Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Καφεΐνη: Πόσο είναι πάρα πολύ;

Η καφεΐνη έχει και τα καλά του, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, πάρα πολύ. Μάθετε πόσο είναι πάρα πολύ και αν χρειαστεί να περιορίσει την κατανάλωση σας.

Αν βασίζονται σε καφεΐνη για να σας ξυπνήσει και να πας, δεν είστε μόνοι. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ανακούφιση από την κούραση, την αύξηση της εγρήγορσης, καθώς και τη βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης.

Πότε πρέπει να εξετάσει περικοπές

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, μέτριες δόσεις καφεΐνης - 200 έως 300 χιλιοστόγραμμα (mg), ή περίπου δύο έως τέσσερα φλιτζάνια βραστού καφέ την ημέρα - δεν είναι επιβλαβή. Ωστόσο, ορισμένες περιστάσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τον περιορισμό ή ακόμα και τελειώνει η καφεΐνη σας ρουτίνα. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε αν κάποιο από αυτά ισχύει για εσάς.

Μπορείτε να πιείτε 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα

Παρόλο που η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη, πάρα πολύ μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες δυσάρεστες συνέπειες. Βαριά καθημερινή χρήση καφεΐνης - πάνω από 500 έως 600 mg την ημέρα - μπορεί να προκαλέσει:

 • Αϋπνία
 • Νευρικότητα
 • Ανησυχία
 • Ευερεθιστότητα
 • Αναστατωμένος στομάχι
 • Ταχυκαρδία
 • Μυϊκό τρόμο

Ακόμη και μια μικρή σε κάνει να νευρικός

Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Θεοφυλλίνη (theo-24.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Θεοφυλλίνη (theo-24.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από ό, τι οι άλλοι. Εάν είστε επιρρεπείς στις επιδράσεις της καφεΐνης, μόνο μικρές ποσότητες - ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι - μπορεί να παρακινήσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η ανησυχία και προβλήματα ύπνου.

Πώς θα αντιδράσει στην καφεΐνη μπορεί να καθορίζεται εν μέρει από το πόσο καφεΐνη έχετε συνηθίσει να πίνει. Οι άνθρωποι που δεν πίνουν τακτικά καφεΐνη τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στις αρνητικές επιπτώσεις της. Άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν μάζας σώματος, την ηλικία, τη χρήση φαρμάκων και τις συνθήκες υγείας, όπως οι αγχώδεις διαταραχές. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης από ό, τι οι γυναίκες.

Βλέπε επίσης

Καφεΐνη: Πόσο είναι πάρα πολύ;

Δεν είστε πάρει αρκετό ύπνο

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Όμως, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει με αυτό πολυπόθητη ύπνο. Χρόνια χάσει τον ύπνο - είτε είναι από την εργασία, τα ταξίδια, το άγχος ή η υπερβολική καφεΐνη - οδηγεί σε στέρηση ύπνου. Η απώλεια ύπνου είναι σωρευτικές, και ακόμη και οι μικρές νυχτερινές μειώσεις μπορεί να προσθέσει μέχρι και να διαταράξει τη διάρκεια της ημέρας εγρήγορση και την απόδοσή σας.

Χρησιμοποιώντας την καφεΐνη για να καλύψει την έλλειψη ύπνου μπορεί να δημιουργήσει μια ανεπιθύμητη κύκλο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πίνετε ροφήματα με καφεΐνη, επειδή έχετε πρόβλημα να παραμείνει ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά η καφεΐνη σας κρατά από το να κοιμηθούν τη νύχτα, τη μείωση της διάρκειας του χρόνου κοιμάστε.

Θα παίρνετε ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα βοτάνων μπορεί να αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα.

 • Μερικά αντιβιοτικά σιπροφλοξασίνη (Cipro) και norfloxacin (Noroxin) -. Τύποι των αντιβακτηριακών φαρμάκων - μπορεί να επηρεάσει την κατανομή της καφεΐνης. Αυτό μπορεί να αυξήσει το μήκος της καφεΐνης χρόνο που απομένει στο σώμα σας και να ενισχύσει τα ανεπιθύμητα αποτελέσματά της.
 • Θεοφυλλίνη (Theo-24, Elixophyllin, κ.ά.) Αυτό το φάρμακο -. Το οποίο ανοίγει βρογχικού αεραγωγών με τη χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν (βρογχοδιασταλτικό) - τείνει να έχει κάποια καφεΐνη-όπως αποτελέσματα. Λαμβάνοντας αυτό μαζί με καφεΐνη τρόφιμα και ποτά μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της θεοφυλλίνης στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία, έμετος και αίσθημα παλμών της καρδιάς.
 • Echinacea. Αυτό το φυτικό συμπλήρωμα, το οποίο μερικές φορές χρησιμοποιείται για την πρόληψη της κρυολογήματα και άλλες λοιμώξεις, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της καφεΐνης στο αίμα σας και μπορεί να αυξήσει τις δυσάρεστες επιπτώσεις της καφεΐνης.

Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με το αν η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακά σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να πει αν θα πρέπει να μειώσουν ή να εξαλείψουν την καφεΐνη από τη διατροφή σας.

Αναχαίτιση συνήθεια της καφεΐνης

Είτε πρόκειται για έναν από τους λόγους που προαναφέρθηκαν - ή επειδή θέλετε να περικόψετε τις δαπάνες σας σε ακριβά ποτά καφέ - περικοπές σχετικά με την καφεΐνη μπορεί να είναι προκλητική. Μια απότομη μείωση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει η καφεΐνη συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα και νευρικότητα. Ευτυχώς, αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες.

Για να αλλάξετε τη συνήθεια της καφεΐνης πιο σταδιακά, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Κρατήστε καρτέλες. Ξεκινήστε δίνοντας προσοχή στο πόσο πολύ καφεΐνη παίρνετε από τα τρόφιμα και τα ποτά. Μπορεί να είναι περισσότερο από ό, τι νομίζετε. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά. Ακόμα και τότε, εκτίμηση σας μπορεί να είναι λίγο χαμηλή, διότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα ή ποτά καφεΐνη λίστα. Σοκολάτα, η οποία έχει μια μικρή ποσότητα, δεν το κάνει.
 • Περικοπές. Αλλά το κάνει σταδιακά. Για παράδειγμα, πιείτε ένα λιγότερο κουτί αναψυκτικού ή να πιείτε ένα μικρότερο φλιτζάνι του καφέ κάθε μέρα. Ή αποφεύγετε να πίνετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη αργά το βράδυ. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να συνηθίσει τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης και να μειώσουν πιθανές επιπτώσεις απόσυρσης.
 • Μετάβαση decaf. Οι περισσότεροι χωρίς καφεΐνη ποτά εμφάνιση και την ίδια γεύση όπως καφεΐνη ομολόγους τους.
 • Συντόμευση του χρόνου ετοιμάζω ή να πάτε βότανα. Όταν τσάι, το ετοιμάζω για λιγότερο χρονικό διάστημα. Αυτό μειώνει την περιεκτικότητα σε καφεΐνη του. Ή επιλέξτε αφεψήματα που δεν έχουν καφεΐνη.
 • Ελέγξτε τη φιάλη Μερικά over-the-counter αναλγητικά περιέχουν καφεΐνη -. Όσο 130 mg καφεΐνης σε μία δόση. Ψάξτε για την καφεΐνη χωρίς παυσίπονα αντ 'αυτού.

Η κατώτατη γραμμή

Εάν είστε όπως οι περισσότεροι ενήλικες, η καφεΐνη είναι ένα μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας. Και τις περισσότερες φορές δεν δημιουργεί πρόβλημα υγείας. Αλλά να είστε προσεκτικοί από εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να περιορίσει τη συνήθεια της καφεΐνης.

Βλέπε επίσης

Διατροφή και υγιεινή διατροφή