Η υγιής γήρανση

Εύκολη μώλωπες: κοινό, όπως την ηλικία σας

Εάν αντιμετωπίζετε εύκολη μώλωπες, μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι αυτό που προκαλεί το πρόβλημα και τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτό. Μάθετε τι ρόλο παίζει στη γήρανση μώλωπες και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Ακόμα μια μελανιά. Τι προκάλεσε αυτό το σκοτεινό, αντιαισθητική σήμα στο πόδι σου; Δεν θυμάμαι πρόσκρουση σε τίποτα. Τον τελευταίο καιρό, όμως, φαίνεται να είναι μώλωπες συχνά. Είναι αυτή η αιτία για την ανησυχία;

Εύκολη μώλωπες είναι κοινή με την ηλικία. Αν και οι περισσότεροι μώλωπες είναι αβλαβή και υποχωρούν χωρίς θεραπεία, εύκολο μελάνιασμα μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρό πρόβλημα.

Γιατί είναι εύκολο μώλωπες τόσο κοινή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας;

Οι περισσότεροι μώλωπες σχηματίζονται όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή αγγεία) κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σπασμένα από τις επιπτώσεις ενός χτυπήματος ή τραυματισμού - συχνά στα χέρια ή τα πόδια. Όταν συμβαίνει αυτό, διαρροές αίματος από τα αγγεία και αρχικά φαίνεται σαν ένα φωτεινό ή σκούρο κόκκινο, μοβ ή μαύρο σημάδι. Τελικά το σώμα σας απορροφά το αίμα, και το σήμα εξαφανίζεται.

Σε γενικές γραμμές, σκληρότερα χτυπήματα προκαλούν μεγαλύτερες μώλωπες. Ωστόσο, αν μώλωπες εύκολα, ένα μικρό χτύπημα - μία μπορεί να μην παρατηρήσετε ακόμη και - μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αλλοίωση του χρώματος.

Μερικοί άνθρωποι - κυρίως γυναίκες - είναι πιο επιρρεπείς σε μώλωπες από ό, τι οι άλλοι. Δεδομένου ότι γερνάτε, διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην εύκολη μώλωπες, όπως οι εξής:

  • Γήρανση τριχοειδή αγγεία. Την πάροδο του χρόνου, οι ιστοί υποστήριξη αυτών των σκαφών αποδυναμώσει, και τριχοειδή τοιχώματα γίνονται πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε ρήξη.
  • Αραίωση του δέρματος. Με την ηλικία, το δέρμα σας γίνεται λεπτότερο και χάνει κάποιες από τις προστατευτικές στρώμα λίπους που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία μαξιλάρι σας από τραυματισμούς. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Μπορεί τα φάρμακα και τα συμπληρώματα συμβάλλουν στην εύκολη μώλωπες;

Αντιπηκτικά φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η βαρφαρίνη (Coumadin) ή φάρμακα όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix) να μειώσει την ικανότητα του αίματος να πήξει. Ως αποτέλεσμα, αιμορραγία από βλάβη των τριχοειδών μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο για να σταματήσει - η οποία επιτρέπει αρκετό αίμα να διαρρεύσει και να προκαλέσει μια μελανιά.

Επίκαιρα και συστηματικών κορτικοστεροειδών - η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων όρων, όπως αλλεργίες, άσθμα και το έκζεμα - να προκαλέσει το δέρμα σας να λεπτό, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να μελανιά. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως τα ιχθυέλαια και το ginkgo, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μώλωπες σας λόγω αντιπηκτικά αποτέλεσμα.

Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας αν αντιμετωπίζετε αυξημένη μώλωπες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις ανησυχίες σας. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει τα συμπληρώματα που παίρνετε - ειδικά αν είστε λήψη τους, ενώ σε μια αντιπηκτικά ναρκωτικών. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αποφυγή ορισμένων over-the-counter φάρμακα ή συμπληρώματα.

Βλέπε επίσης

Εύκολη μώλωπες: κοινό, όπως την ηλικία σας

Πότε εύκολη μώλωπες δείχνουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα;

Η υγιής γήρανση. Εύκολη μώλωπες: κοινό όπως την ηλικία σας.
Η υγιής γήρανση. Εύκολη μώλωπες: κοινό όπως την ηλικία σας.

Εύκολη μώλωπες δείχνει μερικές φορές μια σοβαρή υποκείμενη κατάσταση, όπως πήξης του αίματος πρόβλημα ή μια ασθένεια του αίματος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν:

  • Έχουν ασυνήθιστα μεγάλες ή επώδυνες μώλωπες, ειδικά αν μώλωπες σας φαίνεται να αναπτύξει για κανένα γνωστό λόγο
  • Έχετε εύκολη μώλωπες και μη φυσιολογική αιμορραγία αλλού, όπως από τη μύτη, τα ούλα σας ή του γαστρεντερικού σωλήνα
  • Ξαφνικά αρχίζουν μώλωπες, ειδικά αν ξεκίνησε πρόσφατα ένα νέο φάρμακο
  • Ανάπτυξη μώλωπες κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας σε συνδυασμό με πυρετό ή σύγχυση

Αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν χαμηλά επίπεδα ή ασυνήθιστα λειτουργία αιμοπετάλια - συστατικά του αίματος που βοηθούν την πήξη μετά από έναν τραυματισμό - ή προβλήματα με πρωτεΐνες που βοηθούν την πήξη του αίματος. Για να διαγνώσει την αιτία της μώλωπες, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει επίπεδα αιμοπεταλίων σας ή να κάνετε δοκιμές που μετρούν την ικανότητα του αίματος να πήζει.

Άλλες σοβαρές αιτίες περιλαμβάνουν μώλωπες ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης. Εάν ένα αγαπημένο πρόσωπο έχει μια ανεξήγητη μώλωπες, ιδιαίτερα σε μια ασυνήθιστη θέση, όπως γύρω από τα μάτια ή το πρόσωπο, ρωτήστε σχετικά με τη δυνατότητα κατάχρησης.

Πώς μπορώ να προλάβουν ή να θεραπεύσουν μώλωπες;

Για να αποφύγετε μικρές μώλωπες, δίνοντας τέλος στην ακαταστασία των νοικοκυριών που θα μπορούσε να προκαλέσει ανωμαλίες ή πτώσεις. Πουκάμισα με μακριά μανίκια και παντελόνια μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για το δέρμα σας. Περιορίστε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο για να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις επιπτώσεις της γήρανσης και τη συνακόλουθη αύξηση του κινδύνου μώλωπες.

Μόλις μια μελανιά έχει διαμορφωθεί, ωστόσο, δεν μπορούν να γίνουν πολλά για να την αντιμετωπίσουμε. Οι περισσότεροι μώλωπες τελικά εξαφανίζονται, καθώς το σώμα σας απορροφά το αίμα - αν επούλωση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, όπως την ηλικία σας. Εάν η μελανιά είναι πρησμένο, θα μπορούσε να βοηθήσει να εφαρμόσει μια κρύα κομπρέσα και να ανυψώσει την πληγείσα περιοχή. Μετά τις πρήξιμο μειώνεται, μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να επιταχύνει την απομάκρυνση του αίματος. Αν το θέαμα του μια μελανιά σας ενοχλεί, το καλύψει με τα ρούχα ή μακιγιάζ.

Μπορεί να μην είναι σε θέση να εξαλείψει εύκολα μώλωπες. Ωστόσο, λαμβάνοντας απλά βήματα για να προστατεύσει το δέρμα σας και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση διατήρησης σας μελανιά-free.

Βλέπε επίσης