Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Πυραμίδα ή πλάκα; διερευνήσει αυτές τις υγιεινές επιλογές διατροφής

Υγιεινή διατροφή έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Διαλέξτε ένα και να ανακαλύψετε πόσο εύκολο είναι να τρώνε υγιεινά.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να απεικονιστεί με πολλούς τρόπους, αλλά είναι συχνά σε σχήμα μιας πυραμίδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με MyPyramid αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά αυτό είναι ιστορία τώρα. Είναι έχουν αντικατασταθεί με MyPlate.

Ωστόσο, πολλές άλλες υγιεινή διατροφή εξακολουθεί να εκπροσωπείται από πυραμίδες τροφίμων. Αυτές περιλαμβάνουν την Ασία, τη Λατινική Ευρώπης, της Μεσογείου και χορτοφάγους πυραμίδες Οδηγός Τροφίμων, καθώς και την υγιή πυραμίδα βάρους, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αυτά τα γραφικά ενισχύουν τις επιλογές που είναι το θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφής.

Βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής

Σύμβολα, όπως μια πυραμίδα, δείχνουν πώς τα κομμάτια της υγιεινής διατροφής ταιριάζουν μεταξύ τους. Η βάση της πυραμίδας είναι συνήθως αποτελείται από τρόφιμα που θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μέρος της υγιεινής διατροφής σας. Σε αντίθεση, τα τρόφιμα θα πρέπει να φάτε σε μικρότερες ποσότητες ή λιγότερο συχνά εμφανίζονται στα μικρότερα τμήματα της πυραμίδας. Η ίδια αρχή ισχύει και για το πιάτο - το μισό της πλάκας αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας.

Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Εξυπηρετούν συστάσεις.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Εξυπηρετούν συστάσεις.

Φυσικά, κανένα τρόφιμο δεν παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας, έτσι η ιδέα είναι να τρώτε μια ποικιλία τροφίμων από κάθε ομάδα στις κατάλληλες αναλογίες για να πάρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες που προάγουν την καλή υγεία.

Επιπλέον, τα περισσότερα υγιή σχέδια διατροφής τονίζουν τα εξής:

  • Τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Επιλέξτε άπαχο πρωτεΐνη από διάφορες πηγές.
  • Περιορίστε τα γλυκά και το αλάτι.
  • Ελέγχουν το μέγεθος των μερίδων.
  • Να είστε σωματικά δραστήριοι.

Βλέπε επίσης

Πυραμίδα ή πλάκα; διερευνήσει αυτές τις υγιεινές επιλογές διατροφής

Παραλλαγές μεταξύ υγιή σχέδια διατροφής

Οι περισσότεροι υγιείς δίαιτες βασίζεται στις ίδιες γενικές αρχές, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές που αντανακλούν διατροφικές προτιμήσεις, τη διαθεσιμότητα των τροφίμων και των πολιτιστικών διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, η Λατινική Πυραμίδα Διατροφής Ευρωπαϊκή μπορούσαμε να αναφέρουμε tortillas και καλαμποκάλευρο, ενώ η ασιατική πυραμίδα δίαιτα μπορεί να περιλαμβάνει ζυμαρικά και το ρύζι.

Άλλες διαφορές περιλαμβάνουν:

  • Ομάδες τροφίμων. Οι ομάδες τροφίμων μεταξύ υγιή σχέδια διατροφής διαφέρουν κάπως. Για παράδειγμα, κάποιες εκδόσεις έχουν πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης - σόγια, φασόλια και ξηρούς καρπούς - σε μια ξεχωριστή ομάδα από ζωικές πρωτεΐνες βρίσκονται στο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει επειδή ζωικές πρωτεΐνες είναι συχνά υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, και κάποιες δίαιτες περιορίζουν ή να αποκλείουν ζωικές πρωτεΐνες.
  • Εξυπηρετούν συστάσεις. Υγιεινής διατροφής σχέδια ποικίλλουν επίσης στις συνιστώμενες μερίδες κάθε ομάδα τροφίμων. Η υγιής πυραμίδα βάρος, για παράδειγμα, συνιστά μια ημερήσια αριθμό των μερίδων από κάθε ομάδα τροφίμων. Άλλα σχέδια προσφέρουν περισσότερα-γενικές κατευθυντήριες γραμμές, όπως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών σε κάθε γεύμα, είτε σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Για παράδειγμα, η Πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας συνιστά να τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα.

Κάνοντας την πυραμίδα - ή πλάκα - να δουλέψει για σας

Για να δείτε πώς οι διατροφικές συνήθειες σας ταιριάζουν με αυτά τα υγιή σχέδια διατροφής, Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια, συγκρίνετε πόσο της διατροφής σας προέρχεται από τις διάφορες ομάδες. Μπορεί να εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα. Για να τρώνε υγιεινά, ξεκινήστε με σταδιακές αλλαγές, όπως το να τρώτε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τον περιορισμό λίπη και γλυκά.

Εδώ είναι μερικές περισσότερες συμβουλές για να σας βοηθήσει να υιοθετήσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες:

  • Επιλέξτε μια ποικιλία τροφών. Αυτό εξασφαλίζει ότι θα έχετε όλες τις θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που χρειάζεστε. Επιλέγοντας ένα ευρύ φάσμα τροφίμων βοηθά επίσης να κάνουν τα γεύματα και τα σνακ σας πιο ενδιαφέρουσα.
  • Προσαρμόστε το σχέδιο με τις προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, μια μερίδα δημητριακά δεν σημαίνει μόνο μια φέτα ψωμί. Μπορεί να είναι άγριο ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, κόκκων, πλιγούρι, muffins καλαμποκάλευρο ή ακόμα και ποπ κορν. Εάν πρέπει να αποφεύγουν το γάλα, λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη, δοκιμάστε γιαούρτι (χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη) ή γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με αντ 'αυτού.
  • Συνδυάστε τα τρόφιμα με όποιον τρόπο θέλετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε ένα γεύμα των tortillas (ομάδα δημητριακών) και τα φασόλια (κρέας και τα φασόλια ομάδα). Ή θα μπορούσε κορυφή ψάρια σας με σάλτσα φρούτων ή εξυπηρετούν λαχανικά στον ατμό πάνω από τα ζυμαρικά. Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες.

Θυμηθείτε να είναι δημιουργικοί και να πάει για καλό γούστο. Μια ποικιλία της υγιεινής διατροφής σχέδια είναι διαθέσιμα, οπότε γιατί να μην δοκιμάσετε μερικά για το μέγεθος; Μπορείτε να εξερευνήσετε κουζίνες του κόσμου και να βελτιώσετε τη διατροφή σας την ίδια στιγμή.

Βλέπε επίσης

Διατροφή και υγιεινή διατροφή