Καρδιοπάθεια

Καθημερινά ασπιρίνη: κατανοήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους

Είναι μια ασπιρίνη την ημέρα το σωστό πράγμα για σας; δεν είναι τόσο εύκολη απόφαση όσο ακούγεται. Γνωρίστε τα οφέλη και τους κινδύνους πριν από την εξέταση καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη.

Καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά η καθημερινή λήψη ασπιρίνης δεν είναι για όλους. Είναι σωστό για σας;

Θα πρέπει να πάρετε μια ασπιρίνη καθημερινά μόνο εάν ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει να το πράξουν. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συστήσει να παίρνετε ασπιρίνη καθημερινά, εκτός αν έχετε μια σοβαρή αλλεργία ή ιστορικό αιμορραγίας. Αν έχετε υψηλό κίνδυνο να έχουν μια πρώτη καρδιακή προσβολή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ασπιρίνη μετά από στάθμιση των κινδύνων και τα οφέλη. Δεν πρέπει να ξεκινήσετε καθημερινή λήψη ασπιρίνης για τη δική σας.

Παρά το γεγονός ότι μια περιστασιακή λήψη ασπιρίνης ή δύο είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες να χρησιμοποιούν για πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα ή πυρετό, καθημερινή χρήση της ασπιρίνης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής αιμορραγίας.

Πώς μπορεί ασπιρίνη στην πρόληψη καρδιακής προσβολής;

Η ασπιρίνη παρεμβαίνει με την πήξη του αίματος δράση σας. Όταν ματώνουν, των κυττάρων πήξης του αίματος σας, που ονομάζονται αιμοπετάλια, τη δημιουργία στην περιοχή της πληγής σας. Τα αιμοπετάλια βοηθούν στο σχηματισμό ενός βύσματος που σφραγίζει το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων σας για να σταματήσει η αιμορραγία.

Οι καρδιακές παθήσεις. Εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από ένα αιμοφόρο αγγείο ριπής.
Οι καρδιακές παθήσεις. Εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από ένα αιμοφόρο αγγείο ριπής.

Αλλά αυτή η πήξη μπορεί επίσης να συμβεί εντός των αγγείων που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα. Αν τα αιμοφόρα αγγεία σας ήδη μειώθηκε από αθηροσκλήρωση - η συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες σας - ένα λιπαρό κατάθεση σε επένδυση το σκάφος σας μπορεί να σκάσει. Στη συνέχεια, ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματίσουν γρήγορα και να μπλοκάρει την αρτηρία. Αυτό εμποδίζει την ροή του αίματος προς την καρδιά και προκαλεί καρδιακή προσβολή. Θεραπεία με ασπιρίνη μειώνει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων δράση - ενδεχομένως, την πρόληψη από καρδιακή προσβολή.

Θα πρέπει να πάρετε μια ασπιρίνη καθημερινά;

Δεν πρέπει να ξεκινήσετε καθημερινή λήψη ασπιρίνης για τη δική σας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια καρδιακή προσβολή. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη, εάν:

 • Έχετε ήδη μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Δεν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, αλλά είχατε ένα stent τοποθετείται σε μια στεφανιαία αρτηρία, είχαν στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, ή έχετε πόνο στο στήθος οφείλεται σε στεφανιαία νόσο (στηθάγχη)
 • Έχετε ποτέ δεν είχε μια καρδιακή προσβολή, αλλά είστε σε υψηλό κίνδυνο να έχουν ένα
 • Είσαι ένας άνθρωπος με διαβήτη ηλικίας άνω των 50, ή μια γυναίκα με διαβήτη ηλικίας άνω των 60

Παρά το γεγονός ότι η ασπιρίνη έχει προταθεί στο παρελθόν για ορισμένες ομάδες ανθρώπων χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής, υπάρχει κάποια διαφωνία μεταξύ των γιατρών σχετικά με την προσέγγιση αυτή. Οι κατευθυντήριες γραμμές αλλάζει και μεταβάλλεται μεταξύ των οργανισμών. Η κατώτατη γραμμή είναι ότι πριν από τη λήψη ασπιρίνης ημερησίως θα πρέπει να έχετε μια συζήτηση με το γιατρό σας.

Θα πρέπει να αποφεύγουν την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη, αν έχετε μια άλλη προϋπόθεση για την υγεία;

Πριν από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης σύμφωνα με τη συμβουλή του γιατρού σας, θα πρέπει να τον αφήσει ή της ξέρω αν έχετε μια κατάσταση υγείας που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία ή άλλες επιπλοκές. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν:

 • Μία αιμορραγία ή διαταραχή της πήξης (αιμορραγία εύκολα)
 • Αλλεργία στην ασπιρίνη, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν το άσθμα που προκαλείται από την ασπιρίνη
 • Αιμορραγία έλκους του στομάχου

Ποια είναι η καλύτερη δόση της ασπιρίνης να λάβει;

Ο γιατρός σας θα συζητήσει ποια δόση είναι κατάλληλη για εσάς. Πολύ χαμηλές δόσεις ασπιρίνης - 75 χιλιοστόγραμμα (mg), η οποία είναι μικρότερη από ένα πρότυπο ασπιρίνη μωρό - μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει συνήθως μια ημερήσια δόση οπουδήποτε από 81 mg - το ποσό σε μία παιδική ασπιρίνη - έως 325 mg (ένα κανονικό tablet αντοχή). Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή είχατε ένα stent τοποθετείται καρδιά, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν ασπιρίνη και άλλα αντιπηκτικά φάρμακα ακριβώς όπως συστήνεται.

Τι θα συμβεί εάν σταματήσετε τη λήψη ασπιρίνης κάθε μέρα;

Μπορεί να εκπλαγείτε να μάθετε ότι η διακοπή καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να έχει αποτέλεσμα ανάκαμψη που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή ένα stent τοποθετείται σε μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες της καρδιάς σας, σταματώντας καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή καρδιακή προσβολή. Εάν έχετε ήδη λάβει καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη και θέλουν να σταματήσουν, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές. Η ξαφνική διακοπή της καθημερινής θεραπείας με ασπιρίνη θα μπορούσε να έχει επίδραση αναπήδησης που μπορεί να προκαλέσει έναν θρόμβο αίματος.

Βλέπε επίσης

Καθημερινά ασπιρίνη: κατανοήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους

Μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη αν παίρνετε τακτικά ιβουπροφαίνη ή κάποιο άλλο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) για κάποια άλλη πάθηση;

Τόσο η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη (Motrin, Advil, άλλους) και ναπροξένη (Aleve), να μειώσει την πήξη δράση των αιμοπεταλίων του αίματος. Η τακτική χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας σας, όπως και άλλα φάρμακα που μπορεί να λάβει για τους πόνους και τους πόνους (Tylenol, άλλοι).

Εάν χρειάζεστε μόνο μία δόση της ιβουπροφαίνης, πάρτε οκτώ ώρες πριν ή 30 λεπτά μετά την ασπιρίνη. Αν χρειαστεί να πάρετε ιβουπροφαίνη ή άλλα ΜΣΑΦ πιο συχνά, μιλήστε με το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις φαρμακευτική αγωγή που δεν θα επηρεάσει την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της καθημερινής θεραπείας με ασπιρίνη;

Παρενέργειες και επιπλοκές από τη λήψη ασπιρίνης περιλαμβάνουν:

 • Εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από ένα αιμοφόρο αγγείο έκρηξη. Μολονότι η καθημερινή ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός θρόμβου που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αιμορραγίας (αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο).
 • Γαστρεντερική αιμορραγία. Καθημερινή χρήση ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης έλκος του στομάχου. Και, αν έχετε ένα έλκος αιμορραγία ή αιμορραγία οπουδήποτε αλλού στον γαστρεντερικό σωλήνα σας, η λήψη ασπιρίνης θα το αναγκάσει να αιμορραγούν περισσότερο, ίσως σε μια απειλητική για τη ζωή βαθμό.
 • Αλλεργική αντίδραση. Εάν είστε αλλεργικός στην ασπιρίνη, λαμβάνοντας οποιοδήποτε ποσό της ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
 • Κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) και απώλεια ακοής. Πάρα πολύ ασπιρίνη (υπερδοσολογία) μπορεί να προκαλέσει εμβοές και την ενδεχόμενη απώλεια ακοής σε μερικούς ανθρώπους.

Αν παίρνετε ασπιρίνη και χρειάζονται χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρικές εργασίες, φροντίστε να ενημερώσετε τον χειρουργό ή τον οδοντίατρό σας ότι λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη και πόσο. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί επίσης ότι οι άνθρωποι που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα του αλκοόλ που πίνουν λόγω των πρόσθετων αντιπηκτικά τα αποτελέσματά της και το δυναμικό για να αναστατώσει το στομάχι σας. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, το κάνουν με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει ότι έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65, και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και νεότεροι.

Ποιες είναι οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με την καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη;

Αν είστε ήδη παίρνετε αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin, Jantoven), το dabigatran (Pradaxa) ή το rivaroxaban (Xarelto) για κάποια άλλη πάθηση, συνδυάζοντας την με ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών αιμορραγίας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποιες συνθήκες για τις οποίες συνδυάζοντας μια χαμηλή δόση ασπιρίνης με βαρφαρίνη είναι σκόπιμο, όπως με τεχνητές καρδιακές βαλβίδες για τη δευτερογενή πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά αυτή η θεραπεία θα πρέπει πάντα να είναι προσεκτικά συζητηθεί με το γιατρό σας.

Άλλα φάρμακα και φυτικά συμπληρώματα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσει με ασπιρίνη περιλαμβάνουν:

 • Η ηπαρίνη
 • Ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), όταν λαμβάνονται τακτικά
 • Τα κορτικοστεροειδή
 • Μερικά αντικαταθλιπτικά (κλομιπραμίνη, παροξετίνη, κ.ά.)

Λαμβάνοντας κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Danshen
 • Dong Quai
 • Το έλαιο νυχτολούλουδου
 • Τζίνγκο
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια)
 • Policosanol
 • Ο φλοιός της ιτιάς

Εάν λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη, είναι ακόμη ασφαλές να λαμβάνουν μια ασπιρίνη κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής;

Αν νομίζετε ότι είστε έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή, το πιο σημαντικό πράγμα για σας να κάνετε είναι να καλέσετε το 911 ή επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες. Μην καθυστερείτε έκκληση για βοήθεια. Η ασπιρίνη μόνη της δεν θα σώσει τη ζωή σας, αν είστε έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ο χειριστής μπορεί να σας συμβουλεύσει να μασήσει μια ασπιρίνη, αλλά θα ζητήσει πρώτες ερωτήσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικός στην ασπιρίνη ή έχετε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας που θα κάνουν τη λήψη μιας ασπιρίνης κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πολύ επικίνδυνη. Είναι εντάξει για να μασήσει μία ασπιρίνη εάν ο γιατρός σας έχει πει στο παρελθόν για να το πράξει, αν νομίζετε ότι είστε έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή - αλλά καλέστε το 911 ή επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες πρώτα.

Θα πρέπει να πάρετε μια επικάλυψη ασπιρίνη;

Οξυανθεκτικά ασπιρίνη έχει σχεδιαστεί για να περάσει από το στομάχι σας και να μην διαλυθεί μέχρι να φτάσει στο λεπτό έντερο. Είναι πιο ήπια για το στομάχι και μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό γαστρίτιδας ή έλκους. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η λήψη ενός εντεροδιαλυτή ασπιρίνη μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικής αιμορραγίας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε απορίες σχετικά με τους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Βλέπε επίσης

Καρδιακό νόσημα