Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)

Ορισμός

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) είναι ο θάνατος άγνωστης αιτιολογίας, συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, από μια φαινομενικά υγιές μωρό. Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι μερικές φορές ονομάζεται αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να σχετίζονται με ανωμαλίες στο τμήμα του εγκεφάλου ενός βρέφους που ελέγχει την αναπνοή και της διέγερσης από τον ύπνο. Παρά το γεγονός ότι όλα τα μωρά είναι ευάλωτα, έχουν ορισμένα περιβάλλοντα ύπνου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο.

Ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι να τοποθετήσετε το μωρό σας στην πλάτη του για να κοιμηθεί, σε ένα παχνί σκληρό στρώμα καλύπτεται από μια εντοιχισμένη φύλλο. Τίποτα άλλο δεν πρέπει να πάει στην κούνια με το μωρό σας - χωρίς κουβέρτα, μαξιλάρι, μαξιλάρια προφυλακτήρα ή τα παιχνίδια.

Αιτίες

Ο συνδυασμός των φυσικών και περιβαλλοντικών παραγόντων ύπνου μπορεί να κάνει ένα βρέφος πιο ευάλωτα σε SIDS. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί.

Φυσικοί παράγοντες
Φυσικούς παράγοντες που σχετίζονται με SIDS περιλαμβάνουν:

 • Οι ανωμαλίες του εγκεφάλου. Ορισμένα βρέφη που γεννιούνται με προβλήματα που τα καθιστούν πιο πιθανό να πεθάνουν από SIDS. Σε πολλά από αυτά τα μωρά, το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή και της διέγερσης από τον ύπνο δεν λειτουργεί σωστά.
 • Το χαμηλό βάρος γέννησης. Πρόωρου τοκετού ή είναι μέρος ενός πολλαπλού τοκετού αυξάνει την πιθανότητα ότι ο εγκέφαλος ενός μωρού δεν έχει ωριμάσει πλήρως, έτσι ώστε αυτός ή αυτή έχει λιγότερο αξιόπιστο έλεγχο, όπως αυτόματες διαδικασίες όπως η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός.
 • Λοίμωξη του αναπνευστικού. Πολλά βρέφη που πέθαναν από SIDS έχουν βιώσει πρόσφατα μια κρύο, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Κοιμηθείτε περιβαλλοντικών παραγόντων
Τα στοιχεία κούνια του μωρού και του ή της θέσης ύπνου μπορεί να συνδυαστεί με σωματικά προβλήματα του μωρού να αυξήσει τον κίνδυνο του SIDS. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Sleeping στο στομάχι ή στο πλάι. Μωρά που τοποθετούνται στα στομάχια ή στις πλευρές τους για ύπνο μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή από εκείνα που τοποθετούνται στις πλάτες τους.
 • Ύπνος σε μια μαλακή επιφάνεια. Ξαπλωμένη μπρούμυτα σε ένα αφράτο πάπλωμα ή ένα στρώμα νερού μπορεί να εμποδίσει αεραγωγών ενός νηπίου. Draping μια κουβέρτα πάνω από το κεφάλι ενός μωρού είναι επίσης επικίνδυνη.
 • . Κοιμάται με τους γονείς Ενώ ο κίνδυνος του συνδρόμου μειώνεται αν ένα παιδί κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του, ο κίνδυνος αυξάνεται εάν το μωρό κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι - εν μέρει επειδή υπάρχουν πιο μαλακές επιφάνειες να βλάψει την αναπνοή.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Παρά το γεγονός ότι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε βρέφος, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει διάφορους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός μωρού. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Sex. Μωρά αγόρι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από SIDS.
 • Ηλικία. Βρέφη είναι πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια του δεύτερου και του τρίτου μήνα της ζωής.
 • Race. Για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητή, μαύρο, Ευρωπαϊκή ινδικές ή Eskimo τα βρέφη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν SIDS.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Μωρά που είχατε αδέλφια ή τα ξαδέλφια πεθαίνουν από SIDS βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο του SIDS τους.

Μητρικοί παράγοντες κινδύνου
Ο κίνδυνος του SIDS επηρεάζεται επίσης από τη μητρική παράγοντες που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, όπως οι εξής:

 • Μητέρα κάτω από την ηλικία των 20
 • Το κάπνισμα τσιγάρων
 • Ναρκωτικών ή τη χρήση αλκοόλ
 • Η ανεπαρκής προγεννητική φροντίδα

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Αναπνευστική λοίμωξη.
Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Αναπνευστική λοίμωξη.

Όταν χάνεις το μωρό σας να SIDS, η συναισθηματική υποστήριξη των άλλων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μπορείτε να το βρείτε παρήγορο να μιλήσετε με άλλους γονείς των οποίων οι ζωές έχουν αγγιχτεί από SIDS. Αν ναι, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει μια ομάδα υποστήριξης στην περιοχή σας, ή μπορείτε να επισκεφθείτε ένα σε απευθείας σύνδεση δωμάτιο συνομιλίας SIDS. Μιλώντας με έναν έμπιστο φίλο, σύμβουλο ή μέλος του κλήρου μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Επικοινωνούν τα συναισθήματά σας
Εάν μπορείτε, να έχετε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους φίλους και την οικογένεια για το πώς αισθάνεστε. Οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορεί να ξέρει πώς να σας προσέγγιση. Οι γονείς του μωρού, ιδιαίτερα, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν με το ένα το άλλο. Χάνοντας ένα παιδί μπορεί να βάλει μια φοβερή πίεση σε έναν γάμο. Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει μερικά ζευγάρια να κατανοήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Αφήστε χρόνο για την επούλωση
Τέλος, δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να θρηνήσει. Μην ανησυχείτε αν βρείτε τον εαυτό σας κλαίει απροσδόκητα, αν οι διακοπές και άλλες εορταστικές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν είστε κουρασμένοι και στραγγισμένα μεγάλο μέρος του χρόνου. Αυτό είναι φυσιολογικό. Θα έχουμε να κάνουμε με μια καταστροφική απώλεια. Θεραπεία παίρνει το χρόνο.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη SIDS, αλλά τα ακόλουθα μέτρα θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την πρόληψή της.

 • Θηλάζουν. Έρευνα δείχνει ότι κάθε ποσό θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο του SIDS. Η προστατευτική επίδραση είναι ισχυρότερη εάν το μωρό σας θηλάζει αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
 • Πίσω στον ύπνο. Τοποθετήστε το μωρό σας να κοιμηθεί στηρίζεται πάνω του ή της πίσω, και όχι στο στομάχι ή στο πλάι. Αυτό δεν είναι απαραίτητο όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο ή είναι σε θέση να κυλήσει και τους δύο τρόπους, χωρίς τη βοήθειά σας. Μην υποθέσετε ότι οι άλλοι θα τοποθετήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί στη σωστή θέση - επιμένω σε αυτό. Συμβουλές sitters και το προσωπικό φροντίδας των παιδιών να μην καταφύγει στη θέση του στομάχου για να ηρεμήσει ένα αναστατωμένο μωρό.
 • Επιλέξτε το κρεβάτι προσεκτικά. Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό στρώμα και να αποφευχθεί η τοποθέτηση του μωρού σας με παχιά, χνουδωτά padding, όπως αρνιού ή ένα παχύ πάπλωμα. Αυτά μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή αν πιέζει το πρόσωπο του μωρού σας εναντίον τους. Για τον ίδιο λόγο, μην χρησιμοποιείτε προφυλακτήρα μαξιλάρια ή να αφήσει μαξιλάρια, χνουδωτά παιχνίδια ή λούτρινα ζωάκια στην κούνια του μωρού σας.
 • Να μην υπερθερμανθεί το μωρό. Να κρατήσει το μωρό σας ζεστό, δοκιμάστε ένα σάκο ύπνου ή άλλα ρούχα ύπνου που δεν απαιτεί πρόσθετες καλύψεις. Εάν χρησιμοποιείτε μια κουβέρτα, να είναι ελαφρύ. Μαζέψτε την κουβέρτα με ασφάλεια στους πρόποδες του κούνια, μόνο με επαρκές μήκος για να καλύψει τους ώμους του μωρού σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μωρό σας στην κούνια, κοντά στο πόδι, που καλύπτεται χαλαρά με την κουβέρτα. Μην καλύπτετε το κεφάλι του μωρού σας.
 • Το μωρό θα πρέπει να κοιμούνται μόνα τους. Κρεβάτια ενηλίκων δεν είναι ασφαλές για τα βρέφη. Ένα μωρό μπορεί να παγιδευτούν και να ασφυκτιούν μεταξύ των περσίδων κεφαλάρι, το κενό μεταξύ του στρώματος και το πλαίσιο του κρεβατιού, ή το κενό μεταξύ του στρώματος και του τοίχου. Ένα μωρό μπορεί επίσης να ασφυκτιούν εάν ένας γονιός κοιμάται κυλά τυχαία και καλύπτει τη μύτη και το στόμα του μωρού.
 • Προσφέρετε μια πιπίλα. Πιπίλισμα ένα πιπίλα στο naptime και το βραδινό ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του SIDS. Μια προειδοποίηση - εάν είστε θηλάζετε, περιμένετε να προσφέρει μια πιπίλα έως ότου το μωρό σας είναι 1 μήνα και έχετε εγκαταστάθηκαν σε μια άνετη ρουτίνα νοσηλευτικής. Εάν το μωρό σας δεν ενδιαφέρεται για την πιπίλα, δοκιμάστε ξανά αργότερα. Εάν η πιπίλα πέσει από το στόμα του μωρού σας, ενώ αυτός ή αυτή κοιμάται, μην το σκάσει πίσω μέσα

Βλέπε επίσης