Περικαρδιακή συλλογή

Ορισμός

Περικαρδιακή συλλογή (ανά e-Kahr-dee-ul uh-FU-Zhun) εμφανίζεται όταν πάρα πολύ υγρό συσσωρεύεται γύρω από την καρδιά.

Η καρδιά περιβάλλεται από ένα διπλής στρώσης, σάκος-όπως δομή που ονομάζεται περικάρδιο. Ο χώρος μεταξύ των στρωμάτων περιέχει συνήθως μια πολύ μικρή ποσότητα υγρού.

Αλλά αν το περικάρδιο είναι άρρωστα ή τραυματισμένα, η φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε περικαρδιακή συλλογή. Υγρών μπορεί επίσης να δημιουργήσει γύρω από την καρδιά, χωρίς φλεγμονή. Μερικές φορές, περικαρδιακή συλλογή μπορεί να προκαλείται από τη συσσώρευση του αίματος μετά από μία χειρουργική διαδικασία ή τραυματισμό.

Όταν η ποσότητα του υγρού υπερβαίνει το περικάρδιο είναι "πλήρης" επίπεδο, περικαρδιακή συλλογή ασκεί πίεση για την καρδιά, προκαλώντας κακή λειτουργία της καρδιάς. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, περικαρδιακή συλλογή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.

Συμπτώματα

Μπορείτε να έχουν σημαντικές περικαρδιακή συλλογή και την εμπειρία δεν παρουσιάζει σημεία ή συμπτώματα, ιδιαίτερα εάν το υγρό έχει αυξηθεί αργά.

Εάν τα συμπτώματα περικαρδιακή συλλογή συμβαίνουν, μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
 • Δυσφορία κατά την αναπνοή, ενώ βρίσκεται κάτω (ορθόπνοιας)
 • Ο πόνος στο στήθος, συνήθως πίσω από το στέρνο ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα που συχνά νιώθει χειρότερα όταν αναπνέετε και να αισθάνεται καλύτερα όταν κάθεστε επάνω, αντί ξαπλωμένη
 • Βήχας
 • Χαμηλός πυρετός
 • Η ταχεία καρδιακό ρυθμό

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας αν αισθάνεστε πόνο στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, αν η αναπνοή σας είναι δύσκολη ή επώδυνη, ή αν έχετε μια ανεξήγητη λιποθυμία. Εάν αισθανθείτε δύσπνοια, κόπωση ή άλλα συμπτώματα της περικαρδιακή συλλογή, δείτε το γιατρό σας.

Αιτίες

Φλεγμονή του περικαρδίου (περικαρδίτιδα) είναι μια απάντηση στην ασθένεια, τραυματισμό ή μια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει το περικάρδιο. Περικαρδιακή συλλογή είναι συχνά ένα σημάδι αυτής της φλεγμονώδους αντίδρασης.

Περικαρδιακή συλλογή μπορεί επίσης να συμβεί όταν η ροή των ρευστών περικαρδιακή είναι αποκλεισμένη ή όταν το αίμα συσσωρεύεται εντός του περικαρδίου. Δεν είναι σαφές πώς ορισμένες ασθένειες που συμβάλλουν στην περικαρδιακή συλλογή, και μερικές φορές η αιτία δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Οι συγκεκριμένες αιτίες της περικαρδιακή συλλογή υγρού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ιούς, βακτήρια, μύκητες ή παρασιτικές λοιμώξεις
 • Φλεγμονή του περικαρδίου από άγνωστη αιτία (ιδιοπαθής περικαρδίτιδα)
 • Φλεγμονή του περικαρδίου μετά από εγχείρηση καρδιάς ή καρδιακή προσβολή (σύνδρομο Dressler του)
 • Αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή λύκο
 • Τα απόβλητα προϊόντα του αίματος λόγω νεφρικής ανεπάρκειας (ουραιμία)
 • Υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός))
 • Εξάπλωση του καρκίνου (μετάσταση), ιδιαίτερα τον καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του μαστού, μελάνωμα, λευχαιμία, λέμφωμα μη-Hodgkin λέμφωμα ή νόσο του Hodgkin
 • Καρκίνο του περικαρδίου ή της καρδιάς
 • Ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο, εάν η καρδιά ήταν εντός του πεδίου της ακτινοβολίας
 • Χημειοθεραπεία για τον καρκίνο, όπως η δοξορουβικίνη (Doxil) και κυκλοφωσφαμίδη (κυτοξάν)
 • Τραύμα ή παρακέντηση πληγή κοντά στην καρδιά
 • Ορισμένα φάρμακα, όπως hydralazine, ένα φάρμακο για την υψηλή πίεση του αίματος? Ισονιαζίδη, ένα φάρμακο της φυματίωσης? Και φαινυτοΐνη (Dilantin, Phenytek, κ.ά.), ένα φάρμακο για τις επιληπτικές κρίσεις

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Το περικάρδιο μπορεί να κρατήσει μόνο ένα περιορισμένο ποσό της περίσσειας υγρού χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Το εσωτερικό στρώμα του περικαρδίου είναι κατασκευασμένα από ένα μονό στρώμα κυττάρων που κολλά στην καρδιά. Η εξωτερική στιβάδα είναι παχύτερη και μόνο κάπως ελαστική. Όταν πάρα πολύ υγρό συλλέγει, το περικάρδιο επεκτείνεται προς τα μέσα, προς την καρδιά.

Όταν περικαρδιακή συλλογή ασκεί πίεση στην καρδιά, οι θαλάμους άντλησης της καρδιάς αποτυγχάνουν να γεμίσει εντελώς, και έναν ή περισσότερους θαλάμους μπορεί μερικώς καταρρεύσει. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται επιπωματισμός (ταμ-pon-AYD), προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος και την ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στο σώμα. Επιπωματισμός είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Περικαρδιακή συλλογή. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
Περικαρδιακή συλλογή. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Πόσο μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστούν για ένα ραντεβού θα εξαρτηθεί από μερικούς παράγοντες:

 • Εάν αντιμετωπίζετε τον πόνο στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, δυσκολία στην αναπνοή ή είχατε μια ανεξήγητη λιποθυμία, ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, ή καλέστε το 911 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.
 • Αν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα nonemergency που μπορεί να σχετίζονται με περικαρδιακή συλλογή ή άλλη καρδιακή πάθηση, καλέστε τον γιατρό σας.
 • Εάν έχετε συμπτώματα nonemergency και πρόσφατα σε θεραπεία για καρδιακή προσβολή ή να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς οποιουδήποτε είδους, είναι πιθανό να έχετε οδηγίες για το πώς να δώσει συνέχεια με ειδικό καρδιά σας (καρδιολόγος) ή το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας, εάν αντιμετωπίσετε τυχόν επιπλοκές.

Εάν έχετε συμπτώματα nonemergency και να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν για το ραντεβού σας, οι παρακάτω προτάσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη χρήση του χρόνου με το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή καρδιολόγο σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με την καρδιά ή την αναπνοή σας.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας. Μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να ζητήσετε περιλαμβάνουν:

 • Τι είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα μου;
 • Έχω μια άλλη κατάσταση που του προκαλεί περικαρδιακή συλλογή;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή μου;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Τι κάνετε θεραπεία μου προτείνετε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Μήπως έχετε συμπτώματα όλη την ώρα ή μήπως έρχονται και παρέρχονται?
 • Είχατε πρόσφατα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης;
 • Έχετε κάποια χρόνια προβλήματα υγείας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας; Για παράδειγμα, είναι ο πόνος στο στήθος λιγότερο σοβαρή όταν κάθεστε και να κλίνει προς τα εμπρός;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας; Για παράδειγμα, είναι τα συμπτώματά σας χειρότερα όταν είστε ξαπλωμένη; Είναι χειρότερο όταν είστε πιο δραστήριοι;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα κάνει μια σειρά εξετάσεων για να ψάξουν για περικαρδιακή συλλογή, προσδιορίζουν πιθανές αιτίες και να καθορίσει τη θεραπεία. Για ορισμένες από τις εξετάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε καρδιολόγο.

Ιατρικές εξετάσεις
Ο γιατρός σας θα εκτελέσει μια ιατρική εξέταση. Ειδικότερα, αυτός ή αυτή θα ακούσετε την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο. Αν περικάρδιο σας είναι ερεθισμένο, ο γιατρός σας μπορεί να ακούσει ένα high-pitched, τραχύς ήχος ονομάζεται τρίψιμο τριβής. Αν υπάρχει ένα μεγάλο ποσό του συσσωρευμένου υγρού, κτύπος της καρδιάς σας μπορεί να είναι υπόκωφο ήχο ή μακρινό.

Υπερηχοκαρδιογράφημα
Μια συνηθισμένη εξέταση για τη διάγνωση περικαρδιακή συλλογή είναι ένα υπερηχοκαρδιογράφημα. Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσετε πραγματικό χρόνο τις εικόνες της καρδιάς σας. Με τη διαδικασία αυτή, ένας καρδιολόγος μπορεί να δει την έκταση της περικαρδιακή συλλογή με βάση την ποσότητα του υπάρχοντος χώρου μεταξύ των δύο στρωμάτων του περικαρδίου. Ένα υπερηχογράφημα μπορεί επίσης να δείξει μειωμένη λειτουργία της καρδιάς λόγω της πίεσης για την καρδιά (επιπωματισμός). Καρδιολόγο σας μπορεί να είναι σε θέση να δείτε εάν ένα ή περισσότερα τμήματα της καρδιάς έχουν καταρρεύσει και πόσο αποτελεσματικά η καρδιά σας άντληση του αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι ηχωκαρδιογραφημάτων:

 • Transthoracic υπερηχοκαρδιογράφημα. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί έναν ήχο που εκπέμπει (αισθητήριο) που τοποθετείται στο στήθος σας πάνω από την καρδιά σας.
 • Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Αυτό το είδος της υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ένα μικρό μετατροπέα σε ένα σωλήνα που είναι εισάγεται κάτω από το δικό σας μέρος του πεπτικού συστήματος που τρέχει από το λαιμό στο στομάχι (οισοφάγο). Επειδή ο οισοφάγος βρίσκεται κοντά στην καρδιά, ο μετατροπέας έχει τοποθετηθεί εκεί παρέχει συχνά μια πιο λεπτομερή εικόνα της καρδιάς.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα - που ονομάζεται επίσης ένα ΗΚΓ - καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που ταξιδεύουν μέσα από την καρδιά σας. Καρδιολόγο σας μπορεί να αναζητήσει πρότυπα μεταξύ αυτών των σημάτων που υποδηλώνουν επιπωματισμός.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα.

Ακτινογραφία θώρακος
Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει μια διευρυμένη σιλουέτα της καρδιάς σας, εάν η ποσότητα του υγρού στο περικάρδιο είναι μεγάλο.

Άλλες τεχνολογίες απεικόνισης
Αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι τεχνολογίες απεικόνισης που μπορεί να ανιχνεύσει περικαρδιακή συλλογή, αν και δεν είμαστε γενικά χρησιμοποιείται για να ψάξουν για τη διαταραχή. Ωστόσο, περικαρδιακή συλλογή μπορεί να διαγνωστεί όταν αυτές οι δοκιμές γίνονται για άλλους λόγους.

Άλλες εξετάσεις
Εάν ο γιατρός σας βρίσκει αποδείξεις περικαρδιακή συλλογή, αυτός ή αυτή μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος και άλλες διαγνωστικές δοκιμασίες για να προσδιορίσει μια υποκείμενη αιτία.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία για περικαρδιακή συλλογή θα εξαρτηθεί από το πόσο υγρό έχει συσσωρεύσει, τι προκαλεί την συλλογή, και εάν περικαρδιακή συλλογή έχει προκαλέσει ή ενδέχεται να προκαλέσει μειωμένη λειτουργία της καρδιάς, χάρη στην πίεση της καρδιάς (καρδιακός επιπωματισμός). Θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της περικαρδιακή συλλογή διορθώνει συχνά το πρόβλημα.

Φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή
Αν δεν έχετε επιπωματισμός ή δεν υπάρχει άμεση απειλή επιπωματισμός, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα από τα παρακάτω για τη θεραπεία της φλεγμονής του περικαρδίου που μπορεί να συμβάλλει στην περικαρδιακή συλλογή:

 • Ασπιρίνη
 • Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ινδομεθακίνη (Indocin) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin ΙΒ, άλλοι)
 • Η κολχικίνη (Colcrys)

Εάν δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα ή έχετε επαναλαμβανόμενες περικαρδιακή συλλογή μετά από επιτυχή θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη.

Άλλες θεραπείες
Αν αντι-φλεγμονώδεις θεραπείες δεν διορθώσουν το πρόβλημα, αν έχετε επιπωματισμός ή αν είστε σε κίνδυνο επιπωματισμός, καρδιολόγο σας θα σας συστήσει πιθανότατα μία από τις παρακάτω διαδικασίες για να στραγγίξει τα υγρά ή την πρόληψη υγρών από τη συσσώρευση και πάλι.

 • Στραγγίστε το υγρό. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να εισέλθουν στην περικαρδιακή χώρο και στη συνέχεια ένα μικρό σωλήνα (καθετήρα) για την αποστράγγιση υγρών από το περικάρδιο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται pericardiocentesis. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει συσκευές απεικόνισης - είτε υπερηχοκαρδιογράφημα ή τύπο X-ray τεχνολογία που ονομάζεται ακτινοσκόπηση - να καθοδηγεί το έργο. Η καρδιά σας παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας με ένα μηχάνημα ΗΚΓ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθετήρας θα πρέπει να αφήνεται στη θέση του για να στραγγίξει το περικαρδιακό χώρο για λίγες ημέρες για να βοηθήσει στην πρόληψη του ρευστού από το κτίριο και πάλι.
 • Εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Εάν υπάρχει αιμορραγία στο περικάρδιο, κυρίως λόγω της πρόσφατης εγχείρηση καρδιάς ή άλλοι παράγοντες που περιπλέκουν, μπορεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να στραγγίξει το περικάρδιο και την επισκευή τυχόν βλαβών. Περιστασιακά, ένας χειρουργός μπορεί να στραγγίξει το περικάρδιο και να δημιουργήσει ένα "πέρασμα" που του επιτρέπει να στραγγίσει όπως απαιτείται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, όπου το υγρό μπορεί να απορροφηθεί.
 • Σφραγίζουν τα στρώματα μαζί. Κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται intrapericardial σκλήρυνση, ένα διάλυμα εγχέεται στο χώρο μεταξύ των δύο στρωμάτων του περικαρδίου ότι ουσιαστικά σφραγίζει τα στρώματα μαζί. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται συνήθως, αν έχετε επαναλαμβανόμενες περικαρδιακή συλλογή ή αν η συλλογή προκαλείται από τον καρκίνο.
 • Αφαιρέστε το περικάρδιο. Περικαρδιεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του συνόλου ή ένα τμήμα του περικαρδίου. Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως προορίζεται για τη θεραπεία των επαναλαμβανόμενων περικαρδίου, παρά αποστράγγισης καθετήρα. Η καρδιά μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς το περικάρδιο.