Ανίκανος του τραχήλου της μήτρας

Ορισμός

Μια αναρμόδιος τράχηλος, που ονομάζεται επίσης ανεπαρκής τράχηλος, είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν αδύναμο ιστό του τραχήλου της μήτρας προκαλεί ή συμβάλλει στην πρόωρη γέννηση ή την απώλεια μιας κατά τα άλλα υγιή εγκυμοσύνη.

Πριν από την εγκυμοσύνη, του τραχήλου σας - το κατώτερο τμήμα της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο - είναι συνήθως κλειστή και άκαμπτη. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά και να σας προετοιμάσει για να γεννήσει, ο τράχηλος μαλακώνει σταδιακά, μειώνεται σε μήκος (σβήνει) και ανοίγει (διαστέλλεται). Εάν έχετε μια ανεπάρκεια μήτρας, του τραχήλου της μήτρας σας μπορεί να αρχίσει να ανοίξει πολύ σύντομα - προκαλώντας σας να γεννήσει πολύ νωρίς.

Μια αναρμόδιος τράχηλος μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνώσει και, ως αποτέλεσμα, τη θεραπεία. Αν ο τράχηλός σας αρχίζει να ανοίγει νωρίς, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προληπτική φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνά υπερηχογραφήματα ή μιας διαδικασίας που κλείνει τον τράχηλο της μήτρας με ισχυρά ράμματα (περίδεση του τραχήλου της μήτρας).

Συμπτώματα

Εάν έχετε ένα αναρμόδιος τράχηλος, ίσως να μην αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα, όπως του τραχήλου της μήτρας σας αρχίζει να ανοίγει κατά τη διάρκεια της πρόωρης εγκυμοσύνης. Ήπια δυσφορία κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών ή εβδομάδων Είναι δυνατόν, ωστόσο, ξεκινώντας από την εβδομάδα 15 έως την εβδομάδα 20 της εγκυμοσύνης. Να είστε στην επιφυλακή για:

 • Μια αίσθηση της πυέλου πίεσης
 • Μια οσφυαλγία
 • Ήπια κοιλιακές κράμπες
 • Μια αλλαγή στην κολπική απαλλαγή
 • Φως κολπική αιμορραγία

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός αναρμόδιος τράχηλος. Για παράδειγμα:

 • Συγγενείς συνθήκες. Μήτρας ανωμαλίες και γενετικές διαταραχές που επηρεάζουν μια ινώδη τύπος πρωτεΐνης που συνθέτει συνδετικούς ιστούς του σώματός σας (κολλαγόνο) μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μήτρας. Έκθεση σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES), μια συνθετική μορφή της οιστρογόνου ορμόνης, πριν από τη γέννηση, επίσης έχει συνδεθεί με αυχενική ανεπάρκεια.
 • Μαιευτικό τραύμα. Εάν έχετε βιώσει μια ρήξη του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εργασίας και την παράδοση, θα μπορούσατε να έχετε μια ανεπάρκεια μήτρας.
 • Ορισμένες διαδικασίες του τραχήλου της μήτρας Διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις -. Συμπεριλαμβανομένης μιας διαδικασίας που χρησιμοποιείται για να λάβει ένα δείγμα του τραχήλου της μήτρας ιστού (βιοψία του τραχήλου της μήτρας) και μια θεραπεία που χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για την αφαίρεση παθολογικού ιστού από τον τράχηλο της μήτρας (loop διαδικασία ηλεκτροχειρουργικής εκτομής ή ΕΠΕΔ) - μπορούν να συμβάλουν του τραχήλου της μήτρας ανεπάρκεια.
 • . Διαστολή και απόξεση (D & γ) Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ή τη θεραπεία διαφόρων μήτρας συνθήκες - όπως η βαριά αιμορραγία - ή να καταργήσετε την επένδυση της μήτρας μετά από μια αποβολή ή έκτρωση. Μπορεί να προκαλέσει δομικές βλάβες στον τράχηλο.

Περιορισμένη έρευνα δείχνει επίσης ότι οι μαύρες γυναίκες μπορεί να είναι σε αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια τραχήλου. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για τον προσδιορισμό των βαθύτερων αιτίων.

Εάν έχετε ένα ασυνήθιστα σύντομο τραχήλου της μήτρας, είστε σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Ωστόσο, πολλές γυναίκες που έχουν ένα φυσικά σύντομη τραχήλου παραδώσει στην ώρα τους.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Ανίκανος τράχηλο της μήτρας. Συγγενείς συνθήκες.
Ανίκανος τράχηλο της μήτρας. Συγγενείς συνθήκες.

Μια αναρμόδιος τράχηλος εγκυμονεί κινδύνους για την εγκυμοσύνη σας - ιδιαίτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο - όπως οι εξής:

 • Πρόωρος τοκετός
 • Η απώλεια της εγκυμοσύνης

Εάν το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα, αυτός ή αυτή θα μπορούσε να έχει ανησυχίες για την υγεία - όπως χαμηλό βάρος γέννησης, δυσκολία στην αναπνοή και υπανάπτυκτες όργανα. Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτερη για τα μωρά που γεννιούνται πριν την 32η εβδομάδα της κύησης.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν είστε έγκυος και έχετε παράγοντες κινδύνου για αναρμόδιος τράχηλος ή έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου σας, που δείχνει ότι θα μπορούσαν να έχουν αναρμόδιος τράχηλος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως. Ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, καθώς επίσης και τι να περιμένουμε από τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από τον διορισμό σας, ίσως να θέλετε να:

 • Ρωτήστε για την προ-ραντεβού περιορισμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να δει αμέσως. Αν αυτό δεν είναι η περίπτωση, ρωτήστε αν θα πρέπει να περιορίσουν τις δραστηριότητές σας ενώ περιμένετε για το ραντεβού σας.
 • Βρείτε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή φίλο που μπορείτε να συμμετάσχετε για το ραντεβού σας. Ο φόβος και το άγχος μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθεί σε αυτό παροχέα υπηρεσιών υγείας σας λέει. Πάρτε κάποιον μαζί που μπορούν να βοηθήσουν να θυμάστε όλες τις πληροφορίες.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Με αυτόν τον τρόπο, που δεν θα ξεχάσετε τίποτα σημαντικό που θέλετε να ρωτήσετε, και μπορείτε να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας.

Παρακάτω είναι μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας για μια αναρμόδιος τράχηλος. Εάν οποιαδήποτε πρόσθετες ερωτήσεις συμβεί σε σας κατά την επίσκεψή σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε.

 • Έχει τραχήλου της μήτρας μου αρχίσει να ανοίξει; Αν ναι, πόσο;
 • Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσει στην παράταση της εγκυμοσύνης μου;
 • Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να παρατείνουν την εγκυμοσύνη μου ή να βοηθήσουν το μωρό εκεί;
 • Χρειάζεται να είναι στην ξεκούραση στο κρεβάτι; Αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα; Τι είδους δραστηριότητες θα είμαι σε θέση να κάνω; Θα πρέπει να είμαι στο νοσοκομείο;
 • Ποια σημεία ή συμπτώματα θα πρέπει να ωθούν να σας καλέσουμε;
 • Ποια σημεία ή συμπτώματα θα πρέπει να ζητήσει να πάω στο νοσοκομείο;
 • Τι θα συμβεί στο μωρό μου, αν αυτός ή αυτή γεννιέται τώρα; Τι μπορώ να περιμένω;

Τι να αναμένετε από τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε θα παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια ή συμπτώματα σας;
 • Είχατε συσπάσεις ή αλλαγές στην κολπική απαλλαγή;
 • Είχατε προηγούμενες εγκυμοσύνες, αποβολές ή του τραχήλου της μήτρας χειρουργικές επεμβάσεις που δεν είμαι γνωρίζει;
 • Πόσο καιρό θα πάρει για να φτάσει στο νοσοκομείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για να οργανώσει οποιαδήποτε απαραίτητη φροντίδα των παιδιών, των μεταφορών και ούτω καθεξής;
 • Έχετε φίλους ή τους αγαπημένους αυτούς γύρω από το ξενοδοχείο που θα μπορούσε να φροντίσει για σας, αν χρειάζεστε ξεκούραση στο κρεβάτι;

Εξετάσεις και διάγνωση

Μια αναρμόδιος τράχηλος μπορεί να ανιχνευθεί μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και ακόμα και τότε διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη - ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας πρώτης εγκυμοσύνης. Για να βοηθήσουν στη διάγνωση ενός αναρμόδιος τράχηλος, παροχέα υπηρεσιών υγείας σας θα τεκμηριώσουν οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Επίσης, ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό σας. Να είστε βέβαιος να ενημερώσετε το γιατρό σας αν έχετε δοκιμάσει το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης απώλειες ή είχατε ένα δάκρυ του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εργασίας και την παράδοση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ορισμένες διαδικασίες του τραχήλου της μήτρας.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Ορισμένες διαδικασίες του τραχήλου της μήτρας.

Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει έχετε μια αναρμόδιος τράχηλος, αν έχετε:

 • Μια ιστορία της ανώδυνη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και το δεύτερο τρίμηνο παραδόσεις
 • Μια ιστορία της μικρής κόπους και σταδιακά παλαιότερες παραδόσεις σε προηγούμενες εγκυμοσύνες
 • Προχωρημένη του τραχήλου της μήτρας διαστολή και εξάλειψη πριν την εβδομάδα 28 της εγκυμοσύνης χωρίς επώδυνες συστολές, κολπική αιμορραγία, σπάζοντας το νερό (ρήξη μεμβρανών) ή λοίμωξη

Δοκιμές και διαδικασίες για να βοηθήσουν στη διάγνωση ενός αναρμόδιος τράχηλος κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου περιλαμβάνουν:

 • Διακολπικό υπερηχογράφημα. Εάν οι εμβρυϊκές μεμβράνες δεν είναι του τραχήλου ή του κόλπου σας, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει το διακολπικό υπερηχογράφημα για να αξιολογήσει το μήκος του τραχήλου της μήτρας σας, να καθορίσει πόσο ο τράχηλός σας έχει διασταλεί και να εξετάσει τις εμβρυϊκών υμένων. Κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου υπερήχων, ένα λεπτό αισθητήριο τοποθετείται στον κόλπο σας για να στείλει τα ηχητικά κύματα και να συγκεντρώσει τις σκέψεις του τραχήλου της μήτρας σας και κάτω μήτρα σε μια οθόνη.
 • Γυναικολογική εξέταση. Παροχέας υπηρεσιών υγείας σας θα εξετάσει τον τράχηλο σας για να δείτε αν το αμνιακό σάκο έχει αρχίσει να προεξέχει από το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας σας (πρόπτωση εμβρυϊκών υμένων). Αν οι εμβρυϊκών υμένων είναι του τραχήλου ή του κόλπου σας, έχετε μια ανεπάρκεια μήτρας. Ο γιατρός σας θα ελέγξει για ενδείξεις τυχόν συγγενείς παθήσεις ή του τραχήλου της μήτρας δάκρυα που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια μήτρας. Ο γιατρός σας θα ελέγξει για τις συστολές και, εάν είναι απαραίτητο, να τα παρακολουθούν.
 • Εργαστηριακές εξετάσεις. Εάν οι εμβρυϊκών υμένων είναι ορατά και ένα υπερηχογράφημα δείχνει σημάδια φλεγμονής, αλλά δεν έχετε συμπτώματα λοίμωξης, παροχέα υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να δοκιμάσει ένα δείγμα του αμνιακού υγρού (αμνιοπαρακέντηση) για τη διάγνωση ή τον αποκλεισμό μιας λοίμωξης του αμνιακό σάκο και υγρό (χοριοαμνιονίτιδα).

Θυμηθείτε, δεν υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να γίνουν πριν από την εγκυμοσύνη να προβλέψει αξιόπιστα την αναρμόδιος τράχηλος. Ωστόσο, ορισμένες δοκιμές που γίνονται πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ανωμαλιών της μήτρας που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια μήτρας. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία (MRI) - μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσουν λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των ιστών μέσα στο σώμα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υστεροσαλπιγγογραφία - μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να εξετάσει το εσωτερικό της μήτρας, των σαλπίγγων και την γύρω περιοχή - συνιστάται.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Θεραπείες για ή προσεγγίσεις για τη διαχείριση μιας αναρμόδιος τράχηλος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τα συμπληρώματα προγεστερόνης. Εάν έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εβδομαδιαία πλάνα από μια μορφή της ορμόνης προγεστερόνης που ονομάζεται caproate υδροξυπρογεστερόνη (Makena) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου σας. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθορίσει πώς προγεστερόνη μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες που έχουν ανεπάρκεια τραχήλου. Η προγεστερόνη είναι επίσης δεν συνιστάται για τις γυναίκες έγκυος με περισσότερα από ένα μωρό.
 • Serial υπέρηχοι. Εάν έχετε μια ιστορία της πρώιμης πρόωρου τοκετού, ο γιατρός σας μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει παρακολουθεί προσεκτικά το μήκος του τραχήλου της μήτρας σας, δίνοντάς σας υπερήχους κάθε δύο εβδομάδες από την εβδομάδα 15 έως την εβδομάδα 24 έως 26 της εγκυμοσύνης. Αν ο τράχηλός σας αρχίζει να ανοίγει ή να γίνει μικρότερη από ένα ορισμένο μήκος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περίδεση του τραχήλου της μήτρας.
 • Τραχήλου της μήτρας cerclage. Αν είστε λιγότερο από 24 εβδομάδες έγκυος ή έχουν ιστορικό πρόωρης πρόωρου τοκετού και ένας υπέρηχος δείχνει ότι ο τράχηλός σας είναι το άνοιγμα, μια χειρουργική διαδικασία που είναι γνωστή ως αυχενική περίδεση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γέννησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο τράχηλος ραμμένες κλείνει με ισχυρά ράμματα. Τα ράμματα μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια της εργασίας. Εάν έχετε μια ιστορία των πρόωρων γεννήσεων που είναι πιθανόν να οφείλεται σε ανεπάρκεια τραχήλου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης περίδεση του τραχήλου της μήτρας πριν τραχήλου της μήτρας σας αρχίζει να ανοίγει (προφυλακτική περίδεση). Αυτή η διαδικασία γίνεται συνήθως πριν από την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Τραχήλου της μήτρας cerclage δεν είναι κατάλληλη για όλους σε κίνδυνο πρόωρου τοκετού, όμως. Να είστε βέβαιος να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του τραχήλου της μήτρας cerclage.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης τη χρήση μιας συσκευής που να ταιριάζει στο εσωτερικό του κόλπου και έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει τη μήτρα στη θέση του (υπόθετο). Ένα υπόθετο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να ελαττώσει πίεση στον τράχηλο. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν ένας πεσσός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ανεπάρκεια τραχήλου.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εάν έχετε μια ανεπάρκεια μήτρας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τον περιορισμό της σεξουαλικής δραστηριότητας ή τον περιορισμό ορισμένων σωματικές δραστηριότητες. Ξεκούραση στο κρεβάτι μπορεί να συνταγογραφείται σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και δεν είναι μια αποδεδειγμένη θεραπεία για την πρόληψη της πρόωρης γέννησης.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Εάν έχετε ένα αναρμόδιος τράχηλος, ίσως να αισθάνονται ανήσυχοι για την εγκυμοσύνη σας. Ίσως να φοβόμαστε να σκεφτούμε για το μέλλον, και την προγεννητική επισκέψεις μπορεί να σας κάνει ιδιαίτερα νευρικό - για το φόβο ότι θα ακούσετε άσχημα νέα.

Δυστυχώς, το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με υγιείς τρόπους για να μείνετε ήρεμοι. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες τεχνικές, όπως φαντάζονται ευχάριστη αντικείμενα ή εμπειρίες ή να ακούτε μουσική, να μειώσει το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν γεννήσει πρόωρα, δεν θα επηρεάσει τη φυσική ανάρρωση από τον τοκετό. Ανάλογα με το πότε θα γεννήσει, όμως, το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί εντατική ιατρική φροντίδα. Ίσως να πρέπει να ανησυχούν για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το μωρό σας. Δεδομένου ότι ο γονέας ενός πρόωρου νεογνού, μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι κάνατε κάτι για να προκαλέσει την πρόωρη γέννηση ή ότι θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να το αποτρέψει. Αν είστε βιώνει αισθήματα ενοχής, μιλήσετε με το σύντροφό σας και τους αγαπημένους σας, καθώς και παροχέα υπηρεσιών υγείας σας. Προσπαθήστε να εστιάσουμε την ενέργειά σας σχετικά με τη φροντίδα και την γνωριμία με το παιδί σας.

Πρόληψη

Δεν μπορεί να αποτρέψει μια αναρμόδιος τράχηλος - αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προωθήσει μια υγιή, τελειόμηνα εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα:

 • Ζητήστε τακτική προγεννητική φροντίδα. Προγεννητική επισκέψεις μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας παρακολουθεί την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Αναφέρετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα που σας αφορούν, ακόμη και αν φαίνεται ανόητο ή ασήμαντο.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα χρειαστείτε περισσότερο φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μια καθημερινή προγεννητική βιταμίνη - ιδανικά ξεκινώντας λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη - μπορεί να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τυχόν διατροφικές ελλείψεις.
 • Η αύξηση του βάρους με σύνεση Κερδίζοντας το σωστό ποσό του βάρους μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του μωρού σας -. Και να το καταστήσει ευκολότερο να ρίξει τα επιπλέον κιλά μετά τον τοκετό. Η αύξηση του σωματικού βάρους από 25 έως 35 λίρες (περίπου 11 έως 16 κιλά) είναι συχνά συνιστάται για τις γυναίκες που έχουν ένα υγιές βάρος πριν από την εγκυμοσύνη. Εάν είστε υπέρβαροι πριν από τη σύλληψη, ίσως χρειαστεί να αποκτήσουν λιγότερο βάρος. Αν είστε μεταφέρουν δίδυμα ή τρίδυμα, ίσως χρειαστεί να κερδίσουν περισσότερο βάρος. Εργασία με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας για να καθορίσετε τι είναι σωστό για εσάς.
 • Αποφύγετε επικίνδυνες ουσίες. Εάν καπνίζετε, εγκαταλείψτε. Το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά είναι εκτός ορίων, πάρα πολύ. Επιπλέον, τα φάρμακα οποιουδήποτε τύπου - ακόμα και εκείνες που είναι διαθέσιμες over-the-counter - αξίζουν προσοχή. Πάρτε OK παροχέα υπηρεσιών υγείας σας πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα.

Εάν έχετε ένα αναρμόδιος τράχηλος, είστε σε κίνδυνο πρόωρης απώλειας της γέννησης ή της εγκυμοσύνης σε επόμενες κυήσεις. Αν σκέφτεστε να πάρει και πάλι έγκυος, εργάζονται με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας για να κατανοήσει τους κινδύνους και τι μπορείτε να κάνετε για να προωθήσει μια υγιή εγκυμοσύνη.

Βλέπε επίσης