Διαβήτης

Ακρωτηριασμός και ο διαβήτης: πώς να προστατεύσουν τα πόδια σας

Η καλή διαχείριση του διαβήτη και τακτική φροντίδα των ποδιών βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών έλκη ποδιών που είναι δύσκολο να τη θεραπεία και μπορεί να απαιτήσει ακρωτηριασμό.

Επιπλοκές διαβήτη περιλαμβάνουν νευρικές βλάβες και η κακή κυκλοφορία του αίματος. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν τα πόδια ευάλωτα σε δερματικά έλκη (έλκη) που μπορεί να επιδεινώσει γρήγορα και είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Η σωστή διαχείριση του διαβήτη και προσεκτική φροντίδα των ποδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη έλκη στα πόδια.

Ο διαβήτης. Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά.
Ο διαβήτης. Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά.

Όταν έλκη ποδιών κάνουν ανάπτυξη, είναι σημαντικό να πάρετε άμεση φροντίδα. Μια nonhealing έλκος που προκαλεί σοβαρή βλάβη στους ιστούς και τα οστά μπορεί να απαιτεί χειρουργική αφαίρεση (ακρωτηριασμός) ενός ποδιού, το πόδι ή μέρος ενός σκέλους.

Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για να κρατήσει τα πόδια σας υγιή, και τι θα συμβεί αν ο ακρωτηριασμός είναι απαραίτητη.

Πρόληψη ελκών στα κάτω άκρα

Η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη - συμπεριλαμβανομένων έλκη στα πόδια - είναι η σωστή διαχείριση του διαβήτη με μια υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η παρακολούθηση της αρτηριακής ζάχαρη και την προσκόλληση σε ένα καθορισμένο θεραπευτικό σχήμα.

Η σωστή φροντίδα των ποδιών θα βοηθήσει να αποτρέψει τα προβλήματα με τα πόδια σας και να διασφαλίζει την έγκαιρη ιατρική περίθαλψη όταν προκύπτουν προβλήματα. Συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των ποδιών περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά. Ελέγξτε τα πόδια σας μία φορά την ημέρα για τις φουσκάλες, κοψίματα, ρωγμές, πληγές, ερυθρότητα, ευαισθησία ή οίδημα. Αν έχετε πρόβλημα φθάνοντας τα πόδια σας, χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χέρι για να δείτε το κάτω μέρος των ποδιών σας, τοποθετήστε τον καθρέφτη στο πάτωμα αν είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει, ή ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει.
 • Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά. Πλένετε τα πόδια σας σε χλιαρό νερό μία φορά την ημέρα. Στεγνώστε τα απαλά, ειδικά μεταξύ των δακτύλων. Χρησιμοποιήστε μια ελαφρόπετρα για να τρίβετε απαλά το δέρμα, όπου κάλους σχηματίζουν εύκολα. Ψεκάστε ταλκ ή καλαμποκάλευρο μεταξύ των δακτύλων σας για να κρατήσει το δέρμα στεγνό. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν για τις κορυφές και οι πυθμένες των ποδιών σας για να κρατήσει το δέρμα απαλό.
 • Μην αφαιρείτε κάλους ή άλλες βλάβες πόδι σας. Για την αποφυγή τραυματισμού στο δέρμα σας, μην χρησιμοποιήσετε μια λίμα, νυχοκόπτη ή ψαλίδι για κάλους, κάλους, κάλους ή κονδυλώματα. Μην χρησιμοποιήσετε την αφαίρεση κονδυλωμάτων χημικών. Δείτε το γιατρό σας ή τον ειδικό πόδι (ποδίατρό) για την αφαίρεση οποιασδήποτε από αυτές τις βλάβες.
 • Κόβετε τα νύχια σας προσεκτικά. Κόβετε τα νύχια σας ίσια. Προσεκτικά αρχείο αιχμηρές άκρες με ένα πίνακα σμύριδα. Ζητήστε βοήθεια από έναν φροντιστή, αν δεν μπορείτε να κόψετε τα νύχια σας τον εαυτό σας.
 • Μην περπατάτε ξυπόλυτοι. Για την αποφυγή τραυματισμού στα πόδια σας, μην πάει χωρίς παπούτσια, ακόμη και γύρω από το σπίτι.
 • Φοράτε καθαρό, στεγνό κάλτσες φοράτε κάλτσες κατασκευασμένα από ίνες που τραβούν (φυτίλι) ιδρώτα μακριά από το δέρμα σας, όπως το βαμβάκι και ειδικές ακρυλικές ίνες -. Όχι νάιλον. Αποφύγετε κάλτσες με σφιχτά λάστιχα που μειώνουν την κυκλοφορία, καθώς και παχιά ογκώδη κάλτσες που συχνά ταιριάζουν καλά και να ερεθίσουν το δέρμα σας.
 • Αγοράστε τα παπούτσια που ταιριάζουν σωστά. Αγοράστε άνετα παπούτσια που δεν ταιριάζουν καλά και να παρέχουν υποστήριξη και απορρόφηση των κραδασμών στη φτέρνα, καμάρα και το μπροστινό μέρος του ποδιού. Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια ή στενά παπούτσια που κατακλύζουν τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αν το ένα πόδι είναι μεγαλύτερο από το άλλο, να αγοράσει παπούτσια σε μεγαλύτερο μέγεθος. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια (ορθοπεδικά παπούτσια) που ταιριάζουν με το ακριβές σχήμα των ποδιών σας, μαξιλάρι τα πόδια σας και να διανέμει ομοιόμορφα το βάρος στα πόδια σας.
 • Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα μειώνει την κυκλοφορία και μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα. Τα κυκλοφοριακά προβλήματα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά τραύματα και η κακή επούλωση. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν χρειάζεστε βοήθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα.
 • Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις πόδι. Γιατρό ή ποδίατρο σας μπορεί να επιθεωρήσει τα πόδια σας για τα πρώτα σημάδια της νευρικής βλάβης, κακή κυκλοφορία ή άλλα προβλήματα στα πόδια. Προγραμματίστε εξετάσεις πόδι, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή πιο συχνά αν συνιστάται από το γιατρό σας.
 • Πάρτε σοβαρά τραύματα στα πόδια. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ένα πόδι πληγή που δεν αρχίζουν να επουλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες ή άλλα μόνιμα προβλήματα με τα πόδια σας. Ο γιατρός σας θα εξετάσει το πόδι σας να γίνει η διάγνωση και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη πορεία της θεραπείας.

Βλέπε επίσης

Ακρωτηριασμός και ο διαβήτης: πώς να προστατεύσουν τα πόδια σας

Τι θα συμβεί αν ο ακρωτηριασμός είναι η μόνη επιλογή;

Θεραπείες για έλκη ποδιών ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία χρησιμοποιεί μεθόδους για την απομάκρυνση των νεκρών ιστών ή συντρίμμια, διατηρεί την πληγή καθαρή, και την προώθηση της επούλωσης. Όταν τα αποτελέσματα της κατάστασης σε μια σοβαρή απώλεια ιστού ή απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, ένας ακρωτηριασμός μπορεί να είναι η μόνη επιλογή.

Ένας χειρουργός αφαιρεί το κατεστραμμένο ιστό και διατηρεί όσο υγιή ιστό του δυνατού. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να παρακολουθείται στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες. Μπορεί να χρειαστούν τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες για την πληγή σας για να επουλωθούν πλήρως.

Εκτός από το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας και ο χειρουργός σας, άλλους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στο σχέδιο θεραπείας σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ενδοκρινολόγο, ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία του διαβήτη ή άλλων ορμονών που σχετίζονται με διαταραχές
 • Φυσιοθεραπευτή, ο οποίος θα σας βοηθήσει να ανακτήσει τη δύναμη, την ισορροπία και το συντονισμό και να σας διδάξει πώς να χρησιμοποιούν μια τεχνητή (προσθετική) άκρων, αναπηρική καρέκλα ή άλλες συσκευές για τη βελτίωση της κινητικότητας σας
 • Εργοθεραπευτής, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία για τη βελτίωση της καθημερινής δεξιότητες και να χρησιμοποιούν προσαρμοστική προϊόντα που βοηθούν με τις καθημερινές δραστηριότητες
 • Ψυχική παροχής υγείας, όπως έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά σας ή τις προσδοκίες που σχετίζονται με τον ακρωτηριασμό ή να αντιμετωπίσει την αντίδραση των άλλων ανθρώπων
 • Κοινωνική λειτουργός, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει με την πρόσβαση σε υπηρεσίες και τον προγραμματισμό για τις αλλαγές στην περίθαλψη

Ακόμα και μετά τον ακρωτηριασμό, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε διαβήτη σας σχέδιο θεραπείας. Τρώτε υγιεινά τρόφιμα, τακτική άσκηση, τον έλεγχο το σάκχαρό σας και την αποφυγή καπνού μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε πρόσθετες επιπλοκές του διαβήτη.

Βλέπε επίσης

Διαβήτης