Βιοφυσικής προφίλ

Ορισμός

Μια βιοφυσικό προφίλ είναι μια προγεννητική εξέταση που χρησιμοποιείται για έλεγχο σε ένα μωρό ευημερία. Η δοκιμή συνδυάζει την παρακολούθηση του εμβρύου καρδιακού ρυθμού (δοκιμή nonstress) και του εμβρύου με υπερήχους - μια τεχνική απεικόνισης που χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων ενός μωρού στη μήτρα. Κατά τη διάρκεια μιας βιοφυσικό προφίλ, τον καρδιακό ρυθμό του μωρού, την αναπνοή, οι κινήσεις, τον τόνο των μυών και του αμνιακού υγρού επίπεδο αξιολογούνται και δίνεται μια βαθμολογία.

Τυπικά, ένα βιοφυσικό προφίλ συνιστάται για γυναίκες σε κίνδυνο αποβολών. Βιοφυσική προφίλ γίνεται συνήθως μετά την εβδομάδα 32 της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η δοκιμή μπορεί να γίνει όταν η εγκυμοσύνη σας είναι αρκετά μακριά μαζί για την παράδοση πρέπει να θεωρείται - συνήθως μετά από εβδομάδες 24 έως 26 της εγκυμοσύνης. Μια χαμηλή βαθμολογία σε βιοφυσικό προφίλ μπορεί να σημαίνει ότι εσείς και το μωρό σας χρειάζονται περαιτέρω παρακολούθηση ή ειδική φροντίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρώιμη ή άμεση παράδοση μπορεί να συνιστάται.

Μια βιοφυσικό προφίλ είναι μια μη επεμβατική εξέταση που δεν δημιουργεί κανένα φυσικούς κινδύνους για εσάς ή το μωρό σας. Ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφές ότι ένα βιοφυσικό προφίλ μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας ενός μωρού. Μάθετε τι βιοφυσικό προφίλ περιλαμβάνει και το κατά πόσον αυτό το προγεννητικό τεστ μπορεί να ωφελήσει εσάς ή το μωρό σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Μια βιοφυσικό προφίλ χρησιμοποιείται για να αξιολογούν και να παρακολουθούν την υγεία του μωρού. Ο στόχος της βιοφυσική προφίλ είναι να αποφευχθεί η απώλεια της κύησης και την ανίχνευση εμβρυϊκή υποξία - όταν το μωρό στερείται επαρκούς παροχής οξυγόνου - αρκετά νωρίς, έτσι ώστε το μωρό μπορεί να παραδοθεί και δεν μπορεί να αντέξει μόνιμη βλάβη.

Το τεστ είναι πιο συχνά γίνεται, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολών. Ο γιατρός σας θα καθορίσει την αναγκαιότητα και το χρονοδιάγραμμα των βιοφυσική προφίλ με βάση το αν το μωρό σας θα μπορούσε να επιβιώσει αν παραδοθεί, νωρίς την σοβαρότητα της κατάστασής σας και τον κίνδυνο απώλειας της εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αρχικά ένα τροποποιημένο βιοφυσικό προφίλ - μια απλοποιημένη έκδοση της δοκιμής που περιλαμβάνει ένα τεστ nonstress και αξιολογεί αμνιακό υγρό μέσω υπερήχων. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να έχετε ένα πλήρες βιοφυσικό προφίλ, το οποίο μετρά, επίσης, την αναπνοή, οι κινήσεις του μωρού και τον μυϊκό τόνο.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα βιοφυσικό προφίλ αν έχετε:

 • Μια πολλαπλή κύηση
 • Μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης της κύησης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, μια διαταραχή του αίματος, λύκο, νόσο του θυρεοειδούς, νεφρική νόσο ή καρδιακή νόσο
 • Μια εγκυμοσύνη που έχει παραταθεί δύο εβδομάδες καθυστέρηση την ημερομηνία σας (postterm εγκυμοσύνης)
 • Μια ιστορία για την απώλεια κύησης
 • Ένα μωρό που έχει μειωθεί κινήσεις του εμβρύου ή του εμβρύου πιθανή προβλήματα ανάπτυξης
 • Πάρα πολύ αμνιακό υγρό (πολυδράμνιο) ή χαμηλό αμνιακό υγρό (ολιγάμνιο)
 • Rh (ρέζους) ευαισθητοποίηση - μια δυνητικά σοβαρή πάθηση που μπορεί να συμβεί όταν η ομάδα του αίματός σας είναι ρέζους αρνητικό και η ομάδα αίματος του μωρού σας είναι ρέζους θετικό
 • Ανησυχητικά τα αποτελέσματα από άλλες προγεννητικές εξετάσεις
Βιοφυσικής προφίλ. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Βιοφυσικής προφίλ. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης μια βιοφυσικό προφίλ, εάν είστε μεταξύ 40 και 42 εβδομάδων έγκυος. Τα οφέλη της έχοντας το τεστ γίνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντούτοις, δεν είναι σαφείς.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ότι έχετε ένα βιοφυσικό προφίλ μία φορά την εβδομάδα, δύο φορές την εβδομάδα ή, σπάνια, ακόμη πιο συχνά - ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας - μέχρι να γεννήσει.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Μια βιοφυσικό προφίλ είναι μια μη επεμβατική εξέταση που δεν ενέχει κανέναν φυσικούς κινδύνους για εσάς ή το μωρό σας.

Ενώ ένα βιοφυσικό προφίλ μπορεί να προσφέρει διαβεβαιώσεις για την υγεία του μωρού σας, μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος. Επιπλέον, βιοφυσικό προφίλ ενδέχεται να μην εντοπίσει ένα υπάρχον πρόβλημα ή μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν δεν υπάρχει κανένας.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι, ενώ ένα βιοφυσικό προφίλ είναι συχνά συνιστάται για τις γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών, δεν είναι πάντα σαφές ότι η δοκιμή μπορεί να προωθήσει την υγεία του μωρού.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Μια βιοφυσικό προφίλ συνήθως απαιτεί καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Ωστόσο, το υπερηχογράφημα μπορεί να χρειαστεί να γίνει με μια πλήρη κύστη.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Μια βιοφυσικό προφίλ μπορεί να γίνει στο γραφείο του παροχέα υπηρεσιών υγείας σας ή σε ένα νοσοκομείο. Η δοκιμή μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα για να ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής nonstress, θα βρίσκονται σε έναν πίνακα εξετάσεις. Θα έχετε πιθανόν την αρτηριακή σας πίεση που λαμβάνονται πριν από τη δοκιμή και σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Ο γιατρός σας ή ένα μέλος της ομάδας υγείας σας, θα τοποθετήσει δύο ζώνες σε όλη την κοιλιά σας. Μία ζώνη θα έχει αισθητήρες για τη μέτρηση του καρδιακού ρυθμού του μωρού σας, και το άλλο θα έχει αισθητήρες για την ανίχνευση συστολές της μήτρας. Θα πιθανό να σας ζητηθεί να πατήσετε ένα κουμπί, όταν κινείται το μωρό σας. Κινήσεις του μωρού σας Στη συνέχεια, θα πρέπει να σημειωθεί σχετικά με την εγγραφή της καρδιάς του εμβρύου. Ο γιατρός σας θα πρέπει να ψάχνει να δει αν η καρδιά του μωρού σας κτυπά γρηγορότερα όταν αυτός ή αυτή κινείται. Τυπικά, η δοκιμή διαρκεί 20 λεπτά. Ωστόσο, εάν το μωρό σας κοιμάται, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι αυτός ή αυτή ξυπνά για να εξασφαλίσει ακριβή αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να ξυπνήσει το μωρό κάνοντας ένα δυνατό θόρυβο ή ζητώντας σας να πιείτε ένα ποτήρι χυμό.

Κατά την εξέταση με υπερήχους, θα βρίσκονται επίσης σε έναν πίνακα εξετάσεις. Ο γιατρός σας ή ένας τεχνικός υπερηχογράφημα θα εφαρμόσει μια μικρή ποσότητα τζελ στην κοιλιά σας. Στη συνέχεια, αυτός ή αυτή θα τρίβετε μια μικρή συσκευή που ονομάζεται αισθητήριο πάνω στο δέρμα σας, η μετακίνηση από το ένα μέρος της κοιλιάς σας σε άλλο ανάλογα με τις ανάγκες. Το αισθητήριο θα εκπέμπουν παλμούς των ηχητικών κυμάτων που θα μεταφραστεί σε ένα μοτίβο φωτεινών και σκοτεινών περιοχών - δημιουργώντας μια εικόνα του μωρού σας σε μια οθόνη. Ο γιατρός σας ή ο τεχνικός υπερηχογράφημα θα αξιολογήσει στη συνέχεια αναπνευστικές κινήσεις του μωρού σας, κινήσεις του σώματος, τον μυϊκό τόνο και το αμνιακό υγρό επίπεδο. Το υπερηχογράφημα μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 30 λεπτά ή έτσι, ανάλογα με το αν το μωρό σας είναι ξύπνιο ή υπάρχει χρόνος αναμονής έως ότου το μωρό σας ξυπνά.

Ορισμός. Μετά τη δοκιμή.
Ορισμός. Μετά τη δοκιμή.

Μετά τη δοκιμή
Όταν το βιοφυσικό προφίλ είναι πλήρης, ο γιατρός σας θα συζητήσει πιθανό τα αποτελέσματα μαζί σας αμέσως.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Κάθε περιοχή που είναι αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια βιοφυσικό προφίλ δίνεται ένα σκορ 0 ή 2 πόντους, ανάλογα με το αν συγκεκριμένα κριτήρια. Μια παρτιτούρα μπορεί να δοθεί το συντομότερο η βιοφυσική δραστηριότητα παρατηρείται. Για παράδειγμα:

 • Εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού. Τα αποτελέσματα αυτού του τμήματος της δοκιμής (δοκιμή nonstress) ονομάζονται δραστικές ή μη αντιδραστικό. Εάν κτύπο της καρδιάς του μωρού σας επιταχύνει σε ένα ορισμένο επίπεδο, δύο ή περισσότερες φορές για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα μέσα σε 20 έως 40 λεπτά, τα αποτελέσματα θεωρούνται αντιδραστικά και 2, τα σημεία θα πρέπει να δοθεί. Αν κτύπο της καρδιάς του μωρού σας δεν πληροί ότι τα κριτήρια, τα αποτελέσματα θεωρούνται μη αντιδραστικό και 0 βαθμοί θα δοθούν. Λάβετε υπόψη ότι η μη αντιδραστικά αποτελέσματα ενδέχεται να προκύψουν επειδή το μωρό σας κοιμόταν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
 • Εμβρυϊκή αναπνοή. Εάν το μωρό σας εμφανίζει τουλάχιστον ένα παράδειγμα ρυθμική αναπνοή για 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο μέσα σε 30 λεπτά, 2 σημεία θα πρέπει να δοθεί. Αν η αναπνοή του μωρού σας δεν πληροί τα κριτήρια, 0 βαθμοί θα δοθούν.
 • Εμβρυϊκή κυκλοφορία. Εάν το μωρό σας κινείται το σώμα του ή τα άκρα τρεις ή και περισσότερες φορές μέσα σε 30 λεπτά, 2 σημεία θα πρέπει να δοθεί. Αν οι κινήσεις του μωρού σας δεν πληρούν τα κριτήρια, 0 βαθμοί θα δοθούν.
 • Fetal μυϊκό τόνο. Εάν το μωρό σας κινείται ένα άκρο από μια κλίση θέση σε μία εκτεταμένη θέση και γρήγορα πίσω σε μια κλίση θέση, 2 βαθμούς θα δοθεί. Αν τον μυϊκό τόνο του μωρού σας δεν πληροί τα κριτήρια, 0 βαθμοί θα δοθούν.
 • Αμνιακό υγρό επίπεδο. Ο τεχνικός υπερηχογράφημα θα ψάξει για το μεγαλύτερο ορατό τσέπη του αμνιακού υγρού. Για να αποκτήσετε ένα σκορ 2 βαθμούς, η τσέπη πρέπει να είναι ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Αν αμνιακό υγρό επίπεδο σας δεν πληροί τα κριτήρια, 0 βαθμοί θα δοθούν.

Οι επιμέρους βαθμοί συνέχεια προστίθενται μαζί για μια συνολική βαθμολογία. Τυπικά, ένα σκορ από 8 έως 10 είναι καθησυχαστική. Ένα αποτέλεσμα που είναι χαμηλότερο από 6 υποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα χαμηλό σκορ θα μπορούσε να οδηγήσει τον γιατρό σας να συστήσει μια πρώιμη ή άμεση παράδοση. Επιπλέον, εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι έχετε μια μικρή ποσότητα του αμνιακού υγρού, θα χρειαστείτε περαιτέρω δοκιμές και μπορεί να χρειαστεί να παραδώσει το μωρό σας νωρίς - ανεξάρτητα από τη συνολική βαθμολογία σας.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των βιοφυσικών προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κορτικοστεροειδών για να επιταχύνει την ωρίμανση των πνευμόνων του μωρού σας και την παρουσία της λοίμωξης.

Να είστε βέβαιος να συζητήσει τα αποτελέσματα των βιοφυσικών προφίλ σας με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας για να κατανοήσει πλήρως τι μπορεί να σημαίνει για εσάς και το μωρό σας.

Βλέπε επίσης