Αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών

Ορισμός

Αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών - μερικές φορές αναφέρεται ως SCAD - είναι μια σπάνια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συμβαίνει όταν ένα δάκρυ μορφές σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών. Παράτυπη ανάπτυξη των κυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών.
Αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών. Παράτυπη ανάπτυξη των κυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών.

Αυθόρμητες στεφανιαίας αρτηρίας ανατομή μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή, ανωμαλίες στο ρυθμό της καρδιάς και ξαφνικό θάνατο.

Αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών τείνει να επηρεάζει τους ανθρώπους ηλικίας 30 έως 50, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν αυθόρμητες διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών είναι συχνά υγιείς, και πολλοί δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

Αυθόρμητες στεφανιαίας αρτηρίας ανατομή μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο, αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Για το λόγο αυτό, ζητούν την προσοχή έκτακτης ανάγκης εάν παρατηρήσετε σημάδια καρδιακής προσβολής και συμπτώματα - ακόμη και αν νομίζετε ότι δεν είναι σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της αυθόρμητης διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών περιλαμβάνουν:

 • Ο πόνος στο στήθος
 • Μια ταχυκαρδία ή fluttery αίσθημα στο στήθος
 • Πόνος στα χέρια, τους ώμους ή το σαγόνι σας
 • Δύσπνοια
 • Εφίδρωση
 • Ασυνήθιστο, υπερβολική κούραση
 • Ναυτία
 • Ζάλη
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Extreme σωματική άσκηση.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Extreme σωματική άσκηση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος ή υποψιάζεστε ότι είστε έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, έχετε κάποιον να σας οδηγήσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οδηγήστε τον εαυτό σας μόνο ως έσχατη λύση.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών.

Αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών προκαλεί μια επιφανειακή ρήξη μέσα σε μια αρτηρία. Όταν οι εσωτερικές στρώσεις της αρτηρίας χωριστά από τα εξωτερικά στρώματα, το αίμα μπορεί πισίνα στην περιοχή μεταξύ των στρώσεων. Η πίεση του αίματος συγκέντρωση μπορεί να κάνει μια μικρή δάκρυ πολύ περισσότερο. Και το αίμα παγιδεύεται μεταξύ των στρωμάτων μπορεί να σχηματίσει ένα θρόμβο αίματος.

Αυθόρμητες στεφανιαίας αρτηρίας ανατομή μπορεί να επιβραδύνει τη ροή του αίματος μέσω της αρτηρίας στην καρδιά, γεγονός που καθιστά το έργο της καρδιάς σκληρότερα. Ή τη ροή του αίματος μέσω της αρτηρίας μπορεί να σταματήσει εντελώς, προκαλώντας καρδιακό μυ να πεθάνει (καρδιακή προσβολή).

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν βρει κάποιες ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων που έχουν βιώσει αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών. Δεν είναι ακόμα σαφές τι ρόλο παίζουν αυτοί οι παράγοντες στην πρόκληση της νόσου. Κοινή παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Γυναίκα σεξ. Αν και η αυτόματη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να συμβεί σε άνδρες και γυναίκες, τείνει να επηρεάσει τις γυναίκες πιο συχνά.
 • Η γέννηση. Μερικές γυναίκες με αυθόρμητες διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών που έχουν γεννήσει πρόσφατα. Αυθόρμητη στεφανιαίας αρτηρίας ανατομή βρέθηκε να συμβαίνουν πιο συχνά στις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά την παράδοση.
 • Ακανόνιστη ανάπτυξη των κυττάρων στα τοιχώματα των αρτηριών. Μια κατάσταση που ονομάζεται ινομυώδες δυσπλασία (FMD) προκαλεί την ακανόνιστη ανάπτυξη των κυττάρων στα τοιχώματα ενός ή περισσοτέρων των αρτηριών σας. Αυτή η άναρχη ανάπτυξη μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αρτηριών και να μειώσει τη ροή του αίματος. Αφθώδους πυρετού μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και τα δάκρυα σε άλλα αιμοφόρα αγγεία. Αφθώδους πυρετού εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες.
 • Extreme σωματική άσκηση.
 • Τα προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων. Ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, όπως ο λύκος και η οζώδης πολυαρτηρίτιδα, έχουν συσχετισθεί με αυθόρμητη στεφανιαίας αρτηρίας ανατομή.
 • Κληρονομικές ασθένειες του συνδετικού ιστού. Έχουν γενετικές ασθένειες που προκαλούν προβλήματα με συνδετικούς ιστούς του σώματος, όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos και σύνδρομο Marfan, έχουν βρεθεί να συμβεί σε ανθρώπους με αυθόρμητη στεφανιαίας αρτηρίας ανατομή.
 • Πολύ υψηλή πίεση του αίματος. Έχοντας χωρίς θεραπεία, σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυθόρμητη στεφανιαίας αρτηρίας ανατομή.
 • Χρήση κοκαΐνης.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Σε ορισμένα άτομα, αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να συμβεί και πάλι, παρά την επιτυχή θεραπεία. Μπορεί να επαναληφθούν σύντομα μετά την αρχική αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών ή χρόνια αργότερα.

Οι γιατροί μελετούν γιατί αυθόρμητη στεφανιαία επαναλαμβάνεται ανατομή αρτηρίας και ποιος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υποτροπή.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος ή υποψιάζεστε ότι είστε έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας.

Στις ημέρες μετά την αρχική διάγνωση σας, είναι πιθανό να έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την κατάστασή σας. Επειδή οι συσκέψεις με τους γιατρούς μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα για την προετοιμασία γράφοντας τις ερωτήσεις σας. Τα παραγγείλετε από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό, σε περίπτωση που τελειώσει ο χρόνος.

Μερικές ερωτήσεις μπορεί να θέλετε να ρωτήσω είναι:

 • Τι προκάλεσε αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών μου;
 • Ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
 • Θα το δάκρυ στην αρτηρία μου θεραπεύσει από μόνη της;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Θα έχω και άλλη αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Αν θα ήθελα περισσότερα παιδιά, είναι ασφαλές για μένα να είμαι έγκυος;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Ποια θα είναι το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη;
 • Φυλλάδια εκεί ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε άλλες ερωτήσεις που συμβαίνουν σε σας.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών συνεπάγεται τη δημιουργία εικόνων των αρτηριών σας να ψάξουν για σημάδια ανωμαλιών.

Ένεση ειδική χρωστική ουσία στην προσβεβλημένη αρτηρία
Κατά τη διάρκεια μια σειρά από διαδικασίες, όπως καρδιακό καθετηριασμό και στεφανιογραφία, γιατροί εγχέουν μια ειδική χρωστική ουσία σε αρτηρίες σας, έτσι θα εμφανιστούν στις απεικονιστικές εξετάσεις. Για να πάρετε τη χρωστική ουσία στις αρτηρίες σας, οι γιατροί εισαγάγετε ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) στην αρτηρία - συνήθως στο πόδι ή το χέρι σας - και περάστε το σωλήνα στις αρτηρίες της καρδιάς.

Μόλις η χρωστική ουσία έχει κυκλοφορήσει, οι γιατροί χρησιμοποιούν ακτίνες Χ για να δημιουργήσουν εικόνες των αρτηριών. Οι ακτίνες Χ μπορεί να παρουσιάζουν ανωμαλίες σε μια αρτηρία που βοηθούν στην επιβεβαίωση αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών.

Δημιουργώντας εικόνες από το εσωτερικό των αρτηριών
Μετά από στεφανιαία αγγειογραφία, άλλα εργαλεία μπορεί να εισάγεται μέσω του καθετήρα και εντός της πληγείσες αρτηρία για να δημιουργήσει εικόνες. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ενδαγγειακό υπερηχογράφημα. Ειδικού καθετήρα απεικόνισης μπορεί να περάσει στο αρτηρίες σας για να δημιουργήσετε ηχητικού κύματος φωτογραφίες (υπέρηχος).
 • Οπτική τομογραφία συνοχής. Ένας καθετήρας εξοπλισμένος με ένα ειδικό φως μπορεί να περάσει στο αρτηρίες σας για να δημιουργήσετε το φως με βάση φωτογραφίες.

Οι εικόνες μπορούν να παρουσιάζουν ανωμαλίες σε μια αρτηρία που οι γιατροί βοήθεια επιβεβαιώνουν αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών και να συγκεντρώσει πληροφορίες για την καθοδήγηση αποφάσεις για τη θεραπεία.

Χρησιμοποιώντας την προηγμένη απεικόνιση για να δείτε τις αρτηρίες
Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής αξονική τομογραφία (CT) αγγειογραφία σάρωσης, βρίσκονται σε ένα τραπέζι μέσα σε ένα ντόνατ σχήματος μηχανή. Μια ακτινογραφία σωλήνα στο εσωτερικό του μηχανήματος περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας και να συλλέγει εικόνες της καρδιάς και το στήθος σας, η οποία μπορεί να δείξει ανωμαλίες στις αρτηρίες σας. Καρδιακή CT αγγειογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλες δοκιμές και διαδικασίες.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ο στόχος της θεραπείας για την αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών είναι να επιδιορθώσετε το δάκρυ στο κατεστραμμένο αρτηρία και να αποκατασταθεί η ροή του αίματος προς την καρδιά σας.

Ποιες θεραπείες είναι καλύτερο για σας θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της ρήξης στην αρτηρία σας και τη θέση του, καθώς και τυχόν σημεία ή συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Όποτε είναι δυνατόν, οι γιατροί επιτρέπουν το κατεστραμμένο αρτηρία για να θεραπεύσει από μόνη της, παρά την επισκευή μέσω επεμβατικές διαδικασίες.

Φάρμακα
Μετά την αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος προς την καρδιά σας. Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αντιπηκτικά φάρμακα. Φάρμακα που μειώνουν τον αριθμό των αιμοπεταλίων του αίματος πήξη στο αίμα σας (αντιπηκτικά) μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου με σκισμένα αρτηρία σας.
 • Φάρμακα για την υπέρταση. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τη ζήτηση της καρδιάς σας για το αίμα, τη μείωση της πίεσης σε περίπτωση βλάβης αρτηρία σας. Μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε φάρμακα πίεσης του αίματος επ 'αόριστον να μειώσει τον κίνδυνο ενός άλλου αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων.

Για μερικούς ανθρώπους, τα φάρμακα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αυθόρμητης διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι δυνατόν να παραιτηθεί από την περαιτέρω επεξεργασία. Εάν ο πόνος στο στήθος ή άλλα συμπτώματα επιμένουν, άλλες θεραπείες μπορεί να χρειαστούν.

Η τοποθέτηση ενός stent για να κρατήσει την αρτηρία ανοικτή
Αν αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών σας έχει μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας ή αν τα φάρμακα δεν ελέγχουν τον πόνο στο στήθος, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την τοποθέτηση ενός μικροσκοπικού σωλήνα πλέγματος (stent) στο εσωτερικό των αρτηριών σας για να κρατήσει το ανοίξετε. Ένα στεντ βοηθά στην αποκατάσταση της ροής του αίματος προς την καρδιά σας.

Για την τοποθέτηση του stent, οι γιατροί εισαγάγετε ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) στην αρτηρία - συνήθως στο πόδι ή το χέρι σας - και περάστε το σωλήνα στις αρτηρίες της καρδιάς. Ο καθετήρας οδηγείται στον κατεστραμμένο αρτηρία σας χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Ένα σύρμα με ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι περνιέται διαμέσου του καθετήρα στο δάκρυ στην αρτηρία. Το μπαλόνι κατόπιν διογκώνεται, την επέκταση του stent κατά τοιχώματα των αρτηριών σας. Το στεντ αφήνεται στη θέση του για να κρατήσει την αρτηρία ανοικτή.

Χειρουργική επέμβαση για να παρακάμψει το κατεστραμμένο αρτηρίας |
Εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν εργαστεί ή αν έχετε περισσότερους από ένα δάκρυ σε μία αρτηρία, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να δημιουργήσει ένα νέο τρόπο για το αίμα να φτάσει την καρδιά σας.

Αορτοστεφανιαία παράκαμψη είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός αιμοφόρου αγγείου από ένα άλλο μέρος του σώματός σας, όπως το πόδι σας. Αυτό αιμοφόρο αγγείο είναι ραμμένο στη θέση του, έτσι ώστε να εκτρέπει τη ροή του αίματος γύρω από τους κατεστραμμένους αρτηρία σας.

Συνεχίζοντας τη φροντίδα
Μετά τη θεραπεία σας για την αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλα είδη περίθαλψης για να σας βοηθήσει να ανακτήσει και να αποτρέψει άλλα προβλήματα υγείας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υποβάλλονται καρδιακής αποκατάστασης. Καρδιακή αποκατάσταση είναι ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης και εκπαίδευσης σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να ανακτήσει από μια σοβαρή καρδιακή πάθηση, όπως καρδιακή προσβολή που προκαλείται από αυθόρμητες διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών. Καρδιακή αποκατάσταση συχνά περιλαμβάνει παρακολούθηση άσκηση, διατροφικές συμβουλές, συναισθηματική υποστήριξη και την εκπαίδευση.
 • Επανεξέταση οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας. Ορισμένες κληρονομικές παθήσεις, όπως η νόσος του συνδετικού ιστού σύνδρομο Marfan, έχουν βρεθεί να συμβεί σε άτομα που βιώνουν αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ένα γενετικό σύμβουλο για να οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας και να καθορίσει εάν η γενετική δοκιμή μπορεί να είναι σωστό για εσάς.
 • Ψάχνετε για τις αδυναμίες σε άλλα αιμοφόρα αγγεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη χρήση αξονική τομογραφία για να ψάξουν για τις αδυναμίες και ανωμαλίες σε άλλα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτές στο λαιμό και την κοιλιά σας.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να είναι μια απροσδόκητη και συγκλονιστική διάγνωση. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και τρομακτικό συμπτώματα, και επηρεάζει συχνά τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν λίγους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Κάθε άτομο βρίσκει το δικό του τρόπο αντιμετώπισης με τη διάγνωση. Με τον καιρό θα βρείτε τι είναι για σας. Μέχρι τότε, μπορείτε να δοκιμάσετε να:

 • Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάγνωσή σας. Μάθετε αρκετά για αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών, έτσι ώστε να μπορείτε να αισθάνονται άνετα συμμετέχουν στις αποφάσεις για τη φροντίδα σας. Ρωτήστε το γιατρό σας για τις λεπτομέρειες της κατάστασής σας, όπως η θέση και το μέγεθος της ρήξης αρτηριών σας και τις περιγραφές των θεραπειών που έχετε λάβει. Συζήτηση με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας σχετικά με το πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών.
 • Σύνδεση με άλλους που ζουν με τη διάγνωσή σας. Αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών είναι σπάνια, αλλά οι εθνικές οργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν σας συνδέουν με άλλους που μοιράζονται τη διάγνωσή σας. Οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και το Εθνικό Συνασπισμό για τις γυναίκες με καρδιακή νόσο παρέχουν τηλεφωνική και ηλεκτρονική υποστήριξη.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας. Βοηθήστε το σώμα σας να ανακτήσει από την καλή φροντίδα του εαυτού σας. Για παράδειγμα, κοιμάστε αρκετά, ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστος, να επιλέξουν μια υγιεινή διατροφή γεμάτη από φρούτα και λαχανικά, και να βρούμε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίζουν το άγχος, όπως η ακρόαση μουσικής ή να γράψετε τις σκέψεις σας. Εάν ο γιατρός σας αισθάνεται του ασφαλούς, δοκιμάστε ελαφριά άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Βλέπε επίσης