Εξέταση της A1C

Ορισμός

Η δοκιμή A1C είναι μια συνηθισμένη εξέταση αίματος που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση τύπου 1 και τύπου 2 διαβήτη και στη συνέχεια να μετρήσει πόσο καλά τη διαχείριση του διαβήτη σας. Η εξέταση της A1C πηγαίνει από πολλά άλλα ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, αιμοσφαιρίνη A1C και της HbA1c.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης A1C αντανακλά το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας για τα τελευταία δύο με τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, τα μέτρα ελέγχου A1C ποιο είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης σας - μια πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο - είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη (γλυκοζυλιωμένη). Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της A1C, ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και το υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Μια διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη του Διαβήτη και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη συνιστά ότι η δοκιμή A1C είναι η κύρια εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του προδιαβήτη, διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 διαβήτη.

Μετά από μια διάγνωση του διαβήτη, η δοκιμή A1C χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του διαβήτη σας σχέδιο θεραπείας. Δεδομένου ότι η εξέταση της A1C μετρά τα μέσα επίπεδα στο αίμα του σακχάρου σας για τα τελευταία δύο με τρεις μήνες, αντί των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε ένα σημείο στο χρόνο, είναι μια καλύτερη αντανάκλαση του πόσο καλά διαβήτη σας σχέδιο θεραπείας λειτουργεί συνολικά.

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει πιθανότατα το τεστ A1C, όταν είσαι πρώτος διαγνωστεί με διαβήτη. Αυτό βοηθά επίσης να δημιουργήσει ένα επίπεδο A1C κατά την έναρξη. Ο έλεγχος μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί, ενώ μαθαίνετε για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Εξέταση της A1C. Εκτιμώμενο μέσο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Εξέταση της A1C. Εκτιμώμενο μέσο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Αργότερα, πόσο συχνά θα πρέπει να έχετε το τεστ A1C εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη που έχετε, το πρόγραμμα θεραπείας σας και πόσο καλά είστε διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας. Για παράδειγμα, η εξέταση της A1C μπορεί να συνιστάται:

  • Δύο φορές το χρόνο, αν έχετε διαβήτη τύπου 2, που δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη και τα επίπεδα του σακχάρου είναι σταθερά στο εύρος-στόχο σας
  • Τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο, αν έχετε διαβήτη τύπου 1
  • Τέσσερις φορές το χρόνο, αν έχετε διαβήτη τύπου 2, που χρησιμοποιεί την ινσουλίνη για τη διαχείριση του διαβήτη σας, ή αν έχετε πρόβλημα που κρατά τα επίπεδα του σακχάρου εντός της εμβέλειας στόχων σας

Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο συχνές εξετάσεις A1C εάν ο γιατρός σας αλλάζει διαβήτη σας σχέδιο θεραπείας ή εάν ξεκινήσετε να παίρνετε κάποιο νέο φάρμακο διαβήτη.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Η δοκιμή A1C είναι μια απλή εξέταση αίματος. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά πριν από τη δοκιμή.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ορισμός. Δείτε επίσης.
Ορισμός. Δείτε επίσης.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής A1C, ένα μέλος της ομάδας υγείας σας χρειάζεται απλά ένα δείγμα αίματος από την εισαγωγή μιας βελόνας σε μια φλέβα στο χέρι σας ή παρακέντηση την άκρη του δακτύλου σας με ένα μικρό, αιχμηρό νυστέρι. Το δείγμα αίματος στέλνεται σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας αμέσως.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Για κάποιον που δεν έχει διαβήτη, ενώ ένα φυσιολογικό επίπεδο A1C μπορεί να κυμαίνεται 4,5 έως 6 τοις εκατό. Κάποιος που είχε ανεξέλεγκτη διαβήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να έχει ένα επίπεδο A1C άνω του 8 τοις εκατό.

Όταν η δοκιμή A1C χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του διαβήτη, τα επίπεδα της A1C 6,5 τοις εκατό ή υψηλότερη σε δύο διαφορετικές δοκιμές δείχνει ότι έχετε διαβήτη. Ένα αποτέλεσμα μεταξύ του 5,7 και 6,4 τοις εκατό θεωρείται προδιαβήτη, γεγονός που δείχνει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί προηγουμένως διαβήτη, τα επίπεδα της A1C 7 τοις εκατό ή λιγότερο είναι ένας κοινός στόχος της θεραπείας. Οι υψηλότεροι στόχοι μπορούν να επιλέγονται σε ορισμένα άτομα. Εάν το επίπεδο της A1C σας είναι πάνω από το στόχο σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια αλλαγή στο σχέδιο θεραπείας του διαβήτη σας. Θυμηθείτε, το υψηλότερο επίπεδο A1C, το υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Εδώ είναι πώς το επίπεδο της A1C αντιστοιχεί στο μέσο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, σε χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο λίτρου (mg / dL) και millimoles ανά λίτρο (mmol / L):

Το επίπεδο της A1C Εκτιμώμενο μέσο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα
5 τοις εκατό 97 mg / dL (5.4 mmol / L)
6 τοις εκατό 126 mg / dL (7 mmol / L)
7 τοις εκατό 154 mg / dL (8.5 mmol / L)
8 τοις εκατό 183 mg / dL (10.2 mmol / L)
9 τοις εκατό 212 mg / dL (11.8 mmol / L)
10 τοις εκατό 240 mg / dL (13.3 mmol / L)
11 τοις εκατό 269 ​​mg / dL (14.9 mmol / L)
12 τοις εκατό 298 mg / dL (16.5 mmol / L)
13 τοις εκατό 326 mg / dL (18.1 mmol / L)
14 τοις εκατό 355 mg / dL (19.7 mmol / L)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα των δοκιμών A1C μπορεί να περιοριστεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα:

  • Εάν αντιμετωπίσετε βαριά ή χρόνια αιμορραγία, τα καταστήματα της αιμοσφαιρίνης σας μπορεί να εξαντληθεί. Αυτό μπορεί να κάνει τεστ A1C σας έχει ως αποτέλεσμα ψευδώς χαμηλή.
  • Αν δεν έχετε αρκετό σίδηρο στο αίμα σας, A1C αποτελέσματα δοκιμής μπορεί να είναι ψευδώς υψηλές.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο έναν τύπο αιμοσφαιρίνης, που ονομάζεται Α. αιμοσφαιρίνης Εάν έχετε μια ασυνήθιστη μορφή της αιμοσφαιρίνης (γνωστή ως μια παραλλαγή της αιμοσφαιρίνης), η A1C το αποτέλεσμα της μέτρησης μπορεί να είναι ψευδώς υψηλή ή ψευδώς χαμηλή. Οι παραλλαγές αιμοσφαιρίνης πιο συχνά σε μαύρους και τους ανθρώπους της Μεσογείου ή της Νοτιοανατολικής Ασίας κληρονομιά. Παραλλαγές αιμοσφαιρίνης μπορεί να επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις. Αν είστε διαγνωστεί με μια παραλλαγή της αιμοσφαιρίνης, δοκιμές A1C σας μπορεί να χρειαστεί να γίνει σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο για τα πιο ακριβή αποτελέσματα.
  • Αν είχατε μια πρόσφατη μετάγγιση αίματος ή έχουν άλλες μορφές αιμολυτική αναιμία, η δοκιμή αυτή δεν θα ήταν χρήσιμο, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ψευδώς χαμηλή.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι το φυσιολογικό εύρος για τα αποτελέσματα της A1C μπορεί να διαφέρουν κάπως μεταξύ των εργαστηρίων. Αν ανατρέξετε σε ένα νέο γιατρό ή χρησιμοποιήστε μια διαφορετική εργαστήριο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο μεταβολής της A1C κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων σας δοκιμή.

Βλέπε επίσης