογήσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μωρού. Δεδομένου ότι τα κύματα υπερήχων δεν διαπερνούν εύκολα κοιλιακό λιπώδη ιστό, ωστόσο, η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβρύου με υπερήχους. Αποτελέσματα υπερήχων μπορεί να είναι πιο λεπτομερείς εάν η δοκιμή γίνεται μερικές εβδομάδες αργότερα, όπως μεταξύ των εβδομάδων 20 και 22 της εγκυμοσύνης.
 • Εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία. Παροχέας υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να συστήσει μια εμβρύου με υπερήχους που παρέχει μια λεπτομερή εικόνα της καρδιάς του μωρού σας (εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία) μεταξύ των εβδομάδων 20 και 22 της εγκυμοσύνης. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιείται για να αποκλειστεί ή να επιβεβαιωθεί ένα συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς.
 • Η συχνή προγεννητική επισκέψεις. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνή προγεννητική επισκέψεις για να παρακολουθεί την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Η τακτική του εμβρύου υπέρηχοι μπορεί να συνιστάται επίσης. Οι υπέρηχοι μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας αξιολογήσει την ανάπτυξη και το σχέδιο του μωρού σας για την παράδοση σας.

Τι μέτρα μπορώ να πάρω για να προωθήσει μια υγιή εγκυμοσύνη;

Μπορείτε να περιορίσετε την επίδραση της παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη σας και να εξασφαλίσει την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Για παράδειγμα:

 • Προγραμματίστε ένα ραντεβού προκατάληψη. Εάν είστε παχύσαρκοι και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει μια καθημερινή προγεννητική βιταμίνες και να σας παραπέμψει σε άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης - όπως ένα διαιτολόγο ή έναν ειδικό παχυσαρκία - που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και να επιτευχθεί ένα υγιές βάρος πριν από την εγκυμοσύνη.
 • Ζητήστε τακτική προγεννητική φροντίδα. Προγεννητική επισκέψεις μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας παρακολουθεί την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε ιατρική κατάσταση που μπορεί να έχετε - όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή άπνοια ύπνου - και να συζητήσουν τι μπορείτε να κάνετε για τη διαχείρισή τους.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Εργασία με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας ή ένα διαιτολόγο για να διατηρήσει μια υγιεινή διατροφή και να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους. Λάβετε υπόψη σας ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα χρειαστείτε περισσότερο φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μια καθημερινή προγεννητική βιταμίνη μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τα κενά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε ειδικές διατροφικές ανάγκες, λόγω της κατάστασης της υγείας, όπως ο διαβήτης.
 • Να είστε σωματικά δραστήριοι. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τους ασφαλείς τρόπους για να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
 • Αποφύγετε επικίνδυνες ουσίες. Εάν καπνίζετε, ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα. Το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά είναι εκτός ορίων, πάρα πολύ. Πάρτε OK παροχέα υπηρεσιών υγείας σας προτού να αρχίσετε - ή να σταματήσετε - λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων ή συμπληρωμάτων.

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών για εσάς και το μωρό σας. Για να διευκολύνει την ανησυχία σας, συνεργάζεται στενά με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους, τη διαχείριση οποιεσδήποτε ιατρικές καταστάσεις, και να παρακολουθεί την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του μωρού σας.

Βλέπε επίσης

Εβδομάδα εγκυμοσύνης μέχρι την εβδομάδα