Στεφανιαία νόσος

Ορισμός

Στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται όταν στεφανιαίες αρτηρίες σας - τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα, οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες - να γίνει κατεστραμμένα ή ασθενή. Η χοληστερόλη που περιέχουν καταθέσεις (πλάκα) στις αρτηρίες σας είναι συνήθως υπεύθυνη για στεφανιαία νόσο.

Όταν οι πλάκες συσσωρεύονται, θα περιορίσετε στεφανιαίες αρτηρίες σας, προκαλώντας την καρδιά σας για να λαμβάνετε λιγότερο αίμα. Τελικά, η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη), δύσπνοια ή άλλα συμπτώματα στεφανιαίας νόσου και τα συμπτώματα. Μια πλήρης απόφραξη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Στεφανιαία νόσος. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Στεφανιαία νόσος. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Επειδή η στεφανιαία νόσος εξελίσσεται συνήθως με την πάροδο δεκαετιών, μπορεί να πάει σχεδόν απαρατήρητο μέχρι να έχετε μια καρδιακή προσβολή. Αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη και τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Ξεκινήστε με τη δέσμευση για έναν υγιή τρόπο ζωής.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Αν στεφανιαίες αρτηρίες σας στένωση, δεν μπορούν να παρέχουν αρκετή πλούσια σε οξυγόνο αίμα στην καρδιά σας - ειδικά όταν χτυπάει σκληρά, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Κατά την πρώτη, η μειωμένη ροή του αίματος δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στεφανιαίας νόσου. Καθώς οι πλάκες συνεχίζουν να συσσωρεύονται στις στεφανιαίες αρτηρίες σας, ωστόσο, μπορεί να αναπτύξουν στεφανιαία αρτηρία συμπτώματα, ασθένειες όπως οι εξής:

 • Ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη). Μπορείτε να αισθάνονται πίεση ή σφίξιμο στο στήθος σας, όπως αν κάποιος στέκεται στο στήθος σας. Ο πόνος, που αναφέρεται ως στηθάγχη, είναι συνήθως προκαλείται από σωματική ή συναισθηματική πίεση. Είναι πηγαίνει συνήθως μακριά μέσα σε λίγα λεπτά μετά τη διακοπή της αγχωτική δραστηριότητα. Σε ορισμένα άτομα, κυρίως γυναίκες, αυτός ο πόνος μπορεί να είναι εφήμερη ή αιχμηρά και παρατήρησα στην κοιλιά, την πλάτη ή το χέρι.
 • Δυσκολία στην αναπνοή. Εάν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματός σας, μπορείτε να αναπτύξει δύσπνοια ή υπερβολική κόπωση με την άσκηση.
 • Καρδιακή προσβολή. Εάν μια στεφανιαία αρτηρία γίνεται εντελώς μπλοκαριστεί, μπορεί να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Τα κλασικά σημάδια και τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν σύνθλιψη πίεση στο στήθος και τον πόνο σας στον ώμο ή το χέρι σας, μερικές φορές με δυσκολία στην αναπνοή και την εφίδρωση. Οι γυναίκες είναι κάπως πιο πιθανό από τους άνδρες να βιώσουν λιγότερο τυπικά σημεία και συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, όπως ναυτία και πόνο στην πλάτη ή το σαγόνι. Μερικές φορές μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει χωρίς εμφανή σημάδια ή συμπτώματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν υποψιάζεστε ότι είστε έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, έχετε κάποιον να σας οδηγήσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οδηγήστε τον εαυτό σας μόνο ως έσχατη λύση.

Αν έχετε παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο - όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης ή η παχυσαρκία - μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να θέλουν να σας δοκιμή για την κατάσταση, ειδικά αν έχετε σημεία ή συμπτώματα της στένωση των αρτηριών. Ακόμα κι αν δεν έχετε αποδείξεις για στεφανιαία νόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επιθετική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου και να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακής προσβολής.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Στεφανιαία νόσος πιστεύεται να αρχίσει με βλάβη ή τραυματισμό στο εσωτερικό στρώμα των στεφανιαίων αρτηριών, μερικές φορές ταχύτερο παιδική ηλικία. Η βλάβη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι εξής:

 • Κάπνισμα
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Διαβήτης
 • Ακτινοθεραπεία στο στήθος, όπως χρησιμοποιείται για ορισμένους τύπους καρκίνου

Μόλις το εσωτερικό τοίχωμα μίας αρτηρίας είναι κατεστραμμένο, λιπαρά καταθέσεις (πλάκες) από χοληστερόλη και άλλα κυτταρικά απόβλητα προϊόντα τείνουν να συσσωρεύονται στη θέση του τραυματισμού σε μια διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Αν η επιφάνεια αυτών των διαλειμμάτων ρήξεις ή πλάκες, τα κύτταρα του αίματος που ονομάζονται αιμοπετάλια θα συγκεντρωθούν στο χώρο για να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε την αρτηρία. Αυτή η συστάδα μπορεί να μπλοκάρει την αρτηρία, που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Απλά να πάρει μεγαλύτερα αυξάνει τον κίνδυνο των κατεστραμμένων και στένωση των αρτηριών.
 • Sex. Οι άνδρες είναι γενικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου, ειδικά εάν αναπτυχθεί μια στενή συγγενής καρδιακή νόσο σε νεαρή ηλικία. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν ο πατέρας σας ή ο αδελφός είχε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο πριν την ηλικία των 55 ετών, ή η μητέρα σας ή μια αδελφή που αναπτύχθηκε πριν την ηλικία των 65.
 • Κάπνισμα. Νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας και μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να βλάψει εσωτερική επένδυση τους, που τους καθιστά πιο επιρρεπή σε αθηροσκλήρωση. Η επίπτωση της καρδιακής προσβολής σε γυναίκες που καπνίζουν τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τις γυναίκες που ποτέ δεν έχω καπνίσει. Για τους άνδρες που καπνίζουν, η επίπτωση είναι τριπλάσια από τους μη καπνιστές.
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ανεξέλεγκτη υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών σας, γεφυρώνοντας το κανάλι μέσω του οποίου το αίμα μπορεί να ρέει.
 • Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού των πλακών και η αθηροσκλήρωση. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκληθεί από ένα υψηλό επίπεδο της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), είναι γνωστή ως η «κακή» χοληστερόλη. Ένα χαμηλό επίπεδο της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL), γνωστή ως "καλή" χοληστερόλη, μπορεί επίσης να προωθήσει αθηροσκλήρωση.
 • Διαβήτης. Διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Και οι δύο όροι μοιράζονται παρόμοιους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Η παχυσαρκία. Υπερβολικό βάρος επιδεινώνει συνήθως άλλους παράγοντες κινδύνου.
 • Φυσική αδράνεια. Έλλειψη άσκησης, επίσης σχετίζεται με στεφανιαία νόσο και ορισμένα από τους παράγοντες κινδύνου, καθώς και.
 • Υψηλή πίεση. Μονότονης στρες στη ζωή σας μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας, καθώς επιδεινώνονται και άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Οι παράγοντες κινδύνου που συχνά εμφανίζονται σε ομάδες και μπορούν να βασίζονται σε ένα άλλο, όπως η παχυσαρκία οδηγεί σε διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν συγκεντρώνονται, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου σας βάλει σε ένα όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Για παράδειγμα, το μεταβολικό σύνδρομο - ένα σύμπλεγμα των συνθηκών που περιλαμβάνει αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια, τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και περίσσεια σωματικού λίπους γύρω από τη μέση - αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).

Μερικές φορές, στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται χωρίς κλασσικούς παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές μελετούν άλλους πιθανούς παράγοντες, όπως οι εξής:

 • Η άπνοια ύπνου. Η διαταραχή αυτή προκαλεί σε σας για να επανειλημμένα να σταματήσει και να αρχίσει να αναπνέει, ενώ κοιμάστε. Αιφνίδια πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου αύξηση της αρτηριακής πίεσης άπνοια και το στέλεχος του καρδιαγγειακού συστήματος, ενδεχομένως να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο.
 • C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μια κανονική πρωτεΐνη που εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, όταν υπάρχει οίδημα κάπου στο σώμα σας. Τα υψηλά επίπεδα CRP μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Πιστεύεται ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες στενά, θα έχετε περισσότερες CRP στο αίμα σας.
 • Ομοκυστεΐνη. Ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ το σώμα σας χρησιμοποιεί για να φτιάξει πρωτεΐνη και να χτίσουν και να διατηρήσουν ιστού. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.
 • Ινωδογόνο. Ινωδογόνο είναι μια πρωτεΐνη στο αίμα σας που παίζει έναν κεντρικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Αλλά πάρα πολύ μπορεί να αυξήσει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, τον τύπο των κυττάρων του αίματος σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την πήξη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβου σε μια αρτηρία, που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ινωδογόνο μπορεί επίσης να είναι ένας δείκτης της φλεγμονής που συνοδεύει αρτηριοσκλήρωση.
 • Λιποπρωτεΐνης (α). Αυτή η ουσία σχηματίζει όταν ένας χαμηλής-πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) σωματίδιο προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Λιποπρωτεΐνης (α) μπορεί να διαταράσσουν την ικανότητα του σώματός σας να διαλύουν τους θρόμβους στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα της λιποπρωτεΐνης (α) μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Στεφανιαία νόσο μπορεί να οδηγήσει σε:

 • Ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη) Όταν στεφανιαίων αρτηριών, στενό, η καρδιά σας δεν μπορεί να λαμβάνει αρκετό αίμα, όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη -. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη) ή δυσκολία στην αναπνοή.
 • Καρδιακή προσβολή. Εάν χοληστερόλης πλάκα ρήγματα και τον σχηματισμό θρόμβου αίματος, ολική απόφραξη της αρτηρίας της καρδιάς σας μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η έλλειψη της ροής του αίματος στην καρδιά σας μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον καρδιακό μυ. Το ποσό της ζημίας εξαρτάται εν μέρει από το πόσο γρήγορα θα λάβετε θεραπεία.
 • Καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν ορισμένες περιοχές της καρδιάς σου χρόνια στερούνται οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών λόγω της μειωμένης ροής του αίματος, ή αν η καρδιά σας έχει υποστεί βλάβη από καρδιακή προσβολή, η καρδιά σας μπορεί να γίνει πολύ αδύναμος για να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματός σας. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία). Ανεπαρκής παροχή αίματος προς την καρδιά ή βλάβη των ιστών της καρδιάς μπορεί να παρεμβαίνει με ηλεκτρικούς παλμούς της καρδιάς σας, προκαλεί ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Πρώιμο στάδιο στεφανιαία νόσος προκαλεί συχνά δεν έχει συμπτώματα, έτσι ώστε να μην μπορεί να ανακαλύψετε ότι είστε σε κίνδυνο την κατάσταση μέχρι μια εξέταση ρουτίνας αποκαλύπτει έχετε υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να έχουν τακτικές εξετάσεις.

Αν έχετε δει το γιατρό σας γιατί έχεις συμπτώματα ή έχετε παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, είναι πιθανό να ξεκινήσει με το πρώτο να δει το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας ή γενικό ιατρό. Τελικά, όμως, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό καρδιάς (καρδιολόγος).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας. Για μια δοκιμή χοληστερόλης, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να γρήγορα για ένα χρονικό διάστημα πριν.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με στεφανιαία νόσο.
 • Γράψτε για τις βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων όρων με τους οποίους έχετε διαγνωστεί, όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε, και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.
 • Βρείτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που μπορεί να έρθει μαζί σας στο ραντεβού, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να βοηθήσει να θυμηθείτε τι λέει ο γιατρός.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας κατά την αρχική ραντεβού σας περιλαμβάνουν:

 • Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τα σημάδια και τα συμπτώματα μου;
 • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Θα πρέπει να συμμορφώνεστε με τους περιορισμούς, ενώ εγώ περιμένω για το επόμενο ραντεβού μου;
 • Ποιες είναι οι ενδείξεις κινδύνου και τα συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κλήση στο 911 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια;

Οι ερωτήσεις να ρωτήσω αν αναφέρονται σε καρδιολόγο περιλαμβάνουν:

 • Ποια είναι η διάγνωσή μου;
 • Τι είναι ο κίνδυνος μου μακροπρόθεσμων επιπλοκών από αυτή την κατάσταση;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε;
 • Αν είστε συνιστώντας φάρμακα, ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
 • Είμαι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση; Γιατί ή γιατί όχι;
 • Τι διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνω;
 • Ποιοι περιορισμοί πρέπει να κάνω για να ακολουθήσουν, αν υπάρχει;
 • Πόσο συχνά θα με δει για επισκέψεις παρακολούθησης;
 • Έχω αυτά τα άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ένας γιατρός ή καρδιολόγος που σας βλέπει για σημεία σχετίζονται με την καρδιά και τα συμπτώματα μπορεί να ρωτήσει:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας;
 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Έχετε τα συμπτώματά σας πάρει χειρότερα με την πάροδο του χρόνου;
 • Τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος;
 • Είχατε οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή;
 • Η άσκηση ή σωματική άσκηση κάνει τα συμπτώματά σας χειρότερα;
 • Γνωρίζετε κάθε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων στην οικογένειά σας;
 • Έχετε διαγνωστεί με άλλους όρους για την υγεία;
 • Τι φάρμακα που λαμβάνει σήμερα;
 • Έχετε ποτέ υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοθεραπεία;
 • Πόσο μπορώ να ασκείστε σε μια τυπική εβδομάδα;
 • Πως είναι μια συνηθισμένη καθημερινή διατροφή σας;
 • Έχετε ή είχατε καπνίζετε; Πόσο;
 • Μην πίνετε αλκοόλ; Πόσο;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, την κατανάλωση υγιεινών τροφών και να γίνει πιο σωματικά δραστήριοι. Αυτοί είναι οι κύριοι γραμμές άμυνας κατά της στεφανιαίας νόσου και των επιπλοκών της, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός θα κάνει ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας, κάνει μια φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος προκειμένου ρουτίνας. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς, όπως οι εξής:

 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που ταξιδεύουν μέσα από την καρδιά σας. Ένα ΗΚΓ μπορεί να αποκαλύψει συχνά ενδείξεις προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή ένα που είναι σε εξέλιξη. Σε άλλες περιπτώσεις, Holter της παρακολούθησης μπορεί να συστηθεί. Με αυτόν τον τύπο του ΗΚΓ, φοράτε μια φορητή οθόνη για 24 ώρες καθώς πηγαίνετε για κανονικές δραστηριότητές σας. Ορισμένες ανωμαλίες μπορεί να υποδηλώνουν ανεπαρκή ροή του αίματος προς την καρδιά σας.
 • Ηχοκαρδιογράφημα. Το υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες της καρδιάς σας. Κατά τη διάρκεια μιας υπερηχοκαρδιογράφημα, ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν όλα τα τμήματα του τείχους της καρδιάς συμβάλλουν κανονικά στην άντληση δραστηριότητα της καρδιάς σας. Μέρη που κινούνται ασθενώς μπορεί να έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής ή πρέπει να λαμβάνουν πολύ λίγο οξυγόνο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει στεφανιαία νόσο ή διάφορες άλλες καταστάσεις.
 • Τεστ κόπωσης. Εάν εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να περπατήσουν σε ένα διάδρομο ή στατικό ποδήλατο κατά τη διάρκεια ενός ΗΚΓ. Αυτό είναι γνωστό ως μια δοκιμασία φόρτισης άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή για να διεγείρουν την καρδιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της άσκησης.

  Μερικά τεστ κοπώσεως χρησιμοποιώντας ένα υπερηχοκαρδιογράφημα. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει έναν υπέρηχο πριν και μετά την άσκηση σε διάδρομο ή ποδήλατο. Ή ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιούν φάρμακα για να διεγείρουν την καρδιά σας κατά τη διάρκεια μιας υπερηχοκαρδιογράφημα.

  Μια άλλη δοκιμή άγχος είναι γνωστή ως μια πυρηνική δοκιμή στρες βοηθά στην μέτρηση της ροής του αίματος στον καρδιακό μυ σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια του στρες. Είναι παρόμοιο με μια ρουτίνα τεστ κοπώσεως, αλλά με εικόνες σε συνδυασμό με ένα ΗΚΓ. Ίχνη ραδιενεργού υλικού - όπως θάλλιο ή μια ένωση που είναι γνωστή ως sestamibi (Cardiolite) - εγχέονται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ειδικές κάμερες μπορεί να εντοπίσει περιοχές στην καρδιά σας, που λαμβάνουν λιγότερη ροή του αίματος.

 • Καρδιακό καθετηριασμό ή αγγειογραφία. Για να δείτε τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας, ο γιατρός σας μπορεί να εισφέρει μια ειδική χρωστική ουσία σε αρτηρίες σας (ενδοφλέβια). Αυτό είναι γνωστό ως ένα αγγειογράφημα. Η χρωστική ουσία εγχέεται στις αρτηρίες της καρδιάς μέσα από ένα μακρύ, λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα), που περνιέται μέσα από μία αρτηρία, συνήθως στο πόδι, με τις αρτηρίες στην καρδιά. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται καρδιακό καθετηριασμό. Η χρωστική ουσία περιγράφει στενά σημεία και μπλοκαρίσματα για τα X-ray εικόνες. Εάν έχετε ένα μπλοκάρισμα που απαιτεί θεραπεία, ένα μπαλόνι μπορεί να ωθείται διαμέσου του καθετήρα και φουσκώνει για να βελτιωθεί η ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες σας. Ένας σωλήνας πλέγματος (stent) μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει το διαστολή αρτηρία ανοικτή.
 • Αξονική τομογραφία. Αξονική τομογραφία (CT) τεχνολογίες, όπως η δέσμη ηλεκτρονίων αξονική τομογραφία (EBCT) ή αξονική στεφανιογραφία, μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να απεικονίσει τις αρτηρίες σας. EBCT, που ονομάζεται επίσης μια υπερταχεία αξονική τομογραφία, μπορεί να ανιχνεύσει ασβεστίου εντός λιπαρά καταθέσεις που στενό στεφανιαίες αρτηρίες. Εάν μια σημαντική ποσότητα του ασβεστίου είναι ανακαλυφθεί, στεφανιαία νόσο μπορεί να είναι πιθανό. Μια αξονική στεφανιογραφία, στην οποία θα λάβετε ένα σκιαγραφικό ενδοφλέβια ένεση κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας, επίσης, μπορεί να παράγει εικόνες των αρτηριών της καρδιάς σας.
 • . Μαγνητική αγγειογραφία (MRA) Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί την τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας, συχνά σε συνδυασμό με μια ένεση σκιαγραφικό, για να ελέγξει για περιοχές στένωση ή εμπόδια - αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να μην είναι τόσο σαφής όσο αυτές που παρέχονται από στεφανιαίο καθετηριασμό.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία για την ασθένεια της στεφανιαίας αρτηρίας συνήθως περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και, εάν είναι αναγκαίο, τα ναρκωτικά και ορισμένες ιατρικές διαδικασίες.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Κάνοντας μια δέσμευση για τα ακόλουθα υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την προώθηση πιο υγιεινών αρτηρίες:

 • Κλείστε το κάπνισμα.
 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα.
 • Να ασκείστε τακτικά.
 • Χάστε το περιττό βάρος.
 • Μειώστε το στρες.

Ναρκωτικά
Διάφορα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, όπως οι εξής:

 • Χοληστερόλη τροποποιητικά φάρμακα. Μειώνοντας την ποσότητα της χοληστερόλης στο αίμα, ιδιαίτερα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL ή «κακή») χοληστερόλης, αυτά τα φάρμακα μειώνουν το κύριο υλικό ότι οι καταθέσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες. Ενίσχυση της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη σας (HDL, ή «καλής») χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει, επίσης. Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει από μια σειρά από φάρμακα, όπως οι στατίνες, νιασίνη, φιμπράτες και δεσμεύουν τα χολικά οξέα.
 • Ασπιρίνη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη καθημερινά ασπιρίνη ή άλλα αραίωση του αίματος. Αυτό μπορεί να μειώσει την τάση του αίματος να πήξει, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών σας. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η ασπιρίνη δεν είναι σκόπιμο, όπως αν έχετε κάποια αιμορραγική διαταραχή ή είστε ήδη λαμβάνουν άλλη αραίωση του αίματος, οπότε ζητήστε από το γιατρό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε ασπιρίνη.
 • Οι β-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό σας και να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, η οποία μειώνει τη ζήτηση της καρδιάς σας για οξυγόνο. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, β-αναστολείς μειώνουν τον κίνδυνο μελλοντικών επιθέσεων.
 • Νιτρογλυκερίνης. Δισκίων νιτρογλυκερίνης, σπρέι και τα μπαλώματα μπορεί να ελέγξει τον πόνο στο στήθος, με το άνοιγμα των στεφανιαίων αρτηριών σας και τη μείωση της ζήτησης της καρδιάς σας για το αίμα.
 • Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ, (ARB). Αυτά τα παρόμοια φάρμακα μειώνουν την πίεση του αίματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, οι αναστολείς ΜΕΑ μειώνουν τον κίνδυνο μελλοντικών επιθέσεων.
 • Αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν στεφανιαίες αρτηρίες σας και να προκαλέσει τα σκάφη για να ανοίξει, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας. Ελέγχουν επίσης υψηλή πίεση του αίματος.

Οι διαδικασίες για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της ροής του αίματος
Μερικές φορές πιο επιθετική θεραπεία είναι απαραίτητη. Εδώ είναι μερικές επιλογές:

 • Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent (διαδερμική στεφανιαία επαναγγείωση). Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός σας εισάγει ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) στην περιόρισε μέρος των αρτηριών σας. Ένα σύρμα με ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι περνιέται διαμέσου του καθετήρα στην περιοχή που παρουσιάζει στένωση. Το μπαλόνι τότε διογκώνεται, συμπιέζοντας τις καταθέσεις κατά τοιχώματα των αρτηριών σας. Ένα στεντ αφήνεται συχνά στην αρτηρία για να βοηθήσει να κρατήσει την αρτηρία ανοικτή. Μερικά stents απελευθερώνουν αργά φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει να κρατήσει την αρτηρία ανοικτή.
 • Στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης με μόσχευμα. Ένας χειρουργός δημιουργεί ένα μόσχευμα για να παρακάμψει μπλοκαριστεί στεφανιαίες αρτηρίες χρησιμοποιώντας ένα δοχείο από ένα άλλο μέρος του σώματός σας. Αυτό επιτρέπει στο αίμα να ρέει γύρω από το μπλοκάρει ή στένωση στεφανιαίων αρτηριών. Επειδή αυτό απαιτεί εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, είναι τις περισσότερες φορές μόνο σε περιπτώσεις πολλαπλών στένωση στεφανιαίων αρτηριών.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος των ακόρεστων λιπαρών οξέων που πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, ένας παράγοντας που συμβάλλει στην στεφανιαία νόσο.

 • Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι οι πιο αποτελεσματικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγκα και σε μικρότερο βαθμό τόνου περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων και ως εκ τούτου το μεγαλύτερο όφελος. Συμπληρώματα πετρελαίου ψαριών μπορεί να προσφέρει οφέλη, αλλά τα στοιχεία είναι ισχυρότερη για την κατανάλωση ψαριών.
 • Λίνο και το λινέλαιο περιέχει επίσης ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αν και οι μελέτες δεν έχουν βρει τις πηγές αυτές να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα ψάρια. Το κέλυφος για τις πρώτες λιναρόσπορος περιέχει επίσης διαλυτές φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.
 • Άλλες διαιτητικές πηγές των ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν καρύδια, το έλαιο canola, η σόγια και το σογιέλαιο. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μικρότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ό, τι κάνουν τα ψάρια και τα ιχθυέλαια, και τα αποδεικτικά στοιχεία προς όφελός τους την υγεία της καρδιάς δεν είναι τόσο ισχυρή.

Άλλα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση ή τα επίπεδα χοληστερίνης, δύο άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην στεφανιαία νόσο. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Άλφα-λινολενικό οξύ (ALA)
 • Αγκινάρα
 • Κριθάρι
 • Β-σιτοστερόλη (που βρίσκεται σε από του στόματος συμπληρώματα και κάποιες μαργαρίνες, όπως Promise Activ)
 • Blond ψύλλιο
 • Κακάο
 • Το συνένζυμο Q10
 • Σκόρδο
 • Πίτουρο βρώμης (βρέθηκαν στο αλεύρι βρώμης και βρώμη)
 • Sitostanol (που βρίσκεται σε από του στόματος συμπληρώματα και κάποιες μαργαρίνες, όπως το Benecol)

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου.

 • Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και τις δυνάμεις της καρδιάς σας να εργαστούμε σκληρότερα, και το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει το οξυγόνο στο αίμα σας και καταστρέφει το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων σας. Εάν καπνίζετε, εγκατάλειψη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
 • Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει πιο συχνές μετρήσεις, αν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλότερη από το κανονικό ή έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου. Η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι κάτω από 120 συστολική και διαστολική 80, όπως μετράται σε χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mm Hg).
 • Ελέγξτε τη χοληστερόλη σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για μια εξέταση χοληστερόλης αναφοράς όταν είστε στη δεκαετία του '20 σας και στη συνέχεια, τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια. Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας δεν είναι σε επιθυμητό εύρος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές μετρήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν για τα επίπεδα της LDL κάτω από 130 χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο λίτρου (mg / dL), ή 3,4 mmol ανά λίτρο (mmol / L). Αν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, LDL-στόχο σας μπορεί να είναι κάτω από 100 mg / dL (2.6 mmol / L).
 • Κρατήστε υπό έλεγχο του διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
 • . Να κινείται άσκηση σας βοηθά να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και τον έλεγχο του διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση - όλους τους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Με το ΟΚ του γιατρού σας, ο στόχος για 30 έως 60 λεπτά της σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
 • Φάτε υγιεινά τρόφιμα Μια καρδιά-υγιεινή διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως -. Και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο - μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Τρώγοντας ένα ή δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, επίσης, είναι ευεργετική.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Η απώλεια έστω και λίγα κιλά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.
 • Διαχειριστείτε το άγχος. Μειώστε το στρες όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρακτική υγιείς τεχνικές για τη διαχείριση του στρες, όπως η χαλάρωση των μυών και βαθιά αναπνοή.

Εκτός από τις υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής, θυμηθείτε τη σημασία της τακτικής ιατρικές εξετάσεις. Μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο - υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη - δεν έχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να θέσει το στάδιο για μια ζωή καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Επίσης, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με ένα ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Οι ίδιες συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου μπορεί επίσης να βοηθήσει την πρόληψη της ανάπτυξης στην πρώτη θέση. Οδηγώντας έναν υγιή τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τις αρτηρίες σας ισχυρή και σαφή πλακών. Για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας, μπορείτε να:

 • Κλείστε το κάπνισμα
 • Συνθήκες ελέγχου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης
 • Μείνετε σωματικά δραστήριοι
 • Φάτε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλή σε αλάτι διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
 • Μειώστε το στρες

Βλέπε επίσης