Face-lift

Ορισμός

Ένα λίφτινγκ (rhytidectomy) είναι μια αισθητική χειρουργική διαδικασία για να βελτιώσει την εμφάνιση του προσώπου και του λαιμού σας.

Κατά τη διάρκεια μιας face-lift, οι μαλακοί ιστοί του προσώπου αρθεί, η περίσσεια του δέρματος αφαιρείται και το δέρμα είναι ντυμένο πίσω πάνω από τα πρόσφατα επανατοποθετείται περιγράμματα. Ένας ανελκυστήρας λαιμού (platysmaplasty) γίνεται συχνά ως μέρος ενός λίφτινγκ.

Μπορείτε να επιλέξετε να έχουν ένα λίφτινγκ, εάν το δέρμα του προσώπου σας έχει αρχίσει να γέρνουν - μια κοινή εμφάνιση με τη γήρανση. Ένα λίφτινγκ μπορεί να ενισχύσει επίσης την αυτοπεποίθησή σας.

Ένα λίφτινγκ, όμως, δεν θα επηρεάσει την ποιότητα του δέρματος του προσώπου σας. Αν έχετε ρυτίδες ή ζημιά από τον ήλιο, θα μπορούσε να εξετάσει επίσης το δέρμα ξαναέρθει στην επιφάνεια τη διαδικασία. Ένα λίφτινγκ μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με κάποια άλλα καλλυντικά διαδικασίες, όπως ανελκυστήρα μέτωπο ή βλεφαροπλαστική.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Δεδομένου ότι γερνάτε, αλλαγές του προσώπου δέρμα σας - χαλάρωση και να χαλαρώνουν. Αυτό μπορεί να κάνει το κάτω μέρος του προσώπου σας εμφανίζεται ορθογώνιο σχήμα. Ένα λίφτινγκ μπορεί να δώσει το πρόσωπό σας μια πιο νεανική καρδιά-όπως το σχήμα.

Θα μπορούσε να εξετάσει ένα λίφτινγκ, εάν:

 • Το δέρμα του προσώπου σας έχει χαλαρώσει
 • Μάγουλά σας είναι κρεμώντας
 • Οι ρυτίδες κάτω από τα κάτω βλέφαρα σας και γύρω από το κάτω χείλος και το πηγούνι σας γίνονται όλο και βαθύτερα
 • Έχετε περίσσεια του δέρματος που κρέμονται από κάτω γραμμή του σαγονιού σας (σιαγόνες)
 • Έχετε χάσει τον ορισμό και έχουν περίσσεια λίπους στο λαιμό σας
 • Κάθετες λωρίδες του δέρματος στο λαιμό σας (platysmal μπάντες) έχουν γίνει ορατά

Ένα λίφτινγκ δεν είναι μια θεραπεία για επιφανειακές ρυτίδες, βλάβη από τον ήλιο, ρυτίδες γύρω από το χείλος της μύτης και άνω, ή ανωμαλίες στο χρώμα του δέρματος.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ένα λίφτινγκ εγκυμονεί διάφορους κινδύνους, όπως οι εξής:

 • Ουλές. Ουλές τομή από ένα λίφτινγκ είναι μόνιμοι, αλλά τυπικά αποκρύπτεται από τα περιγράμματα γραμμή των μαλλιών και των φυσικών του προσώπου και του αυτιού. Αν έχετε κοντά μαλλιά, θα μπορούσε να εξετάσει αυξανόμενη μαλλιά σας πριν από ένα λίφτινγκ για να καλύψει τις τομές σας ενώ επουλώνονται. Σπάνια, τομές μπορεί να οδηγήσει σε έθεσε, κόκκινα σημάδια. Ενέσεις ενός κορτικοστεροειδούς φαρμάκου (Kenalog-10) ή άλλες θεραπείες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την εμφάνιση των ουλών.
 • Πρήξιμο και μώλωπες. Αναμείνετε πρήξιμο και μώλωπες για αρκετές εβδομάδες. Οίδημα ενδέχεται να στρεβλώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας ή να σκληραίνουν κινήσεις του προσώπου σας. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάκαμψης που συνήθως πηγαίνει μακριά μετά από αρκετές εβδομάδες. Κρατώντας το κεφάλι σας αυξημένα και εφαρμόζοντας κρύες κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν.
 • Αλλαγές στην αίσθηση του δέρματος. Κατά τη διάρκεια ενός λίφτινγκ, η επανατοποθέτηση του προσώπου και του λαιμού τους ιστούς σας μπορεί να επηρεάσει την επιφανειακή αισθητήρια νεύρα. Θα αισθανθείτε πιθανό κάποιο μούδιασμα στα μάγουλα, το κεφάλι και το λαιμό σας για μερικούς μήνες μέχρι δύο έτη.
 • Η τριχόπτωση. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε προσωρινή ή μόνιμη απώλεια μαλλιών κοντά στα σημεία τομής. Περιοχές που έχουν πληγεί από την προσωρινή τριχόπτωση, θα αρχίσει να ανακάμψει σε περίπου τρεις μήνες. Μόνιμη απώλεια μαλλιών μπορεί να διορθωθεί με τη μεταμόσχευση δέρματος με θύλακες των τριχών από το τριχωτό της κεφαλής σας στην περιοχή ή αφαιρώντας το γυμνό περιοχή του δέρματος. Εάν η έκταση της απώλειας μαλλιών είναι μεγάλο, ένα τμήμα του τριχωτού της κεφαλής σας με τα μαλλιά μπορεί να μετακινηθεί στο γυμνό περιοχή.
 • Βλάβης του προσωπικού νεύρου. Σπάνια, ένα λίφτινγκ μπορεί να βλάψει τα νεύρα του προσώπου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή μόνιμη αδυναμία των μυών του προσώπου που οφείλονται σε παράλυση του προσωπικού νεύρου.
 • Απώλεια δέρματος. Σπάνια, ένα λίφτινγκ μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος προς τους ιστούς του προσώπου σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόπτωση του δέρματος. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο της απώλειας του δέρματος μετά από ένα λίφτινγκ.

Όπως και κάθε άλλο είδος της σε μείζονα χειρουργική επέμβαση, ένα λίφτινγκ ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας, λοιμώξεων και μια αρνητική αντίδραση στην αναισθησία.

Ένα λίφτινγκ δεν είναι για όλους. Ο γιατρός σας μπορεί να προειδοποιούν ενάντια σε έναν face-lift, αν:

 • Πάρτε αντιπηκτικά. Χρήση αντιπηκτικά (Coumadin, Plavix, κ.ά.) μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του αίματος να πήξει και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας μετά από ένα λίφτινγκ.
 • Έχετε μια ιατρική κατάσταση. Εάν έχετε μια ιατρική κατάσταση, όπως μια ασυνήθιστη τάση για αιμορραγία, δεν θα είστε σε θέση να έχουν ένα λίφτινγκ. Αν έχετε μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να επουλωθούν μετά από ένα face-lift, όπως η ανεξέλεγκτη διαβήτης, ο γιατρός σας μπορεί να παροτρύνει προσοχή. Αν είναι δυνατόν, ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να διαχειριστούν την κατάστασή σας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ένα λίφτινγκ.
 • Έχετε ένα ιστορικό επαναλαμβανόμενων αύξηση του σωματικού βάρους και την απώλεια. Επαναλαμβανόμενο τράβηγμα του δέρματος του προσώπου μπορεί να προκαλέσει το δέρμα σας για να γίνει πρόωρα χαλαρά και πάλι μετά από ένα λίφτινγκ.
 • Καπνός. Κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ότι θα αντιμετωπίσετε την απώλεια του δέρματος μετά από ένα λίφτινγκ. Εάν καπνίζετε, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να σταματήσετε το κάπνισμα πριν από την επέμβαση και κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Αρχικά, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν πλαστικό χειρουργό για ένα λίφτινγκ. Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, πλαστικός χειρουργός σας είναι πιθανό να:

 • Εξετάστε το ιατρικό ιστορικό σας. Να είστε έτοιμοι να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις τρέχουσες και παλαιότερες παθολογικές καταστάσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συζήτηση σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα - και ιδίως εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα του αίματος να πήξει - καθώς και τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις που είχατε.
 • Κάνετε μια φυσική εξέταση. Για να προσδιορίσετε τις επιλογές θεραπείας σας, ο γιατρός θα εξετάσει το δέρμα του προσώπου σας, του προσώπου δομή των οστών και το λαιμό. Οι ασθενείς που έχουν λεπτή, γωνιακό πρόσωπα είναι πιθανό να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα από ένα face-lift από ό, τι οι ασθενείς που έχουν στρογγυλά πρόσωπα, χαμηλή ζυγωματικά ή σύντομη γνάθων. Ο γιατρός θα σημειωθεί επίσης τυχόν ουλές, ανωμαλίες του δέρματος ή η ασυμμετρία στο πρόσωπό σας πριν να συστήσει μια συγκεκριμένη τεχνική. Αυτός ή αυτή θα μπορούσε επίσης να πάρετε φωτογραφίες του προσώπου σας για το ιατρικό ιστορικό σας.
 • Συζητήστε τις προσδοκίες σας. Εξηγήστε γιατί θέλετε ένα λίφτινγκ και τι είστε ελπίζοντας για την άποψη της εμφάνιση μετά τη διαδικασία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τα οφέλη και τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των ουλών και απώλεια μαλλιών.

Πριν από ένα λίφτινγκ μπορεί επίσης να χρειαστεί να:

 • Ακολουθήστε τις οδηγίες φαρμακευτική αγωγή. Θα χρειαστεί πιθανότατα να αποφεύγετε την ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων, που μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία. Ίσως χρειαστεί να αρχίσετε να παίρνετε αντιβιοτικά πριν από ένα λίφτινγκ για να αποφευχθεί η μόλυνση μετά την επέμβαση. Επίσης, αν είστε επιρρεπείς σε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν φάρμακα πίεσης του αίματος πριν από ένα λίφτινγκ.
 • Πλύνετε το πρόσωπο και τα μαλλιά σας. Θα χρειαστεί πιθανότατα να κολυμπά και να πλένετε τα μαλλιά σας από το προηγούμενο βράδυ και το πρωί της λίφτινγκ σας.
 • Αποφεύγετε να τρώτε. Θα σας ζητηθεί να αποφύγετε να τρώτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ πριν λίφτινγκ σας.
 • Κανονίστε για βοήθεια κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης. Εάν σας λίφτινγκ γίνεται ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία, κάνουν σχέδια για κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση και να μείνει μαζί σας για τουλάχιστον μία με δύο ημέρες.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Face-lift. Πρήξιμο και μώλωπες.
Face-lift. Πρήξιμο και μώλωπες.

Ένα λίφτινγκ μπορεί να γίνει σε ένα νοσοκομείο ή εξωτερικά ιατρεία χειρουργική μονάδα. Μερικές φορές η διαδικασία γίνεται με αναισθησία καταστολή και τοπική, που μουδιάζει μόνο ένα μέρος του σώματός σας. Σε άλλες περιπτώσεις, η γενική αναισθησία - η οποία καθιστά τις αισθήσεις σας - συνιστάται.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του δέρματος του προσώπου και επανατοποθετήστε του προσώπου και του λαιμού ιστών ποικίλλουν ανάλογα με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη τεχνική πλαστικός χειρουργός επιλέγει σας θα καθορίσει τη θέση των τομών και τα προκύπτοντα ουλές.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες τεχνικές:

 • Παραδοσιακά λίφτινγκ. Ο γιατρός σας θα κάνει τομές στην γραμμή των μαλλιών σας, ξεκινώντας από τους κροτάφους σας, συνεχίζοντας προς τα κάτω και γύρω από το μπροστά από τα αυτιά σας και τελειώνει πίσω από τα αυτιά σας στο κάτω τριχωτό της κεφαλής σας. Μια τομή μπορεί να γίνει κάτω από το πηγούνι σας για να βελτιώσει την εμφάνιση του λαιμού σας.
 • Περιορισμένη-τομή λίφτινγκ. Ο γιατρός σας θα κάνει σύντομες τομές στη γραμμή των μαλλιών σας, ξεκινώντας από τους κροτάφους σας και συνεχίζοντας προς τα κάτω και γύρω από το μπροστά από τα αυτιά σας. Τομές μπορεί επίσης να γίνει από τα κάτω βλέφαρα ή κάτω από το άνω χείλος.
 • Ανελκυστήρα λαιμό. Ο γιατρός σας θα κάνει τομές ξεκινώντας μπροστά από λοβούς των αυτιών σας και συνεχίζοντας γύρω από πίσω από τα αυτιά σας σε χαμηλότερη τριχωτό της κεφαλής σας.

Μετά από να κάνει τις τομές, ο γιατρός σας θα sculpt ή λίπος αναδιανομή από το πρόσωπο, σιαγόνες ή το λαιμό σας και την ανακατανομή των υποκείμενων ιστών. Αυτός ή αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια τεχνική αναρρόφησης για να αφαιρέσει το λίπος (λιποαναρρόφηση). Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λίπος αναρροφάται από άλλες περιοχές του σώματός σας μπορεί να χρειαστεί να προστεθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος face.Your σας στη συνέχεια θα ριγμένο πάνω από τα νέα περιγράμματα και η περίσσεια του δέρματος θα πρέπει να αφαιρεθεί. Ράμματα ή ταινία θα χρησιμοποιηθεί για να κλείσει τις τομές.

Ένα λίφτινγκ διαρκεί συνήθως δύο έως τέσσερις ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο αν άλλα καλλυντικά διαδικασίες που γίνονται ταυτόχρονα.

Μετά τη διαδικασία
Μετά από ένα face-lift, τομές σας θα μπορεί να καλύπτεται με ογκώδεις επιδέσμους που παρέχουν ήπια πίεση για να ελαχιστοποιήσει πρήξιμο και μώλωπες. Ένας μικρός σωλήνας μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το δέρμα πίσω από το ένα ή και τα δύο από τα αυτιά σας για να στραγγίξει το επιπλέον αίμα ή το υγρό.

Κατά τις πρώτες ημέρες μετά από ένα λίφτινγκ:

 • Υπόλοιπο με το κεφάλι σας ψηλά και αναλγητικά φάρμακα, όπως συνιστάται από το γιατρό σας
 • Αποφύγετε την έκθεση τομές σας σε υπερβολική πίεση ή κίνηση
 • Μην φοράτε ρούχα που πρέπει να τοποθετείται πάνω από το κεφάλι σας

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ - η οποία μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και να οδηγήσει σε αιμορραγία - για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ρωτήστε το γιατρό σας όταν είναι ΟΚ για να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο και στέγνωμα των μαλλιών σας, κολύμβησης και άλλα συνήθη σωματική δραστηριότητα.

Θα δείτε πιθανώς το γιατρό σας την επόμενη ημέρα μετά λίφτινγκ σας. Ο γιατρός θα αφαιρέσει πιθανό σωλήνα αποστράγγισης σας, εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή για τομές σας και τοποθετήστε νέες επιδέσμους στο πρόσωπό σας. Δύο με τρεις ημέρες μετά λίφτινγκ σας, τότε μάλλον θα είναι σε θέση να μεταπηδήσουν από φοράτε επιδέσμους σε μια ελαστική προσώπου σφεντόνα.

Ο γιατρός σας θα αφαιρέσει πιθανό ράμματα σας κατά τη διάρκεια ξεχωριστές επισκέψεις μέσα σε πέντε έως 14 ημέρες μετά λίφτινγκ σας. Αυτός ή αυτή θα ελέγξει προσεκτικά τομές σας για εισδύουσες τρίχες, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν για την πρόληψη της λοίμωξης και φλεγμονής.

Τομές σας θα φλοιό, καθώς αρχίζουν να επουλώνονται. Μην επιλέξετε τις κρούστες.

Μπορεί να προτιμούν να παραμείνουν στο σπίτι, ενώ είστε ανάκτηση από ένα λίφτινγκ. Μια εβδομάδα μετά λίφτινγκ σας, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μακιγιάζ για την ακμή ουλές σας για να αποκρύψουν οποιαδήποτε ερυθρότητα ή μώλωπες. Αποφύγετε την απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο έως ότου τα σημάδια σας δεν είναι πλέον ροζ.

Μετά από ένα face-lift, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε:

 • Πόνος στη μία πλευρά του προσώπου ή του λαιμού σας εντός 12 ωρών από την επέμβαση
 • Δύσπνοια
 • Ο πόνος στο στήθος
 • Αρρυθμίες

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Με την εξομάλυνση χαλαρό δέρμα, ένα λίφτινγκ μπορεί να δώσει το πρόσωπο και το λαιμό σας μια πιο νεανική εμφάνιση.

Οι γυναίκες συνήθως πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα μετά από ένα λίφτινγκ από ό, τι οι άνδρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν παχύτερο δέρμα του προσώπου και τα μεγαλύτερα παρωτίδας αδένες - ένα είδος των σιελογόνων αδένων που βρίσκονται στα μάγουλα - από ό, τι οι γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, τα μάγουλα των ανδρών μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται γεμάτο μετά από λίφτινγκ.

Λάβετε υπόψη ότι λίφτινγκ αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα. Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα του προσώπου σας μπορεί να αρχίσει να γέρνουν και πάλι. Βλάβη από τον ήλιο μπορεί να ηλικία και το δέρμα σας.

Βλέπε επίσης