Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης

Ορισμός

Η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, επίσης γνωστή ως η προφορική δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μέτρα αντίδρασης του σώματός σας να σακχάρου (γλυκόζης). Η δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οθόνη για διαβήτη τύπου 2. Συνηθέστερα, μια τροποποιημένη έκδοση της δοκιμής ανοχής γλυκόζης χρησιμοποιείται για τη διάγνωση διαβήτη κύησης - ένας τύπος διαβήτη που αναπτύσσεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης εντοπίζει ανωμαλίες στον τρόπο που το σώμα σας χειρίζεται γλυκόζης μετά από ένα γεύμα - συχνά πριν από τη νηστεία επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας γίνεται ανώμαλη.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Είναι σημαντικό να φάτε και να πιείτε κανονικά υπό τις ημέρες που οδηγούν μέχρι τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είστε άρρωστοι ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, καθώς αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της δοκιμής σας. Για οκτώ ώρες πριν από τη δοκιμή, ωστόσο, δεν θα είναι σε θέση να φάει ή να πιει τίποτα. Μπορεί να θέλετε να ολονύκτια νηστεία και να προγραμματίσετε τον έλεγχο για την έγκαιρη το επόμενο πρωί.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης γίνεται σε διάφορα στάδια. Όταν φτάσετε στο γραφείο ή εργαστήριο του γιατρού σας, ένα μέλος της ομάδας υγείας σας θα πάρει ένα δείγμα αίματος με τρύπημα δακτύλου σας ή την εισαγωγή μιας βελόνας σε μια φλέβα στο χέρι σας. Αυτό το δείγμα αίματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση επίπεδο της γλυκόζης νηστείας στο αίμα σας.

Διαβήτη τύπου 2
Αν δοκιμάζεται για διαβήτη τύπου 2:

 • Θα πίνετε περίπου 8 ουγγιές (237 χιλιοστόλιτρα) ενός σιροπιαστά διαλύματος γλυκόζης που περιέχει 2,6 ουγκιά (75 γραμμάρια) της ζάχαρης.
 • Δύο ώρες αργότερα, επίπεδο σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να μετρώνται και πάλι.

Ο διαβήτης κύησης
Το Ευρωπαϊκό Κογκρέσο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά την εκτέλεση μιας ώρας μέτρηση γλυκόζης αίματος πρώτα στην οθόνη για τον διαβήτη κύησης σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου. Εάν ο γιατρός σας καθορίσει ότι είστε σε κίνδυνο ή αν έχετε ένα ύποπτο τιμή για το ένα-ωρη δοκιμή, μπορείτε να πάρετε το μεγαλύτερο τεστ γλυκόζης στο αίμα. Για τη δοκιμή αυτή:

 • Θα σας ζητηθεί να έρθει στο νηστείας δοκιμή - όχι ότι είχε τίποτα να φάει ή να πιει για τα προηγούμενα 8 ώρες. Μια νηστείας σακχάρου στο αίμα θα ληφθεί.
 • Θα πίνετε περίπου 8 ουγγιές (237 χιλιοστόλιτρα) ενός διαλύματος γλυκόζης που περιέχει 3,5 ουγκιές (100 γραμμάρια) της ζάχαρης.
 • Επίπεδο σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να δοκιμαστεί και πάλι ένα, δύο και τρεις ώρες μετά πίνετε το διάλυμα.

Μετά το πόσιμο διάλυμα γλυκόζης, τότε μάλλον θα πρέπει να παραμείνουν στο γραφείο ή εργαστήριο του γιατρού, ενώ είστε σε αναμονή για το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας για να δοκιμαστεί. Μετά τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας αμέσως.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της δοκιμής ανοχής γλυκόζης σε χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg / dl) ή millimoles ανά λίτρο (mmol / L).

Διαβήτη τύπου 2
Αν δοκιμάζεται για διαβήτη τύπου 2, δύο ώρες μετά την κατανάλωση του διαλύματος γλυκόζης:

 • Ένα κανονικό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι μικρότερη από 140 mg / dL (7.8 mmol / L).
 • Το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα μεταξύ 140 mg / dL και 199 mg / dL (7,8 και 11 mmol / L) θεωρείται διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη ή προδιαβήτη. Αν έχετε προδιαβήτη, είστε σε κίνδυνο τελικά να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Είστε επίσης σε κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, ακόμη και αν δεν αναπτύσσουν διαβήτη.
 • Ένα επίπεδο γλυκόζης στο αίμα των 200 mg / dL (11.1 mmol / L) ή υψηλότερο μπορεί να υποδεικνύει διαβήτη.
Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Διαβήτη τύπου 2.
Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Διαβήτη τύπου 2.

Εάν τα αποτελέσματα του τεστ ανοχής γλυκόζης σας υποδεικνύουν τύπου 2 διαβήτη, ο γιατρός σας μπορεί να επαναλάβει τη δοκιμή σε μια άλλη ημέρα ή να χρησιμοποιήσετε μια άλλη εξέταση αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια του τεστ ανοχής γλυκόζης, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας, το επίπεδο δραστηριότητας και ορισμένα φάρμακα.

Ο διαβήτης κύησης
Αν είστε υπό δοκιμή για τον διαβήτη κύησης, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα αποτελέσματα κάθε δοκιμής γλυκόζης στο αίμα. Αν δύο ή περισσότερες από τις δοκιμές είναι υψηλότερα από το κανονικό, θα πρέπει να διαγνωστεί με διαβήτη κύησης.

 • Μια κανονική νηστείας επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι μικρότερη από 95 mg / dL (5.3 mmol / L).
 • Μία ώρα μετά την κατανάλωση του διαλύματος γλυκόζης, ένα φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι μικρότερη από 180 mg / dL (10 mmol / L).
 • Δύο ώρες μετά την κατανάλωση του διαλύματος γλυκόζης, ένα φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι μικρότερη από 155 mg / dL (8.6 mmol / L).
 • Τρεις ώρες μετά την κατανάλωση του διαλύματος γλυκόζης, ένα φυσιολογικό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα είναι μικρότερη από 140 mg / dL (7.8 mmol / L).

Αν είστε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, μπορείτε να την πρόληψη των επιπλοκών από την προσεκτική διαχείριση επίπεδο σακχάρου στο αίμα σε όλο το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.

Βλέπε επίσης