Διατροφή και υγιεινή διατροφή

Προσθήκη ζάχαρης: δεν παίρνουν σαμποτάρεται από γλυκαντικά

Ξέρετε πόση ζάχαρη στη διατροφή σας; δείτε γιατί προσθήκη ζάχαρης είναι μια ανησυχία και πώς μπορείτε να περικόψει.

Εάν είστε όπως πολλούς ανθρώπους, μπορεί να τρώνε και να πίνουν περισσότερη ζάχαρη από ό, τι έχετε συνειδητοποιήσει, διότι προστίθεται σε τόσα πολλά τρόφιμα και ποτά. Αυτό προσθήκη ζάχαρης σημαίνει προσθέτουν θερμίδες.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, επίσης, υποπτεύομαι ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ σακχάρων και η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά η άποψη αυτή είναι αμφιλεγόμενη.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί ή πρέπει να αποφεύγουν την προσθήκη ζάχαρης; Όχι απαραίτητα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με προσθήκη ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων, όπου είναι πιο συχνά.

Μερικά γεγονότα για τη ζάχαρη

Όλα ζάχαρης, φυσικά ή επεξεργασμένα, είναι ένα είδος απλής υδατανθράκων που το σώμα σας χρησιμοποιεί για ενέργεια. Φρούτα, λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν όλα τα φυσικά σάκχαρα.

"Προσθήκη ζάχαρης", αναφέρεται σε σάκχαρα και σιρόπια που προστίθενται στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Γλυκά, αναψυκτικά, και την ενέργεια και αθλητικά ποτά είναι οι κορυφαίες πηγές προσθήκη ζάχαρης για τους περισσότερους Ευρωπαίους.

Γιατί έχει προστεθεί ζάχαρη σε τόσα πολλά τρόφιμα;

Γλύκα έχει μια σχεδόν καθολική έκκληση. Έτσι, η προσθήκη ζάχαρης στα μεταποιημένα τρόφιμα καθιστά πιο ορεκτικό. Αλλά επίσης ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα, διότι:

 • Ενισχύει τη γεύση
 • Δίνει ψημένα αγαθά υφή και το χρώμα
 • Βοηθά τρόφιμα κουταλιού, όπως μαρμελάδες και ζελέ
 • Καύσιμα ζύμωσης, η οποία επιτρέπει το ψωμί να φουσκώνει
 • Χρησιμεύει ως παράγοντας διόγκωσης σε ψημένα προϊόντα και παγωτό
 • Εξισορροπεί την οξύτητα των τροφίμων που περιέχουν ξύδι και ντομάτες

Γιατί προστίθεται ζάχαρη ένα πρόβλημα;

Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Διατροφή και υγιεινή διατροφή. Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη συμβάλλει επιπλέον θερμίδες στη διατροφή σας, αλλά παρέχουν μικρή θρεπτική αξία. Επιπλέον, η προσθήκη ζάχαρης βρίσκεται συχνά σε τρόφιμα που περιέχουν, επίσης, στερεά λίπη.

Τρώγοντας πάρα πολλά τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης και στερεά λίπη θέτει τις βάσεις για πιθανά προβλήματα υγείας, όπως:

 • Η κακή διατροφή. Εάν γεμίσουν σχετικά με τα τρόφιμα φορτωμένα με ζάχαρη, μπορείτε να αμελώ σχετικά με θρεπτικά τρόφιμα, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να χάσετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Κανονική σόδα διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Είναι εύκολο να γεμίσουν για ζαχαρούχα αναψυκτικά και να παραλείψετε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και ακόμη και το νερό - που σας δίνει πολλά επιπλέον ζάχαρη και θερμίδες και καμία άλλη θρεπτική αξία.
 • Η αύξηση του βάρους. Συνήθως δεν υπάρχει ενιαία αιτία για να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αλλά πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να συμβάλλουν στο πρόβλημα. Πολλά τρόφιμα και ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη, καθιστώντας τα πιο ενεργειακά πυκνά. Όταν τρώτε τροφές που γλυκαίνονται ζάχαρη, είναι πιο εύκολο να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι αν τα τρόφιμα είναι χωρίς ζάχαρη.
 • Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους στην κυκλοφορία του αίματος και του λιπώδους ιστού. Τρώγοντας μια υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
 • Φθορά των δοντιών. Όλες οι μορφές της ζάχαρης προώθηση της φθοράς των δοντιών, επιτρέποντας βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να αναπτυχθούν. Όσο πιο συχνά και όσο περισσότερο χρόνο σνακ για τα τρόφιμα και τα ποτά, είτε με φυσική ζάχαρη ή ζάχαρη, το πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν κοιλότητες, ειδικά αν δεν πρακτική καλή στοματική υγιεινή.

Συστάσεις σχετικά με προσθήκη ζάχαρης

Στα 2010 Διαιτητικές Οδηγίες για τους Ευρωπαίους, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά όχι περισσότερο από περίπου 5 έως 15 τοις εκατό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας προέρχονται από ζάχαρη και τα στερεά λίπη.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει ακόμα πιο συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την προστιθέμενη ζάχαρη - όχι περισσότερο από 100 θερμίδες την ημέρα από πρόσθετα σάκχαρα για τις περισσότερες γυναίκες και όχι περισσότερο από 150 θερμίδες την ημέρα για τους περισσότερους άνδρες. Αυτό είναι περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παίρνουν περισσότερα από 22 κουταλάκια του γλυκού - ή 355 θερμίδες - προσθήκη ζάχαρης την ημέρα, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τις συστάσεις αυτές.

Βλέπε επίσης

Προσθήκη ζάχαρης: δεν παίρνουν σαμποτάρεται από γλυκαντικά

Αναγνωρίζοντας προσθήκη ζάχαρης

Εντοπισμός προσθήκη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι ματιά στο Διατροφικές μέρος της ετικέτας για το συνολικό αριθμό των γραμμάρια ζάχαρης σε μια μερίδα του προϊόντος. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε, ωστόσο, ότι το ποσό που αναγράφεται περιλαμβάνει φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε ορισμένα συστατικά, όπως τα σιτηρά, τα φρούτα και το γάλα. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για τον εντοπισμό προσθήκη ζάχαρης είναι να κοιτάξετε τη λίστα συστατικών.

Τα συστατικά αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά βάρους. Αν δείτε ζάχαρη συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων συστατικών, το προϊόν είναι πιθανό να είναι υψηλή σε ζάχαρη. Να γνωρίζετε ότι η ζάχαρη πηγαίνει από πολλά διαφορετικά ονόματα, όμως.

Διαφορετικά ονόματα για την προστιθέμενη ζάχαρη

Ζάχαρη πηγαίνει από πολλά διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με την πηγή της και πώς έγινε. Αυτό μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν προσθήκη ζάχαρης, ακόμη και όταν έχετε διαβάσει καταλόγους συστατικών και τις ετικέτες των τροφίμων.

Έλεγχος για τα συστατικά που καταλήγουν σε «ΟΣΕ» - αυτή είναι η χημική ονομασία για πολλούς τύπους ζάχαρης, όπως η φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και δεξτρόζη. Εδώ είναι μια λίστα με άλλους κοινούς τύπους προσθήκη ζάχαρης:

 • Χυμό ζαχαροκάλαμου και το σιρόπι από ζαχαροκάλαμο
 • Γλυκαντικά καλαμπόκι και υψηλής φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού
 • Συμπυκνωμένο χυμό φρούτων και τα νέκταρ
 • Μέλι
 • Σιρόπι βύνης
 • Μέλασσα

Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, δεν υπάρχει καμία θρεπτική πλεονέκτημα για το μέλι, μαύρη ζάχαρη, συμπυκνωμένο χυμό φρούτων ή άλλων ειδών σακχάρων σε λευκή ζάχαρη.

Πώς να μειώσει προσθήκη ζάχαρης στη διατροφή σας

Για να μειώσετε την προστιθέμενη ζάχαρη στη διατροφή σας, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Πίνετε νερό ή άλλο χωρίς θερμίδες ποτά αντί για ζαχαρούχο, nondiet αναψυκτικά ή τα αθλητικά ποτά. Αυτό ισχύει και για την ανάμειξη με καφέ, ποτό πάρα πολύ.
 • Όταν πίνετε χυμό φρούτων, βεβαιωθείτε ότι είναι 100 τοις εκατό χυμού φρούτων - δεν χυμών που έχουν προσθήκη ζάχαρης. Ακόμα καλύτερα, τρώνε τα φρούτα και όχι χυμούς.
 • Επιλέξτε δημητριακά πρωινού με προσοχή. Αν και υγιεινά δημητριακά πρωινού μπορεί να περιέχει πρόσθετη ζάχαρη για να γίνουν πιο ελκυστικά για τα παιδιά, σχεδιάζουν να παρακάμψετε τις μη-θρεπτικά, ζαχαρούχα και παγωμένος δημητριακά.
 • Opt για μειωμένη ζάχαρη ποικιλίες μαρμελάδες σιρόπια,, τα ζελέ και τις μαρμελάδες. Χρησιμοποιήστε άλλα καρυκεύματα φειδώ. Σάλτσες σαλάτας και κέτσαπ έχουν προσθήκη ζάχαρης.
 • Επιλέξτε φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο αντί για κέικ, μπισκότα, πίτες, παγωτά και άλλα γλυκά.
 • Αγοράστε κονσερβοποιημένα φρούτα συσκευασμένα σε νερό ή χυμό, όχι σιρόπι.
 • Σνακ με τα λαχανικά, τα φρούτα, τυρί με χαμηλά λιπαρά, ολικής αλέσεως κράκερς και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλή σε θερμίδες γιαούρτι αντί για καραμέλες, γλυκά και μπισκότα.

Η τελική ανάλυση

Περιορίζοντας την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σας, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων, χωρίς συμβιβασμούς στην διατροφή. Στην πραγματικότητα, περικοπές σε τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης και στερεά λίπη μπορεί να καταστήσει ευκολότερο να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε χωρίς να υπερβαίνει το στόχο σας σε θερμίδες.

Πάρτε αυτό το εύκολο πρώτο βήμα: Την επόμενη φορά που θα μπαίνετε στον πειρασμό να φτάσει για μια σόδα ή άλλα ζαχαρούχα ποτά, πιάσε ένα ποτήρι παγωμένο νερό αντ 'αυτού.

Βλέπε επίσης

Διατροφή και υγιεινή διατροφή