Ringworm (τριχωτό της κεφαλής)

Ορισμός

Ringworm του τριχωτού της κεφαλής (tinea capitis) είναι μια μυκητίαση των αξόνων του τριχωτού της κεφαλής και τα μαλλιά. Τα σημεία και συμπτώματα της ringworm του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να ποικίλλει, αλλά συνήθως εμφανίζεται σαν φαγούρα, φολιδωτό, φαλακρά μπαλώματα στο κεφάλι.

Ringworm του τριχωτού της κεφαλής, μια ιδιαίτερα μεταδοτική μόλυνση, είναι πιο συχνή σε νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας.

Η θεραπεία για ringworm του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνει φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα για να σκοτώσει τους μύκητες, καθώς και φαρμακευτικά σαμπουάν που μπορεί να μειώσει την εξάπλωση της λοίμωξης.

Μερικές περιπτώσεις της ringworm του αποτελέσματος του τριχωτού της κεφαλής σε σοβαρή φλεγμονή στο σημείο της λοίμωξης που μπορεί να προκαλέσει ουλές ή μόνιμη απώλεια μαλλιών.

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ringworm του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνουν:

 • Μία ή περισσότερες στρογγυλά μπαλώματα της φολιδωτό δέρμα όπου η τρίχα έχει διακοπεί στο ή πάνω από το τριχωτό της κεφαλής
 • Patches που σιγά-σιγά να επεκτείνουν ή να διευρύνει
 • Φολιδωτό, γκρι ή κοκκινισμένα περιοχές
 • Patches που έχουν μικρές μαύρες κουκίδες όπου η τρίχα έχει διακοπεί στο τριχωτό της κεφαλής
 • Εύθραυστα ή εύθραυστα μαλλιά που εύκολα βγάζει
 • Πρότασης ή επώδυνες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αρκετές συνθήκες που επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να έχουν παρόμοια εμφάνιση. Δείτε το γιατρό του παιδιού σας εάν το παιδί σας έχει κάποια τριχόπτωση, απολέπιση και κνησμό του τριχωτού της κεφαλής, ή άλλη ασυνήθιστη εμφάνιση του τριχωτού της κεφαλής. Είναι σημαντικό να πάρετε μια ακριβή διάγνωση και έγκαιρη, κατάλληλη θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Ringworm (τριχωτό της κεφαλής). Μέθοδοι μετάδοσης.
Ringworm (τριχωτό της κεφαλής). Μέθοδοι μετάδοσης.

Ringworm του τριχωτού της κεφαλής προκαλείται από μία από τις πολλές ποικιλίες του καλουπιού-όπως μύκητες που ονομάζονται δερματόφυτα. Οι μύκητες προσβάλλουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και του στελέχους της τρίχας.

Ringworm δεν προκαλείται από ένα σκουλήκι. Η κοινή ονομασία για τη διαταραχή αναφέρεται στο δαχτυλίδι-όπως ή κυκλική εμφάνιση της λοίμωξης στο δέρμα.

Μέθοδοι μετάδοσης
Ringworm είναι μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί με τους εξής τρόπους:

 • Από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ringworm συχνά εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα με δέρμα με ένα μολυσμένο άτομο.
 • Αντικείμενο του ανθρώπου. Ringworm μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της επαφής με αντικείμενα ή επιφάνειες που ένα μολυσμένο άτομο ή ζώο έχει αγγίξει, όπως ρούχα, πετσέτες, σεντόνια, χτένες και βούρτσες.
 • Από ζώο σε άνθρωπο. Σκύλοι και οι γάτες, ιδιαίτερα τα κουτάβια και τα γατάκια, είναι συχνά φορείς της ringworm. Άλλα ζώα που συχνά είναι φορείς των μυκήτων περιλαμβάνουν αγελάδες, κατσίκες, χοίρους και άλογα. Το παιδί σας μπορεί να προσλάβει ringworm με την περιποίηση ή χάιδεμα ενός ζώου με ringworm.

Άλλα είδη ringworm
Οι μύκητες που προκαλούν ringworm του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να προκαλέσει άλλες λοιμώξεις στο σώμα. Αυτές οι λοιμώξεις γενικά ταξινομούνται από το τμήμα του σώματος που επηρεάζονται. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ringworm του σώματος (tinea corporis). Αυτή η μορφή προκαλεί ένα κόκκινο, φολιδωτό δακτύλιο ή κύκλο της εξάνθημα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος σας.
 • Το πόδι του αθλητή (tinea pedis). Αυτή η μορφή ringworm επηρεάζει τις υγρές περιοχές μεταξύ των δακτύλων σας και μερικές φορές στο πόδι ίδιο.
 • Φαγούρα Jock (tinea cruris). Αυτή η μορφή επηρεάζει τα γεννητικά όργανα σας, εσωτερική μηρούς και τους γλουτούς.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου της ringworm του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνουν:

 • Η έκθεση σε άλλα παιδιά. Αν και οι ενήλικες μπορούν να πάρουν ringworm του τριχωτού της κεφαλής, αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας. Κρούσματα της ringworm είναι κοινά σε σχολεία και κέντρα παιδικής φροντίδας, όπου η μόλυνση εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής σωματικής επαφής ή αγγίζοντας κοινά στοιχεία, όπως οι χειρολαβές θυρών.
 • Η έκθεση σε κατοικίδια ζώα. Επιπλέον, τα παιδιά με τα κατοικίδια ζώα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ringworm. Ένα κατοικίδιο ζώο, όπως μια γάτα ή ένα σκύλο, μπορεί να έχει τη λοίμωξη χωρίς να εμφανίζει σημάδια. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν τη μόλυνση αγγίζοντας ή χάιδεμα του ζώου.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της ringworm του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνουν:

 • Η κακή υγιεινή
 • Συνθήκες συνωστισμού διαβίωσης

Επιπλοκές

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ringworm του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί Kerion - μια σοβαρή, επώδυνη φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής. Κερί εμφανίζεται ως μαλακό, έθεσε οιδήματα που πύον αποστράγγισης και να προκαλέσει παχύ, κίτρινο εφελκίδωση στο τριχωτό της κεφαλής. Αντί για το σπάσιμο, η τρίχα πέφτει έξω ή μπορεί εύκολα να τραβηχτεί έξω. Κερί μπορεί να προκληθεί από μια υπερβολικά έντονη αντίδραση στο μύκητα και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές και απώλεια μαλλιών.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν το παιδί σας έχει μια κατάσταση που επηρεάζει του ή της κεφαλής, τότε μάλλον θα αρχίσω να δει τον οικογενειακό γιατρό σας ή τον παιδίατρο του παιδιού. Μπορεί να αναφέρεται σε έναν ειδικό του δέρματος (δερματολόγος).

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν συμπτώματα;
 • Τι έκανε το τριχωτό της κεφαλής μοιάζουν με τα συμπτώματα όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά;
 • Είναι το εξάνθημα επώδυνη ή φαγούρα;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, κάνει την κατάσταση καλύτερα ή χειρότερα;
 • Μήπως έχετε κατοικίδια ζώα στο σπίτι, ή να έχει το παιδί σας ήταν γύρω από τα εκτρεφόμενα ζώα;
 • Μήπως ένα άλλο μέλος της οικογένειας ή ένα κατοικίδιο ζώο να έχει ήδη ringworm;
 • Ξέρετε για τις περιπτώσεις ringworm στο σχολείο του παιδιού σας;

Ερωτήσεις για το γιατρό σας
Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Αν αυτή είναι ringworm, τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη της μόλυνσης από τη διάδοση;
 • Πώς είναι τα μαλλιά ρουτίνες φροντίδας θα συνιστούσατε ενώ η κατάσταση θεραπεύει;
 • Πότε μπορεί το παιδί μου να επιστρέψει στο σχολείο;
 • Θα πρέπει να προγραμματίσετε μια συνέχεια ραντεβού για το παιδί μου;
 • Πρέπει να κάνω ραντεβού για τα άλλα παιδιά μου, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν σημεία ή συμπτώματα που αυτή τη στιγμή;

Εξετάσεις και διάγνωση

Δοκιμές για ringworm του τριχωτού της κεφαλής τυπικά περιλαμβάνουν μια οπτική εξέταση. Μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα από τα μαλλιά ή το δέρμα.

 • Visual εξετάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει συχνά μια διάγνωση της ringworm ή άλλη πάθηση που επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής με βάση την οπτική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής και τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις.
 • Δέρμα ή τα μαλλιά του δείγματος Ο γιατρός σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα -. Τρίχες, ένα επίχρισμα από το τριχωτό της κεφαλής ή τα μαλλιά, ή ξύσιμο της φολιδωτό δέρμα - για εξέταση κάτω από ένα μικροσκόπιο, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία των μυκήτων. Εάν η δοκιμή είναι αρνητική, αλλά ο γιατρός σας υποψιάζεται ακόμα ringworm, ένα δείγμα μπορεί να σταλεί σε ένα εργαστήριο για περαιτέρω δοκιμές.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Άλλα είδη ringworm.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Άλλα είδη ringworm.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει πρόσθετες δοκιμές Εάν η κατάσταση του παιδιού σας δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Αντιμυκητιασικά φάρμακα έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία ringworm του τριχωτού της κεφαλής περιλαμβάνουν:

 • Γκρισεοφουλβίνη (Grifulvin V, Gris-PEG) λαμβάνεται από το στόμα, όπως ένα υγρό ή ταμπλέτα. Κατά τη λήψη του φαρμάκου, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να φορούν προστατευτικό ρουχισμό και εκτός αντηλιακό, γιατί griseofulvin μπορεί να κάνει το δέρμα του παιδιού σας πιο ευαίσθητο στο φως. Συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, έμετος, διάρροια ή μαλακά κόπρανα, δίψα, κόπωση, ζάλη και λιποθυμία. Εάν είστε παιδί είναι αλλεργικός στην πενικιλίνη, αυτός ή αυτή είναι πιθανό να είναι αλλεργικοί σε griseofulvin.
 • Υδροχλωρική Τερβιναφίνη (Lamisil) λαμβάνεται ως ένα δισκίο ή μία από του στόματος φαρμακευτική αγωγή κοκκίων που μπορούν να προστεθούν σε τρόφιμα ή ένα ποτό. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν διάρροια, στομαχικές διαταραχές, πόνος στο στομάχι, εξάνθημα, κνησμός, κνίδωση, και οι αλλαγές στη γεύση ή την απώλεια της γεύσης. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος των προβλημάτων με τη λειτουργία του ήπατος.

Το παιδί σας μπορεί να πάρει ένα από αυτά τα φάρμακα για έξι εβδομάδες ή και περισσότερο.

Δεν μπορείτε να παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην κατάσταση του παιδιού σας αμέσως, αλλά το παιδί σας χρειάζεται ακόμη να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Θα δοθούν οδηγίες για να συνεχίσει τη θεραπεία, ακόμη και μετά η κατάσταση καθαρίζει.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να πλένετε τα μαλλιά του παιδιού σας με μια συνταγή αντοχής φαρμακούχων σαμπουάν που περιέχει 2,5 τοις εκατό θειούχου σεληνίου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αφαιρέσει τα σπόρια μυκήτων και την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλους ανθρώπους ή σε άλλες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής ή του οργανισμού του παιδιού σας.

Για καλύτερη χρήση:

 • Σαπουνάδα μαλλιά του παιδιού σας με το φαρμακευτικό σαμπουάν. Αφήστε το σαμπουάν μείνετε στο τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας για πέντε λεπτά πριν το ξέπλυμα.
 • Χρησιμοποιήστε το φαρμακούχων σαμπουάν δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου ένα μήνα, ή όπως αλλιώς τις οδηγίες του γιατρού σας. Χρησιμοποιήστε μια πιο ήπια, nonmedicated σαμπουάν για τις υπόλοιπες μέρες.

Έχετε το παιδί σας να φοράει ένα καπέλο ή μαντίλι, αν αυτός ή αυτή είναι στενοχωρημένοι από ή ενσυνείδητοι για φαλακρά μπαλώματα. Δεν χρειάζεται να το ξύρισμα του τριχωτού της κεφαλής.

Πρόληψη

Ringworm είναι δύσκολο να αποφευχθεί, διότι οι μύκητες που την προκαλούν είναι κοινά και ιδιαίτερα μεταδοτική. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της ringworm με τη λήψη αυτά τα βήματα:

 • Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους. Να είστε ενήμεροι για τον κίνδυνο της ringworm από μολυσμένα άτομα ή τα κατοικίδια ζώα. Ενημερώστε τα παιδιά σας σχετικά με ringworm, τι πρέπει να προσέξετε και πώς να αποφευχθεί η μόλυνση.
 • Σαμπουάν τακτικά. Να είστε βέβαιος να πλύνει τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας τακτικά, ειδικά μετά το κούρεμα.
 • Κρατήστε καθαρό. Φροντίστε το παιδί σας να πλένει του ή της χέρια συχνά για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μόλυνσης. Κρατήστε κοινές ή κοινόχρηστους χώρους καθαρά, ειδικά στα σχολεία, κέντρα παιδικής φροντίδας, γυμναστήρια και αποδυτήρια.
 • Αποφύγετε μολυσμένων ζώων. Η μόλυνση συνήθως μοιάζει με ένα μπάλωμα του δέρματος όπου η γούνα λείπει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα της νόσου. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για να ελέγξετε τα κατοικίδια ζώα σας και τα οικόσιτα ζώα για ringworm.
 • Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα. Διδάξτε στα παιδιά σας να μην αφήσουν άλλους να χρησιμοποιούν ρούχα, πετσέτες, βούρτσες ή άλλα προσωπικά στοιχεία, ή να δανειστεί τέτοια είδη από άλλα παιδιά.