Στεφανιαία νόσος

Ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα: δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

Ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα, αφού πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, γενικά θεωρούνται ασφαλή, αν χρησιμοποιούνται σωστά.

Stents χρησιμοποιούνται για να κρατήσει τις αρτηρίες ανοικτές μετά από μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοπλαστική. Μερικοί ερευνητές ανησυχούσαν για ένα δημοφιλές είδος του stent που απελευθερώνει αργά φαρμακευτική αγωγή την πάροδο του χρόνου (ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα). Η ανησυχία ήταν ότι ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχουν μια καρδιακή προσβολή σε σχέση με την κατοχή ενός bare-metal stent τοποθετείται στην αρτηρία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι ανησυχίες στην επιφάνεια, ένας αριθμός από μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενδοπροθέσεις που αποδεσμεύουν είναι ασφαλή και μια καλή επιλογή για πολλούς ανθρώπους. Βρείτε τις διαφορές μεταξύ των ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα και bare-metal stents, τι θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας πριν ένα stent τοποθετείται, και τι πρέπει να κάνετε μετά μπορείτε να πάρετε ένα φάρμακο-έκπλυσης ενδοπρόθεση.

Τι είναι ένα stent;

Στεντ σωλήνες μεταλλικό πλέγμα παρεμβάλλονται κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής. Η αγγειοπλαστική είναι μια διαδικασία καθετήρα που περιλαμβάνει την προσωρινή εισαγωγή και την ανατίναξη ένα μικροσκοπικό μπαλόνι όπου αρτηρία σας είναι φραγμένος για να βοηθήσει να διευρύνει την αρτηρία. Stents να βοηθήσει στην πρόληψη της επαναστένωσης - μια κατάσταση όπου η αρτηρία αποφράσσεται και πάλι. Χωρίς τη χρήση των stents, περίπου 30 τοις εκατό των αρτηριών φράξει και πάλι.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη stents: bare-metal stents και των ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα.

 • Bare-metal stents είναι απλά μεταλλικά stent χωρίς ειδική επίστρωση. Bare-metal stents ενεργούν ως απλή σκαλωσιές για να στηρίξουν ανοικτά τα αιμοφόρα αγγεία μετά από όπου και αν διευρυνθεί με την αγγειοπλαστική. Δεδομένου ότι η αρτηρία θεραπεύει, ιστός αναπτύσσεται γύρω από το stent συγκρατούν στη θέση του. Ωστόσο, μερικές φορές μια υπερανάπτυξη της παρούσας ουλώδους ιστού στο αρτηριακό επένδυση αυξάνει τον κίνδυνο ότι η αρτηρία θα φράξει και πάλι.
 • Τα ναρκωτικά-eluting stents επικαλυμμένα με φάρμακο που απελευθερώνεται αργά (εκχυλισθείσα) για να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης ουλώδους ιστού στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό βοηθά η αρτηρία παραμένει λεία και ανοικτή, εξασφαλίζοντας καλή ροή του αίματος μέσα από αυτό. Ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα αναπτύχθηκαν διότι σε μερικούς ανθρώπους που παίρνουν bare-metal stents, την ανάπτυξη των ιστών πάνω από το stent οδηγεί τελικά σε εκ νέου εμπλοκή.
Στεφανιαία νόσος. Φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Στεφανιαία νόσος. Φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πολλοί άνθρωποι με καρδιακά προβλήματα έχουν θεραπευτεί επιτυχώς με ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα, αποτρέποντας την ανάγκη για περισσότερο επεμβατικές διαδικασίες, όπως η στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης με μόσχευμα. Η μείωση του κινδύνου εκ νέου στένωση των αρτηριών από ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία επανάληψης και διαδικασίες αγγειοπλαστικής - καθένα από τα οποία φέρει κάποιο κίνδυνο επιπλοκών όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποιες είναι οι επιλογές σας για τη θεραπεία φραγμένες αρτηρίες της καρδιάς;

Ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα είναι μόνο μία επιλογή για τη θεραπεία στένωση των αρτηριών της καρδιάς. Αξίζει να θυμηθούμε ότι έχετε βασικά τέσσερις επιλογές εάν οι αρτηρίες σας να γίνει μειώθηκε, το καθένα με τους κινδύνους:

 • Φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για πολλούς ανθρώπους. Εάν έχετε συμπτώματα από στένωση στεφανιαίων αρτηριών σας, όπως στηθάγχη, και η κατάστασή σας δεν είναι σοβαρή ή άμεσα απειλητική για τη ζωή, μπορεί να αξίζει πρώτα φάρμακα που προσπαθούν, όπως β-αναστολείς, νιτρώδη, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, στατίνες και ασπιρίνη. Εκτός από τα φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, η κατανάλωση μια πιο ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη ενός stent σε ορισμένες περιπτώσεις. Να θυμάστε ότι ακόμη και αν λάβετε ένα stent, ο γιατρός σας είναι πιθανό επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως οι στατίνες, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
 • Bare-metal stents. Αυτά τα stents μπορεί να λειτουργήσει καλά, αλλά έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό της επαναστένωσης από ό, τι ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα. Εάν θα χρειαστεί κάποιο είδος της χειρουργικής επέμβασης που δεν είναι σχετικές με την καρδιά σας (για παράδειγμα, ένα στομάχι ή τη λειτουργία κήλη) αμέσως μετά την τοποθέτηση stent σας, ή αν έχετε κάποια αιμορραγική διαταραχή, μπορείτε να το κάνετε καλύτερα με ένα bare-metal stent.
 • Ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα. Ναρκωτικά ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Το κλειδί για να κάνει αυτή την επιλογή αποτελεσματική θεραπεία είναι ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι να πάρουν τα φάρμακά σας, όπως και αν προδιαγράφεται. Τα φάρμακα μπορεί να καταστήσει λιγότερο πιθανό ότι οι θρόμβοι αίματος στην καρδιά σας θα αποσπάσει και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Αυτά τα stents λειτουργούν καλά και έχουν ένα χαμηλότερο ποσοστό της επαναστένωσης από ό, τι bare-metal stents.
 • Στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης. Παράκαμψη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για την εκτροπή του αίματος γύρω από φραγμένες αρτηρίες στην καρδιά. Αυτή η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιεί ένα υγιές αιμοφόρο αγγείο που λαμβάνονται από το πόδι, το χέρι σου, ή το στήθος και τη συνδέει με τις άλλες αρτηρίες στην καρδιά σας, έτσι ώστε το αίμα να παρακάμπτεται γύρω από τον ασθενή ή μπλοκαριστεί περιοχή. Ενώ η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης λειτουργεί καλά, είναι επίσης πιο επεμβατική από τη χρήση stents, που σημαίνει μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης. Επιπλέον, ο κίνδυνος των επιπλοκών για τη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης μπορεί να είναι υψηλότερη από ό, τι με τα stents.

Βλέπε επίσης

Ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα: δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε ένα φάρμακο-έκπλυσης ενδοπρόθεση;

Είναι πολύ σημαντικό ότι παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα ακριβώς όπως κατευθύνεται από το γιατρό σας. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε αν έχετε ένα stent κάθε είδους:

 • Πάρτε ασπιρίνη. Εάν έχετε ένα stent, θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη καθημερινά και επ 'αόριστον για να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το πόσο και τι είδους της ασπιρίνης να λάβει.
 • Πάρτε αντιθρομβωτική αγωγή. Οι άνθρωποι με τα stents που συνταγογραφούμενα αντι-πήξη φάρμακα, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix). Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστούν ότι οι άνθρωποι που είχαν ενδοπροθέσεων που αποδεσμεύουν φάρμακα εισάγονται πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν φάρμακα, όπως η κλοπιδογρέλη, για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του stent για τουλάχιστον ένα έτος μετά το stent εισάγεται. Σε ορισμένες καταστάσεις υψηλού κινδύνου, καρδιολόγο σας μπορεί να συστήσει τη λήψη κλοπιδογρέλης επ 'αόριστον.
 • Ακούστε τον καρδιολόγο σας. Πάντα να μιλάτε με τον καρδιολόγο σας για το πόσο καιρό θα πρέπει να αντι-πήξη και άλλα φάρμακα, επειδή η απάντηση θα διαφέρει ανάλογα με τη φύση της απόφραξης σας και τον κίνδυνο αιμορραγίας. Το πιο σημαντικό πράγμα που θυμάται είναι να πάρει όλα τα φάρμακά σας ακριβώς όπως ο γιατρός σας.
 • Συζητήστε με άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας σας. Είναι σημαντικό να αφήσουμε το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας και τυχόν άλλους ειδικούς που βλέπετε ξέρετε τι φάρμακα παίρνετε και ότι έχετε ένα stent. Anti-πήξης φάρμακα και ασπιρίνη μπορεί να επηρεάσει χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές διαδικασίες, και μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα.

Τι γίνεται αν χρειαστεί άλλες χειρουργικές επεμβάσεις;

Αν σκέφτεστε να κάνετε χειρουργική επέμβαση δεν σχετίζονται με την καρδιά σας (μη καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις) κατά το έτος μετά τη λήψη stent σας, υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

 • Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αναβάλει μη καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σας για ένα έτος μετά τη λήψη ενός stent.
 • Εάν η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να αναβληθεί, να συζητήσουν με τα φάρμακα ο γιατρός σας θα πρέπει να παίρνετε ταυτόχρονα, όπως η ασπιρίνη ή κλοπιδογρέλη. Δόσεις φαρμάκων σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει.
 • Αν είναι πιθανό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για το έτος μετά μπορείτε να πάρετε ένα stent, ένα bare-metal stent μπορεί να είναι η καλύτερη θεραπεία για εσάς. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσει ένα bare-metal stent, αν είστε σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας ή δεν νομίζω ότι θα είστε σε θέση να λάβουν αντιπηκτική φάρμακα που συνταγογράφησε ο γιατρός σας. Συζητήστε με το γιατρό σας για την κατάστασή σας.

Βλέπε επίσης

Στεφανιαία νόσος