C-αντιδρώσα πρωτεΐνη δοκιμή

Ορισμός

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να μετρηθεί στο αίμα σας. Φαίνεται σε υψηλότερες ποσότητες, όταν υπάρχει οίδημα (φλεγμονή) κάπου στο σώμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σας μετά από χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία για λοιμώξεις ή άλλες ιατρικές παθήσεις. Ένα C-αντιδρώσα πρωτεΐνη δοκιμή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, μια κατάσταση στην οποία έχουν στενέψει οι αρτηρίες της καρδιάς σας. Στεφανιαία νόσος μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Ένα C-αντιδρώσα πρωτεΐνη δοκιμή για να ελέγξει για τις καρδιακές παθήσεις δεν είναι σωστό για όλους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, που έχει ένα C-αντιδρώσα πρωτεΐνη δοκιμή δεν συνιστάται για το γενικό πληθυσμό για την οθόνη για τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Και μπορεί να μην είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό κίνδυνο καρδιακής προσβολής σας, ανάλογα με την υγεία σας και τις επιλογές του τρόπου ζωής.

C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σας μπορεί να ελεγχθεί με μια απλή εξέταση αίματος. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση των ατόμων με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης επίπεδα, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ένα C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) έλεγχοι δοκιμής για τη φλεγμονή. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εξέταση CRP για την παρακολούθηση:

  • Κίνδυνο για στεφανιαία νόσο
  • Ζημιές από μια καρδιακή προσβολή
  • Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
  • Μερικές μορφές αρθρίτιδας
  • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • Λύκος
  • Λοίμωξη μετά από χειρουργική επέμβαση

CRP τεστ για τις καρδιακές παθήσεις
CRP μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Πιστεύεται ότι οι στεφανιαίες αρτηρίες στενά, θα έχετε περισσότερες CRP στο αίμα σας. Μια δοκιμή CRP δεν μπορεί να ενημερώσετε το γιατρό σας ακριβώς όπου η φλεγμονή είναι, όμως, έτσι είναι πιθανό ότι ένα υψηλό επίπεδο CRP θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή κάπου στο σώμα σας, εκτός από την καρδιά σας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, μια δοκιμή CRP είναι πιο χρήσιμο για τους ανθρώπους που έχουν ένα ενδιάμεσο κίνδυνο (ένα 10 έως 20 τοις εκατό πιθανότητες) να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό το επίπεδο κινδύνου, που ονομάζεται η συνολική εκτίμηση κινδύνου, με βάση τις επιλογές του τρόπου ζωής, το οικογενειακό ιστορικό και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή είναι λιγότερο πιθανό να ωφεληθούν από το να έχουν μια δοκιμή CRP, και τους ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία και προληπτικά μέτρα, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλή CRP επίπεδό τους είναι.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Υπάρχει μικρός κίνδυνος να πάρει ένα τεστ CRP. Μπορεί να έχετε κάποιο πόνο ή ευαισθησία γύρω από την περιοχή όπου το αίμα σας έχει συνταχθεί. Σπάνια, η περιοχή όπου το αίμα σας που μπορεί να μολυνθούν. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι διαφορετική από τις άλλες φορές που έχετε στο αίμα σας κατάρτιση.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Δεν υπάρχουν ειδικές προετοιμασίες για ένα τεστ CRP. Ωστόσο, εάν ο γιατρός σας έχει τον έλεγχο της CRP επίπεδό σας για να μάθετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σας, μπορεί να χρειαστεί και άλλες εξετάσεις αίματος που θα σας ζητήσει να γρήγορα ή να ακολουθήσετε άλλες οδηγίες. Συζητήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν θα χρειάζεται καμία επιπλέον εξετάσεις αίματος που θα γίνει την ίδια στιγμή που CRP τεστ.

Ορισμένα φάρμακα - όπως τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων? Στατίνες? Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.)? Και η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι) - μπορεί να επηρεάσει CRP επίπεδό σας. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε αυτά τα φάρμακα τακτικά.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Μια δοκιμή CRP είναι μια εξέταση αίματος. Εάν έχετε μια δοκιμή CRP μαζί με άλλες εξετάσεις αίματος, όπως μια εξέταση χοληστερόλης στο αίμα (λιπιδιόγραμμα ή το προφίλ των λιπιδίων), μπορείτε να κάνετε εξετάσεις αίματος σας γίνεται νωρίς το πρωί, από τη στιγμή που θα πρέπει να γρήγορα για τη χοληστερόλη δοκιμής.

Το αίμα λαμβάνεται από μία φλέβα, συνήθως από το χέρι σας. Πριν η βελόνα έχει εισαχθεί, το site παρακέντηση καθαρίζονται με αντισηπτικό και ένα λαστιχάκι είναι τυλιγμένο γύρω από το μπράτσο σας. Αυτό προκαλεί τις φλέβες στο χέρι σας να γεμίσει με αίμα.

Αφού η βελόνα έχει εισαχθεί, μια μικρή ποσότητα αίματος συλλέγεται σε ένα φιαλίδιο ή σύριγγα. Το συγκρότημα στη συνέχεια απομακρύνεται για να αποκαταστήσει την κυκλοφορία, και το αίμα συνεχίζει να ρέει μέσα στο φιαλίδιο. Μόλις αρκετό αίμα συλλέγεται, η βελόνα αφαιρείται και το σημείο τρυπήματος καλύπτεται με ένα περικάλυμμα πιέσεως.

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη δοκιμή. CRP δοκιμές για καρδιακή νόσο.
C-αντιδρώσα πρωτεΐνη δοκιμή. CRP δοκιμές για καρδιακή νόσο.

Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει πιθανόν μερικά λεπτά. Είναι σχετικά ανώδυνη.

Μετά τη διαδικασία
Δεν υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν μετά την CRP τεστ. Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας μεταφέρει στο σπίτι και να κάνει όλες τις κανονικές δραστηριότητές σας.

Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες για να μπορείτε να πάρετε τα αποτελέσματα σας πίσω. Ο γιατρός σας πρέπει να σας εξηγήσω τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της δοκιμής σας.

Εάν έχετε μια δοκιμή CRP να βοηθήσει να μάθετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σας, να έχετε κατά νου ότι η CRP επίπεδό σας είναι μόνο ένας παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Εάν το αποτέλεσμα της δοκιμής σας δείχνει έχετε ένα υψηλό επίπεδο CRP, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με άλλους παράγοντες κινδύνου και τους τρόπους που μπορείτε να δοκιμάσετε για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ο γιατρός σας θα συζητήσει τι CRP αποτέλεσμα της δοκιμής σας μέσα.

Εάν έχετε μια δοκιμή CRP να αξιολογήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αυτά είναι τα σημερινά επίπεδα κινδύνου που χρησιμοποιούνται:

  • Χαμηλός κίνδυνος. Έχετε ένα επίπεδο CRP μικρότερη από 1,0 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο (mg / L).
  • Μέσος κίνδυνο. Έχετε ένα επίπεδο CRP μεταξύ 1,0 και 3,0 mg / L.
  • Υψηλός κίνδυνος. Έχετε ένα επίπεδο CRP μεγαλύτερη από 3,0 mg / L.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα επίπεδα κινδύνου δεν είναι οριστικός μέτρο του κινδύνου σας, επειδή υπάρχει διαφωνία σχετικά με το αν ένα υψηλό επίπεδο CRP είναι ένας πραγματικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ένα αποτέλεσμα δοκιμής που δείχνει ένα επίπεδο CRP μεγαλύτερη από 8 mg / L είναι ένα σημάδι της σοβαρής φλεγμονής ή λοίμωξης, και θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά αποτελέσματα των δοκιμών σας για να ελέγξετε για άλλα ιατρικά προβλήματα.

Είναι δυνατόν ο γιατρός σας θα σας προτείνει περισσότερες δοκιμές, όπως μια εξέταση χοληστερόλης, ένα τεστ κοπώσεως ή στεφανιαία αγγειογραφία, να εξετάσει περαιτέρω τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σας. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Βλέπε επίσης