Της νόσου του Alzheimer

Ορισμός

Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική ασθένεια που καταστρέφει τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες.

Είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας - μια ομάδα διαταραχών του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλεια των πνευματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι αλλαγές αυτές είναι αρκετά σοβαρή ώστε να παρεμβαίνει με την ημέρα με την ημέρα η ζωή σας.

Στη νόσο του Alzheimer, οι συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου και τα ίδια τα κύτταρα του εγκεφάλου εκφυλίζονται και πεθαίνουν, προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και διανοητική λειτουργία.

Φαρμάκων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ τρέχουσα και τις στρατηγικές διαχείρισης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα προσωρινά. Αυτό μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει τους ανθρώπους με τη λειτουργία μεγιστοποίηση της νόσου του Αλτσχάιμερ και να διατηρήσει την ανεξαρτησία.

Αλλά επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να αναζητήσουν υποστηρικτικές υπηρεσίες και να αξιοποιήσει την υποστήριξή σας δίκτυο όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Κατά την πρώτη, η αύξηση αμνησία ή ήπια σύγχυση μπορεί να είναι το μόνο τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer που θα παρατηρήσετε. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η ασθένεια σας στερεί από περισσότερες της μνήμης σας, ειδικά τα τελευταία αναμνήσεις. Ο ρυθμός με τον οποίο τα συμπτώματα επιδεινώνονται ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Αν έχετε Αλτσχάιμερ, μπορεί να είστε ο πρώτος που θα παρατηρήσετε ότι είστε έχοντας ασυνήθιστη δυσκολεύεται να θυμηθεί πράγματα και οργάνωση σκέψεις σας. Ή μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι κάτι είναι λάθος, ακόμα και όταν οι αλλαγές είναι αισθητή στα μέλη της οικογένειάς σας, τους στενούς φίλους ή συναδέλφους.

Αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ οδηγούν στην αυξανόμενη πρόβλημα με:

Της νόσου του Alzheimer. Πνευμονία και άλλες λοιμώξεις.
Της νόσου του Alzheimer. Πνευμονία και άλλες λοιμώξεις.

Μνήμη
Ο καθένας έχει περιστασιακές διαταραχές στη μνήμη. Είναι φυσιολογικό να χαθούν τα ίχνη του πού βάλατε τα κλειδιά σας ή να ξεχάσει το όνομα κάποιου γνωστού. Όμως, η απώλεια μνήμης που συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ παραμένει και χειροτερεύει, επηρεάζοντας την ικανότητά σας να λειτουργήσει στην εργασία και στο σπίτι. Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί:

 • Επαναλάβετε δηλώσεις και ερωτήσεις ξανά και ξανά, δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν ζητήσει από την ερώτηση πριν
 • Ξεχάστε συνομιλίες, συναντήσεις ή εκδηλώσεις, και να μην τα θυμάται αργότερα
 • Συνήθως χάσετε κατοχές, συχνά τη θέση τους σε παράλογες θέσεις
 • Τελικά ξεχάσουμε τα ονόματα των μελών της οικογένειας και αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Αποπροσανατολισμός και παρερμηνεύοντας τις χωρικές σχέσεις
Οι άνθρωποι με νόσο Alzheimer μπορεί να χάνουν την αίσθηση του τι μέρα είναι, η εποχή, όπου είναι ή ακόμα και τις τρέχουσες συνθήκες της ζωής τους. Alzheimer μπορεί επίσης να διαταράξουν την ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύσει αυτό που βλέπετε, γεγονός που καθιστά δύσκολο να κατανοήσει το περιβάλλον σας. Τελικά, τα προβλήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε χάνονται σε γνωστά μέρη.

Προφορικού και γραπτού λόγου
Εκείνοι με Αλτσχάιμερ μπορεί να έχουν πρόβλημα βρίσκοντας τις σωστές λέξεις για να προσδιορίσει τα αντικείμενα, να εκφράσουν τις σκέψεις ή να λάβει μέρος σε συζητήσεις. Την πάροδο του χρόνου, η ικανότητα να διαβάζει και να γράφει επίσης μειώνεται.

Σκέψη και το σκεπτικό
Νόσο του Alzheimer προκαλεί δυσκολία στη συγκέντρωση και σκέψης, ιδιαίτερα για αφηρημένες έννοιες όπως αριθμούς. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειρίζονται τα οικονομικά, την ισορροπία καρνέ επιταγών, και να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς και να τους πληρώνουν στην ώρα τους. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να εξελιχθεί σε αδυναμία να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με αριθμούς.

Λήψη αποφάσεων και αποφάσεων
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, όπως η καύση των τροφίμων στο φούρνο ή απρόβλεπτες καταστάσεις οδήγησης, γίνεται όλο και πιο προκλητική.

Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των καθηκόντων εξοικειωμένοι
Μόλις συνήθεις δραστηριότητες που απαιτούν διαδοχικά βήματα, όπως ο σχεδιασμός και το μαγείρεμα ενός γεύματος ή παίζοντας ένα αγαπημένο παιχνίδι, να γίνει ένας αγώνας καθώς η νόσος εξελίσσεται. Τελικά, τα άτομα με προχωρημένο Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεχάσει πώς να πραγματοποιούν βασικές εργασίες όπως το ντύσιμο και το μπάνιο.

Αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά
Αλλαγές στον εγκέφαλο που συμβαίνουν στη νόσο του Alzheimer μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που δρουν και πώς αισθάνεστε. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανίσουν:

 • Κατάθλιψη
 • Κοινωνική απόσυρση
 • Εναλλαγές της διάθεσης
 • Δυσπιστία σε άλλες
 • Ευερεθιστότητα και επιθετικότητα
 • Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
 • Περιπλάνηση
 • Απώλεια αναστολές
 • Αυταπάτες, όπως πιστεύουν κάτι έχει κλαπεί

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, τα αποτελέσματα της νόσου του Alzheimer από έναν συνδυασμό γενετικών, τον τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο πάροδο του χρόνου.

Λιγότερο από το 5 τοις εκατό του χρόνου, Αλτσχάιμερ προκαλείται από ειδικές γενετικές αλλαγές που ουσιαστικά εγγυάται ένα άτομο θα αναπτύξει τη νόσο.

Αν και οι αιτίες της νόσου του Alzheimer δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, η επίδρασή της στον εγκέφαλο είναι σαφής. Ζημιές της νόσου του Alzheimer και σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Μια εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ έχει πολύ λιγότερα κύτταρα και πολλές λιγότερες συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων που επιβιώνουν από ό, τι ενός υγιούς εγκεφάλου.

Καθώς όλο και περισσότερες εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν, Αλτσχάιμερ οδηγεί σε σημαντική συρρίκνωση του εγκεφάλου. Όταν οι γιατροί εξετάζουν Αλτσχάιμερ εγκεφαλικό ιστό κάτω από το μικροσκόπιο, θα δείτε δύο τύπους των ανωμαλιών που θεωρούνται χαρακτηριστικά της νόσου:

 • Πλάκες. Αυτά συστάδες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται β-αμυλοειδούς μπορεί να βλάψει και να καταστρέψει τα κύτταρα του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της παρεμβολής με κύτταρο-προς-κύτταρο επικοινωνία. Αν και η τελική αιτία θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων σε Αλτσχάιμερ δεν είναι γνωστή, η συλλογή των βήτα-αμυλοειδούς στο εξωτερικό των κυττάρων του εγκεφάλου είναι ένας κύριος ύποπτος.
 • Μπερδέματα. Κύτταρα του εγκεφάλου εξαρτάται από την εσωτερική στήριξη και το σύστημα μεταφορών για τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και άλλων βασικών υλικών όλη τη μακραίωνη επεκτάσεις τους. Αυτό το σύστημα απαιτεί την κανονική δομή και τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ταυ. Στην Αλτσχάιμερ, τα θέματα της πρωτεΐνης tau στρίψιμο σε ανώμαλη μπερδέματα μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε αποτυχία του συστήματος μεταφορών. Αυτή η αποτυχία είναι επίσης έντονα εμπλέκονται στην παρακμή και τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Ηλικία
Η αύξηση της ηλικίας είναι ο μεγαλύτερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Αλτσχάιμερ δεν είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό, αφού φτάσουν στην ηλικία των 65 ετών. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ηλικίας άνω των 85 ετών πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Οι άνθρωποι με σπάνιες γενετικές αλλαγές που σχεδόν εγγυάται ότι θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ συχνά να εμφανίζονται τα συμπτώματα στη δεκαετία του '40 ή του '50 τους.

Οικογενειακό ιστορικό και η γενετική
Ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer φαίνεται να είναι κάπως μεγαλύτερη, συγγενή πρώτου βαθμού - γονέα ή αδελφό σας - έχει την ασθένεια. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σπάνιες αλλαγές (μεταλλάξεις) σε τρία γονίδια που εγγυώνται ουσιαστικά ένα άτομο που κληρονομεί αυτούς θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Αλλά αυτές οι μεταλλάξεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5 τοις εκατό της νόσου του Alzheimer. Οι περισσότεροι γενετικών μηχανισμών της νόσου του Alzheimer μεταξύ των οικογενειών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη. Οι ισχυρότερες ερευνητές γονίδιο κινδύνου έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής είναι η απολιποπρωτεΐνη Ε4 (APOE ε4). Άλλα γονίδια κινδύνου έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά δεν επιβεβαιώνεται οριστικά.

Φύλο
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, εν μέρει επειδή ζουν περισσότερο.

Ήπια γνωστική εξασθένηση
Τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) έχουν προβλήματα μνήμης ή άλλα συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης που είναι χειρότερα από ό, τι θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους, αλλά δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να διαγνωστεί η άνοια. Εκείνοι με MCI έχουν αυξημένο κίνδυνο - αλλά όχι βεβαιότητα - της μετέπειτα εκδήλωσης άνοιας. Ανάληψη δράσης για την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τις στρατηγικές για να αντισταθμίσει την απώλεια μνήμης σε αυτό το στάδιο μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή την πρόληψη της εξέλιξης σε άνοια.

Παρελθόν τραύμα στο κεφάλι
Οι άνθρωποι που είχα ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι ή επαναλαμβανόμενες τραύμα στο κεφάλι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση.

Τρόπος ζωής και την υγεία της καρδιάς
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο του τρόπου ζωής που είναι ήδη οριστικά αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ίδιοι παράγοντες που σας θέτουν σε κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα ότι θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

 • Η έλλειψη άσκησης
 • Κάπνισμα
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
 • Ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη
 • Μια δίαιτα λείπει σε φρούτα και λαχανικά
 • Έλλειψη κοινωνικής εμπλοκής

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συνδέονται επίσης με αγγειακή άνοια, μια μορφή άνοιας που προκαλείται από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο. Δουλεύοντας με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας σχετικά με ένα σχέδιο για τον έλεγχο αυτών των παραγόντων θα βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς σας - και μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια.

Η δια βίου μάθηση και την κοινωνική δέσμευση
Μελέτες έχουν βρει σχέση μεταξύ της δια βίου συμμετοχή σε νοητικά και κοινωνικά, την τόνωση των δραστηριοτήτων και μειωμένο κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Παράγοντες που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer περιλαμβάνουν:

 • Τα υψηλότερα επίπεδα της τυπικής εκπαίδευσης
 • Μια τόνωση της απασχόλησης
 • Διανοητικά προκλητική δραστηριότητες αναψυχής, όπως η ανάγνωση, παίζοντας παιχνίδια ή να παίζουν ένα μουσικό όργανο
 • Συχνή κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν αυτό το σύνδεσμο. Μια θεωρία είναι ότι η χρήση του εγκεφάλου σας αναπτύσσει περισσότερο κύτταρο προς κύτταρο συνδέσεις, το οποίο προστατεύει το μυαλό σας από τις επιπτώσεις της νόσου του Alzheimer που σχετίζονται με τις αλλαγές. Μια άλλη θεωρία είναι ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί νοητικής έκπτωσης σε άτομα που ασκούν το μυαλό τους συχνά ή που έχουν περισσότερη εκπαίδευση. Ακόμα μια άλλη εξήγηση είναι ότι τα άτομα με νόσο Alzheimer μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν την τόνωση των δραστηριοτήτων χρόνια πριν από την ασθένειά τους μπορεί να διαγνωστεί.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Απώλεια μνήμης, διαταραχές στην κρίση και άλλες γνωστικές αλλαγές που προκαλούνται από Αλτσχάιμερ μπορεί να περιπλέξει τη θεραπεία για άλλες παθήσεις. Ένα άτομο με νόσο Alzheimer μπορεί να μην είναι σε θέση να:

 • Επικοινωνούν ότι αυτός ή αυτή βιώνει τον πόνο - για παράδειγμα, από ένα οδοντικό πρόβλημα
 • Αναφέρετε τα συμπτώματα μιας άλλης ασθένειας
 • Ακολουθήστε ένα προκαθορισμένο σχέδιο θεραπείας
 • Ανακοίνωση ή περιγράφουν ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων

Καθώς εξελίσσεται η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται σε μεταγενέστερα στάδια, εγκεφαλικές αλλαγές αρχίζουν να επηρεάζουν τη σωματική λειτουργίες, όπως η κατάποση, την ισορροπία, και του εντέρου και του ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια σε επιπρόσθετα προβλήματα υγείας, όπως:

 • Πνευμονία και άλλες λοιμώξεις. Δυσκολία στην κατάποση μπορεί να προκαλέσει τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ να εισπνεύσουν (αναρρόφηση) τροφής ή υγρού στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία. Ανικανότητα ελέγχου άδειασμα της ουροδόχου κύστης (ακράτεια ούρων) μπορεί να απαιτούν την τοποθέτηση ενός σωλήνα για την αποστράγγιση και να συλλέγουν τα ούρα (ουροκαθετήρα). Έχοντας έναν καθετήρα αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.
 • Τραυματισμοί από πτώσεις. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ γίνονται όλο και πιο ευάλωτες σε πτώση. Πτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα. Επιπλέον, οι πτώσεις είναι μια κοινή αιτία των σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Μπορεί να αποφασίσετε ότι θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την απώλεια μνήμης ή άλλες γνωστικές αλλαγές, ή μπορείτε να ζητήσετε τη φροντίδα με την προτροπή ενός μέλους της οικογένειας που φροντίζει για το διορισμό σας και να πηγαίνει μαζί σας. Θα πρέπει πιθανώς να αρχίσετε με να δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε νευρολόγο, ψυχίατρο, νευροψυχολόγος ή άλλο ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να προετοιμαστεί μπροστά από το χρόνο. Εδώ είναι μερικές προτάσεις για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να καταλάβετε τι πρέπει να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση. Όταν κάνετε ραντεβού σας, ρωτήστε τον αν χρειάζεστε γρήγορα για το έργο του αίματος ή αν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο να προετοιμαστούν για διαγνωστικές εξετάσεις.
 • Γράψτε κάτω όλα τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας θα θέλουν να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι προκαλεί την ανησυχία σας για τη μνήμη σας ή η ψυχική λειτουργία. Κρατήστε σημειώσεις σχετικά με μερικά από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της λήθης ή άλλα κενά που θέλετε να αναφέρετε. Μήπως έχετε πρόβλημα να βρείτε τα κλειδιά σας, ή έχετε βρει τα κλειδιά σας στην κατάψυξη; Προσπαθήστε να θυμηθείτε την πρώτη φορά που άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος. Αν νομίζετε ότι τις δυσκολίες σας γίνονται όλο και χειρότερα, να είναι έτοιμος να εξηγήσω το γιατί.
 • Πάρτε μαζί σας ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Ενισχυτική μαρτυρία από έναν συγγενή ή έμπιστο φίλο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιβεβαίωση ότι οι δυσκολίες σας είναι προφανής για τους άλλους. Έχοντας κάποιος μαζί μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να θυμάστε τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.
 • Κάντε μια λίστα με άλλες ιατρικές παθήσεις σας. Ο γιατρός σας θα ήθελα να ξέρω αν είστε ήδη θεραπεία για το διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια παρελθόν ή οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες.
 • Κάντε μια λίστα με όλα σας τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των over-the-counter φάρμακα και βιταμίνες ή συμπληρώματα που έχετε λάβει.

Ερωτήσεις για το γιατρό σας
Επειδή ο χρόνος με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, γράφοντας μια λίστα με ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το ραντεβού σας. Εάν βλέπετε το γιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σχετικά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μερικές ερωτήσεις για να ρωτήσω:

 • Νομίζετε ότι τα συμπτώματα μου οφείλονται στην νόσο του Αλτσχάιμερ;
 • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Αν η διάγνωσή μου είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, θα σας ή άλλο γιατρό διαχειρίζονται συνεχή φροντίδα μου; Μπορείς να με βοηθήσεις να πάρετε ένα σχέδιο σε ισχύ για συνεχή φροντίδα;
 • Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες; Πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι θεραπείες, και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση εκεί;
 • Υπάρχουν κλινικές δοκιμές των πειραματικών θεραπειών θα πρέπει να εξετάσει εκεί;
 • Πώς θα νόσος με πιθανότητα προόδου μου την πάροδο του χρόνου;
 • Θα νέα συμπτώματα μου να επηρεάσει το πώς θα διαχειριστεί και άλλα προβλήματα υγείας μου;
 • Έχετε κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Ποιες ιστοσελίδες και πόρους υποστήριξης προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμαστεί εκ των προτέρων, μην διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για να διευκρινίσει κάτι που δεν καταλαβαίνετε.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να έχετε ερωτήσεις για σας. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να απελευθερώσει το χρόνο να επικεντρωθεί σε οποιοδήποτε σημείο θέλετε να μιλήσουμε για το βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Τι είδους δυσκολίες μνήμη και τη νοητική καταπίπτει αντιμετωπίζετε; Πότε άρχισες να τα παρατηρήσετε;
 • Είναι αυτοί που σταθερά επιδεινώνεται, ή μερικές φορές καλύτερα και κάποιες άλλες χειρότερα;
 • Έχετε σταματήσει να κάνει ορισμένες δραστηριότητες, όπως η διαχείριση των οικονομικών ή για ψώνια, διότι οι δραστηριότητες αυτές ήταν πολύ διανοητικά προκλητική;
 • Αισθάνεστε καθόλου πιο θλιβερό ή περισσότερο άγχος από ό, τι συνήθως;
 • Έχετε χαθεί τον τελευταίο καιρό σε μια διαδρομή οδήγησης ή σε μια κατάσταση που είναι συνήθως γνωστά σε σας;
 • Έχει κανείς εξέφρασε την ασυνήθιστη ανησυχία για την οδήγηση σας;
 • Έχετε παρατηρήσει τις αλλαγές στον τρόπο έχετε την τάση να αντιδρούν σε ανθρώπους ή γεγονότα;
 • Έχετε περισσότερη ενέργεια από ό, τι συνήθως, λιγότερο από το συνηθισμένο ή περίπου το ίδιο;
 • Τι φάρμακα παίρνετε; Παίρνετε κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα;
 • Μην πίνετε αλκοόλ; Πόσο;
 • Ποιες άλλες ιατρικές παθήσεις είστε σε θεραπεία για;
 • Έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε τρέμουλο ή δυσκολία στο περπάτημα;
 • Είσαι έχοντας κανένα πρόβλημα να θυμάστε ιατρικά ραντεβού σας ή πότε πρέπει να πάρετε τα φάρμακά σας;
 • Είχατε ακοή και την όραση σας δοκιμαστεί πρόσφατα;
 • Μήπως κάποιος άλλος στην οικογένειά σας έχουν ποτέ πρόβλημα μνήμης; Ήταν κανείς ποτέ διαγνωστεί με τη νόσο του Alzheimer ή άνοια;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δοκιμή σήμερα που επιβεβαιώνει έχετε τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο γιατρός σας θα κάνει μια απόφαση για το αν Αλτσχάιμερ είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων σας με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν και τα αποτελέσματα των διαφόρων τεστ που μπορεί να συμβάλει στην αποσαφήνιση της διάγνωσης.

Οι γιατροί μπορούν σχεδόν πάντα να προσδιορίσετε αν έχετε άνοια, και μπορούν συχνά να προσδιορίσει κατά πόσον άνοια σας οφείλεται στη νόσο του Alzheimer. Νόσος του Alzheimer μπορεί να διαγνωστεί με πλήρη ακρίβεια μόνο μετά το θάνατο, όταν η μικροσκοπική εξέταση του εγκεφάλου αποκαλύπτει τις χαρακτηριστικές πλάκες και μπερδέματα.

Για να βοηθήσει στη διάκριση της νόσου του Alzheimer από άλλες αιτίες της απώλειας μνήμης, οι γιατροί τώρα συνήθως βασίζονται στους ακόλουθους τύπους δοκιμών.

Φυσικές και νευρολογική εξέταση
Ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια φυσική εξέταση, και είναι πιθανό να ελέγξετε τη συνολική νευρολογική υγεία σας με τη δοκιμή σας:

 • Αντανακλαστικά
 • Μυϊκό τόνο και τη δύναμη
 • Δυνατότητα να σηκωθεί από την καρέκλα και τα πόδια πέρα ​​από το δωμάτιο
 • Αίσθηση της όρασης και της ακοής
 • Συντονισμός
 • Ισορροπία

Εργαστηριακές εξετάσεις
Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες της απώλειας μνήμης και σύγχυσης, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς ή ανεπάρκειες βιταμινών.

Δοκιμή της νοητικής κατάστασης
Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια δοκιμή σύντομη ψυχική κατάσταση για να εκτιμήσει τη μνήμη σας και άλλες δεξιότητες σκέψης. Σύντομη μορφές των δοκιμών ψυχική κατάσταση μπορεί να γίνει σε περίπου 10 λεπτά.

Νευροψυχολογικές δοκιμασίες
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια πιο διεξοδική αξιολόγηση της σκέψης και της μνήμης σας. Μεγαλύτερη μορφές νευροψυχολογικές δοκιμασίες, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί, μπορεί να παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την ψυχική σας λειτουργία σε σύγκριση με τους άλλους », παρόμοιας ηλικίας και το επίπεδο εκπαίδευσης. Αυτό το είδος της δοκιμής μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της νόσου του Alzheimer ή άλλη άνοια. Οι δοκιμές αυτές μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό των προτύπων αλλαγής που συνδέονται με διάφορα είδη της άνοιας και μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εκτιμούν την ικανότητά σας να διαχειριστεί με ασφάλεια σημαντικές δραστηριότητες, όπως η οικονομική και ιατρική διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η απεικόνιση του εγκεφάλου
Εικόνες του εγκεφάλου που τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για να εντοπίσουμε ορατές ανωμαλίες που σχετίζονται με όρους άλλους εκτός από τη νόσο του Αλτσχάιμερ - όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, τραύμα ή όγκοι - που μπορεί να προκαλέσει γνωστική αλλαγή. Νέες εφαρμογές απεικόνισης - που χρησιμοποιούνται σήμερα κυρίως σε μεγάλα ιατρικά κέντρα ή σε κλινικές δοκιμές - μπορούν να επιτρέπουν στους ιατρούς να ανιχνεύσει συγκεκριμένες μεταβολές του εγκεφάλου που προκαλείται από Αλτσχάιμερ.

Τεχνολογίες απεικόνισης του εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

 • Αξονική τομογραφία (CT). Για μια αξονική τομογραφία, θα βρίσκονται σε ένα στενό τραπέζι που γλιστρά σε ένα μικρό θάλαμο. Ακτίνες Χ διαπερνούν το σώμα σας από διάφορες οπτικές γωνίες, και ένας υπολογιστής χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει εικόνες διατομής (σε φέτες) του εγκεφάλου σας. Είναι σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως για να αποκλείσει όγκοι, εγκεφαλικά επεισόδια και τραυματισμούς στο κεφάλι.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο για να παράγει λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου σας. Λες ψέματα σε ένα στενό τραπέζι που γλιστρά σε ένα σωλήνα σχήματος μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας, η οποία κάνει δυνατούς θορύβους χτυπώντας ενώ παράγει εικόνες. Μαγνητικές τομογραφίες είναι ανώδυνη, αλλά μερικοί άνθρωποι αισθάνονται κλειστοφοβία στο εσωτερικό του μηχανήματος και ενοχλούνται από το θόρυβο. Μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται σήμερα κυρίως για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να ευθύνεται για τα γνωστικά συμπτώματα. Στο μέλλον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση του όγκου του ιστού του εγκεφάλου σας και αν έχει συμβεί συρρίκνωση σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόσο του Alzheimer.
 • Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Κατά τη διάρκεια μιας ΡΕΤ scan, θα πρέπει να ενίεται σε φλέβα με χαμηλού επιπέδου ραδιενεργού ιχνηθέτη. Θα βρίσκεστε σε ένα τραπέζι, ενώ μια υπερυψωμένη επιφάνεια του σαρωτή παρακολουθεί τη ροή του ιχνηθέτη μέσω του εγκεφάλου σας. Ο ιχνηθέτης μπορεί να είναι μια ειδική μορφή της γλυκόζης (σακχάρου), που δείχνει τη συνολική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να δείξει ποια τμήματα του εγκεφάλου σας δεν λειτουργούν καλά. Νέες τεχνικές PET μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει το επίπεδο του εγκεφάλου σας από πλάκες - μια ανωμαλία χαρακτηριστικό που συνδέεται με Αλτσχάιμερ.

Μελλοντικές διαγνωστικές εξετάσεις
Οι ερευνητές εργάζονται με τους γιατρούς για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων για να βοηθήσει την οριστική διάγνωση της νόσου του Alzheimer. Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η ανίχνευση της νόσου πριν προκαλεί τα συμπτώματα στοχευμένες από τις τρέχουσες διαγνωστικές τεχνικές - κατά το στάδιο της νόσου του Alzheimer μπορεί να είναι πιο θεραπεύσιμες καθώς ανακαλύπτονται νέα φάρμακα. Αυτό το στάδιο ονομάζεται προκλινικές νόσο του Alzheimer. Νέα εργαλεία πλαίσιο της έρευνας περιλαμβάνουν:

 • Συμπληρωματικές προσεγγίσεις για την απεικόνιση του εγκεφάλου
 • Περισσότερα ευαίσθητα τεστ νοητικών ικανοτήτων
 • Μέτρηση των βασικών πρωτεϊνών ή μοτίβα πρωτεΐνης στο αίμα ή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (βιοδείκτες)

Εκτός από τη βοήθεια στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, βιοδείκτες και νέες τεχνικές απεικόνισης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την παρακολούθηση πώς είναι αποτελεσματικές μελλοντικές θεραπείες.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Ναρκωτικά
Τρέχουσα φάρμακα της νόσου του Alzheimer μπορεί να βοηθήσει για ένα χρόνο με συμπτώματα της μνήμης και άλλες γνωστικές αλλαγές. Δύο είδη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία γνωστικών συμπτωμάτων:

 • Αναστολείς της χολινεστεράσης. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν με την αύξηση των επιπέδων ενός κυττάρου προς κύτταρο χημική επικοινωνία απεμπλουτισμένου στον εγκέφαλο με νόσο του Alzheimer. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναμένουν να διατηρήσουν την τρέχουσα συμπτώματά τους στο κόλπο για έναν χρόνο. Λιγότερο από το ήμισυ των ατόμων που έλαβαν τα φάρμακα αυτά μπορούν να αναμένουν να έχουν κάποια βελτίωση. Συνταγογραφούνται συχνά περιλαμβάνουν αναστολείς της χολινεστεράσης δονεπεζίλη (Aricept), γκαλανταμίνη (Razadyne) και rivastigmine (Exelon). Οι κύριες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία και διαταραχές του ύπνου.
 • Η μεμαντίνη (Namenda). Αυτό το φάρμακο λειτουργεί σε άλλο δίκτυο επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου και επιβραδύνει την πρόοδο των συμπτωμάτων με μέτρια έως σοβαρή νόσο του Alzheimer. Είναι μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με έναν αναστολέα της χολινεστεράσης.

Δημιουργώντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον
Προσαρμογή του συνθήκες ζωής για τις ανάγκες ενός ατόμου με νόσο Αλτσχάιμερ είναι ένα σημαντικό μέρος οποιουδήποτε σχεδίου θεραπείας. Μπορείτε να πάρετε αυτά τα βήματα για να υποστηρίξει την αίσθηση ενός ατόμου από την ευημερία και τη συνεχή ικανότητα λειτουργίας:

 • Αφαιρέστε την περίσσεια έπιπλα, ακαταστασία και να ρίξει κουβέρτες.
 • Εγκαταστήστε στέρεες χειρολαβές στις σκάλες και στο μπάνιο.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια και παντόφλες είναι άνετα και προσφέρουν καλή πρόσφυση.
 • Μειώστε τον αριθμό των κατόπτρων. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ να βρείτε εικόνες σε καθρέφτες σύγχυση ή τρομακτικό.

Άσκηση
Η τακτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου ευεξίας του καθενός - και τα άτομα με Αλτσχάιμερ δεν είναι καμία εξαίρεση. Δραστηριότητες όπως μια καθημερινή βόλτα 30 λεπτών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και τη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, των μυών και της καρδιάς σας. Η άσκηση μπορεί επίσης να προωθήσει ξεκούραστο ύπνο και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Βεβαιωθείτε ότι το άτομο με Αλτσχάιμερ φέρει την αναγνώριση, αν αυτός ή αυτή περπατά ασυνόδευτα.

Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ που εμφανίζουν δυσκολία στο περπάτημα μπορεί να είναι ακόμα σε θέση να χρησιμοποιήσετε ένα στατικό ποδήλατο ή να συμμετέχουν σε ασκήσεις καρέκλα. Μπορεί να είστε σε θέση να βρείτε τα προγράμματα άσκησης με στόχο να ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας στην τηλεόραση ή στο DVD.

Θρέψη
Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεχάσετε να φάτε, χάνουν το ενδιαφέρον τους στην προετοιμασία των γευμάτων ή δεν τρώνε ένα υγιεινό συνδυασμό των τροφών. Μπορούν επίσης να ξεχνάτε να πίνετε αρκετό, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και δυσκοιλιότητα.

Προσφορά:

 • Υψηλής θερμιδικής αξίας, υγιεινά ροφήματα και smoothies. Μπορείτε να συμπληρώσετε μιλκσέικ με σκόνη πρωτεΐνης (διαθέσιμο στα καταστήματα παντοπωλείων, τα φαρμακεία και τα καταστήματα discount) ή να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ σας να κάνει smoothies που χαρακτηρίζει τα αγαπημένα σας υλικά.
 • Νερό, χυμούς και άλλα υγιεινά ποτά. Προσπαθήστε να εξασφαλιστεί ότι ένα πρόσωπο με ποτά Αλτσχάιμερ τουλάχιστον αρκετές πλήρη ποτήρια υγρών καθημερινά. Αποφύγετε τα ποτά με καφεΐνη, η οποία μπορεί να αυξήσει την ανησυχία, παρεμβαίνει με τον ύπνο και να προκαλέσει συχνή ανάγκη για ούρηση.

Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής στην αγορά ως "ιατρικές τροφές" ειδικά για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν εγκρίνει τα προϊόντα εμπορία ως ιατρικά τρόφιμα. Παρά τους ισχυρισμούς μάρκετινγκ, δεν υπάρχει καμία οριστικά στοιχεία δείχνουν ότι κάποιο από αυτά τα συμπληρώματα είναι επωφελής ή ασφαλής.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν μικτή σχετικά με το αν η διατροφή, η άσκηση και άλλες υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής μπορεί να αποτρέψει ή να αντιστρέψει γνωστική εξασθένηση. Αλλά αυτές οι υγιεινές επιλογές προάγουν την καλή γενική υγεία και μπορεί να παίξει ένα ρόλο στη διατήρηση της διανοητικής υγείας, έτσι δεν υπάρχει καμία ζημιά στην συμπεριλαμβανομένων αυτών των στρατηγικών σε γενικό σχέδιο ευεξία σας:

 • Η τακτική άσκηση είναι γνωστά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη γνωστική εξασθένηση. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης.
 • Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι μια άλλη καρδιά-υγιεινή επιλογή που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία της γνωστικής υγείας.
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλό για την καρδιά. Οι περισσότερες έρευνες που δείχνουν ένα πιθανό όφελος για τη γνωστική υγεία χρησιμοποιεί κατανάλωση ψαριών ως κριτήριο για το ποσό των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που καταναλώνονται.
 • Κοινωνική συμμετοχή και την πνευματική διέγερση μπορεί να κάνει τη ζωή πιο ικανοποιητική και να συμβάλει στη διατήρηση της ψυχικής λειτουργίας.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Διάφορα φυτικά μείγματα, βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα που προωθείται ευρέως ως παρασκευάσματα που μπορούν να υποστηρίξουν γνωστικές υγείας ή την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου του Alzheimer. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) συγκάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχουν συναφθεί τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν κανένα όφελος από τη λήψη επιπλέον βιταμίνη Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ ή β-καροτένιο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα NIH είναι κάπως εντονότερη στοιχεία - αλλά δεν είναι οριστική απόδειξη - ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα στο πετρέλαιο ψαριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη γνωστική εξασθένηση.

Η βιταμίνη Ε
Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν υψηλές δόσεις της βιταμίνης Ε για να βοηθήσει τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ, που βασίζεται σε ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενες μελέτη που δείχνει ότι η βιταμίνη Ε καθυστερεί την απώλεια της ικανότητας για την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων και η τοποθέτηση σε ιδρυματική φροντίδα για μερικούς μήνες. Από τη μελέτη αυτή, άλλη έρευνα έχει συνδέσει την λήψη της βιταμίνης Ε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Κανείς δεν πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη Ε εκτός του υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

Τζίνγκο
Ginkgo είναι ένα φυτικό εκχύλισμα που περιέχει διάφορες ουσίες που πιστεύεται ότι είναι από δυνατό όφελος στη νόσο Αλτσχάιμερ. Αλλά μια μεγάλη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH δεν βρήκε καμία επίδραση στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου του Alzheimer.

Συμπληρώματα που προωθούνται για τη γνωστική υγεία μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που παίρνετε για τη νόσο του Alzheimer ή άλλες συνθήκες υγιεινής. Συνεργάζεται στενά με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας που είναι κατάλληλη για σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κινδύνους και τα οφέλη της ό, τι περιλαμβάνει.

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Οι άνθρωποι με νόσο Alzheimer βιώνουν ένα μείγμα συναισθημάτων - σύγχυση, απογοήτευση, θυμό, φόβο, ανασφάλεια, τη θλίψη και την κατάθλιψη.

Αν φροντίζετε κάποιον με νόσο Αλτσχάιμερ, μπορείτε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την ασθένεια με το να είναι εκεί για να ακούσουν, καθησυχάζοντας το πρόσωπο που μπορεί ακόμη να απολαμβάνουν τη ζωή, την παροχή στήριξης, και να κάνει το καλύτερο για να βοηθήσει το άτομο να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την αυτο- σεβασμό.

Μια ήρεμη και σταθερό περιβάλλον στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προβλημάτων συμπεριφοράς. Νέες καταστάσεις, ο θόρυβος, μεγάλες ομάδες ανθρώπων, που έσπευσε ή πιέζονται να θυμόμαστε, ή καλούνται να κάνουν περίπλοκες εργασίες μπορεί να προκαλέσει άγχος. Ως ένα άτομο με Αλτσχάιμερ γίνεται αναστατωμένος, η ικανότητα να σκέφτονται σωστά μειώνεται ακόμη περισσότερο.

Φροντίδα για τον φροντιστή
Η φροντίδα για ένα άτομο με νόσο Alzheimer είναι σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική. Τα συναισθήματα του θυμού και της ενοχής, άγχος και απογοήτευση, ανησυχία και θλίψη, και η κοινωνική απομόνωση είναι κοινά. Φροντίδας μπορεί να πάρει ακόμη και τα διόδια για την σωματική υγεία του φροντιστή. Αλλά προσοχή στις δικές σας ανάγκες και την ευημερία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και για το άτομο με Αλτσχάιμερ. Εάν είστε ένας φροντιστής για κάποιον με νόσο Αλτσχάιμερ, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας:

 • Μαθαίνοντας τόσο πολύ για την ασθένεια, όπως μπορείτε
 • Ζητώντας ερωτήσεις των γιατρών, κοινωνικών λειτουργών και άλλων που εμπλέκονται στη φροντίδα του αγαπημένου σας
 • Καλώντας τους φίλους ή άλλα μέλη της οικογένειας για βοήθεια όταν τη χρειάζεστε
 • Λαμβάνοντας ένα διάλειμμα κάθε μέρα
 • Περνάω το χρόνο με τους φίλους σας
 • Η φροντίδα της υγείας σας βλέποντας τις δικές σας οι γιατροί με το χρονοδιάγραμμα, να τρώει υγιεινά γεύματα και να πάρει την άσκηση
 • Συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης
 • Κάνοντας χρήση ενός τοπικού κέντρου ημέρας ενηλίκων, αν είναι δυνατόν

Πολλοί άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών ή τοπικές υπηρεσίες υποστήριξης. Επικοινωνήστε θυγατρικών Σύλλογος τοπικό Αλτσχάιμερ να συνδεθεί με τις ομάδες υποστήριξης, τους γιατρούς, τους πόρους και τις παραπομπές, οι υπηρεσίες κατ 'οίκον φροντίδας, υπηρεσιών κατ' οίκον, μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για την πρόληψη της νόσου του Alzheimer. Η έρευνα για τις στρατηγικές πρόληψης είναι σε εξέλιξη. Η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μπορεί να είστε σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, μειώνοντας τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Πολλοί από τους ίδιους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια. Σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση αίματος, υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, το υπερβολικό βάρος και ο διαβήτης.

Τα νέα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο άνοιας που αναπτύσσονται. Αυτά τα πολυσύνθετα προγράμματα ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα, γνωστική διέγερση, η κοινωνική δέσμευση και μια υγιεινή διατροφή. Μπορούν επίσης να διδάξουν στρατηγικές αντιστάθμισης μνήμης που βοηθούν στην βελτιστοποίηση την καθημερινή λειτουργία, ακόμη και αν το μυαλό αλλάζει πορεία. Κρατώντας ενεργό - σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά - μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο ευχάριστη και μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Βλέπε επίσης