Περιτομή (αρσενικό)

Ορισμός

Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του δέρματος που καλύπτει την άκρη του πέους. Η περιτομή είναι αρκετά κοινό για τα νεογέννητα αγόρια σε ορισμένα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Περιτομή μετά το νεογέννητο περίοδο είναι δυνατή, αλλά είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία.

Για κάποιες οικογένειες, η περιτομή είναι ένα θρησκευτικό τελετουργικό. Περιτομή μπορεί επίσης να είναι ένα θέμα της οικογενειακής παράδοσης, προσωπική υγιεινή ή την προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Για άλλους, όμως, η περιτομή φαίνεται περιττό ή παραμορφώνουν. Μετά την περιτομή, δεν είναι γενικά δυνατό να δημιουργήσετε εκ νέου την εμφάνιση ενός περιτομή του πέους.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Η περιτομή είναι μια θρησκευτική ή πολιτιστική ιεροτελεστία για πολλές εβραϊκές και ισλαμικές οικογένειες, καθώς και ορισμένες αυτόχθονες φυλές στην Αφρική και την Αυστραλία. Περιτομή μπορεί επίσης να είναι ένα θέμα της οικογενειακής παράδοσης, προσωπική υγιεινή ή την προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Μερικές φορές υπάρχει μια ιατρική ανάγκη για περιτομή, όπως όταν η ακροποσθία είναι πολύ σφιχτό να σύρεται προς τα πίσω (οπισθοχωρημένη) επί της βαλάνου. Σε άλλες περιπτώσεις, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, η περιτομή συνιστάται για μεγαλύτερα αγόρια ή οι άνδρες να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), λέει ότι τα οφέλη της περιτομής υπερτερούν των κινδύνων. Ωστόσο, η ΑΑΡ δεν συνιστά ρουτίνα περιτομή για όλα τα αρσενικά νεογέννητα. Η AAP αφήνει την απόφαση της περιτομής μέχρι τους γονείς - και υποστηρίζει τη χρήση των αναισθητικών για βρέφη που έχουν τη διαδικασία.

Η περιτομή μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως οι εξής:

 • Ευκολότερη υγιεινής. Περιτομή το καθιστά απλό για να πλύνετε το πέος. Πλύσιμο κάτω από την ακροποσθία του πέους περιτομή είναι γενικά εύκολο, ωστόσο.
 • Μειωμένο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Ο συνολικός κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες είναι χαμηλό, αλλά οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές σε άνδρες χωρίς περιτομή. Σοβαρές λοιμώξεις νωρίς στη ζωή μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα αργότερα.
 • Μειώθηκε κίνδυνο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Περιτομή των ανδρών μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV. Παρόλα αυτά, τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι.
 • Πρόληψη του πέους προβλήματα. Περιστασιακά, η ακροποσθία σε περιτομή του πέους μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να ανακαλέσει (φίμωσης). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της ακροποσθίας ή το κεφάλι του πέους.
 • Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πέους. Αν και ο καρκίνος του πέους είναι σπάνια, είναι λιγότερο συχνή σε περιτομή των ανδρών. Επιπλέον, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι λιγότερο συχνή στα γυναικεία σεξουαλική εταίρους περιτομή των ανδρών.

Η περιτομή μπορεί να μην είναι μια επιλογή εάν ορισμένες πήξης του αίματος διαταραχές είναι παρόντες. Επιπλέον, η περιτομή μπορεί να μην είναι κατάλληλη για τα πρόωρα μωρά που εξακολουθούν να απαιτούν ιατρική φροντίδα στο φυτώριο νοσοκομείο.

Η περιτομή δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ούτε περιτομή γενικά θεωρείται να ενισχύσουν ή να μειώνουν την σεξουαλική ευχαρίστηση και για τους άνδρες και τους συνεργάτες τους.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Οι πιο κοινές επιπλοκές που σχετίζονται με την περιτομή είναι αιμορραγία και μόλυνση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την αναισθησία είναι επίσης δυνατή.

Σπάνια, η περιτομή θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ακροποσθία. Για παράδειγμα:

 • Η ακροποσθία μπορεί να κοπεί πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη
 • Η ακροποσθία μπορεί να αποτύχει για να επουλωθούν σωστά
 • Το υπόλοιπο μπορεί να ακροποσθία προσαρτηθείτε το άκρο του πέους, απαιτώντας μικρές χειρουργικές επισκευή

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από την περιτομή, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της διαδικασίας. Είτε είστε σχεδιάζει να έχει ο γιος σου περιτομή ή είστε επιδιώκουν περιτομή για τον εαυτό σας, τότε μάλλον θα πρέπει να παρέχει γραπτή συγκατάθεση για τη διαδικασία.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Νεογέννητο περιτομή γίνεται συχνά στο φυτώριο νοσοκομείο, συνήθως μέσα σε μία έως 10 ημέρες μετά τη γέννηση.

Για νεογέννητο περιτομή, ο γιος σας θα βρίσκονται στην πλάτη του με τα χέρια του και τα πόδια συγκρατημένη. Μετά από το πέος και η γύρω περιοχή είναι καθαρίζονται, ένα αναισθητικό θα ενεθεί στη βάση του πέους ή να εφαρμόζεται στο πέος ως κρέμα. Ένα ειδικό σφιγκτήρα ή πλαστικό δακτύλιο θα πρέπει να επισυνάπτεται στο πέος και την ακροποσθία θα αφαιρεθεί. Κατόπιν, το πέος θα καλυφθεί με μία αλοιφή, όπως βαζελίνη, και χαλαρά τυλιγμένο με γάζα. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως περίπου 10 λεπτά.

Η περιτομή είναι παρόμοια για μεγαλύτερα αγόρια και ενήλικες. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να γίνει υπό γενική αναισθησία με πρόσθετα μέτρα, όπως συρραφή, για να αποφευχθεί η υπερβολική αιμορραγία.

Μετά τη διαδικασία
Είναι συνήθως διαρκεί περίπου επτά έως 10 ημέρες για το πέος για να επουλωθούν. Η άκρη του πέους είναι πιθανό να είναι επώδυνο στην αρχή, και το πέος μπορεί να φαίνονται κόκκινα, πρησμένα ή μελανιασμένο. Μπορεί να παρατηρήσετε μια κίτρινη κρούστα στην άκρη του πέους, καθώς και.

Εάν το νεογέννητο παιδί σας είναι ιδιότροπο, όπως η επίδραση του αναισθητικού, να τον κρατήσει απαλά - προσέχοντας να μην ασκεί πίεση στο πέος.

Είναι εντάξει για να πλύνετε το πέος καθώς θεραπεύει. Για τα νεογέννητα, αλλάξτε τον επίδεσμο με κάθε αλλαγή πάνας, και να εφαρμόσει ένα κτύπημα της βαζελίνη στην άκρη του πέους για να το κρατήσει από το να κολλήσει με την πάνα. Αλλαγή της πάνας του μωρού σας συχνά, και βεβαιωθείτε ότι η πάνα χαλαρά στερεωμένο. Αν υπάρχει ένα πλαστικό δακτύλιο αντί για έναν επίδεσμο, θα πέσει μακριά από μόνη της - συνήθως μέσα σε περίπου μια εβδομάδα. Μόλις το πέος θεραπεύει, πλύνετε με σαπούνι και νερό κατά τη διάρκεια της κανονικής κολύμβησης.

Προβλήματα μετά την περιτομή είναι ασυνήθιστο. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

 • Φυσιολογική ούρηση δεν ξεκινά και πάλι εντός 12 ωρών από την περιτομή
 • Υπάρχει επίμονη αιμορραγία ή ερυθρότητα γύρω από την άκρη του πέους
 • Υπάρχει δυσώδη αποχέτευσης από την άκρη του πέους
 • Ο πλαστικός δακτύλιος παραμένει στη θέση του δύο εβδομάδες μετά την περιτομή

Βλέπε επίσης