Κατάθλιψη (μείζονα κατάθλιψη)

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τετρακυκλικές αντικαταθλιπτικά

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Εξερευνήστε τις παρενέργειές τους και το κατά πόσον ένα από αυτά τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για σας.

Τρικυκλικά και τετρακυκλικά αντικαταθλιπτικά, που ονομάζεται επίσης κυκλικές αντικαταθλιπτικά, ήταν μεταξύ των αναπτυγμένων νωρίτερο αντικαταθλιπτικά. Είναι αποτελεσματικό, αλλά έχουν γενικά έχουν αντικατασταθεί από τα αντικαταθλιπτικά που προκαλούν λιγότερες παρενέργειες. Άλλα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφείται πιο συχνά, αλλά κυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι ακόμα μια καλή επιλογή για μερικούς ανθρώπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανακουφίζει την κατάθλιψη, όταν άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.

Πώς τρικυκλικά και τετρακυκλικές τα αντικαταθλιπτικά

Τρικυκλικά και τετρακυκλικά αντικαταθλιπτικά ευκολία κατάθλιψη επηρεάζοντας φυσικά χημικοί αγγελιοφόροι (νευροδιαβιβαστές), τα οποία χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου.

Κυκλικές αντικαταθλιπτικά εμποδίζουν την απορρόφηση (επαναπρόσληψης) της σεροτονίνης νευροδιαβιβαστών (ser-O-ΤΟΕ-nin) και νορεπινεφρίνης (NOR-EP-IH-NEF-rin), καθιστώντας περισσότερες από αυτές τις χημικές ουσίες που διατίθενται στον εγκέφαλο. Αυτό φαίνεται να βοηθούν τα κύτταρα του εγκεφάλου στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα, τα οποία με τη σειρά της ενισχύει τη διάθεση. Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά λειτουργούν αλλάζοντας τα επίπεδα ενός ή περισσότερων νευροδιαβιβαστές.

Κατάθλιψη (μείζονα κατάθλιψη). Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη.
Κατάθλιψη (μείζονα κατάθλιψη). Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη.

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά επίσης να επηρεάσει άλλα χημικοί αγγελιοφόροι, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά εγκριθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Οι κυκλικές αντικαταθλιπτικά ορίζονται ως τρικυκλικό ή τετρακυκλικό, ανάλογα με τον αριθμό των δακτυλίων στη χημική δομή τους, - τρεις (τρι) ή τέσσερις (τετρα). Εκείνοι που εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι οι παρακάτω.

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά:

 • Αμιτριπτυλίνη
 • Amoxapine
 • Desipramine (Norpramin)
 • Doxepin
 • Ιμιπραμίνη (Tofranil)
 • Νορτριπτυλίνη (Pamelor)
 • Προτριπτυλίνης (Vivactil)
 • Τριμιπραμίνη (Surmontil)

Μαπροτιλίνη είναι μια τετρακυκλικού αντικαταθλιπτικό.

Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι διαθέσιμα ως υγρά (από του στόματος διαλύματα).

Μερικές φορές, αυτά τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων εκτός από την κατάθλιψη, όπως οι αγχώδεις διαταραχές ή των νεύρων που σχετίζονται με (νευροπαθητικός) πόνο.

Παρενέργειες και προφυλάξεις

Οι παρενέργειες των κυκλικών αντικαταθλιπτικών διαφέρουν κάπως από τη φαρμακευτική αγωγή με το φάρμακο και συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά περιλαμβάνουν:

 • Ξηροστομία
 • Θολή όραση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Κατακράτηση ούρων
 • Υπνηλία
 • Αυξημένη όρεξη που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους
 • Πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά τη μετακίνηση από την καθιστή στην όρθια, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα
 • Αυξημένη εφίδρωση

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αποπροσανατολισμός ή σύγχυση, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, όταν η δόση είναι πολύ υψηλή
 • Τρόμος
 • Αυξημένη ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
 • Η πιο συχνή επιληπτικών κρίσεων σε άτομα που έχουν επιληπτικές κρίσεις
 • Δυσκολία στην επίτευξη στύσης, καθυστερημένη οργασμό ή χαμηλή σεξουαλική ορμή

Διαβάστε το φύλλο οδηγιών για πρόσθετες παρενέργειες και να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε ερωτήσεις.

Μερικά τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ιδιαίτερη παρενέργειες. Για παράδειγμα, η δοξεπίνη και τριμιπραμίνη είναι πιο πιθανό να σας κάνει να υπνηλία ό, τι οι άλλες τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Αμιτριπτυλίνη, ιμιπραμίνη και δοξεπίνη είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους από ό, τι είναι άλλα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Νορτριπτυλίνη και δεσιπραμίνη φαίνεται να έχουν καλύτερα ανεκτές παρενέργειες.

Βλέπε επίσης

Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τετρακυκλικές αντικαταθλιπτικά

Ανησυχίες για την ασφάλεια

Εδώ είναι μερικά ζητήματα για να εξετάσει πριν από τη λήψη μιας κυκλικής αντικαταθλιπτικό:

 • Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη. Μερικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να βλάψει το παιδί σας, αν τους πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ενώ είστε θηλάζετε. Εάν παίρνετε ένα αντικαταθλιπτικό και εξετάζει να πάρει έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας ή το φορέα παροχής ψυχικής υγείας για τους πιθανούς κινδύνους. Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας χωρίς να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας πρώτα.
 • Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Κατά τη λήψη ενός αντικαταθλιπτικού, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε. Μερικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αντιδράσεις όταν συνδυάζεται με ορισμένα φάρμακα ή βότανα.
 • Σύνδρομο σεροτονίνης. Σπάνια, ένα κυκλικό αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης. Αυτό είναι γνωστό ως σύνδρομο σεροτονίνης. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν συνδυάζονται δύο φάρμακα που αυξάνουν την σεροτονίνη. Αυτές περιλαμβάνουν άλλα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα φάρμακα πόνο ή πονοκέφαλο, και το βότανο του φυτικό συμπλήρωμα του Αγίου Ιωάννη. Τα σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου σεροτονίνης περιλαμβάνουν άγχος, ανησυχία, εφίδρωση, σύγχυση, τρόμος, ανησυχία, έλλειψη συντονισμού και την ταχεία καρδιακό ρυθμό. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.
 • Ασφάλεια και αιματολογικές εξετάσεις. Οι υψηλές δόσεις των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί να χρειαστεί περιοδικές εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα του τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά στο αίμα σας, ιδιαίτερα αν παίρνετε υψηλή δόση.
 • Χρόνια προβλήματα υγείας. Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ορισμένες προϋποθέσεις υγείας. Για παράδειγμα, εάν έχετε γλαύκωμα κλειστής γωνίας, μια διευρυμένη προστάτη, καρδιακά προβλήματα, ηπατική νόσο ή ιστορικό επιληπτικών κρίσεων, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν ένα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι μια ασφαλής επιλογή για εσάς.
 • . Σάκχαρο στο αίμα και του διαβήτη τα αντικαταθλιπτικά Κυκλικές μπορεί να αυξήσει την όρεξη, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους - η οποία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
 • Υπνηλία. Αντικαταθλιπτικά Κυκλικές μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία και μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να οδηγείτε ή να χρησιμοποιείτε μηχανές με ασφάλεια. Λαμβάνοντας αυτά τα φάρμακα, την ώρα του ύπνου μπορεί να βοηθήσει.

Τον κίνδυνο αυτοκτονίας και αντικαταθλιπτικά

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά είναι γενικά ασφαλής, αλλά η FDA απαιτεί ότι όλα τα αντικαταθλιπτικά μεταφέρουν προειδοποιήσεις μαύρο κουτί, οι αυστηρές προειδοποιήσεις για τις συνταγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες κάτω των 25 ετών μπορούν να έχουν μια αύξηση αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορά όταν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη ή όταν η δόση έχει αλλάξει.

Όποιος λαμβάνει ένα αντικαταθλιπτικό θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για επιδείνωση της κατάθλιψης ή ασυνήθιστη συμπεριφορά. Αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει σκέψεις αυτοκτονίας κατά τη λήψη ενός αντικαταθλιπτικού, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή να πάρετε βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Λάβετε υπόψη ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι πιο πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε μακροπρόθεσμη βάση με τη βελτίωση της διάθεσης.

Η διακοπή της θεραπείας με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά

Κυκλικές αντικαταθλιπτικά δεν θεωρούνται εθιστικά, αλλά μερικές φορές σωματική εξάρτηση, η οποία είναι διαφορετική από τον εθισμό, μπορεί να συμβεί. Έτσι διακοπή της θεραπείας απότομα ή λείπουν πολλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης-όπως συμπτώματα. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται σύνδρομο διακοπή. Εργασία με το γιατρό σας για τη σταδιακή και με ασφάλεια μειώσετε τη δόση σας.

Απόσυρση-όπως σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία και έμετος
 • Εφίδρωση
 • Γρίπη-όπως συμπτώματα
 • Λήθαργος
 • Πονοκέφαλος
 • Ζάλη
 • Μυϊκές κράμπες
 • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή ταχυκαρδία

Η εξεύρεση της σωστής αντικαταθλιπτικό

Κάθε άτομο μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο σε μια συγκεκριμένη αντικαταθλιπτικό και μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένες παρενέργειες. Εξαιτίας αυτού, ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για σας από ένα άλλο, ή ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συνδυασμό.

Όταν επιλέγετε ένα αντικαταθλιπτικό, ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη τα συμπτώματά σας, τα προβλήματα της υγείας σας, άλλα φάρμακα που παίρνετε, τι εργαστεί για σας στο παρελθόν και τι λειτούργησε για μια στενή σχέση με την κατάθλιψη.

Κληρονομικά χαρακτηριστικά παίζουν ρόλο στο πώς τα αντικαταθλιπτικά σας επηρεάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου είναι διαθέσιμα, τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων αίματος μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για το πώς το σώμα σας μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό. Η μελέτη του πώς τα γονίδια επηρεάζουν αντίδραση ενός ατόμου στα ναρκωτικά ονομάζεται φαρμακογονιδιωματικής. Ωστόσο, άλλες μεταβλητές εκτός από την γενετική μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκρισή σας στο φάρμακο.

Τυπικά, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή περισσότερο πριν από ένα αντικαταθλιπτικό είναι πλήρως αποτελεσματικό και για τις αρχικές παρενέργειες να κοπάσει. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορα αντικαταθλιπτικά προτού να βρείτε το σωστό, αλλά κολλήσει εκεί. Με υπομονή, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να βρεθεί ένα φάρμακο που λειτουργεί καλά για σας.

Βλέπε επίσης

Κατάθλιψη (μείζονα κατάθλιψη)