Καρδιακό καθετηριασμό

Ορισμός

Καρδιακό καθετηριασμό (kath-uh-tur-IH-ZAY-αποφεύγω) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού, ένα μακρύ λεπτό σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας εισάγεται σε μια αρτηρία ή φλέβα στη βουβωνική χώρα, το λαιμό ή το χέρι σας και να περάσει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σας στην καρδιά σας. Χρησιμοποιώντας αυτό το καθετήρα, οι γιατροί μπορούν να κάνουν στη συνέχεια, διαγνωστικές εξετάσεις ως μέρος μιας καρδιακό καθετηριασμό. Μερικές θεραπείες καρδιακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία αγγειοπλαστική, επίσης, έχουν γίνει με καρδιακό καθετηριασμό.

Συνήθως, θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού, αλλά με δεδομένο φάρμακα για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Ο χρόνος αποκατάστασης για ένα καρδιακό καθετηριασμό είναι γρήγορη, και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα επιπλοκών.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Καρδιακός καθετηριασμός γίνεται για να δείτε αν έχετε ένα πρόβλημα με την καρδιά, ή ως μέρος μιας διαδικασίας για να διορθώσει ένα πρόβλημα με την καρδιά ο γιατρός σας γνωρίζει ήδη περίπου.

Εάν έχετε καρδιακό καθετηριασμό ως δοκιμή για καρδιακή νόσο, ο γιατρός σας μπορεί να:

 • Εντοπίστε στένωση ή αποφράξεων σε αιμοφόρα αγγεία σας, που θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στο στήθος (αγγειογραφία)
 • Μέτρηση της πίεσης και τα επίπεδα οξυγόνου σε διάφορα μέρη της καρδιάς (αιμοδυναμική εκτίμηση)
 • Ελέγξτε τη λειτουργία άντλησης της καρδιάς σας (δεξιά ή αριστερά Κοιλιογραφία)
 • Πάρτε ένα δείγμα ιστού από την καρδιά σου (βιοψία)
 • Διάγνωση ανωμαλίες της καρδιάς από τη γέννηση (συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς)
 • Ψάξτε για τα προβλήματα με τις βαλβίδες της καρδιάς σας

Καρδιακό καθετηριασμό χρησιμοποιείται επίσης ως μέρος κάποιων διαδικασιών για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:

 • Αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση ενδοπρόθεσης. Αγγειοπλαστική περιλαμβάνει την προσωρινή εισαγωγή και την επέκταση ένα μικροσκοπικό μπαλόνι στο σημείο της απόφραξης σας για να βοηθήσει να διευρύνει στένωση αρτηρίας. Η αγγειοπλαστική είναι συνήθως σε συνδυασμό με την εμφύτευση ενός μικρού πηνίου μέταλλο που ονομάζεται στεντ στο φραγμένο αρτηρίας για να στηρίξουν το ανοίξετε και να μειώσει την πιθανότητα να μειώνεται και πάλι (επαναστένωση).
 • Κλείσιμο των οπών στην καρδιά και για τον καθορισμό άλλων συγγενή ελαττώματα. Ορισμένες συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς περιλαμβάνουν οπές στην καρδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με βίδωμα ενός καθετήρα στην τρύπα για να το κλείσει, σχεδόν σαν ένα βύσμα, αντί να έχουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Στενές περιοχές των αιμοφόρων αγγείων, όπως η στένωση του ισθμού της αορτής, μπορεί να ανοίξει με ένα μπαλόνι. Μετά από αυτό, ένα stent τοποθετείται συνήθως για να κρατήσει το αιμοφόρο αγγείο ανοιχτό.
 • Επιδιορθώστε ή αντικαταστήστε τις βαλβίδες της καρδιάς. Με καρδιακό καθετηριασμό, οι γιατροί μπορεί μερικές φορές να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει μια διαρροή ή στένωση της βαλβίδας της καρδιάς. Μερικές φορές, οι γιατροί θα χρησιμοποιούν καθετηριασμό να καθορίσει μια διαρροή βαλβίδας αντικατάστασης.
 • Βαλβιδοπλαστικές μπαλόνι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ανοίξει μειώθηκε καρδιακές βαλβίδες περνώντας ένα μπαλόνι μύτες καθετήρα στο τμήμα της βαλβίδας της καρδιάς σας που μειώθηκε και το φούσκωμα.
 • Καρδιακή αρρυθμία θεραπείας (ablation). Κατάλυση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού. Ραδιοσυχνότητας ενέργεια (θερμότητα), ένα οξείδιο του λέιζερ ή υποξείδιο (ακραίο ψύχος) μπορεί να εφαρμοστεί σε μη φυσιολογικό καρδιακό ιστό από το άκρο ενός καθετήρα. Αυτό γίνεται για να αναδρομολόγηση ηλεκτρικά σήματα ή καταστροφή (κατάλυση) περιοχές που προκαλούν τη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.
 • Κλείσιμο μέρος της καρδιάς σας στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων. Εκτός από το κλείσιμο οπών στην καρδιά, καρδιακό καθετηριασμό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει το τμήμα του άνω θαλάμου της καρδιάς που ονομάζεται η αριστερή κολπική απόφυση. Αυτή η περιοχή της καρδιάς είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη θρόμβων στο αίμα κατά τη διάρκεια ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, όπως κολπική μαρμαρυγή. Κλείνοντας μακριά είναι μια εναλλακτική λύση για να παίρνετε αντιπηκτικά.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Όπως με τις περισσότερες διαδικασίες που γίνονται στην καρδιά σας και τα αιμοφόρα αγγεία, καρδιακός καθετηριασμός έχει κάποιους κινδύνους. Σημαντικές επιπλοκές είναι σπάνιες, όμως.

Κίνδυνοι από καρδιακό καθετηριασμό είναι:

 • Μώλωπες
 • Αιμορραγία
 • Έμφραγμα
 • Κτύπημα
 • Ζημία στην αρτηρία, όπου εισήχθη ο καθετήρας που μπορεί να απαιτούν πρόσθετη προσοχή (ψευδοανεύρυσμα)
 • Αρρυθμίες (αρρυθμίες)
 • Αλλεργικές αντιδράσεις στην χρωστική ουσία ή φάρμακο
 • Σχίσιμο του ιστού της καρδιάς ή αρτηρία σας
 • Νεφρική βλάβη
 • Λοίμωξη
 • Οι θρόμβοι αίματος

Αν είστε είτε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, ενημερώστε το γιατρό σας πριν καρδιακός καθετηριασμός γίνεται.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Καρδιακό καθετηριασμό. Αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση ενδοπρόθεσης.
Καρδιακό καθετηριασμό. Αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση ενδοπρόθεσης.

Καρδιακό καθετηριασμό γίνεται συνήθως στο νοσοκομείο. Η δοκιμή απαιτεί κάποια προετοιμασία. Για την προετοιμασία για τη δοκιμή σας:

 • Μην φάτε ή πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τη δοκιμή σας, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Έχοντας φαγητό ή το ποτό σας στο στομάχι σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών από την αναισθησία. Ρωτήστε το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας αν θα πρέπει να πάρετε τα φάρμακά σας με μια μικρή ποσότητα νερού. Εάν έχετε διαβήτη, ρωτήστε για οδηγίες σχετικά με φάρμακα κατά του διαβήτη και της ινσουλίνης. Συνήθως θα είναι σε θέση να έχουν κάτι να φάει και να πιει αμέσως μετά το τεστ σας.
 • Πάρτε όλα σας τα φάρμακα και τα συμπληρώματα μαζί σας σε δοκιμασία. Είναι καλύτερα αν πάρετε τις αρχικές φιάλες έτσι ώστε ο γιατρός σας θα γνωρίζει την ακριβή δόση που παίρνετε.
 • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Οι άνθρωποι που έχουν ένα καρδιακό καθετηριασμό μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι και νευρικοί. Θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Είναι πιθανό ότι το τεστ θα αποκαλύψει ότι χρειάζεστε μια διαδικασία όπως η αγγειοπλαστική αμέσως, ή ότι θα μπορούσε να έχει μια παρενέργεια από τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί κατά τη διάρκεια του καθετηριασμού. Όντας νευρικό μπορεί να προκαλέσει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και ακανόνιστα και μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία.

Μόλις ελεγχθεί για καθετηριασμό σας, θα έχετε την αρτηριακή σας πίεση και το σφυγμό. Θα σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα για να αδειάσετε την κύστη σας. Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τεχνητές οδοντοστοιχίες και μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε κοσμήματα, ειδικά κολιέ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν με τις εικόνες της καρδιάς σας. Θα περιμένει σε μια προ-χειρουργείο μέχρι ήρθε η ώρα για τη διαδικασία σας - μπορείτε συχνά να έχει κάποιος περιμένει εκεί μαζί σας.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Καρδιακός καθετηριασμός γίνεται σε ειδικό χώρο λειτουργίας που έχει ιδιαίτερη X-ray και μηχανές απεικόνισης που κανονικά χειρουργικές αίθουσες δεν έχουν.

Καρδιακός καθετηριασμός γίνεται συνήθως, ενώ είστε ξύπνιοι, αλλά ναρκωμένος. Μία γραμμή IV θα εισαχθεί στο χέρι ή το βραχίονά σας, και θα χρησιμοποιηθεί για να σας δώσει οποιαδήποτε επιπλέον φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σας. Θα πρέπει, επίσης, οθόνες (ηλεκτρόδια) τοποθετείται στο στήθος σας για να ελέγξετε κτύπο της καρδιάς σας κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Ακριβώς πριν από τη διαδικασία, μια νοσοκόμα ή ένας τεχνικός μπορεί να ξυρίσει τα μαλλιά από το χώρο όπου ο καθετήρας θα εισαχθεί. Πριν ο καθετήρας εισάγεται στην αρτηρία σας, θα σας δοθεί ένα πλάνο από ένα αναισθητικό σε ναρκωμένο η περιοχή. Μπορεί να αισθανθείτε μια γρήγορη, τσούξιμο τον πόνο πριν από το μούδιασμα σύνολα μέσα

Αφού μουδιάζουν, ο καθετήρας θα εισαχθεί. Μια μικρή τομή γίνεται, συνήθως στο πόδι σας, για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια αρτηρία. Μια πλαστική θήκη θα εισαχθεί στην περικοπή για να επιτρέπουν στο γιατρό σας για να εισαγάγετε τον καθετήρα.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από το γιατί είστε έχοντας ένα καρδιακό καθετηριασμό. Αυτά είναι μερικά από τα κοινά χρήσεις για καρδιακό καθετηριασμό:

 • Στεφανιογραφία. Εάν έχετε αυτό το τεστ για να ελέγξει για μπλοκαρίσματα στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά σας, μια χρωστική ουσία θα πρέπει να ενίεται μέσω του καθετήρα, και το X-ray εικόνες των αρτηριών της καρδιάς σας θα πρέπει να ληφθούν. Σε στεφανιαία αγγειογραφία, ο καθετήρας συνήθως πρώτα τοποθετείται στην αρτηρία στη βουβωνική χώρα ή τον καρπό σας.
 • Δεξιά καθετηριασμό καρδιάς. Αυτή η διαδικασία ελέγχει την πίεση και τη ροή του αίματος στη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας. Για τη διαδικασία αυτή, ο καθετήρας εισάγεται στη φλέβα στο λαιμό ή τη βουβωνική χώρα σας. Ο καθετήρας διαθέτει ειδικούς αισθητήρες σε αυτό για τη μέτρηση της πίεσης και της ροής του αίματος στην καρδιά σας.
 • Καρδιά βιοψία. Εάν ο γιατρός σας παίρνει ένα δείγμα του καρδιακού ιστού (βιοψία), ο καθετήρας συνήθως θα τοποθετηθεί στη φλέβα στο λαιμό σας. Ένας καθετήρας με ένα μικρό, το σαγόνι-όπως άκρη χρησιμοποιείται για να λάβει ένα μικρό δείγμα ιστού από την καρδιά σας. Μπορεί να αισθάνονται πίεση, όπως αυτός ο καθετήρας που χρησιμοποιείται, αλλά πιθανότατα δεν θα αισθάνονται το πραγματικό ιστό που ψιλοκομμένο.
 • Αγγειοπλαστική, με ή χωρίς τοποθέτηση stent. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για να ανοίξει στένωση αρτηρίας στον ή κοντά στην καρδιά σας. Ο καθετήρας θα μπορεί να εισάγεται στην αρτηρία στη βουβωνική χώρα σας για αυτή τη διαδικασία. Ένα μακρύ, εύκαμπτο καθετήρα θα πρέπει να διαποτίζει αρτηρίες σας προς το στένωση αρτηρίας. Στη συνέχεια, μια μικρότερη καθετήρας μπαλονιού θα οδηγηθεί μέσω του εύκαμπτου καθετήρα και φουσκωμένο στη στένωση περιοχή για να το ανοίξει. Σε πολλές περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα τοποθετήσει επίσης ένα πλέγμα πηνίο ονομάζεται στεντ στο στενό τμήμα για να βοηθήσει να κρατήσει την αρτηρία ανοικτή.
 • Επισκευή από ανωμαλίες της καρδιάς. Εάν ο γιατρός σας κλείνει μια τρύπα στην καρδιά σας, όπως ένα μεσοκολπική επικοινωνία ή το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ωοειδούς τρήματος, θα έχετε πιθανώς καθετήρες τόσο στις αρτηρίες και τις φλέβες του στη βουβωνική χώρα και το λαιμό. Μια συσκευή εισάγεται στη συνέχεια μέσα στην καρδιά σου για να κλείσει την τρύπα.
 • Βαλβιδοπλαστικές μπαλόνι. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να ανοίξει στένωση των καρδιακών βαλβίδων. Η τοποθέτηση των καθετήρων σας θα εξαρτηθεί από το ποια βαλβίδα πρόβλημα που έχετε. Ένας καθετήρας περνιέται κατά μήκος της βαλβίδας. Ένα μπαλόνι στη συνέχεια διοχετεύεται μέχρι να γίνει η βαλβίδα ανοίγει πιο εύκολα. Μπορεί να αισθάνονται πίεση, όπως οι καθετήρες εισάγονται στο σώμα σας, αλλά εσείς δεν πρέπει να αισθάνονται δυσφορία από την αγωγή με μπαλόνι ίδια.
 • Αντικατάσταση της βαλβίδας. Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με ballon βαλβιδοπλαστικές, εκτός από το ότι μια τεχνητή βαλβίδα θα εμφυτεύονται στην καρδιά σας για να αντικαταστήσει μια διαρροή ή στένωση της βαλβίδας της καρδιάς.
 • Εκτομή της καρδιάς. Σε αυτή τη διαδικασία, θα έχουν συνήθως πολλαπλές καθετήρες που τοποθετούνται στις αρτηρίες και τις φλέβες της βουβωνικής χώρας ή του λαιμού, έτσι ώστε ενέργεια ραδιοσυχνότητας μπορεί να κατευθύνονται προς το μέρος της καρδιάς σας, προκαλώντας ανώμαλη καρδιακών παλμών.

Αν και θα είναι ναρκωμένος, θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έτσι ώστε να μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Καθ 'όλη τη διαδικασία μπορεί να σας ζητηθεί να πάρετε βαθιές αναπνοές, κρατήστε την αναπνοή σας, βήχει ή τοποθετήστε τα χέρια σας σε διάφορες θέσεις. Το τραπέζι σας μπορεί να γέρνει κατά καιρούς, αλλά θα έχετε ένα λουρί ασφαλείας για να σας κρατήσει στο τραπέζι.

Πέρασμα του καθετήρα δεν πρέπει να είναι επώδυνη και δεν θα αισθανθείτε ότι κινείται μέσα στο σώμα σας. Πείτε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας αν έχετε οποιαδήποτε ενόχληση.

Το κλείσιμο των οπών στην καρδιά και τον καθορισμό άλλες συγγενείς ανωμαλίες. Επιδιορθώστε ή αντικαταστήστε τις βαλβίδες της καρδιάς.
Το κλείσιμο των οπών στην καρδιά και τον καθορισμό άλλες συγγενείς ανωμαλίες. Επιδιορθώστε ή αντικαταστήστε τις βαλβίδες της καρδιάς.

Μετά τη διαδικασία
Συνήθως χρειάζονται αρκετές ώρες για να ανακτήσει από ένα καρδιακό καθετηριασμό. Μετά από τη διαδικασία σας έχει τελειώσει, θα πρέπει να ληφθούν σε ένα δωμάτιο ανάκαμψης, ενώ η αναισθησία εξασθενεί. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου μια ώρα. Η πλαστική θήκη εισάγεται στη βουβωνική χώρα, το λαιμό ή το χέρι σας θα πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως μετά τη διαδικασία, εκτός αν θα πρέπει να συνεχίσετε την αντιπηκτικά φάρμακα.

Αφού αφήσετε το δωμάτιο ανάρρωσης, θα πάτε σε ένα κανονικό νοσοκομείο ή εξωτερικά ιατρεία. Μετά καθετήρα σας έχει αφαιρεθεί, ο τεχνικός ή τη νοσοκόμα που έχει αφαιρεθεί θήκη σας θα ασκήσει πίεση στους τόπους εισαγωγής. Θα πρέπει να είναι σε επίπεδη θέση για αρκετές ώρες μετά τη διαδικασία για να αποφευχθεί σοβαρή αιμορραγία και να επιτρέψει την αρτηρία για να επουλωθούν.

Θα είστε σε θέση να τρώνε και να πίνουν μετά τη διαδικασία. Η διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο θα εξαρτάται από την κατάστασή σας. Μπορεί να είστε σε θέση να πάει στο σπίτι την ίδια ημέρα με καθετηριασμό σας, ή μπορεί να χρειαστεί να διανυκτερεύσει ή περισσότερο, αν έχετε μια πρόσθετη διαδικασία, όπως η αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Εάν έχετε καρδιακό καθετηριασμό ως δοκιμή, ο γιατρός σας θα πρέπει να εξηγήσει τα αποτελέσματα σας. Αν είχατε μια στεφανιαία αγγειογραφία, τα αποτελέσματά σας μπορεί να υποδεικνύει ότι θα πρέπει να έχετε αγγειοπλαστική ή stent, ή μια πιο σημαντική εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που ονομάζεται στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγειογραφία σας μπορεί να δείξει ότι η αγγειοπλαστική θα ήταν πιθανό να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για να ανοίξει μια στενωμένη αρτηρία. Εάν ο γιατρός σας βρίσκει αυτή, αυτός ή αυτή μπορεί να εκτελέσει αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση ενδοπρόθεσης αμέσως, έτσι ώστε δεν θα πρέπει να έχετε ένα άλλο καρδιακό καθετηριασμό. Ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσουμε αν αυτό είναι ένα ενδεχόμενο πριν από τη διαδικασία αρχίζει.

Βλέπε επίσης