Η υγεία των παιδιών

Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν: συμβουλές για να μιλάμε για την τραγωδία

Μετά από μια τραγωδία, ίσως να αισθάνονται αβοήθητοι - αλλά το παιδί σας χρειάζεται την υποστήριξή σας. Εδώ είναι να βοηθήσει να γνωρίζουν τι να πω.

Όταν μια τραγωδία - όπως μια φυσική καταστροφή, σκοποβολή μάζα ή τρομοκρατικής επίθεσης - συμβαίνει, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το τι συνέβη. Τι λέτε; Πόσο θα αυτός ή αυτή καταλαβαίνεις; Μάθετε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει.

Χρειάζεται να μιλήσω στο παιδί μου για μια τραγωδία;

Μιλώντας στο παιδί σας για μια τραγωδία μπορεί να τον βοηθήσει ή να καταλάβει τι συνέβη, αισθάνονται ασφαλείς και να αρχίσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αν δεν μιλήσετε στο παιδί σας για μια τραγωδία, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι αυτός ή αυτή θα μπορούσε να ακούσει γι 'αυτό από κάποιον άλλο - είτε από την είδηση, το ραδιόφωνο, social media, τους φίλους ή την οικογένεια. Δεν μιλάμε για μια τραγωδία, επίσης, θα μπορούσε να δώσει στο παιδί σας την αίσθηση ότι αυτό που συνέβη είναι πολύ φρικτό για να μιλήσουμε για, το οποίο θα μπορούσε να κάνει την εκδήλωση να φαίνεται ακόμα πιο απειλητική.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω μια συζήτηση με το παιδί μου για μια τραγωδία;

Δεν είναι απαραιτήτως ένα σωστό ή λάθος τρόπος για να μιλήσετε στο παιδί σας για ένα τραγικό γεγονός. Ξεκινήστε με τη λήψη του χρόνου να σκεφτείτε τι θέλετε να πείτε.

Όταν είστε έτοιμοι, να επιλέξουν ένα χρόνο, όταν το παιδί σας είναι πιο πιθανό να θέλουν να μιλήσουν, όπως την ώρα του ύπνου. Μπορείτε να ξεκινήσετε ζητώντας από το παιδί σας τι αυτός ή αυτή γνωρίζει ήδη για την τραγωδία. Τι έχει το παιδί σας να ακουστεί στο σχολείο ή δει στην τηλεόραση; Ρωτήστε το παιδί σας τι ερωτήσεις ή ανησυχίες που αυτός ή αυτή θα μπορούσε να έχει. Αφήστε τις απαντήσεις του παιδιού σας καθοδηγήσει τη συζήτησή σας.

Κάνετε το καλύτερό σας για να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα ερωτήσεις και συζήτηση τι συνέβη. Ωστόσο, μην πιέζετε το παιδί σας να μιλήσετε, αν αυτός ή αυτή δεν είναι έτοιμο.

Πώς μπορώ να εξηγήσω την τραγωδία στο παιδί μου;

Όταν μιλάτε στο παιδί σας για μια τραγωδία, πες την αλήθεια. Επικεντρωθείτε στα βασικά, και να αποφευχθεί η ανταλλαγή περιττές λεπτομέρειες. Μην υπερβάλλετε ή εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί. Αποφύγετε την κατοικία με την κλίμακα ή έκταση της τραγωδίας.

Ακούστε προσεκτικά στο παιδί σας για παρανοήσεις, παραπληροφόρηση, και τις υποκείμενες τους φόβους. Πάρτε το χρόνο για να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να υπενθυμίσει στο παιδί σας ότι είστε εκεί για αυτόν ή αυτήν. Επίσης, να είστε βέβαιος να εξηγήσει στο παιδί σας ότι η εκδήλωση δεν είναι του ή της βλάβης.

Την ηλικία του παιδιού σας θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πώς αυτός ή αυτή επεξεργάζεται τις πληροφορίες σχετικά με μια τραγωδία. Εξετάστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Κατέβα στο ύψος των ματιών του παιδιού σας. Μιλήστε σε μια ήρεμη και απαλή φωνή χρησιμοποιώντας λέξεις το παιδί σας καταλαβαίνει. Εξηγήστε τι συνέβη και πώς μπορεί να επηρεάσει το παιδί σας. Για παράδειγμα, μετά από μια σφοδρή καταιγίδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα δέντρο έπεσε σε ηλεκτρικά καλώδια και τώρα τα φώτα δεν λειτουργούν. Μοιραστείτε βήματα που λαμβάνονται για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλή. Δώστε στο παιδί άφθονο αγκαλιές.
 • Δημοτικό και στις αρχές μεσαία παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα μπορούσε να έχει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το αν είναι πραγματικά ασφαλής. Μπορεί να χρειαστούν βοήθεια που χωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα.
 • Άνω σχολείο μέσης και υψηλής παιδιά σχολικής ηλικίας. Μεγαλύτερα παιδιά θα θέλουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τραγωδία και τις προσπάθειες ανάκαμψης. Είναι πιο πιθανό να έχουν ισχυρές απόψεις για τα αίτια, καθώς και προτάσεις για το πώς να αποτρέψει μελλοντικές τραγωδίες και μια επιθυμία για να βοηθήσει τους πληγέντες.

Να είστε έτοιμοι να επαναλάβουν τις πληροφορίες που μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί σας να καταλάβει ή να δεχθεί. Εάν το παιδί σας ρωτά την ίδια ερώτηση πολλές φορές, να έχετε κατά νου ότι αυτός ή αυτή θα μπορούσε να ψάχνει για να τους καθησυχάσουμε.

Βλέπε επίσης

Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν: συμβουλές για να μιλάμε για την τραγωδία

Πώς μπορεί το παιδί μου να αντιδράσουν;

Μετά από ένα τραγικό γεγονός, το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σειρά από συναισθήματα, όπως φόβο, σοκ, θυμό, άγχος και θλίψη. Την ηλικία του παιδιού σας θα επηρεάσει το πώς αυτός ή αυτή χειρίζεται το άγχος μιας τραγωδίας. Για παράδειγμα:

 • Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να έχουν πρόβλημα προσαρμογής σε αλλαγή ή απώλεια. Μπορεί να μιμούνται τα συναισθήματα σας και να γίνει κολλώδες. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να ενεργεί νεότεροι από την ηλικία τους με το βρέξιμο του κρεβατιού ή το πιπίλισμα τους αντίχειρες. Αποφύγετε επικρίνοντας το παιδί σας για αυτή τη συμπεριφορά.
 • Δημοτικό και στις αρχές μεσαία παιδιά σχολικής ηλικίας. Παιδιά στο δημοτικό και πρόωρα το σχολείο μέσης μπορεί να έχουν εφιάλτες ή άλλα προβλήματα ύπνου. Μπορεί να φοβούνται να πηγαίνουν στο σχολείο, να έχουν πρόβλημα να πληρώνουν την προσοχή στο σχολείο ή να γίνουν επιθετικά για χωρίς σαφή λόγο.
 • Άνω σχολείο μέσης και υψηλής παιδιά σχολικής ηλικίας. Μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αρνηθεί ότι είναι αναστατωμένος. Μερικά παιδιά μπορεί να παραπονούνται των φυσικών πόνους και τους πόνους, επειδή είναι σε θέση να προσδιορίσει τι ενοχλεί πραγματικά. Άλλοι μπορεί να ξεκινήσει επιχειρήματα ή να αντισταθούν στην εξουσία.

Αυτές οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, εάν το παιδί σας εξακολουθεί να εμφανίζει αυτές τις συμπεριφορές για περισσότερο από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, είτε εμφανίζονται αργότερα, αυτός ή αυτή μπορεί να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια αντιμετώπισης. Εάν το παιδί σας έχει βιώσει προηγούμενο τραύμα, να θυμάστε ότι αυτός ή αυτή μπορεί να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο μιας σοβαρής αντίδρασης. Εάν ανησυχείτε για την αντίδραση του παιδιού σας, μιλήστε με έναν φορέα παροχής ψυχικής υγείας.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να αντιμετωπίσει;

Η υγεία των παιδιών. Δημοτικό και στις αρχές μεσαία παιδιά σχολικής ηλικίας.
Η υγεία των παιδιών. Δημοτικό και στις αρχές μεσαία παιδιά σχολικής ηλικίας.

Μπορεί να αισθάνονται αβοήθητοι, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να βοηθήσει τη διαδικασία το παιδί σας τι συνέβη. Για παράδειγμα:

 • Παραμείνετε ήρεμοι. Το παιδί σας θα κοιτάξει για να σας για ενδείξεις σχετικά με το πώς να αντιδράσουν. Προσπαθήστε να μην εμφανίζονται ανήσυχοι ή φοβισμένοι.
 • Καθησυχάστε το παιδί σας του ή την ασφάλειά της. Παιδιά έχουν την τάση να διαμορφώσετε τα πράγματα. Για παράδειγμα, αν μια τραγωδία συνέβη σε ένα σχολείο, το παιδί σας μπορεί να ανησυχούν για την ασφάλειά του στο σχολείο. Επισημαίνει παράγοντες που εξασφαλίζουν την άμεση ασφάλεια του παιδιού σας και την ασφάλεια της κοινότητας. Αυτό, επίσης, θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να επανεξετάσει τα σχέδια της οικογένειάς σας για την αντιμετώπιση μιας κρίσης.
 • Όριο έκθεσης των μέσων ενημέρωσης. Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να επανειλημμένα δει ή να ακούσει την κάλυψη μιας τραγωδίας. Ακόμη και αν μικρό παιδί σας φαίνεται να είναι απορροφημένος στο παιχνίδι, αυτός ή αυτή είναι πιθανό επίγνωση του τι βλέπετε ή ακούτε - και θα μπορούσε να γίνει σύγχυση ή αναστατωμένος. Μεγαλύτερα παιδιά να θέλετε να μάθετε περισσότερα για μια τραγωδία διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση. Ωστόσο, η συνεχής έκθεση στην κάλυψη μιας τραγωδίας μπορεί να αυξήσει το άγχος. Εάν το παιδί σας πρέπει να παρακολουθούν την τηλεοπτική κάλυψη της τραγωδίας, το παρακολουθήσετε με αυτόν ή αυτήν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, γυρίστε το τελείως την τηλεόραση.
 • Αποφύγετε την τοποθέτηση της επίπληξης. Εάν η τραγωδία προκλήθηκε από την ανθρώπινη βία ή λάθος, να προσέξουμε να μην φταίει μια πολιτιστική, φυλετική ή εθνοτική ομάδα, ή άτομα που έχουν ψυχικές ασθένειες.
 • Διατηρήστε τη ρουτίνα. Για να δώσετε στο παιδί σας μια αίσθηση ομαλότητας, να συμβαδίσει συνηθισμένο οικογενειακό δείπνο σας, την εργασία και την ρουτίνα ώρας για ύπνο.
 • Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί. Ιδιαίτερη προσοχή μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση του παιδιού σας από την ασφάλεια. Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο διαβάζοντας στο παιδί σας ή πτύχωση το άτομό του τη νύχτα. Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα στον ύπνο, να επιτρέψει σε αυτόν να κοιμηθεί με φως ή να κοιμηθεί στο δωμάτιό σας για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Extra αγκαλιές και χάδια μπορεί να βοηθήσει, επίσης.
 • Ενθαρρύνετε την έκφραση των συναισθημάτων. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι είναι ΟΚ να αναστατώσει ή να κλάψω. Αφήστε το παιδί σας να γράψουν ή να αντλήσει ό, τι αυτός ή αυτή είναι η αίσθηση. Η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως διέξοδο για τα συναισθήματα ή την απογοήτευση.
 • Αναζητούν τους πόρους του σχολείου. Εάν το σχολείο του παιδιού σας προσφέρει συμβουλευτική μετά από μια τραγωδία, να επωφεληθούν από την ευκαιρία να συναντηθεί με έναν σύμβουλο.
 • Κάντε κάτι για τους πληγέντες από την τραγωδία. Σκεφτείτε τρόπους που εσείς και το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει τα θύματα και τις οικογένειές τους. Μπορείτε να σκεφτείτε ελπιδοφόρα σκέψεις, πάρτε το παιδί σας στον τόπο λατρείας σας ή να γράψετε ευχαριστήρια σημειώματα για την πρώτη αντίδραση.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Θα μπορούσε να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας, αλλά και τη φροντίδα για τον εαυτό σας μετά από μια τραγωδία είναι σημαντικό, πάρα πολύ. Δώστε προσοχή σε δικά σας συναισθήματα της θλίψης, θυμού ή άγχος. Lean για τους αγαπημένους για την υποστήριξη ή να μιλήσετε σε ένα φορέα παροχής ψυχικής υγείας. Να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε μια υγιεινή διατροφή και να παραμείνουν ενεργοί. Φροντίζοντας τον εαυτό σας θα σας επιτρέψει να φροντίσει για το παιδί σας και να χρησιμεύσει ως ένα πρότυπο για το πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Βλέπε επίσης