Καταλληλότητα

Άσκηση και χρόνιες παθήσεις: να πάρει τα γεγονότα

Εάν έχετε μια χρόνια κατάσταση, μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση. Πόσο συχνά μπορείτε να ασκήσετε; τα οποία ασκήσεις είναι ασφαλείς; κατανοήσουν τα βασικά σχετικά με την άσκηση και χρόνιες παθήσεις.

Εάν έχετε μια χρόνια ασθένεια - όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, το άσθμα, ή στην πλάτη ή πόνο στις αρθρώσεις - άσκηση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια άσκηση ρουτίνας. Αυτός ή αυτή θα μπορούσε να έχει συμβουλές για το τι ασκήσεις είναι ασφαλείς και οι προφυλάξεις που μπορεί να χρειαστεί να λάβει κατά την άσκηση.

Μάθετε τι πρέπει να ξέρετε για την άσκηση και χρόνιες παθήσεις.

Πώς μπορεί η άσκηση να βελτιώσει μια χρόνια κατάσταση;

Εάν έχετε μια χρόνια κατάσταση, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να βελτιώσει την υγεία σας.

Για παράδειγμα:

  • Οι καρδιακές παθήσεις. Προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή, να είναι πιο εύκολο να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες, και αργή ασθένειες που σχετίζονται με πτώση της μυϊκής δύναμης.
  • Ο διαβήτης. Τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη μειώσει το σάκχαρό σας. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας και να αυξήσετε την ενέργειά σας.
  • Άσθμα. Συχνά, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεων άσθματος.
  • Ο πόνος στην πλάτη. Τακτική χαμηλής έντασης αεροβική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την δύναμη και την αντοχή στην πλάτη σας και να βελτιώσει τη λειτουργία των μυών. Κοιλιακούς και ραχιαίους ασκήσεις των μυών (core-ασκήσεις ενδυνάμωσης) βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων με την ενίσχυση των μυών γύρω από τη σπονδυλική στήλη σας.
  • Αρθρίτιδα. Άσκηση μπορεί να μειώσει τον πόνο, βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής δύναμης στις πληγείσες αρθρώσεις και τη μείωση δυσκαμψία της άρθρωσης.

Ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ειδικές ασκήσεις για να μειώσει τον πόνο ή να χτίσει τη δύναμη. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένες ασκήσεις συνολικά ή κατά τη διάρκεια flare-ups. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε ένα φυσικό ή εργοθεραπευτή πριν από την έναρξη της άσκησης.

Fitness. Άσκηση και χρόνιες παθήσεις: να πάρει τα γεγονότα.
Fitness. Άσκηση και χρόνιες παθήσεις: να πάρει τα γεγονότα.

Εάν έχετε χαμηλό πόνο στην πλάτη, για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε χαμηλής έντασης αεροβική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και το κολύμπι. Αυτοί οι τύποι δραστηριοτήτων που δεν θα κουράσει ή το τράνταγμα πλάτη σας.

Αν έχετε προκαλείται από άσκηση άσθμα, μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες που συνεπάγονται σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας - όπως το τένις ή το μπέιζμπολ. Εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευή εισπνοής, να είστε βέβαιος να κρατήσει βολικό, ενώ ασκείστε.

Αν έχετε αρθρίτιδα, οι ασκήσεις που είναι καλύτερο για σας θα εξαρτηθεί από το είδος της αρθρίτιδας και ποιες αρθρώσεις εμπλέκονται. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας ή έναν φυσιοθεραπευτή για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης που θα σας δώσει το μέγιστο όφελος με το μικρότερο επιδείνωση στις αρθρώσεις σας.

Πόσο συχνά, πόσο και σε ποια ένταση μπορώ με ασφάλεια να ασκήσει;

Πριν από την έναρξη μιας ρουτίνας άσκησης, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για το πόσο καιρό συνεδρίες άσκησης σας μπορεί να είναι και το επίπεδο της έντασης είναι ασφαλές για σας.

Εάν δεν έχουν δραστηριοποιηθεί για μια στιγμή, να αρχίσει σιγά-σιγά και να δημιουργήσουν σταδιακά. Ρωτήστε το γιατρό σας τι είδους στόχους άσκησης μπορείτε με ασφάλεια να ορίσετε για τον εαυτό σας όπως σας πρόοδο.

Βλέπε επίσης

Άσκηση και χρόνιες παθήσεις: να πάρει τα γεγονότα

Χρειάζεται να λαμβάνουν ειδικά μέτρα πριν από το ξεκίνημα;

Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορισμένες προφυλάξεις πριν από την άσκηση.

Εάν έχετε διαβήτη, για παράδειγμα, να έχετε κατά νου ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Ελέγξτε το σάκχαρό σας πριν από κάθε δραστηριότητα. Αν παίρνετε ινσουλίνη ή διαβήτης φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα, ίσως χρειαστεί να φάτε ένα σνακ πριν την άσκηση για να βοηθήσει στην πρόληψη χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν έχετε αρθρίτιδα, εξετάζει τη λήψη ένα ζεστό ντους πριν την άσκηση. Θερμότητας μπορούν να χαλαρώσουν τις αρθρώσεις και τους μυς σας και την ανακούφιση του πόνου που μπορεί να έχετε προτού να αρχίσετε. Επίσης, φροντίστε να επιλέξετε τα παπούτσια που παρέχουν απορρόφηση των κραδασμών και σταθερότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τι είδους ενόχληση μπορώ να περιμένω;

Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι είδους ταλαιπωρία που μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, καθώς και τυχόν συμβουλές για την ελαχιστοποίηση του πόνου σας. Μάθετε τι είδος ή το βαθμό του πόνου μπορεί να είναι φυσιολογικό και τι θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Εάν έχετε καρδιακή νόσο, για τα σημάδια παράδειγμα, ή συμπτώματα που θα πρέπει να σταματήσει την άσκηση περιλαμβάνουν ζάλη, ασυνήθιστη δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Ξεκινώντας μια τακτική άσκηση ρουτίνας μπορεί να είναι σκληρή.

Για να σας βοηθήσει να κολλήσει με τη ρουτίνα σας, σκεφτείτε την άσκηση με έναν φίλο. Μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας να συστήσει ένα πρόγραμμα άσκησης για τους ανθρώπους που έχουν την κατάστασή σας, ίσως μέσα από ένα τοπικό νοσοκομείο, κλινική ή κέντρο υγείας.

Για να μείνετε κίνητρα, επιλέγουν τις δραστηριότητες που είναι διασκέδαση, να θέσει ρεαλιστικούς στόχους και να γιορτάσουμε την πρόοδο σας.

Μοιραστείτε οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με το πρόγραμμα άσκησής σας - από το ξεκίνημα για τη διατήρηση επάνω - με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Καταλληλότητα