Διαβήτης

Εξετάσεις σακχάρου στο αίμα: γιατί, πότε και πώς

Εξετάσεις σακχάρου στο αίμα είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας του διαβήτη. Μάθετε πότε πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας, πώς να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή δοκιμής, και πολλά άλλα.

Εάν έχετε διαβήτη, αυτοέλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας (γλυκόζης στο αίμα) μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση το πρόγραμμα θεραπείας σας και την πρόληψη των μακροπρόθεσμων επιπλοκών του διαβήτη. Οι εξετάσεις σακχάρου στο αίμα γίνει με μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή που μετρά τα επίπεδα σακχάρου σε μια μικρή σταγόνα από το αίμα σου.

Γιατί να μετρήσετε το σάκχαρό σας

Εξετάσεις σακχάρου στο αίμα - και αυτο-παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος - παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση του διαβήτη. Μπορεί να σας βοηθήσει:

 • Να κρίνουμε πόσο καλά είστε φθάνοντας συνολικά τους στόχους της θεραπείας
 • Κατανοήστε πώς η διατροφή και η άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Κατανοήστε πώς άλλοι παράγοντες, όπως η ασθένεια ή στρες, επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Παρακολουθήστε την επίδραση των φαρμάκων διαβήτη στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • Προσδιορισμός των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που είναι επικίνδυνα υψηλή ή χαμηλή

Πότε να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγξετε το σάκχαρό σας. Σε γενικές γραμμές, η συχνότητα των ελέγχων εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη που έχετε και το σχέδιο θεραπείας σας.

 • Ο διαβήτης τύπου 1. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις σακχάρου στο αίμα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα, αν έχετε διαβήτη τύπου 1. Δοκιμές μπορεί να είναι πριν και μετά από ορισμένα γεύματα, πριν και μετά την άσκηση, πριν από το κρεβάτι, και περιστασιακά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ελέγξετε το σάκχαρό σας πιο συχνά, αν είστε άρρωστοι, να αλλάξει την καθημερινότητά σας ή να ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο.
 • Ο διαβήτης τύπου 2. Εάν πάρετε ινσουλίνη για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις σακχάρου στο αίμα μία ή περισσότερες φορές την ημέρα, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ινσουλίνης που λαμβάνετε. Δοκιμές γίνεται συνήθως πριν από τα γεύματα, μετά από νηστεία για τουλάχιστον οκτώ ώρες και μερικές φορές μετά από τα γεύματα κατόπιν εντολής από τον παροχέα σας. Αν μπορείτε να διαχειριστείτε διαβήτη τύπου 2 με noninsulin φάρμακα ή με δίαιτα και άσκηση και μόνο, ίσως να μην χρειαστεί να μετρήσετε το σάκχαρό σας καθημερινά.

Γνωρίστε εύρος-στόχο σας

Ο γιατρός σας θα θέσει στόχο τα αποτελέσματα των δοκιμών του σακχάρου στο αίμα βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι εξής:

 • Τύπο και τη σοβαρότητα του διαβήτη
 • Ηλικία
 • Διάρκεια της νόσου
 • Κατάσταση εγκυμοσύνης
 • Η παρουσία των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη
 • Συνολική υγεία και την παρουσία άλλων παθήσεων

Για πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, τα επίπεδα-στόχους:

 • Πριν από τα γεύματα - μεταξύ 70 και 130 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg / dl), ή 4 και 7 millimoles ανά λίτρο (mmol / L)
 • Μία έως δύο ώρες μετά τα γεύματα - μικρότερη από 180 mg / dL (10 mmol / L)
 • Νηστεία τουλάχιστον οκτώ ωρών - μεταξύ 90 και 130 mg / dL (5 και 7 mmol / L)

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις σακχάρου στο αίμα: γιατί, πότε και πώς

Πώς να μετρήσετε το σάκχαρό σας

Ο διαβήτης. Εξετάσεις σακχάρου στο αίμα: γιατί, πότε και πώς.
Ο διαβήτης. Εξετάσεις σακχάρου στο αίμα: γιατί, πότε και πώς.

Αίμα ζάχαρη δοκιμή απαιτεί τη χρήση μιας ηλεκτρονικής συσκευής που ονομάζεται μετρητής γλυκόζης. Ο μετρητής διαβάζει την ποσότητα της ζάχαρης σε ένα μικρό δείγμα αίματος, συνήθως από το δάχτυλό σας, ότι σας βάλει σε μία ταινία δοκιμασίας μιας χρήσης. Ο γιατρός σας ή ο εκπαιδευτής του διαβήτη μπορεί να συστήσει μια κατάλληλη συσκευή για εσάς.

Ο γιατρός σας ή ο εκπαιδευτής του διαβήτη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε ένα μετρητή. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας ζητήσει κατά καιρούς να δείξει πώς μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά τη συσκευή.

Ακολουθήστε τις οδηγίες που έρχονται με το μετρητή σακχάρου στο αίμα σας. Σε γενικές γραμμές, εδώ είναι πώς η διαδικασία λειτουργεί:

 1. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Στεγνώστε τα καλά.
 2. Αφαιρέστε μια ταινία μέτρησης από το δοχείο και επανατοποθετήστε το καπάκι για να μην προκληθεί ζημιά στις λωρίδες.
 3. Τοποθετήστε την ταινία μέτρησης στο μετρητή.
 4. Τσιμπήστε το δάχτυλό σας με τη βελόνα (νυστέρι) παρέχεται με το κιτ δοκιμής σας. Τσιμπήστε την πλευρά του δακτύλου σας, αντί για την άκρη, έτσι ώστε δεν θα έχετε επώδυνα σημεία από την πλευρά του δακτύλου που χρησιμοποιείτε περισσότερο.
 5. Πιέστε απαλά μασάζ ή το δάχτυλό σας μέχρι μια σταγόνα αίματος.
 6. Αγγίξτε την ταινία μέτρησης με το αίμα, όχι όμως το δέρμα σας.
 7. Ο μετρητής θα εμφανίσει επιπέδου σακχάρου στο αίμα σε μια οθόνη.

Καταγραφή των αποτελεσμάτων σας

Κάθε φορά που εκτελείτε μια εξέταση αίματος, συνδεθείτε αποτελέσματά σας σε ένα σημειωματάριο ή περιοδικό. Καταγράψτε την ημερομηνία, την ώρα, τα αποτελέσματα των δοκιμών, το φάρμακο και τη δοσολογία, και τη διατροφή και τις πληροφορίες άσκηση. Η Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία παρέχει μια εκτυπώσιμη μορφή στην ιστοσελίδα τους για την καταγραφή πληροφοριών, και υπάρχουν κινητά-εφαρμογές της συσκευής για την παρακολούθηση των μετρήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Φέρτε το αρχείο σας από τα αποτελέσματα μαζί σας σε όλα τα ραντεβού με το γιατρό σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν και πότε πρέπει να καλέσετε όταν έχετε τα αποτελέσματα που δεν εμπίπτουν εντός του φυσιολογικού εύρους των στόχων στόχο σας.

Αποφυγή προβλημάτων με τη χρήση μετρητή

Μετρητές του σακχάρου του αίματος θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να συντηρούνται σωστά. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να διασφαλιστεί η ορθή χρήση:

 • Ακολουθήστε τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας, οι διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν από τη μία συσκευή στην άλλη.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μέγεθος δείγματος αίματος σύμφωνα με τις οδηγίες στο εγχειρίδιο, επειδή διαφορετικά μέτρα απαιτούν διαφορετικά μεγέθη δείγματος.
 • Αλλάξτε τις μπαταρίες, όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή.
 • Χρησιμοποιείτε μόνο δοκιμαστικές ταινίες έχουν σχεδιαστεί για το μετρητή σας, επειδή δεν είναι όλες οι συσκευές και ταινίες είναι συμβατές.
 • Δοκιμαστικές ταινίες Κατάστημα σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Μην χρησιμοποιείτε λήξει ταινίες μέτρησης.
 • Καθαρίζετε τακτικά την συσκευή σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Εκτελέστε τις δοκιμές ποιοτικού ελέγχου σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Ελέγξτε το εγχειρίδιο για πρόσθετες συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων.
 • Φέρτε το μετρητή μαζί σας για τους διορισμούς του γιατρού για την αντιμετώπιση τυχόν ερωτήσεις και να καταδείξει τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το μετρητή σας.

Βλέπε επίσης

Διαβήτης