Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Ορισμός

Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί την καρδιά σας. Κάθε χτύπο της καρδιάς σας ενεργοποιείται από ένα ηλεκτρικό ερέθισμα που συνήθως παράγεται από ειδικά κύτταρα στην πάνω δεξιά κοιλότητα της καρδιάς σας. Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα - που ονομάζεται επίσης ένα ΗΚΓ - καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που ταξιδεύουν μέσα από την καρδιά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να αναζητήσει πρότυπα μεταξύ αυτών των καρδιακών παλμών και τους ρυθμούς για τη διάγνωση διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη εξέταση. Τα αποτελέσματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος σας κατά πάσα πιθανότητα θα αναφερθεί την ίδια ημέρα αυτό είναι που εκτελούνται, και ο γιατρός σας θα τις συζητήσει μαζί σας στο επόμενο ραντεβού σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια ανώδυνη, μη επεμβατική τρόπος για τη διάγνωση πολλών κοινούς τύπους των καρδιακών προβλημάτων. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για την ανίχνευση:

 • Παρατυπίες στο ρυθμό της καρδιάς σας (αρρυθμίες)
 • Ανωμαλίες της καρδιάς
 • Προβλήματα με τις βαλβίδες της καρδιάς σας
 • Αποκλεισμένοι ή στένωση των αρτηριών της καρδιάς (στεφανιαία νόσο)
 • Μια καρδιακή προσβολή, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
 • Μια προηγούμενη καρδιακή προσβολή

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια ασφαλής διαδικασία. Μπορεί να υπάρξει μικρή ενόχληση, παρόμοια με την αφαίρεση ενός επίδεσμο, όταν αφαιρούνται τα ηλεκτρόδια μαγνητοσκοπημένο στο στήθος σας να μετρήσει τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς σας. Σπάνια, μια αντίδραση προς τα ηλεκτρόδια μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ή πρήξιμο του δέρματος.

Ένα τεστ αντοχής, στα οποία ένα ΗΚΓ γίνεται όταν ασκείστε ή μετά παίρνετε φάρμακα που μιμείται επιδράσεις της άσκησης, μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες ή, σπάνια, μια καρδιακή προσβολή. Αυτές οι παρενέργειες που προκαλούνται από την άσκηση ή φαρμακευτική αγωγή, όχι το ίδιο το ΗΚΓ.

Δεν υπάρχει κανένα κίνδυνο ηλεκτροπληξίας κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτροκαρδιογράφημα. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο σώμα σας καταγράφει μόνο την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας. Δεν εκπέμπουν ηλεκτρισμό.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Ορισμός. Παρακολούθηση Holter.
Ορισμός. Παρακολούθηση Holter.

Δεν υπάρχουν ειδικές προετοιμασίες είναι απαραίτητες. Ωστόσο, αποφύγετε να πίνετε κρύο νερό ή την άσκηση αμέσως πριν από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Κρύο νερό μπορεί να παράγει ενδεχομένως παραπλανητική αλλαγές σε ένα από τα ηλεκτρικά πρότυπα που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Η σωματική δραστηριότητα, όπως το ανέβασμα σκάλας, μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να γίνει στο γραφείο ή στο νοσοκομείο του γιατρού, και συχνά εκτελείται από έναν τεχνικό. Μετά την αλλαγή σε μια νοσοκομειακή ποδιά, θα βρίσκονται σε μία γυναικολογική καρέκλα ή το κρεβάτι. Ηλεκτρόδια - συνήθως 12 έως 15 - θα συνδεθεί με τα χέρια, τα πόδια και το στήθος σας. Τα ηλεκτρόδια είναι κολλώδη μπαλώματα εφαρμόζεται με ένα τζελ για να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διεξαγωγή των ηλεκτρικών ρευμάτων της καρδιάς σας. Αν έχετε τα μαλλιά για τα μέρη του σώματός σας, όπου τα ηλεκτρόδια θα τοποθετηθούν, ο τεχνικός μπορεί να χρειαστεί να ξυρίσει τα μαλλιά, έτσι ώστε τα ηλεκτρόδια να κολλήσει σωστά.

Μπορείτε να αναπνέει κανονικά κατά τη διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Βεβαιωθείτε ότι είστε ζεστό και έτοιμο για να βρεθεί ακόμα, όμως. Προχωρώντας, μιλώντας ή ρίγος μπορεί να στρεβλώσει τα αποτελέσματα των δοκιμών. Ένα πρότυπο ΗΚΓ διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Εάν έχετε ένα ακανόνιστος καρδιακός παλμός που τείνει να έρχονται και να φεύγουν, δεν μπορεί να συλληφθεί κατά τα λίγα λεπτά ένα πρότυπο ΗΚΓ καταγράφει. Για να επιλύσετε αυτό το πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν άλλο τύπο ΗΚΓ:

 • Holter της παρακολούθησης. Επίσης γνωστό ως περιπατητική ΗΚΓ, Holter μια συσκευή καταγράφει τους ρυθμούς της καρδιάς σας για μια ολόκληρη περίοδο 24 ωρών. Σύρματα από τα ηλεκτρόδια στο στήθος σας, πηγαίνετε σε μια μπαταρία που λειτουργεί με συσκευή εγγραφής μεταφέρονται στην τσέπη σας ή να φορεθεί σε μια ζώνη ή ιμάντα ώμου. Αν είστε φορώντας την οθόνη, θα κρατήσει ένα ημερολόγιο των δραστηριοτήτων και τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας θα συγκρίνει το ημερολόγιο με τις ηλεκτρικές ηχογραφήσεις για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την αιτία των συμπτωμάτων σας.
 • Καταγραφής συμβάντων. Αν τα συμπτώματά σας δεν συμβαίνουν συχνά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φορώντας ένα recorder εκδήλωση. Αυτή η συσκευή είναι παρόμοια με μια οθόνη Holter, αλλά σας επιτρέπει να καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό σας μόνο όταν τα συμπτώματα συμβαίνουν. Μπορείτε να στείλετε τις μετρήσεις ΗΚΓ με το γιατρό σας μέσω της γραμμής του τηλεφώνου σας.
 • Τεστ κόπωσης. Εάν τα προβλήματα της καρδιάς σας εμφανίζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να περπατήσουν σε ένα διάδρομο ή στατικό ποδήλατο κατά τη διάρκεια ενός ΗΚΓ. Αυτό ονομάζεται ένα τεστ κοπώσεως. Εάν έχετε μία ιατρική πάθηση που καθιστά δύσκολο για σας να περπατήσει, το φάρμακο μπορεί να εγχυθεί να μιμούνται την επίδραση της άσκησης στην καρδιά.

Μετά τη διαδικασία
Συνήθως, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας πω τα αποτελέσματα του ΗΚΓ σας την ίδια ημέρα αυτό είναι που εκτελούνται. Αν ηλεκτροκαρδιογράφημα σας είναι φυσιολογικό, ίσως να μην χρειάζεται καμία άλλες δοκιμές. Εάν τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την καρδιά σας, μπορεί να χρειαστεί μια επανάληψη ηλεκτροκαρδιογράφημα ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα καρδιάς. Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλεί τα σημεία και τα συμπτώματα σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ο γιατρός σας θα ψάξει για μια συνεπή, ακόμα και του καρδιακού ρυθμού και της καρδιακής συχνότητας μεταξύ 50 και 100 παλμούς το λεπτό. Έχοντας μια ταχύτερη, βραδύτερος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός παρέχει ενδείξεις σχετικά με την υγεία της καρδιάς σας, όπως οι εξής:

 • Καρδιακό ρυθμό. Κανονικά, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να μετρηθεί ελέγχοντας το σφυγμό σας. Αλλά ένα ΗΚΓ μπορεί να είναι χρήσιμο εάν το σφυγμό σας είναι δύσκολο να αισθάνονται ή πολύ γρήγορα ή πολύ ακανόνιστο να μετρήσει με ακρίβεια.
 • Καρδιακού ρυθμού. Ένα ΗΚΓ μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να προσδιορίσει ένα ασυνήθιστα γρήγορο χτύπο καρδιάς (ταχυκαρδία), ασυνήθιστα αργή καρδιακός ρυθμός (βραδυκαρδία) ή άλλες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Αυτές οι συνθήκες μπορεί να συμβεί όταν οποιοδήποτε τμήμα του ηλεκτρικού δυσλειτουργίες του συστήματος της καρδιάς. Σε άλλες περιπτώσεις, τα φάρμακα, όπως οι βήτα αναστολείς, ψυχοτρόπα φάρμακα ή αμφεταμίνες, μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες.
 • Καρδιακή προσβολή. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει συχνά ενδείξεις προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή ένα που είναι σε εξέλιξη. Τα μοτίβα στο ΗΚΓ μπορεί να υποδείξει ποιες μέρος της καρδιάς σας έχει υποστεί βλάβη, καθώς και η έκταση της ζημίας.
 • Ανεπαρκής αίματος και την παροχή οξυγόνου στην καρδιά. Ένα ΗΚΓ γίνει, ενώ είστε έχοντας τα συμπτώματα μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει αν ο πόνος στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στον καρδιακό μυ, όπως με τον πόνο στο στήθος της ασταθούς στηθάγχης.
 • Δομικές ανωμαλίες. Ένα ΗΚΓ μπορεί να παρέχει ενδείξεις για τη διεύρυνση των θαλάμων ή τα τοιχώματα των καρδιακών ελλειμμάτων, την καρδιά και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Βλέπε επίσης