Δοκιμή nonstress

Ορισμός

Μια δοκιμή nonstress είναι ένα κοινό προγεννητικό τεστ χρησιμοποιείται για να ελέγξει την υγεία του μωρού. Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής nonstress, επίσης γνωστή ως εμβρυϊκή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού, τον καρδιακό ρυθμό του μωρού παρακολουθείται για να δούμε πώς θα ανταποκρίνεται στις κινήσεις του μωρού.

Τυπικά, μια δοκιμή nonstress συνιστάται για γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο θάνατο του εμβρύου. Μια δοκιμή nonstress γίνεται συνήθως μετά την εβδομάδα 26 της εγκυμοσύνης. Ορισμένα αποτελέσματα των δοκιμών nonstress μπορεί να σημαίνει ότι εσείς και το μωρό σας χρειάζονται περαιτέρω φροντίδα παρακολούθηση, τον έλεγχο ή ειδικές.

Μια δοκιμή nonstress είναι μια μη επεμβατική εξέταση που δεν δημιουργεί κανένα φυσικούς κινδύνους για εσάς ή το μωρό σας. Μάθετε τι είναι μια δοκιμή nonstress περιλαμβάνει και το κατά πόσον αυτό το προγεννητικό τεστ μπορεί να ωφελήσει εσάς ή το μωρό σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Μια δοκιμή nonstress χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της υγείας ενός μωρού πριν από τη γέννηση. Ο στόχος της δοκιμής nonstress είναι να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την παροχή οξυγόνου του μωρού σας με τον έλεγχο του ή της καρδιακής συχνότητας και πώς ανταποκρίνεται στην κίνηση του μωρού σας. Η δοκιμή μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για θεραπεία ή την παράδοση για την πρόληψη θάνατο του εμβρύου.

Κανονικά, η καρδιά ενός μωρού χτυπά γρηγορότερα όταν αυτός ή αυτή είναι ενεργή αργότερα στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οι συνθήκες, όπως η εμβρυϊκή υποξία - όταν το μωρό δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο - μπορεί να διαταράξει αυτή την οδό.

Δοκιμή nonstress. Συρρίκνωση ακραίων καταστάσεων.
Δοκιμή nonstress. Συρρίκνωση ακραίων καταστάσεων.

Ο γιατρός σας θα αποφασίσει εάν μια δοκιμή nonstress απαιτείται με βάση διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν το αν το μωρό σας θα μπορούσε να επιβιώσει εάν παραδοθεί, νωρίς την σοβαρότητα της κατάστασής σας και τον κίνδυνο απώλειας της εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα τεστ nonstress εάν έχετε:

 • Μια πολλαπλή κύηση με επιπλοκές
 • Μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως ο τύπου 1 διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, μια διαταραχή του αίματος, λύκο, νόσο του θυρεοειδούς, νεφρική νόσο ή καρδιακή νόσο
 • Μια εγκυμοσύνη που έχει παραταθεί δύο εβδομάδες καθυστέρηση την ημερομηνία σας (postterm εγκυμοσύνης)
 • Μια ιστορία για την απώλεια κύησης
 • Ένα μωρό που έχει μειωθεί κινήσεις του εμβρύου ή του εμβρύου πιθανή προβλήματα ανάπτυξης
 • Πάρα πολύ αμνιακό υγρό (πολυδράμνιο) ή χαμηλό αμνιακό υγρό (ολιγάμνιο)
 • Rh (ρέζους) ευαισθητοποίηση - μια δυνητικά σοβαρή πάθηση που μπορεί να συμβεί, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης ή μεταγενέστερης της εγκυμοσύνης, όταν η ομάδα του αίματός σας είναι ρέζους αρνητικό και η ομάδα αίματος του μωρού σας είναι ρέζους θετικό
 • Ανησυχητικά τα αποτελέσματα από άλλες προγεννητικές εξετάσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει με δοκιμές nonstress μία ή δύο φορές την εβδομάδα - και μερικές φορές ημερησίως - ανάλογα με σας και την υγεία του μωρού σας. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να κάνετε τακτικές εξετάσεις nonstress αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι το μωρό σας είναι σε κίνδυνο να μην πάρει αρκετό οξυγόνο. Μπορεί να χρειαστείτε επίσης ένα άλλο τεστ nonstress αν εσείς ή το μωρό σας έχει οποιεσδήποτε αρνητικές αλλαγές στον τομέα της υγείας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Μια δοκιμή nonstress είναι μια μη επεμβατική εξέταση που δεν δημιουργεί φυσικούς κινδύνους για εσάς ή το μωρό σας.

Ενώ μια δοκιμή nonstress μπορεί να προσφέρει διαβεβαιώσεις για την υγεία του μωρού σας, μπορεί να προκαλέσει άγχος. Μια δοκιμή nonstress, επίσης, μπορεί να μην εντοπίσει ένα υπάρχον πρόβλημα ή μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν δεν υπάρχει κανένας.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι, ενώ ένα τεστ nonstress είναι συχνά συνιστάται για τις γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολών, δεν είναι πάντοτε σαφές εάν η δοκιμή είναι χρήσιμη.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Μια δοκιμή nonstress συνήθως απαιτεί καμία ιδιαίτερη προετοιμασία.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Μια δοκιμή nonstress γίνεται συνήθως στο γραφείο του παροχέα υπηρεσιών υγείας σας είναι.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής nonstress, θα βρίσκονται σε ένα ανακλινόμενο κρεβάτι. Θα έχετε πιθανόν την αρτηριακή σας πίεση που λαμβάνονται πριν από τη δοκιμή και σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Ο γιατρός σας ή ένα μέλος της ομάδας υγείας σας, θα τοποθετήσει δύο ζώνες με οθόνες που συνδέονται με αυτά σε όλη την κοιλιά σας. Μία ζώνη θα καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας, και το άλλο θα καταγράφει όλες τις συστολές της μήτρας που μπορεί να έχετε. Θα πιθανό να σας ζητηθεί να πατήσετε ένα κουμπί, όταν κινείται το μωρό σας. Κινήσεις του μωρού σας Στη συνέχεια, θα πρέπει να σημειωθεί σχετικά με την εγγραφή της καρδιάς του εμβρύου. Ο γιατρός σας θα πρέπει να ψάχνει να δει αν η καρδιά του μωρού σας κτυπά γρηγορότερα όταν αυτός ή αυτή κινείται.

Τυπικά, μια δοκιμή nonstress διαρκεί 20 λεπτά. Ωστόσο, εάν το μωρό σας κοιμάται, ίσως χρειαστεί να επεκτείνει τη δοκιμή για άλλα 20 λεπτά - με την προσδοκία ότι το μωρό σας θα ξυπνήσει - για να εξασφαλίσει ακριβή αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να ξυπνήσει το μωρό κάνοντας ένα δυνατό θόρυβο ή ζητώντας σας να πιείτε ένα ποτήρι χυμό.

Μετά τη διαδικασία
Μετά τη δοκιμή nonstress είναι πλήρης, ο γιατρός σας θα συζητήσει πιθανό τα αποτελέσματα μαζί σας αμέσως.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Θεωρούνται ως αποτελέσματα της δοκιμής nonstress:

 • Αντιδραστική. Πριν από την εβδομάδα 32 της εγκυμοσύνης, τα αποτελέσματα θεωρούνται φυσιολογικά (αντιδραστική) εάν κτύπο της καρδιάς του μωρού σας επιταχύνει σε ένα ορισμένο επίπεδο δύο ή περισσότερες φορές για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα το καθένα μέσα σε 20 λεπτά το παράθυρο. Την εβδομάδα 32 της εγκυμοσύνης ή αργότερα, αν κτύπο της καρδιάς του μωρού σας επιταχύνει σε ένα ορισμένο επίπεδο δύο ή περισσότερες φορές για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα το καθένα μέσα σε 20 λεπτά το παράθυρο, τα αποτελέσματα θεωρούνται αντιδραστικά.
 • Μη αντιδραστικός. Εάν κτύπο της καρδιάς του μωρού σας δεν πληροί τα κριτήρια που περιγράφονται ανωτέρω, τα αποτελέσματα θεωρούνται μη αντιδραστικό. Λάβετε υπόψη ότι η μη αντιδραστικά αποτελέσματα ενδέχεται να προκύψουν επειδή το μωρό σας κοιμόταν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Αν nonstress του μωρού σας τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν αντιδρούν, ο γιατρός σας θα κάνει ένα άλλο πιθανό προγεννητικό τεστ για να ελέγξετε περαιτέρω την υγεία του μωρού σας. Για παράδειγμα:

 • Βιοφυσική προφίλ. Βιοφυσικό προφίλ συνδυάζει μια δοκιμή nonstress με τις εξετάσεις υπερήχων που αξιολογούν την αναπνοή, οι κινήσεις του μωρού σας, τον μυϊκό τόνο και το αμνιακό υγρό επίπεδο.
 • Συρρίκνωση ακραίων καταστάσεων. Η δοκιμή αυτή εξετάζει τον τρόπο με τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας αντιδρά όταν οι συμβάσεις μήτρα σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει επίσης να έχουν μια άλλη δοκιμή nonstress αργότερα μέσα στην ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σωστό από ό, τι ένα μη αντιδραστικό αποτέλεσμα. Εάν έχετε ένα μη αντιδραστικό τεστ nonstress και μια δεύτερη δοκιμή nonstress που είναι αντιδραστική, τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ θεωρούνται αξιόπιστα.

Σπάνια, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής nonstress, τα προβλήματα με τον καρδιακό ρυθμό του μωρού Διαπιστώσαμε ότι απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση ή θεραπεία.

Να είστε βέβαιος να συζητήσει τα αποτελέσματα της δοκιμής nonstress σας με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας και τι μπορεί να σημαίνει για εσάς και το μωρό σας.

Βλέπε επίσης