Τραχήλου της μήτρας cerclage

Ορισμός

Αυχενική cerclage είναι μια διαδικασία στην οποία χρησιμοποιούνται ράμματα για να κλείσει τον τράχηλο - το κατώτερο τμήμα της μήτρας που ανοίγει με τον κόλπο - κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γέννησης.

Τραχήλου της μήτρας cerclage μπορεί να γίνει μέσω του κόλπου (διακολπική περίδεση του τραχήλου της μήτρας) ή μέσω της κοιλιάς (διακοιλιακό περίδεση του τραχήλου της μήτρας). Συνήθως, τα ράμματα αφαιρούνται όταν ένα μωρό θεωρείται πλήρης όρος - κατά την εβδομάδα 37 της εγκυμοσύνης. Εάν είναι απαραίτητο, τα ράμματα μπορούν να αφαιρεθούν νωρίτερα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περίδεση του τραχήλου της μήτρας, αν ο τράχηλός σας είναι σε κίνδυνο από το άνοιγμα, πριν το μωρό σας είναι έτοιμο να γεννηθεί ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αν ο τράχηλός σας αρχίζει να ανοίγει πολύ νωρίς. Ωστόσο, περίδεση του τραχήλου της μήτρας δεν είναι κατάλληλη για όλους. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και δεν εμποδίζει πάντα πρόωρο τοκετό. Κατανοήστε τους κινδύνους περίδεση του τραχήλου της μήτρας και κατά πόσον η διαδικασία θα μπορούσε να ωφελήσει εσάς και το μωρό σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Πριν από την εγκυμοσύνη, ο τράχηλος είναι κλειστό και άκαμπτο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τράχηλος μαλακώνει σταδιακά, μειώνεται σε μήκος (σβήνει) και ανοίγει (διαστέλλεται) στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη γέννηση. Εάν έχετε ένα ανεπαρκές ή αδύναμος τράχηλος, όμως, του τραχήλου της μήτρας σας μπορεί να αρχίσει να ανοίξει πάρα πολύ σύντομα. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να γεννήσει πρόωρα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περίδεση του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποτρέψει την πρόωρη γέννηση, αν έχετε:

 • Μια ιστορία τριών δευτέρου τριμήνου αποβολές ή πρόωρων τοκετών ή δύο δευτέρου τριμήνου αποβολές χωρίς άλλες αναγνωρίσιμες αιτίες
 • Μια σύντομη τραχήλου της μήτρας - όπως φαίνεται από τον υπέρηχο πριν από την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης - ιδιαίτερα εάν είχατε ένα αυχενικό τραυματισμό, ιστορικό πρόωρου τοκετού ή πολλαπλές αποβολές κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου σας, ή το μήκος του τραχήλου της μήτρας σας μειώνεται με ταχύ ρυθμό παρά τη θεραπεία με την προληπτική φάρμακα
 • Διαστολή του τραχήλου της μήτρας με ορατό αμνιακό σάκο πριν από την 24η εβδομάδα της κύησης (έκτακτης ανάγκης ή διάσωσης περίδεση)

Εάν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενων αποβολών, παρά τη θεραπεία με προληπτικά φάρμακα ή περίδεση του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει περίδεση του τραχήλου της μήτρας πριν από τη σύλληψη. Είναι δυνατόν, ωστόσο, ότι η περίδεση μπορούσε να μειώσει τη γονιμότητα σας.

Τραχήλου της μήτρας cerclage δεν είναι κατάλληλη για όλους σε κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Ο γιατρός σας μπορεί να αποθαρρύνει τις περίδεση του τραχήλου της μήτρας, αν έχετε:

 • Κολπική αιμορραγία
 • Ο πρόωρος τοκετός
 • Μια ενδομήτρια λοίμωξη
 • Η πρόωρη ρήξη των μεμβρανών - όταν το υγρό γεμάτο μεμβράνη που περιβάλλει και τα μαξιλάρια του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αμνιακό σάκο) διαρροές ή τα διαλείμματα εργασίας, πριν αρχίσει
 • Πρόπτωση εμβρυϊκών υμένων - μια κατάσταση στην οποία οι αμνιακό σάκο προεξέχει μέσα από το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας
 • Μια πολλαπλή κύηση
 • Ένα σημαντικό κίνδυνο αποβολής λόγω της σοβαρής εμβρυϊκής ανωμαλίας

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Κίνδυνοι που σχετίζονται με περίδεση του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη
 • Συστολές της μήτρας
 • Κολπική αιμορραγία
 • Ένα δάκρυ στον τράχηλο της μήτρας (του τραχήλου της μήτρας ρήξη)
 • Αδυναμία του τραχήλου της μήτρας για να συντομεύσει ή να ανοίξετε (του τραχήλου της μήτρας δυστοκία)
 • Μόνιμη στένωση ή το κλείσιμο του τραχήλου της μήτρας (στένωση του τραχήλου της μήτρας)
 • Μια ανώμαλη σύνδεση μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του κόλπου (κυστο-κολπικά συρίγγιο)
 • Ρήξη της μήτρας
 • Πυρετός
 • Πρόωρα πρόωρη ρήξη των μεμβρανών - όταν το υγρό γεμάτο μεμβράνη που περιβάλλει και τα μαξιλάρια του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αμνιακό σάκο) διαρροές ή τα διαλείμματα εργασίας πριν αρχίσει και πριν από την εβδομάδα 37 της εγκυμοσύνης
 • Κίνηση ή χαλάρωση των ραμμάτων (ράμματα μετανάστευση)
 • Ο πρόωρος τοκετός
 • Αποβολή

Μετά την παραλαβή του τραχήλου της μήτρας cerclage, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε διαρροή υγρού από τον κόλπο σας, ένα σημάδι των πρόωρων πρόωρη ρήξη των μεμβρανών. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας cerclage πριν την εβδομάδα 37 της εγκυμοσύνης, αν έχετε πρόωρα πρόωρη ρήξη των μεμβρανών και μόλυνση της μήτρας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Τραχήλου της μήτρας cerclage. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Τραχήλου της μήτρας cerclage. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πριν τραχήλου της μήτρας cerclage, ο γιατρός σας θα κάνει πιθανώς ένα υπερηχογράφημα για τον έλεγχο των ζωτικών σημείων του μωρού σας και να αποκλείσει τυχόν σημαντικές γενετικές ανωμαλίες. Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει επίσης ένα επίχρισμα του τραχήλου της μήτρας εκκρίσεις σας ή να κάνετε αμνιοκέντηση - μια διαδικασία στην οποία ένα δείγμα του αμνιακού υγρού αφαιρείται από τη μήτρα - για να ελέγξει για μόλυνση. Εάν έχετε μια λοίμωξη που απαιτεί αντιβιοτικά, στην ιδανική περίπτωση θα ολοκληρώσουν τη θεραπεία πριν από την περίδεση γίνεται. Αν ο τράχηλός σας έχει ήδη αρχίσει να ανοίξει ή ένας υπέρηχος δείχνει ότι ο τράχηλός σας είναι μικρή, όμως, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει αντιβιοτικά λίγο πριν από τη διαδικασία για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αποφυγή σεξ για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη διαδικασία.

Στην ιδανική περίπτωση, μια εκλεκτική τραχήλου cerclage γίνεται μεταξύ των εβδομάδων 12 και 16 της κύησης. Έκτακτης ανάγκης ή διάσωσης περίδεση, όμως, μπορεί να γίνει μέχρι την 24 η εβδομάδα της κύησης, αν μια γυναικολογική εξέταση ή υπερηχογράφημα δείχνει ότι ο τράχηλός σας έχει αρχίσει να ανοίγει. Τραχήλου της μήτρας cerclage είναι συνήθως αποφεύγονται μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, λόγω του κινδύνου ρήξης το αμνιακό σάκο και προκαλώντας πρόωρη γέννηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, του τραχήλου της μήτρας cerclage μπορεί να γίνει πριν την εγκυμοσύνη.

Αν έχετε πρόπτωση εμβρυϊκών υμένων - μια κατάσταση κατά την οποία το αμνιακό σάκο προεξέχει μέσα από το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας - και παροχέα υπηρεσιών υγείας σας προτείνει περίδεση του τραχήλου της μήτρας, αυτός ή αυτή θα την αντιμετώπιση της κατάστασης, πριν κάνει τη διαδικασία. Ο γιατρός σας μπορεί να τοποθετήσει ένα λεπτό σωλήνα (καθετήρα) στην ουρήθρα σας για να συμπληρώσετε την κύστη σας και επανατοποθετήστε το αμνιακό σάκο. Εναλλακτικά, ο γιατρός σας μπορεί να εισαγάγετε ένα μπαλόνι μύτες καθετήρα πέρα ​​από το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας σας και να φουσκώνουν το λαμπτήρα για να ωθήσει το αμνιακό σάκο πίσω στη θέση του.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Τραχήλου της μήτρας cerclage γίνεται συνήθως ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία σε ένα νοσοκομείο ή κέντρο χειρουργική επέμβαση με περιφερειακή ή γενική αναισθησία. Οι περισσότεροι περίδεση του τραχήλου της μήτρας διαδικασίες γίνονται μέσω του κόλπου. Τραχήλου της μήτρας cerclage θα μπορούσε να γίνει μέσω της κοιλιάς, αν διακολπική περίδεση είναι ανεπιτυχής ή ανατομικά δύσκολες οφείλεται σε ένα εξαιρετικά σύντομο, σχισίματα ή σημαδεμένο τράχηλο.

Ορισμός. Μετά τη διαδικασία.
Ορισμός. Μετά τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Κατά τη διάρκεια της διακολπική περίδεση του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός σας θα εισάγει ένα διαστολέα στον κόλπο σας και πιάστε τράχηλο της μήτρας σας με λαβίδα δαχτυλίδι. Αυτός ή αυτή μπορεί να χρησιμοποιούν υπερήχους για την καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει πιθανώς μια τεχνική γνωστή ως η McDonald περίδεση ή Shirodkar περίδεση. Η έρευνα δείχνει καμία σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο μεθόδων.

Για να τοποθετήσετε το McDonald περίδεση, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα μια βελόνα για να τοποθετήσει ράμματα γύρω από το εξωτερικό του τραχήλου της μήτρας σας. Στη συνέχεια, αυτός ή αυτή θα δέσει σφιχτά τα άκρα των ράμματα για να κλείσει τον τράχηλό σας.

Στο Shirodkar μέθοδο, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει λαβίδα δαχτυλίδι για να τραβήξει τον τράχηλο σας προς το άτομό του, ενώ το τράβηγμα πίσω τα πλευρικά τοιχώματα του κόλπου σας. Στη συνέχεια, αυτός ή αυτή θα κάνει μικρές τομές στον τράχηλο της μήτρας σας, όπου σας ικανοποιεί κολπικό ιστό σας. Στη συνέχεια, αυτός ή αυτή θα περάσει μια βελόνα με ταινία μέσα από τις τομές και δέστε σφιχτά τράχηλο της μήτρας σας κλειστά. Μετά από αυτή τη μέθοδο, παροχέα υπηρεσιών υγείας σας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λεπτά ράμματα για να επανατοποθετήσουν κολπικού ιστού που έχει πληγεί από τις τομές. Αν ένα μοναδικό κυκλοτερή δεν παρέχει αρκετή κλείσιμο, παροχέα υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να τοποθετήσει μια δεύτερη περίδεση γύρω από τον τράχηλό σας.

Κατά τη διάρκεια της διακοιλιακό περίδεση του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός σας θα κάνει μια τομή στην κοιλιά σας. Αυτός ή αυτή θα μπορούσε να ανυψώσει απαλά τη μήτρα σας να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις τράχηλο της μήτρας. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να τοποθετήσει ταινία γύρω από το στενό πέρασμα που συνδέει το κάτω μέρος της μήτρας σας για να τραχήλου σας και δέστε σφιχτά τράχηλο της μήτρας σας κλειστά. Στη συνέχεια, αυτός ή αυτή θα εγκατασταθούν στη μήτρα σας πίσω στη θέση του και να κλείσει την τομή.

Μετά τη διαδικασία
Μετά την περίδεση του τραχήλου της μήτρας, ο γιατρός σας θα κάνει πιθανώς ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξει το μωρό σας ευημερία. Αν είχατε ένα διακοιλιακό περίδεση του τραχήλου της μήτρας, αυτός ή αυτή είναι πιθανό να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε ότι η ροή του αίματος μέσω της μήτρας δεν επηρεάστηκε από τη διαδικασία και ότι το αμνιακό σάκο που τοποθετείται πάνω από την περίδεση. Μπορεί να αντιμετωπίσετε κηλίδες αίματος, κράμπες και επώδυνη ούρηση για λίγες μέρες. Acetaminophen συνιστάται για πόνο ή δυσφορία. Εάν ο γιατρός σας χρησιμοποιείται λεπτά ράμματα για να επανατοποθετήσουν κολπικό ιστό επηρεάζεται από τομές στο τράχηλο της μήτρας σας, ίσως παρατηρήσετε πέρασμα του ράμματος σε δύο έως τρεις εβδομάδες, καθώς τα ράμματα διαλύονται.

Αν είχατε περίδεση του τραχήλου της μήτρας που βασίζονται στο ιστορικό σας αποβολών ή πρόωρων τοκετών, θα είστε σε θέση να πάει στο σπίτι μετά από να ανακτήσει από το αναισθητικό. Ως προληπτικό μέτρο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει απομένουν για ξεκούραση στο κρεβάτι για δύο ημέρες και την αποφυγή σεξ για τουλάχιστον μία εβδομάδα και, αργότερα, με τη χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή.

Αν είχατε περίδεση του τραχήλου της μήτρας, επειδή ο τράχηλός σας είχε ήδη αρχίσει να ανοίξει ή ένας υπέρηχος έδειξε ότι ο τράχηλός σας είναι μικρή, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Ως προληπτικό μέτρο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τον περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας και το σεξ μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας - συνήθως την εβδομάδα 32 έως την εβδομάδα 34 της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης ξεκούραση στο κρεβάτι, αν και δεν είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία για την πρόληψη της πρόωρης γέννησης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη επισκέψεις για την εξέταση του τραχήλου της μήτρας σας μέχρι να γεννήσει.

Τραχήλου της μήτρας cerclage αφαίρεση
Η διακολπική περίδεση του τραχήλου της μήτρας είναι συνήθως αφαιρείται κατά την εβδομάδα 37 της εγκυμοσύνης - όταν ένα μωρό θεωρείται πλήρης όρος - ή και νωρίτερα αν αρχίσετε πρόωρο τοκετό. Ένα McDonald περίδεση τραχήλου συνήθως μπορεί να αφαιρεθεί στο γραφείο ενός φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης χωρίς αναισθητικό, ενώ Shirodkar περίδεση μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί σε κέντρο νοσοκομείο ή χειρουργική επέμβαση. Μετά από μια διακολπική περίδεση του τραχήλου της μήτρας αφαιρεθεί σε διάρκεια, θα συνήθως να είναι σε θέση να επαναλάβει τις συνήθεις δραστηριότητές σας, όπως μπορείτε να περιμένετε για την εργασία για να ξεκινήσει φυσικά.

Αν περιμένετε να έχουν μια καισαρική τομή και το σχέδιο για να κάνουν παιδιά στο μέλλον, μπορείτε να επιλέξετε να αφήσετε μια Shirodkar περίδεση του τραχήλου της μήτρας στη θέση του σε όλη την εγκυμοσύνη σας και αφότου το μωρό γεννιέται. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η περίδεση θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική γονιμότητα σας. Να είστε βέβαιος να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

Αν είχατε ένα διακοιλιακό περίδεση του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να έχετε μια άλλη τομή στην κοιλιά για να αφαιρέσετε την περίδεση. Ως αποτέλεσμα, ένα C-τμήμα είναι συνήθως συνιστάται κατά τη διάρκεια της 39ης εβδομάδας της κύησης. Το μωρό σας θα πρέπει να παραδοθεί μέσα από μια τομή γίνεται πάνω από την περίδεση. Κατά τη διάρκεια της καισαρική τομή, μπορείτε να επιλέξετε να έχουν την περίδεση αφαιρείται ή να το αφήσετε στη θέση του για τις μελλοντικές εγκυμοσύνες. Λάβετε υπόψη ότι η περίδεση θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική γονιμότητα σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Η αποτελεσματικότητα του τραχήλου της μήτρας cerclage είναι ένα θέμα συζήτησης. Οι μελέτες δείχνουν ότι η περίδεση μπορεί να βοηθήσει να παρατείνει την εγκυμοσύνη και να αποτρέψει την πρόωρη γέννηση για τις γυναίκες που έχουν ιστορικό αποβολών ή πρόωρων τοκετών και μια σύντομη τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η διαδικασία θα προωθήσει την υγεία του μωρού. Λάβετε υπόψη ότι ο χρόνος του τραχήλου της μήτρας cerclage μπορεί επίσης να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Η τελευταία του τραχήλου της μήτρας cerclage γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ότι η διαδικασία θα τονώσει πρόωρο τοκετό ή ρήξη των μεμβρανών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια επιτυχή κύηση μετά από περίδεση υποδεικνύει την ανάγκη για περίδεση κατά την εγκυμοσύνη στο μέλλον. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

Βλέπε επίσης