Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης

Είτε ο στόχος σας είναι η μείωση των θερμίδων ή να τρώτε υγιεινά, αφθονούν υποκατάστατα ζάχαρης. Κατανοήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για να προβούν σε τεκμηριωμένη επιλογή.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τη ζάχαρη και τις θερμίδες στη διατροφή σας, μπορεί να μετατρέπεται σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ή άλλα υποκατάστατα ζάχαρης. Δεν είστε μόνοι.

Οι γλυκαντικές ουσίες τεχνητή Σήμερα και άλλα υποκατάστατα της ζάχαρης που βρέθηκαν σε μια ποικιλία των τροφίμων και ποτών στην αγορά ως "χωρίς ζάχαρη" ή "δίαιτα", όπως αναψυκτικά, τσίχλες, ζελέ, αρτοσκευάσματα, γλυκά, χυμούς φρούτων, καθώς και το παγωτό και γιαούρτι.

Ακριβώς ό, τι είναι όλες αυτές οι γλυκαντικές ουσίες; Και τι είναι ο ρόλος τους στη διατροφή σας;

Κατανόηση τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης

Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.

Τα υποκατάστατα ζάχαρης, θεωρείται χαλαρά οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται αντί της τακτικής επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη). Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι μόνο ένα είδος υποκατάστατο της ζάχαρης. Το διάγραμμα αναφέρει ορισμένες δημοφιλείς υποκατάστατα ζάχαρης και πώς είναι συνήθως κατηγοριοποιούνται.

Τεχνητά γλυκαντικά Ζάχαρη αλκοόλες Γλυκαντικά Μυθιστόρημα Φυσικά γλυκαντικά
Ακεσουλφάμη καλίου (Sunett, Sweet One) Ερυθριτόλη Stevia εκχυλίσματα (καθαρό Via, Truvia) Agave νέκταρ
Η ασπαρτάμη (Equal, NutraSweet) Το υδρογονωμένο υδρολυμένο άμυλο Ταγατόζη (Naturlose) Χουρμαδοζάχαρη
Neotame Isomalt Τρεχαλόζη Συμπυκνωμένο χυμό φρούτων
Ζαχαρίνη (SugarTwin, Sweet'n Low) Λακτιτόλη Μέλι
Η σουκραλόζη (Splenda) Μαλτιτόλη

Σιρόπι σφενδάμου

Μαννιτόλη

Μέλασσα

Σορβιτόλη

Η ξυλιτόλη

Το θέμα των υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Ένα πρόβλημα είναι ότι η ορολογία είναι συχνά ανοίξει ερμηνείας. Για παράδειγμα, ορισμένοι κατασκευαστές αποκαλούν γλυκαντικά "φυσική" τους παρόλο που πρόκειται για επεξεργασία ή εξευγενισμένα, όπως συμβαίνει με στέβια προετοιμασίες. Και είναι μερικές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που προέρχονται από φυσικώς απαντώμενες ουσίες - σουκραλόζη προέρχεται από ζάχαρη, για παράδειγμα.

Ανεξάρτητα από το πώς είστε ταξινομηθεί, υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι μαγικές σφαίρες για την απώλεια βάρους. Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τεχνητά γλυκαντικά

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι συνθετικά υποκατάστατα ζάχαρης, αλλά μπορεί να προέρχονται από φυσικώς απαντώμενες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων ή ζάχαρη ίδια. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, επίσης, γνωστό και ως έντονα γλυκαντικά, επειδή είναι πολλές φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη τακτική.

Χρήσεις για τεχνητά γλυκαντικά

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, επειδή προσθέτουν ουσιαστικά δεν περιέχουν θερμίδες στη διατροφή σας. Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε μόνο ένα κλάσμα σε σχέση με την ποσότητα της ζάχαρης που θα χρησιμοποιείτε συνήθως για τη γλυκύτητα.

Τα τεχνητά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ψημένα αγαθά, τα αναψυκτικά, το ποτό μίγματα σε σκόνη, καραμέλα, πουτίγκες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, μαρμελάδες και ζελέδες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα αποτελέσματα από άλλα τρόφιμα και ποτά.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι επίσης δημοφιλής για οικιακή χρήση. Μερικά μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο ή το μαγείρεμα. Ορισμένες συνταγές μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση, όμως, επειδή οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν παρέχουν χύμα ή όγκου, όπως και η ζάχαρη. Ελέγξτε τις ετικέτες για τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για την κατάλληλη χρήση στο σπίτι.

Μερικοί τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να αφήσει μια επίγευση. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για να βρείτε ένα ή ένα συνδυασμό που σας αρέσει περισσότερο.

Πιθανά οφέλη για την υγεία των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών

Ένα πλεονέκτημα των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών είναι ότι δεν συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών και κοιλότητες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τα ακόλουθα:

  • . Έλεγχο του βάρους Μία από τις πιο ελκυστικές πτυχές των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών είναι ότι είναι μη θρεπτικές - έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες. Αντίθετα, κάθε γραμμάριο κανονική ζάχαρη πίνακας περιέχει 4 θερμίδες. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη είναι περίπου 4 γραμμάρια. Για την προοπτική, θεωρούν ότι ένα 12-ουγγιά μπορεί του ζαχαρούχο κόλα περιέχει 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ή περίπου 130 θερμίδες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να αποτρέψει αύξηση του σωματικού βάρους, γλυκαντικά προϊόντα με τεχνητά γλυκαντικά και όχι με υψηλότερη επιτραπέζια ζάχαρη θερμίδες μπορεί να είναι μια ελκυστική επιλογή. Από την άλλη πλευρά, κάποια έρευνα έχει προτείνει ότι η κατανάλωση τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο βάρος, αλλά η αιτία δεν είναι ακόμα γνωστή.
  • Ο διαβήτης. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη, αν έχετε διαβήτη. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά γενικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επειδή δεν είναι υδατάνθρακες. Όμως, λόγω των ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο υποκατάστατα ζάχαρης επισημαίνονται και κατηγοριοποιούνται, πάντα να ελέγχετε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας σχετικά με τη χρήση οποιουδήποτε υποκατάστατα ζάχαρης, αν έχετε διαβήτη.

Πιθανά προβλήματα υγείας με τεχνητά γλυκαντικά

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης για δεκαετίες. Οι επικριτές των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών λένε ότι να προκαλέσει μια ποικιλία από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό λόγω των μελετών που χρονολογούνται από το 1970 που συνδέονται με σακχαρίνη με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε αρουραίους στο εργαστήριο. Λόγω αυτών των μελετών, σακχαρίνη που φορά ένα προειδοποιητικό σήμα ότι μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.

Όμως, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και άλλους φορείς για την υγεία, δεν υπάρχει έγκυρη επιστημονική απόδειξη ότι καμία από τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που έχουν εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ προκαλούν καρκίνο ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Και πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι γενικά ασφαλής σε περιορισμένες ποσότητες, ακόμη και για τις έγκυες γυναίκες. Ως αποτέλεσμα των νεότερων μελετών, η ετικέτα προειδοποίησης για σακχαρίνη έπεσαν.

Τα τεχνητά γλυκαντικά ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως πρόσθετα τροφίμων. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να εγκριθεί από το FDA, πριν διατεθούν προς πώληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η FDA δηλώνει μια ουσία "γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής» (GRAS). Αυτές οι ουσίες GRAS, όπως τα ραφιναρισμένα προετοιμασίες stevia, θεωρείται από ειδικευμένους επαγγελματίες που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα είναι ασφαλή για την προβλεπόμενη χρήση τους, ή έχουν μια τέτοια μακρά ιστορία των κοινών χρήση σε τρόφιμα που αν θεωρείται γενικά ασφαλής και δεν απαιτούν την έγκριση του FDA πριν από την πώληση.

Το FDA έχει επίσης δημιουργήσει μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για κάθε τεχνητή γλυκαντική ουσία. Αυτό είναι το μέγιστο ποσό που θεωρείται ασφαλές να καταναλώνουν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της ζωής σας. ΑΗΠ προορίζονται να είναι περίπου 100 φορές μικρότερο από το μικρότερο ποσό που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Αλκοόλες της ζάχαρης και των γλυκαντικών μυθιστόρημα

Ζάχαρη αλκοόλες (πολυόλες) είναι υδατάνθρακες οι οποίοι απαντώνται στη φύση σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, αλλά επίσης μπορεί να κατασκευαστεί. Δεν είστε θεωρούνται έντονα γλυκαντικά, επειδή δεν είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, μερικοί είναι λιγότερο γλυκό από τη ζάχαρη. Όπως και με τεχνητά γλυκαντικά, η FDA ρυθμίζει τη χρήση των αλκοολών ζάχαρης.

Αλκοόλες σακχάρων δεν θεωρούνται μη θερμιδικά ή μη θρεπτικές γλυκαντικές ύλες, διότι περιέχουν θερμίδες. Αλλά είναι χαμηλότερα σε θερμίδες από ό, τι είναι κανονική ζάχαρη, που τους καθιστά μια ελκυστική εναλλακτική λύση. Παρά το όνομά τους, αλκοόλες της ζάχαρης δεν είναι αλκοολικοί. Δεν περιέχουν αιθανόλη, η οποία βρίσκεται σε αλκοολούχα ποτά.

Γλυκαντικά Novel είναι συνδυασμοί των διαφόρων τύπων των γλυκαντικών. Μυθιστόρημα γλυκαντικές ουσίες, όπως η στέβια, είναι δύσκολο να χωρέσει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία, λόγω του ό, τι και αν γίνονται από και πώς γίνονται. Σημειώστε ότι αν και η FDA έχει εγκρίνει ραφιναρισμένα παρασκευάσματα Στέβια ως νέο γλυκαντικό, δεν έχει εγκριθεί ολόκληρο το φύλλο stevia ή ακατέργαστα εκχυλίσματα stevia για τη χρήση αυτή.

Ταγκατόζης και τρεχαλόζη θεωρούνται νέα γλυκαντικά, λόγω της χημικής τους δομής. Είναι κατηγοριοποιούνται από τον FDA ως GRAS ουσίες. Ταγκατόζη είναι μια χαμηλή σε υδατάνθρακες γλυκαντικό παρόμοια σε φρουκτόζη που εμφανίζεται φυσικά, αλλά είναι επίσης κατασκευασμένα από λακτόζη σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρόφιμα που περιέχουν ταγκατόζη δεν μπορούν να φέρουν την ένδειξη "χωρίς ζάχαρη". Τρεαλόζη βρίσκεται φυσικά στα μανιτάρια.

Χρήσεις για τις αλκοόλες της ζάχαρης

Αλκοόλες σακχάρων γενικά δεν χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων στο σπίτι. Αντίθετα, βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλα προϊόντα, όπως σοκολάτα, καραμέλα, παγωμένα επιδόρπια, τσίχλες, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, ψημένα αγαθά και εξαπλώνεται φρούτα, συνήθως αντικαθιστά τη ζάχαρη σε ισότιμη βάση.

Όταν προστίθεται σε τρόφιμα, ζάχαρη αλκοόλες προσθέτουν γλυκύτητα, όγκο και υφή. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα τρόφιμα διαμονή υγρό, αποφεύγεται το μαύρισμα όταν θερμαίνεται και να προσθέσετε μια αίσθηση δροσιάς στα προϊόντα.

Οι αλκοόλες της ζάχαρης συχνά σε συνδυασμό με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για την ενίσχυση της γλυκύτητας. Ελέγξτε την ετικέτα των τροφίμων για να δούμε αν ένα προϊόν περιέχει αλκοόλες της ζάχαρης. Οι ετικέτες των τροφίμων μπορεί να περιέχει το συγκεκριμένο όνομα, όπως η ξυλιτόλη, ή απλά να χρησιμοποιήσετε τον γενικό όρο "αλκοόλη σακχάρου."

Βλέπε επίσης

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα υποκατάστατα ζάχαρης

Πιθανά οφέλη για την υγεία των αλκοολών ζάχαρης

Ένα πλεονέκτημα των αλκοολών ζάχαρης είναι ότι δεν συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών και τερηδόνα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τα ακόλουθα:

  • Τα έλεγχο του βάρους. Αλκοόλες της ζάχαρης που θεωρούνται θρεπτικές γλυκαντικές ύλες διότι συμβάλλουν θερμίδες στη διατροφή σας. Παρόλα αυτά, αλκοόλες της ζάχαρης έχουν λιγότερες θερμίδες από ό, τι κάνει κανονική ζάχαρη - περίπου 2 θερμίδες ανά γραμμάριο, κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι οι αλκοόλες σακχάρων μπορούν να θεωρηθούν χαμηλότερες θερμίδες γλυκαντικές ουσίες, και μπορεί να βοηθήσει τον έλεγχο του βάρους των προσπαθειών.
  • Ο διαβήτης. Σε αντίθεση με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αλκοόλες της ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επειδή είναι υδατάνθρακες. Όμως, επειδή το σώμα σας δεν απορροφά πλήρως αλκοόλες της ζάχαρης, η επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος είναι μικρότερη από εκείνη των άλλων σακχάρων. Διαφορετικές σακχαρο-αλκοόλες μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο του αίματος με διαφορετικό τρόπο. Μπορείτε να καταναλώνουν αλκοόλες της ζάχαρης, αν έχετε διαβήτη, αλλά ακόμα πρέπει να δώσουν προσοχή στο συνολικό ποσό των υδατανθράκων στα γεύματα και τα σνακ σας. Συζητήστε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για καθοδήγηση.

Πιθανά προβλήματα υγείας με αλκοόλες της ζάχαρης

Όπως και με τεχνητά γλυκαντικά, η FDA ρυθμίζει αλκοόλες ζάχαρης ως πρόσθετα τροφίμων. Αλκοόλες της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ κατασκευάζονται διατροφής έχουν γενικά GRAS κατάσταση.

Υπάρχουν μερικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αλκοόλες της ζάχαρης. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, συνήθως πάνω από 50 γραμμάρια αλλά μερικές φορές μόλις 10 γραμμάρια, σακχαρο-αλκοόλες μπορούν να έχουν καθαρτική επίδραση, που προκαλεί φούσκωμα, εντερικά αέρια και διάρροια. Ετικέτες των προϊόντων μπορούν να φέρουν προειδοποίηση σχετικά με αυτό το δυναμικό καθαρτική δράση.

Φυσικά γλυκαντικά

Φυσικές γλυκαντικές ουσίες είναι υποκατάστατα της ζάχαρης, που συχνά προωθούνται ως πιο υγιεινά από τα επεξεργασμένα επιτραπέζια ζάχαρη ή άλλα υποκατάστατα ζάχαρης. Αλλά ακόμα και αυτές οι λεγόμενες φυσικές γλυκαντικές ουσίες συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία και διύλιση, συμπεριλαμβανομένων νέκταρ αγαύης.

Ανάμεσα στις φυσικές γλυκαντικές ουσίες που η FDA αναγνωρίζει ως γενικά ασφαλές για κατανάλωση είναι οι χυμοί φρούτων και τα νέκταρ, μέλι, μελάσα, και σιρόπι σφενδάμου.

Χρήσεις για φυσικές γλυκαντικές ουσίες

Φυσικές γλυκαντικές ουσίες έχουν ποικίλες χρήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι μερικές φορές γνωστή ως πρόσθετα σάκχαρα επειδή είναι προστίθενται στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γλυκάνουν τα ροφήματα όπως το τσάι και κοκτέιλ, σε επιδόρπια, όπως τηγανίτα και toppings βάφλας, για τα σιτηρά, και για το ψήσιμο, για παράδειγμα.

Πιθανά οφέλη για την υγεία των φυσικών γλυκαντικών

Παρά το γεγονός ότι τα φυσικά υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να φαίνεται πιο υγιεινό από επεξεργασμένη ζάχαρη πίνακα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα δεν είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή της ζάχαρης. Το μέλι και ζάχαρη, για παράδειγμα, είναι θρεπτικά παρόμοια, και οι δύο καταλήγουν στο σώμα σας, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Επιλέξτε ένα φυσικό γλυκαντικό με βάση το πώς τα γούστα και τις χρήσεις του, και όχι για τους ισχυρισμούς για την υγεία του.

Πιθανές ανησυχίες για την υγεία με φυσικές γλυκαντικές ύλες

Οι λεγόμενες φυσικές γλυκαντικές ουσίες είναι γενικά ασφαλείς. Αλλά δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα για την υγεία από την κατανάλωση προσθήκη ζάχαρης οποιουδήποτε τύπου. Και καταναλώνουν πολύ ζάχαρη, ακόμα και φυσικές γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η τερηδόνα, η κακή διατροφή, αύξηση του σωματικού βάρους και αυξημένα τριγλυκερίδια. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν ότι το μέλι μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες σπόρων βακτηριδίων που μπορούν να παράγουν τοξίνη αλλαντίασης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί με υποκατάστατα ζάχαρης

Κατά την επιλογή υποκατάστατα ζάχαρης, πληρώνει για να είναι ένα μυαλό των καταναλωτών. Ενημερωθείτε και να κοιτάξουμε πέρα ​​από το hype. Ενώ οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, δεν είναι μια μαγική σφαίρα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στη μετριοπάθεια.

Ακριβώς επειδή ένα τρόφιμο διατίθεται στην αγορά ως ζάχαρη δεν σημαίνει ότι είναι χωρίς θερμίδες. Εάν τρώτε πάρα πολλά τρόφιμα χωρίς ζάχαρη, μπορείτε να κερδίσετε ακόμα το βάρος εάν έχουν άλλα συστατικά που περιέχουν θερμίδες. Και να θυμάστε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, γενικά δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη για την υγεία όπως και ολόκληρα τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Βλέπε επίσης

Διατροφή και υγιεινή διατροφή