Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT)

Ορισμός

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα ηλεκτρικά ρεύματα που πέρασαν μέσω του εγκεφάλου, προκαλώντας σκόπιμα μια σύντομη κατάσχεση. ECT φαίνεται να προκαλούν αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που μπορεί να αντιστρέψει γρήγορα τα συμπτώματα ορισμένων ψυχικών ασθενειών. Λειτουργεί συχνά όταν άλλες θεραπείες είναι ανεπιτυχής.

Μεγάλο μέρος του στίγματος που συνδέεται με ECT είναι βασισμένα στις αρχικές θεραπείες στις οποίες υψηλές δόσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που χορηγήθηκαν χωρίς αναισθησία, οδηγεί σε απώλεια μνήμης, κάταγμα των οστών και άλλες σοβαρές παρενέργειες.

ECT είναι πολύ ασφαλέστερο σήμερα και δίνεται σε άτομα ενώ είναι υπό γενική αναισθησία. Παρά το γεγονός ότι ECT εξακολουθεί να προκαλεί κάποιες παρενέργειες, τώρα χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα που σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό όφελος με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT) μπορούν να παρέχουν ταχεία, σημαντικές βελτιώσεις σε σοβαρά συμπτώματα της μια σειρά από ψυχικές παθήσεις. Μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για κάποιον που έχει τάσεις αυτοκτονίας, για παράδειγμα, ή τέλος ένα επεισόδιο σοβαρής μανίας. ECT χρησιμοποιείται για τη θεραπεία:

 • Σοβαρή κατάθλιψη, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται με απόσπαση από την πραγματικότητα (ψύχωση), την επιθυμία να αυτοκτονήσουν ή την άρνηση να φάνε.
 • Η θεραπεία-ανθεκτική κατάθλιψη, μια σοβαρή κατάθλιψη που δεν βελτιώνονται με φάρμακα ή άλλες θεραπείες.
 • Σοβαρή μανία, μια κατάσταση έντονης ευφορίας, διέγερση ή υπερδραστηριότητα που εμφανίζεται ως μέρος της διπολικής διαταραχής. Άλλα συμπτώματα της μανίας περιλαμβάνουν τη μειωμένη λήψη αποφάσεων, παρορμητική ή επικίνδυνη συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών, και την ψύχωση.
 • Κατατονία, η οποία χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κίνησης, γρήγορα ή περίεργες κινήσεις, η έλλειψη του λόγου, και άλλα συμπτώματα. Είναι σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και κάποιες άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατατονία προκαλείται από μια ιατρική ασθένεια.
 • Διέγερση και την επιθετικότητα στους ανθρώπους με άνοια, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο για τη θεραπεία και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής.

ECT μπορεί να είναι μια καλή επιλογή θεραπείας όταν τα φάρμακα δεν είναι ανεκτά ή άλλες μορφές θεραπείας δεν έχουν εργαστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ECT χρησιμοποιείται:

 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα φάρμακα δεν μπορούν να ληφθούν, επειδή θα μπορούσε να βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο
 • Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν μπορούν να ανεχθούν τις παρενέργειες των φαρμάκων
 • Σε άτομα που προτιμούν θεραπείες ECT πάνω από τη λήψη φαρμάκων
 • Όταν ECT ήταν επιτυχής στο παρελθόν

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Παρά το γεγονός ότι ECT είναι γενικά ασφαλής, τους κινδύνους και τις παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σύγχυση. Αμέσως μετά την θεραπεία ECT, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια περίοδο σύγχυσης που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες. Μπορεί να μην ξέρετε πού είστε ή γιατί είστε εκεί. Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες αμέσως ή μπορεί να χρειαστεί να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες μετά τη θεραπεία. Σπάνια, η σύγχυση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή και περισσότερο. Σύγχυση είναι γενικά πιο αισθητή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Απώλεια μνήμης. ECT μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη με διάφορους τρόπους. Μπορεί να έχετε πρόβλημα να θυμόμαστε γεγονότα που συνέβησαν πριν από την έναρξη της θεραπείας, μια κατάσταση γνωστή ως οπισθοδρομική αμνησία. Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες που καταλήγουν στη θεραπεία, αν και μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με τις αναμνήσεις από τα προηγούμενα έτη, καθώς και. Μπορείτε επίσης να έχετε τα γεγονότα υπενθυμίζοντας πρόβλημα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των εβδομάδων της θεραπείας σας. Και μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τη μνήμη των γεγονότων που συμβαίνουν ακόμη και μετά ECT έχει σταματήσει. Αυτά τα προβλήματα μνήμης συνήθως βελτιώνονται μέσα σε δύο μήνες.
 • Φυσική παρενέργειες. Στις μέρες έχετε μια θεραπεία ECT, μπορείτε να παρουσιάσετε ναυτία, εμετός, κεφαλαλγία, πόνος στο σαγόνι, πόνος των μυών και μυϊκούς σπασμούς. Αυτές γενικά μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα.
 • Ιατρικές επιπλοκές. Όπως με οποιοδήποτε τύπο ιατρικής διαδικασίας, ειδικά ένα που περιλαμβάνει την αναισθησία, υπάρχουν κίνδυνοι των ιατρικών επιπλοκών. Κατά τη διάρκεια της ΣΕΚ, του καρδιακού ρυθμού και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Αν έχετε προβλήματα με την καρδιά, ECT μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από την πρώτη θεραπεία ECT σας, θα χρειαστείτε μια πλήρη αξιολόγηση, η οποία συνήθως περιλαμβάνει:

 • Ένα ιατρικό ιστορικό
 • Μια πλήρης φυσική εξέταση
 • Μια ψυχιατρική εκτίμηση
 • Βασικές εξετάσεις αίματος
 • Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για να ελέγξετε την υγεία της καρδιάς σας
Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT). Η θεραπεία-ανθεκτική κατάθλιψη.
Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT). Η θεραπεία-ανθεκτική κατάθλιψη.

Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν να βεβαιωθείτε ότι η ECT είναι ασφαλές για σας. Μπορείτε επίσης να δείτε αναισθησιολόγο να πάει πέρα ​​από τους κινδύνους της αναισθησίας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Η διαδικασία ECT διαρκεί περίπου πέντε έως 10 λεπτά, με επιπλέον χρόνο για την προετοιμασία και την ανάκτηση. ECT μπορεί να γίνει ενώ είστε στο νοσοκομείο ή ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία.

Πριν από τη διαδικασία
Για να είναι έτοιμες για τη διαδικασία ΣΕΚ:

 • Θα έχει τη γενική αναισθησία, που σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε διαιτητικούς περιορισμούς πριν από τη διαδικασία. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας πει για πόσο καιρό να αποφεύγουν τα τρόφιμα και ποτά πριν από τη θεραπεία ECT. Τυπικά, αυτό μπορεί να σημαίνει καθόλου φαγητό ή νερό μετά τα μεσάνυχτα και μόνο μια γουλιά νερό να λάβει οποιαδήποτε φάρμακα πρωί.
 • Μπορεί να έχετε μια σύντομη φυσική εξέταση για να ελέγξουν την καρδιά και τους πνεύμονές σας.
 • Θα έχετε μια ενδοφλέβια (IV) γραμμή που παρεμβάλλεται. Νοσοκόμα σας ή κάποιο άλλο μέλος της υγείας ένθετα ομάδα περίθαλψης ένας σωλήνας IV στο μπράτσο ή το χέρι σας, μέσω του οποίου φάρμακα ή υγρά μπορούν να δοθούν.
 • Θέσεις νοσοκόμα σας ηλεκτρόδιο τακάκια στο κεφάλι σας. Κάθε επίθεμα είναι περίπου το μέγεθος ενός ασημένιο δολάριο. ECT μπορεί να είναι μονομερής, στο οποίο ηλεκτρικά ρεύματα επικεντρωθεί σε μία μόνο πλευρά του εγκεφάλου, ή διμερή, στα οποία και οι δύο πλευρές του εγκεφάλου λαμβάνουν επικεντρώθηκε ηλεκτρικά ρεύματα.

Αναισθησία και τα φάρμακα
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, θα λάβετε αυτά τα φάρμακα μέσω IV σας:

 • Ένα αναισθητικό για να σας κάνει τις αισθήσεις του και αγνοεί τη διαδικασία
 • Μια μυοχαλαρωτικό για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση την κατάσχεση και την πρόληψη των τραυματισμών
Διέγερση και της επιθετικότητας σε άτομα με άνοια. Φυσικές παρενέργειες.
Διέγερση και της επιθετικότητας σε άτομα με άνοια. Φυσικές παρενέργειες.

Μπορείτε επίσης να λάβετε άλλα φάρμακα, ανάλογα με όρους για την υγεία που έχετε ή προηγούμενες αντιδράσεις σας σε ECT.

Μια περιχειρίδα πίεσης του αίματος τοποθετείται γύρω από τον αστράγαλό σας σταματήσει το φάρμακο μυοχαλαρωτικό από την είσοδο του ποδιού και επηρεάζουν τους μυς εκεί. Όταν η διαδικασία αρχίζει, ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθούν τη δραστηριότητα κατάσχεση παρακολουθώντας για κίνηση σε αυτό το πόδι.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, παρακολουθεί συνεχώς ελέγξουν την καρδιά σας, την αρτηριακή πίεση και τη χρήση οξυγόνου. Μπορεί να χορηγηθεί οξυγόνο μέσω μιας μάσκας οξυγόνου. Μπορεί επίσης να δοθεί μια φρουρά στο στόμα για να προστατέψετε τα δόντια και τη γλώσσα σας από τον τραυματισμό.

Προκαλώντας μια κρίση
Όταν είστε κοιμισμένοι από το αναισθητικό και χαλάρωση των μυών σας, τα πιεστήρια γιατρό ένα κουμπί στο μηχάνημα ECT. Αυτό προκαλεί μια μικρή ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος για να περάσει διαμέσου των ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, παράγοντας μια κρίση που συνήθως διαρκεί λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα.

Λόγω της χαλαρωτικής αναισθητικό και των μυών, θα παραμείνει χαλαρή και αγνοούν την κατάσχεση. Η μόνη εξωτερική ένδειξη ότι είστε έχοντας μια κρίση μπορεί να είναι μια ρυθμική κίνηση του ποδιού σας, αν υπάρχει μια περιχειρίδα πίεσης του αίματος γύρω από τον αστράγαλό σας. Αλλά εσωτερικά, η δραστηριότητα στον εγκέφαλό σας αυξάνεται δραματικά. Ένα τεστ που ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό σας. Αιφνίδια, αυξημένη δραστηριότητα των σημάτων EEG η αρχή μιας κρίσης, που ακολουθείται από μια ισοπέδωση από ότι δείχνει η κατάσχεση είναι πάνω.

Λίγα λεπτά αργότερα, τα αποτελέσματα της βραχείας δράσης αναισθητικό και μυοχαλαρωτικό αρχίσει να φορέσει μακριά. Είσαι που λαμβάνονται για μια περιοχή αποκατάστασης, όπου και αν παρακολουθούνται για τα προβλήματα. Όταν ξυπνήσετε, μπορείτε να ζήσετε μια περίοδο σύγχυσης που διαρκεί από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες ή και περισσότερο.

Σειρά των θεραπειών
Στην Ευρώπη, οι ECT θεραπείες δίνονται συνήθως δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες - για ένα σύνολο από έξι έως 12 θεραπείες. Ο αριθμός των θεραπειών που θα χρειαστείτε εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και πόσο γρήγορα θα βελτιωθεί.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να συνιστάται να μην επιστρέψουν στην εργασία τους μέχρι και μία έως δύο εβδομάδες μετά την τελευταία ECT σε μια σειρά ή για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την τελευταία θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρήσετε μια βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά από δύο ή τρεις θεραπείες με ηλεκτροσπασμοθεραπεία. Πλήρης βελτίωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Απάντηση με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σε σύγκριση, μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο.

Κανείς δεν ξέρει για ορισμένους πώς ECT βοηθά θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης και άλλων ψυχικών ασθενειών. Αυτό που είναι γνωστό, όμως, είναι ότι πολλές πτυχές χημικά της λειτουργίας του εγκεφάλου έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια και μετά την επιληπτική δραστηριότητα. Αυτές οι χημικές αλλαγές μπορεί να οικοδομήσει ένα πάνω στο άλλο, με κάποιο τρόπο μείωση των συμπτωμάτων της σοβαρή κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές παθήσεις. Γι 'αυτό ECT είναι πιο αποτελεσματική σε άτομα που λαμβάνουν πλήρη κύκλο πολλαπλές θεραπείες.

Ακόμα και μετά βελτιωθούν τα συμπτώματά σας, θα χρειαστεί ακόμα σε εξέλιξη θεραπεία για να αποφευχθεί η επανάληψη. Γνωστή ως θεραπεία συντήρησης, ότι η συνεχιζόμενη θεραπεία δεν πρέπει να είναι ECT, αλλά μπορεί να είναι. Πιο συχνά, περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά ή άλλα φάρμακα ή ψυχολογική υποστήριξη (ψυχοθεραπεία).

Βλέπε επίσης