Οδοντιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά

Ορισμός

Τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις είναι ένα σημαντικό μέρος της προληπτικής φροντίδας της υγείας. Κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρική εξέταση για τα παιδιά, ο οδοντίατρο θα καθαρίσει τα δόντια του παιδιού σας και να αξιολογήσει τον κίνδυνο του παιδιού σας από την τερηδόνα. Μια οδοντιατρική εξέταση για τα παιδιά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή των διαφόρων μέτρων προστασίας - όπως σφραγιστικά ή θεραπείες φθορίου - να μειώσουν τον κίνδυνο της φθοράς. Μια οδοντιατρική εξέταση για τα παιδιά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, επίσης, οδοντιατρικές ακτίνες Χ ή άλλες διαγνωστικές διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρική εξέταση για τα παιδιά, ο οδοντίατρο θα συζητήσει πιθανή τη διατροφή του παιδιού σας και συνήθειες στοματικής υγιεινής και να επιδείξει τις κατάλληλες τεχνικές βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος. Άλλα θέματα για συζήτηση κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρική εξέταση για τα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν την πρόληψη στόματος σε περίπτωση τραυματισμών ή, για τους εφήβους, κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τον καπνό, κατάχρηση ουσιών και τρύπημα στο στόμα.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Οδοντιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά. Πότε πρέπει να έχουν μια οδοντιατρική εξέταση.
Οδοντιατρικές εξετάσεις για τα παιδιά. Πότε πρέπει να έχουν μια οδοντιατρική εξέταση.

Τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις βοηθούν στην προστασία της στοματικής υγείας του παιδιού σας. Οδοντιατρικές εξετάσεις δίνουν οδοντίατρο του παιδιού σας την ευκαιρία να παρέχουν συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών του παιδιού σας, καθώς και τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων νωρίς - όταν είναι πιο ιάσιμη.

Πότε πρέπει να έχουν μια οδοντιατρική εξέταση
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να καθορίσει πόσο συχνά το παιδί σας πρέπει να έχει μια οδοντιατρική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων του ή της ηλικίας, της υγείας και τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών. Εξετάστε αυτές τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές:

 • Ηλικίες 6 μήνες έως 1 έτος. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής και της Ευρωπαϊκής Dental Association συνιστά τον προγραμματισμό πρώτη οδοντιατρική εξέταση ενός παιδιού μετά το πρώτο δόντι εκρήγνυται και το αργότερο του ή την πρώτη ημέρα των γενεθλίων της. Επίσης, αναμένουμε τα δόντια και τα ούλα του μωρού σας πρέπει να εξεταστεί σε καλά το μωρό εξετάσεις.
 • Νήπια, παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής συνιστά προγραμματισμό οδοντιατρικές εξετάσεις κάθε έξι μήνες. Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει πιο συχνές επισκέψεις αν το παιδί σας είναι σε υψηλό κίνδυνο της φθοράς των δοντιών ή έχει άλλες οδοντιατρικές ή προφορικές ανησυχίες για την υγεία.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πριν από τον προγραμματισμό πρώτη οδοντιατρική εξέταση του παιδιού σας, σκεφτείτε αν θέλετε να είναι πιο άνετη επίσκεψη οδοντίατρο της οικογένειάς σας ή τη λήψη του παιδιού σας σε ένα παιδοδοντίατρο - οδοντίατρος ο οποίος παρέχει εξειδικευμένη οδοντιατρική και στοματική φροντίδα για τα παιδιά, από βρέφη μέχρι εφήβους. Παιδιατρική οδοντίατροι έχουν συνήθως φιλικό προς τα παιδιά γραφεία και εξοπλισμό ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά.

Για να βοηθήσει στην προετοιμασία του παιδιού σας για οδοντιατρική εξέταση:

 • Προσεκτικά το χρόνο επίσκεψης του παιδιού σας. Προγραμματίστε οδοντιατρικές εξετάσεις για το παιδί σας σε μια στιγμή της ημέρας, όταν αυτός ή αυτή είναι ξεκούραστα και πιο πιθανό να είναι συνεργάσιμος.
 • Να είστε θετικοί. Όταν μιλάτε στο παιδί σας για του ή της οδοντιατρική εξέταση, αποφεύγεται η χρήση λέξεων όπως "πόνο" ή "κακό". Αντ 'αυτού, πείτε στο παιδί σας ότι ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία για να βεβαιωθείτε ότι τα δόντια του παιδιού σας είναι υγιή. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι επισκέπτεστε τον οδοντίατρο, πάρα πολύ - αλλά δεν μιλούν για τις τυχόν αρνητικές οδοντιατρικές εμπειρίες που μπορεί να είχαν.
 • Ακούστε το παιδί σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστείτε τους φόβους αυτός ή αυτή θα μπορούσε να έχει για την επίσκεψη στον οδοντίατρο ή να έχουν μια οδοντιατρική εξέταση.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Ηλικίες από 6 μηνών έως 1 έτος. Νήπια, παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους.
Ηλικίες από 6 μηνών έως 1 έτος. Νήπια, παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας οδοντιατρική εξέταση για τα παιδιά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τις ανάγκες θεραπείας.

Ηλικίες από 6 μηνών έως 1 έτος
Ο οδοντίατρο θα μπορούσε να τοποθετήσει το παιδί σας σε ένα τραπέζι ή να κρατάτε το παιδί σας στην αγκαλιά σας για τη διεξαγωγή της εξέτασης. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρο κατά πάσα πιθανότητα θα:

 • Αξιολογήστε την υγιεινή του στόματος του παιδιού σας και τη γενική υγεία, το πόσιμο και τις διατροφικές συνήθειες, καθώς και του ή της τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών
 • Αφαιρέστε τυχόν λεκέδες ή καταθέσεις στα δόντια του παιδιού σας με ήπια τρίψιμο με ένα υγρό οδοντόβουρτσα
 • Επίδειξη κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού
 • Εκτιμήστε πόσο φθόριο το παιδί σας παίρνει μέσω του ή της διατροφής και της χρήσης των προϊόντων στοματικής υγιεινής - και, εάν είναι απαραίτητο, να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα φθορίου ή να εφαρμόσετε μια τοπική φθορίωση των δοντιών του παιδιού σας
 • Ψάξτε για πληγές ή εξογκώματα στο στόμα του παιδιού σας, μέσα στα μάγουλα και στην οροφή του στόματος
 • Αξιολογήσει τον αντίκτυπο των συνηθειών, όπως η χρήση πιπίλας και το πιπίλισμα του αντίχειρα

Νήπια, παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους
Κατά τη διάρκεια κάθε τακτικό τσεκ-απ, ο οδοντίατρο θα συνεχίσει να αξιολογεί την υγιεινή του στόματος του παιδιού σας και τη γενική υγεία, το πόσιμο και τις διατροφικές συνήθειες, καθώς και του ή της τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών. Εκτός από τον καθαρισμό των δοντιών του παιδιού σας, το οδοντίατρο θα μπορούσε:

 • Πάρτε οδοντιατρικές ακτίνες Χ ή, αν είναι απαραίτητο, να κάνει άλλες διαγνωστικές διαδικασίες
 • Εφαρμόστε στεγανωτικά - λεπτό, προστατευτικό πλαστικό επιστρώσεις - να μόνιμοι γομφίοι και άλλα δόντια πίσω ευαίσθητο στη φθορά
 • Διορθώστε τυχόν κοιλότητες ή ατέλειες των δοντιών
 • Ψάξτε για τυχόν προβλήματα στον τρόπο με τον άνω και κάτω δόντια του παιδιού σας ταιριάζουν μεταξύ τους
 • Συνήγορος του παιδιού σας σχετικά με τον αντίκτυπο της το πιπίλισμα του αντίχειρα, σφίξιμο των γνάθων ή δάγκωμα των νυχιών
 • Προτείνετε προ-ορθοδοντική θεραπεία, όπως ένα ειδικό στόμιο, ή ορθοδοντική, όπως τιράντες, για να ισιώσει τα δόντια του παιδιού σας ή ρυθμίστε δάγκωμα του παιδιού σας

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, οδοντιατρικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν, επίσης, παροχή συμβουλών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του στόματος που σχετίζονται με:

 • Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών
 • Κάπνισμα
 • Ταμπάκο
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Προφορική piercings
 • Δεν φοράει μια φρουρά στο στόμα κατά τη διάρκεια της επαφής σπορ

Ο οδοντίατρο θα μπορούσε να συζητήσει επίσης την πιθανή απομάκρυνση των δοντιών σοφία του παιδιού σας (τρίτων γομφίων).

Οδοντιατρική x-ray
Μια οδοντιατρική ακτινογραφία επιτρέπει στον οδοντίατρο για να δείτε λεπτομερείς εικόνες συγκεκριμένων τμημάτων από το στόμα του παιδιού σας. Παραδοσιακά φιλμ ακτίνων-Χ έχει αναπτυχθεί σε ένα σκοτεινό θάλαμο, αλλά μια νεότερη τεχνική επιτρέπει ακτίνων Χ εικόνες για να σταλεί σε ένα υπολογιστή και να δει σε μια οθόνη. Διάφοροι τύποι από του στόματος ακτίνες Χ είναι διαθέσιμες, όπως οι εξής:

 • Οπισθομυλικές. Αυτό το είδος των ακτίνων Χ επιτρέπει στον οδοντίατρο να δείτε τις κορώνες των άνω και κάτω δόντια. Κατά τη διάρκεια μιας οπισθομυλικές X-ray, το παιδί σας θα δαγκώσει κάτω σε X-ray θήκη του φιλμ, ενώ οι X-ray εικόνες που λαμβάνονται.
 • Περιακρορριζική. Αυτό το είδος των ακτίνων Χ επιτρέπει στον οδοντίατρο να δει το σύνολο των δοντιών και του περιβάλλοντος οστού.
 • Μασητική. Αυτό το είδος των ακτίνων Χ επιτρέπει στον οδοντίατρο να δούμε τον τρόπο τα επάνω δόντια και τα αντίστοιχα κάτω δόντια ταιριάζουν μεταξύ τους, όταν η σιαγόνα είναι κλειστή.
 • Πανοραμική. Αυτό το είδος της X-ray δίνει στον οδοντίατρο μια ευρεία άποψη του όλο το στόμα.

Ακτίνες Χ δεν είναι συνήθως απαραίτητη σε κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η έκθεση σε ακτινοβολία από τις οδοντιατρικές ακτίνες Χ είναι χαμηλό - αλλά και να μιλήσετε με τον οδοντίατρο, αν έχετε απορίες σχετικά με την έκθεση στην ακτινοβολία.

Οδοντιατρική εντύπωση
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει κάνει μια οδοντιατρική εντύπωση για να παράγει ένα αντίγραφο των δοντιών του παιδιού σας και στοματικό ιστό. Ο οδοντίατρο θα καλύψει ένα πεταλοειδής δίσκο με ένα μαλακό, ζελατίνη-όπως υλικό και τοποθετήστε το πάνω πάνω και μετά κάτω δόντια του παιδιού σας. Μετά από λίγα λεπτά, ο δίσκος αφαιρείται και χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια οδοντιατρική χυτά ή αντίγραφο από το στόμα του παιδιού σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μετά την οδοντιατρική εξέταση του παιδιού σας, το οδοντίατρο θα συζητήσουν τη στοματική υγεία του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου του παιδιού σας της φθοράς των δοντιών, κάθε άλλου από στόματος ανησυχίες για την υγεία, και τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσει και την προστασία της στοματικής υγείας του παιδιού σας. Η οδοντίατρο προτείνουμε επίσης η καλύτερη στιγμή για να επιστρέψει για μια επίσκεψη παρακολούθησης - συνήθως κάθε έξι μήνες. Εάν το παιδί σας είναι σε υψηλό κίνδυνο της φθοράς των δοντιών ή έχει άλλες ανησυχίες για την υγεία του στόματος, η οδοντίατρο μπορεί να συστήσει πιο συχνές εξετάσεις.

Βλέπε επίσης