Λιποαναρρόφηση

Ορισμός

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιεί μια τεχνική αναρρόφησης για να αφαιρέσει το λίπος από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως από την κοιλιά, τους γοφούς, τους μηρούς, τους γλουτούς, τα χέρια ή το λαιμό. Λιποαναρρόφηση και σχήματα (περιγράμματα) στις περιοχές αυτές. Άλλα ονόματα για λιποαναρρόφηση περιλαμβάνουν lipoplasty και του περιγράμματος του σώματος.

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι συνήθως θεωρείται μια συνολική μέθοδος απώλειας βάρους ή απώλεια βάρους εναλλακτική λύση. Αν είστε υπέρβαροι, δεν είστε πιθανό να χάσουν περισσότερο βάρος με δίαιτα και άσκηση, είτε μέσω διαδικασιών βαριατρική - όπως η γαστρική χειρουργική επέμβαση παράκαμψης - από ό, τι θα κάνατε με λιποαναρρόφηση.

Μπορεί να είναι ένας υποψήφιος για λιποαναρρόφηση, αν έχετε πάρα πολύ λίπος του σώματος σε συγκεκριμένα σημεία αλλά κατά τα άλλα να έχουν ένα σταθερό σωματικό βάρος.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το λίπος από τις περιοχές του σώματος που δεν έχουν ανταποκριθεί στη δίαιτα και την άσκηση, όπως το:

 • Κοιλιά
 • Όπλα
 • Οπίσθια
 • Γάμπες και στους αστραγάλους
 • Στήθος και την πλάτη
 • Γοφούς και τους μηρούς
 • Λαιμός
Λιποαναρρόφηση. Contour παρατυπίες.
Λιποαναρρόφηση. Contour παρατυπίες.

Επιπλέον, η λιποαναρρόφηση είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη μείωση του μαστού.

Όταν κερδίζετε βάρος, τα λιποκύτταρα αυξάνουν σε μέγεθος και όγκο. Με τη σειρά της, η λιποαναρρόφηση μειώνει τον αριθμό των λιποκυττάρων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η ποσότητα του λίπους αφαιρείται εξαρτάται από την εμφάνιση της περιοχής και τον όγκο του λίπους. Οι προκύπτουσες αλλαγές περίγραμμα είναι γενικά μόνιμο - εφ 'όσον το βάρος σας παραμένει σταθερή.

Μετά από λιποαναρρόφηση, τα καλούπια του δέρματος η ίδια στα νέα περιγράμματα των επεξεργασμένων περιοχών. Αν έχετε καλό τόνο του δέρματος και την ελαστικότητα, το δέρμα είναι πιθανό να εμφανίζεται ομαλή. Εάν το δέρμα σας είναι λεπτό με κακή ελαστικότητα, όμως, το δέρμα στις περιοχές αυτές μπορεί να εμφανιστεί χαλαρά.

Η λιποαναρρόφηση δεν βελτιωθεί η παραμόρφωση της κυτταρίτιδας ή άλλες ανωμαλίες της επιφάνειας του δέρματος. Ομοίως, η λιποαναρρόφηση δεν αφαιρέσει τα σημάδια τεντωμάτων.

Για να είναι υποψήφιος για λιποαναρρόφηση, θα πρέπει να είναι σε καλή υγεία, χωρίς τους όρους που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τη χειρουργική επέμβαση - όπως η περιορισμένη ροή αίματος, στεφανιαία νόσο, διαβήτη ή ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Όπως με οποιαδήποτε σημαντική χειρουργική επέμβαση, η λιποαναρρόφηση ενέχει κινδύνους, όπως η αιμορραγία και η αντίδραση στην αναισθησία. Πιθανές επιπλοκές ειδικά για λιποαναρρόφηση περιλαμβάνουν:

 • Contour παρατυπίες. Το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται ανώμαλο, κυματιστά ή μαραμένα λόγω της άνισης αφαίρεση λίπους, φτωχή ελαστικότητα του δέρματος και ασυνήθιστη θεραπεία. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι μόνιμες. Ζημιές κάτω από το δέρμα από το λεπτό σωλήνα (καθετήρα) που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης μπορεί να δώσει στο δέρμα μια μόνιμη εντόπισε εμφάνιση.
 • Συσσώρευση υγρού. Προσωρινή θύλακες υγρού (seromas) μπορεί να σχηματιστεί κάτω από το δέρμα. Αυτό το υγρό μπορεί να πρέπει να αποστραγγίζεται με μια βελόνα.
 • Μούδιασμα. Μπορείτε να αισθανθείτε προσωρινή ή μόνιμη μούδιασμα στην πληγείσα περιοχή. Προσωρινή ερεθισμός νεύρων είναι επίσης δυνατή.
 • Λοίμωξη. Λοιμώξεις του δέρματος είναι σπάνιες αλλά είναι δυνατόν. Μια σοβαρή λοίμωξη του δέρματος μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
 • Εσωτερική παρακέντηση. Σπάνια, μια κάνουλα που διεισδύει πολύ βαθιά μπορεί να τρυπήσει ένα εσωτερικό όργανο. Αυτό μπορεί να απαιτεί επείγουσα χειρουργική αποκατάσταση.
 • Εμβολή από λίπος. Κομμάτια χαλάρωσε λίπος μπορεί να ξεφύγει και να παγιδευτούν σε ένα αιμοφόρο αγγείο και να συγκεντρωθούν στους πνεύμονες ή το ταξίδι προς τον εγκέφαλο. Η λιπώδης εμβολή είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.
 • Νεφροί και καρδιακά προβλήματα. Βάρδιες στα σωματικά υγρά όπως τα υγρά που εγχέεται και αναρροφάται μπορεί να προκαλέσει δυνητικά απειλητική για τη ζωή προβλήματα στους νεφρούς και την καρδιά.

Ο κίνδυνος των επιπλοκών αυξάνεται εάν ο χειρουργός εργάζεται σε μεγαλύτερες επιφάνειες του σώματός σας ή να κάνει πολλαπλές διαδικασίες κατά την ίδια λειτουργία. Συζητήστε με το χειρουργό σας σχετικά με το πώς οι κίνδυνοι αυτοί ισχύουν για εσάς.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από τη διαδικασία, να συζητήσετε με τον χειρουργό σας τι να περιμένουμε από τη χειρουργική επέμβαση. Εξετάστε το ιατρικό ιστορικό σας, απαριθμούνται οι τυχόν ιατρικές παθήσεις που έχετε, και να πει ο χειρουργός για τυχόν συμπληρώματα φάρμακα ή βότανα που παίρνετε.

Αν η διαδικασία σας απαιτεί την αφαίρεση μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει σε ένα περιβάλλον γραφείου. Αν μια μεγάλη ποσότητα του λίπους πρέπει να αφαιρεθεί - ή αν σκοπεύετε να έχουν και άλλες διαδικασίες που γίνονται ταυτόχρονα - η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα νοσοκομείο που ακολουθείται από μια ολονύκτια παραμονή. Σε κάθε περίπτωση, να μεριμνήσει για κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά τη διαδικασία.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Πριν από λιποαναρρόφηση, ο χειρουργός μπορεί να σηματοδοτήσει κύκλους και γραμμές σχετικά με τις περιοχές του σώματός σας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εικόνες μπορούν επίσης να ληφθούν, έτσι ώστε πριν και μετά από τις εικόνες μπορεί να συγκριθεί.

Πώς λιποαναρρόφηση διαδικασία σας γίνεται εξαρτάται από τη συγκεκριμένη τεχνική που χρησιμοποιείται:

 • Πρησμένος λιποαναρρόφηση. Αυτό είναι το πιο κοινό είδος της λιποαναρρόφησης. Ο χειρουργός εγχέει ένα στείρο διάλυμα - ένα μίγμα από θαλασσινό νερό, το οποίο βοηθά αφαίρεση λίπους, ένα αναισθητικό (λιδοκαΐνη) για να ανακουφίσει τον πόνο και ένα φάρμακο που προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται (επινεφρίνη) - στην περιοχή που είναι υπό θεραπεία. Το μίγμα υγρού προκαλεί την πληγείσα περιοχή για να πρηστεί και να σκληρύνουν. Ο χειρουργός στη συνέχεια κάνει μικρές περικοπές στο δέρμα σας και να εισάγει ένα λεπτό σωλήνα που ονομάζεται κάνουλα κάτω από το δέρμα σας. Η κάνουλα συνδέεται σε ένα κενό που αναρροφήσεις λίπος και τα υγρά από το σώμα. Υγρών του σώματος σας μπορεί να αναπληρώνονται μέσω ενδοφλέβιας (IV) γραμμή.
 • Υπερηχογράφημα υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση (UAL). Αυτό το είδος της λιποαναρρόφησης είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πρησμένος λιποαναρρόφηση. Κατά τη διάρκεια της UAL, ο χειρουργός εισάγει μια μεταλλική ράβδο που εκπέμπει ενέργεια υπερήχων κάτω από το δέρμα σας. Αυτό σπάζει το λίπος κυτταρικά τοιχώματα και ρευστοποιεί το λίπος για ευκολότερη αφαίρεση.
 • Powered λιποαναρρόφηση. Αυτό το είδος της λιποαναρρόφησης χρησιμοποιεί μια κάνουλα που κινείται σε μια γρήγορη πίσω-και-εμπρός κίνηση. Αυτή η δόνηση επιτρέπει στο χειρούργο να βγάλει σκληρή λίπος πιο εύκολα. Powered λιποαναρρόφηση μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές λιγότερο πόνο και διόγκωση και μπορεί να επιτρέψει στον χειρουργό να αφαιρέσει το λίπος με μεγαλύτερη ακρίβεια, ειδικά σε μικρότερες περιοχές, όπως τα χέρια, τα γόνατα ή τους αστραγάλους.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Ορισμένες διαδικασίες λιποαναρρόφηση μπορεί να απαιτεί μόνο τοπική ή περιοχική αναισθησία ¾ αναισθησία περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας. Άλλες διαδικασίες μπορεί να απαιτούν γενική αναισθησία, η οποία προκαλεί μία προσωρινή κατάσταση αναισθησίας. Μπορεί να σας δοθεί ένα ηρεμιστικό, συνήθως μέσω ενός ενδοφλέβια ένεση, για να σας βοηθήσει να παραμείνουν ήρεμοι και χαλαροί.

Η χειρουργική ομάδα θα παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα οξυγόνου του αίματος σε όλη τη διαδικασία. Εάν αισθάνεστε πόνο, ενημερώστε τον χειρουργό σας. Η φαρμακευτική αγωγή ή κινήσεις μπορεί να χρειαστεί ρύθμιση.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ώρες, ανάλογα με την έκταση της αφαίρεσης λίπους. Μετά την επέμβαση, ο χειρουργός μπορεί να αφήσει τομές σας ανοίξει την προώθηση υγρά αποστράγγισης. Εάν είχατε γενική αναισθησία, θα ξυπνήσει σε ένα δωμάτιο ανάκαμψης. Θα περάσετε τυπικά τουλάχιστον λίγες ώρες στο νοσοκομείο ή κλινική, έτσι ώστε το ιατρικό προσωπικό μπορούν να παρακολουθούν την ανάρρωσή σας. Αν είστε σε ένα νοσοκομείο, θα μπορούν να μείνουν όλη τη νύχτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αφυδατωμένες ή σε κατάσταση σοκ από την απώλεια υγρών.

Μετά τη διαδικασία
Αναμείνετε κάποιο πόνο, πρήξιμο και μώλωπες μετά τη διαδικασία. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μερικές ημέρες πριν από την επιστροφή στην εργασία και λίγες εβδομάδες πριν αρχίσουν και πάλι κανονικές δραστηριότητές σας - συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης.

Ο χειρουργός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου και αντιβιοτικά για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Μπορείτε, επίσης, να χρειαστεί να φορέσετε στενά ενδύματα συμπίεσης, τα οποία βοηθούν στη μείωση οίδημα, για μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περιμένουμε κάποιες παρατυπίες περιγράμματος, όπως το υπόλοιπο λίπος εγκαθίσταται στη θέση του.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μετά τη λιποαναρρόφηση, οίδημα τυπικά υποχωρεί μέσα σε περίπου τέσσερις εβδομάδες. Με αυτή τη φορά, η θεραπεία περιοχή πρέπει να κοιτάξουμε λιγότερο ογκώδη. Μέσα σε μερικούς μήνες, αναμένουμε από την υπό θεραπεία περιοχή για να έχουν μια πιο λιτή εμφάνιση.

Λιποαναρρόφηση αποτελέσματα είναι γενικά μακράς διαρκείας, αρκεί να διατηρήσετε το βάρος σας. Αν κερδίσει το βάρος μετά από λιποαναρρόφηση, κατανομή του λίπους σας μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, μπορείτε να συσσωρεύουν λίπος γύρω από την κοιλιά σας, ανεξάρτητα από το ποιες περιοχές είχαν αρχικά θεραπεία.

Βλέπε επίσης