Βρέφος και την υγεία μικρών παιδιών

Θηλασμός και φάρμακα: τι είναι ασφαλές;

Αναρωτιέστε σχετικά με τον θηλασμό και τα φάρμακα; γνωρίζουν πώς τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το μητρικό γάλα σας και ποια φάρμακα είναι ασφαλή για να λάβει.

Αν είστε θηλάζετε, ξέρετε ότι είστε δίνοντας στο μωρό σας ένα υγιές ξεκίνημα. Ωστόσο, εάν χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα, ενώ είστε θηλάζετε, μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην μητρικό γάλα σας.

Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για τα φάρμακα και θηλασμός.

Μήπως όλα τα φάρμακα που περνούν στο μητρικό γάλα;

Σχεδόν κάθε φάρμακο που είναι παρόντες στο αίμα σας θα μεταφέρει στο μητρικό γάλα, σε κάποιο βαθμό, αν και το επίπεδο του φαρμάκου στο μητρικό γάλα σας είναι πιθανό να είναι χαμηλή. Υπάρχουν εξαιρέσεις, όμως, στην οποία τα φάρμακα μπορεί να γίνει συγκεντρωμένη στο μητρικό γάλα. Ως αποτέλεσμα, κάθε φάρμακο θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.

Η υγεία του μωρού μου και την επιρροή ηλικία πώς αυτός ή αυτή μπορεί να επηρεαστεί από την έκθεση σε φάρμακα στο μητρικό γάλα μου;

Ναι.

Η έκθεση σε φάρμακα στο μητρικό γάλα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρα βρέφη, τα νεογνά και τα βρέφη που είναι ιατρικά ασταθής ή να λειτουργούν ανεπαρκώς νεφρά. Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλό για υγιή βρέφη 6 μηνών και άνω.

Θα πρέπει να σταματήσετε να θηλάζετε ενώ παίρνετε το φάρμακο;

Τα περισσότερα φάρμακα είναι ασφαλή για να λάβει τη διάρκεια του θηλασμού. Επίσης, το όφελος από τη συνέχιση να λάβει ένα φάρμακο για μια χρόνια κατάσταση, ενώ ο θηλασμός συχνά αντισταθμίζει με τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Παρόλα αυτά, ορισμένα φάρμακα δεν είναι ασφαλές να παίρνετε ενώ θηλάζετε.

Εάν πάρετε σήμερα ένα φάρμακο που θα μπορούσε να βλάψει το μωρό σας, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει ένα ασφαλές φάρμακο εναλλακτική λύση. Αν όχι, αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει να σταματήσετε το θηλασμό προσωρινά ή μόνιμα - ανάλογα με το πόσο καιρό θα χρειαστεί να πάρετε το φάρμακο.

Αν χρειαστεί να σταματήσετε το θηλασμό μόνο προσωρινά, χρησιμοποιήστε ένα θήλαστρο για να κρατήσει την προσφορά γάλακτος σας μέχρι να είστε σε θέση να θηλάσετε και πάλι. Απλά πετάξτε το γάλα που αντλεί ενώ παίρνετε το φάρμακο.

Αν χρειαστεί να σταματήσετε το θηλασμό οριστικά - το οποίο είναι ασυνήθιστο - ρωτήστε τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα βρεφικό γάλα που θα καλύψουν τις ανάγκες του μωρού σας.

Βλέπε επίσης

Θηλασμός και φάρμακα: τι είναι ασφαλές;

Ποια φάρμακα είναι ασφαλή για να λάβει κατά το θηλασμό;

Με την είσοδο παροχέα υπηρεσιών υγείας σας, το θεωρούν αυτή τη λίστα των φαρμάκων που βρέθηκαν για να είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν είναι μια πλήρης λίστα των ασφαλών φαρμάκων.

Βρέφος και την υγεία των νηπίων. Αντιιικά φάρμακα.
Βρέφος και την υγεία των νηπίων. Αντιιικά φάρμακα.

Αναλγητικά

 • Η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι)
 • Ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.)
 • Ναπροξένη (Aleve, Naprosyn, κ.ά.) - βραχυπρόθεσμη χρήση μόνο

Αντιμικροβιακά φάρμακα

 • Φλουκοναζόλη (Diflucan)
 • Miconazole (Monistat 3, Micaderm, κ.ά.)
 • Clotrimazole (Mycelex, Lotrimin, κ.ά.)
 • Πενικιλλίνες (αμοξικιλλίνη, αμπικιλλίνη, άλλοι)
 • Κεφαλοσπορίνες (Keflex, ϋυποβί, κ.ά.)

Αντιισταμινικά

 • Η λοραταδίνη (Claritin, Alavert, κ.ά.)
 • Φεξοφεναδίνη (Allegra)

Αποσυμφορητικά

 • Saline ρινικές σταγόνες
 • Τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη (Sudafed, Zyrtec D, κ.ά.) - χρήση με προσοχή, επειδή ψευδοεφεδρίνη μπορεί να μειώσει την προσφορά γάλακτος

Τα αντισυλληπτικά χάπια

 • Προγεστίνη μόνο αντισυλληπτικά, όπως το minipill

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων συνδυασμό, από του στόματος αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος. Παρόλα αυτά, σκεφτείτε να περιμένετε μέχρι ο θηλασμός έχει εδραιωθεί - περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες - πριν από τη χρήση αυτού του είδους χάπι ελέγχου των γεννήσεων.

Γαστρεντερικού φάρμακα

 • Φαμοτιδίνη (Pepcid)
 • Ομεπραζόλη (Prilosec)
 • Η σιμετιδίνη (Tagamet)

Αντικαταθλιπτικά

 • Η παροξετίνη (Paxil)
 • Η σερτραλίνη (Zoloft)
 • Η φλουβοξαμίνη (Luvox)

Φάρμακα Δυσκοιλιότητα

 • Δωκουσικού νατρίου (Colace)

Χρειάζομαι γιατρός μου είναι εντάξει μπροστά από το χρόνο;

Αν σκοπεύετε να πάρετε φάρμακα, ενώ ο θηλασμός, είναι πάντα καλύτερο να ελέγξει με το γιατρό σας πρώτα.

Αποφύγετε τη λήψη φαρμάκων που δεν είναι απαραίτητες, όπως τα φυτικά φάρμακα, υψηλών δόσεων βιταμινών και ασυνήθιστα συμπληρώματα.

Επίσης, ρωτήστε για το χρονοδιάγραμμα. Για παράδειγμα, λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή αμέσως μετά ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης του μωρού σας. Ωστόσο, διαφορετικά φάρμακα αιχμής στο μητρικό γάλα σε διαφορετικούς χρόνους.

Τι θα συμβεί αν το μωρό μου έχει μια αντίδραση;

Όταν παίρνετε φάρμακα, να είστε βέβαιος να παρακολουθήσουν το μωρό σας για τυχόν ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα - όπως η αλλαγή στις διατροφικές ή συνήθειες ύπνου, σχολαστικότητα ή εξάνθημα. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του μωρού σας, επικοινωνήστε του ή το γιατρό της.

Βλέπε επίσης

Βρέφος και το παιδί την υγεία