Έμφραγμα

Ορισμός

Μια καρδιακή προσβολή συνήθως συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσα από μια στεφανιαία αρτηρία - ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί αίματος σε ένα τμήμα του καρδιακού μυός. Η διακεκομμένη ροή του αίματος που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει ένα τμήμα του καρδιακού μυός.

Μια καρδιακή προσβολή, που ονομάζεται επίσης έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να αποβεί μοιραία. Η θεραπεία για την καρδιακή προσβολή έχει βελτιωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε έγκαιρα συμπτώματα και καλέστε το 911 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

 • Πίεση, σφίξιμο, πόνο ή μια συμπίεση ή πόνο αίσθηση στο στήθος ή στα χέρια σας, που μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό σας, το σαγόνι ή πίσω)
 • Ένα αίσθημα πληρότητας, ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή κοιλιακό άλγος
 • Δύσπνοια
 • Εφίδρωση ή ένα κρύο ιδρώτα
 • Συναισθήματα άγχους ή μια επικείμενη αίσθηση της μοίρας
 • Κούραση
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Ή ζάλη

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής ποικίλουν
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν εμφράγματα βιώνουν τα ίδια συμπτώματα ή την εμπειρία τους στον ίδιο βαθμό. Πολλοί καρδιακές προσβολές δεν είναι τόσο δραματικές όσο αυτά που έχω δει στην τηλεόραση. Μερικοί άνθρωποι έχουν καθόλου συμπτώματα, ενώ για τους άλλους, το πρώτο σημάδι μπορεί να είναι ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα σημεία και τα συμπτώματα που έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι μπορεί να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ. Μερικοί άνθρωποι έχουν ήπιο πόνο, ενώ άλλοι βιώνουν έντονο πόνο.

Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή - στην εργασία ή το παιχνίδι, ενώ είστε ανάπαυσης, ή ενώ είστε εν κινήσει. Μερικά καρδιακή προσβολή απεργία ξαφνικά, αλλά πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια καρδιακή προσβολή έχουν προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα ώρες, μέρες ή εβδομάδες νωρίτερα. Η πρώτη προειδοποίηση της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι υποτροπιάζοντα πόνο στο στήθος (στηθάγχη) που ενεργοποιείται από την προσπάθεια και ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Η στηθάγχη προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της ροής του αίματος προς την καρδιά.

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν μια καρδιακή προσβολή με μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά σας σταματά ξαφνικά (αιφνίδια καρδιακή ανακοπή). Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν μια ηλεκτρική διαταραχή στην καρδιά σας διαταράσσει άντληση δράση της και προκαλεί το αίμα να σταματήσει να ρέει προς το υπόλοιπο σώμα σας. Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία της καρδιακής ανακοπής.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, να δράσουμε άμεσα. Μερικοί άνθρωποι περιμένουν πολύ καιρό, επειδή δεν αναγνωρίζουν τα σημαντικά σημεία και συμπτώματα. Πάρτε αυτά τα βήματα:

 • Έκκληση για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, μην διστάσετε. Αμέσως καλέστε το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να έχουν κάποιον να σας οδηγήσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οδηγήστε τον εαυτό σας μόνο ως έσχατη λύση, εφόσον δεν υπάρχει καμία απολύτως άλλες επιλογές. Οδηγώντας τον εαυτό σας και τους άλλους βάζει σε κίνδυνο εάν η κατάστασή σας επιδεινώνεται ξαφνικά.
 • Πάρτε νιτρογλυκερίνη, εάν συνταγογραφηθεί. Εάν ο γιατρός σας έχει ορίσει νιτρογλυκερίνη, να λάβει σύμφωνα με τις οδηγίες, εν αναμονή της άφιξης της έκτακτης ανάγκης το ιατρικό προσωπικό.
 • Λαμβάνουν ασπιρίνη, αν συνιστάται Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σας, ρωτήστε το γιατρό σας εάν μάσημα ενός 162 -. Ή 325 χιλιοστόγραμμα (mg) δισκίο ασπιρίνης εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής είναι μια καλή ιδέα. Η λήψη ασπιρίνης κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής θα μπορούσε να μειώσει τη ζημιά στην καρδιά σας, κάνοντας το αίμα σας λιγότερο πιθανό να πήξει. Η ασπιρίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, ωστόσο, οπότε δεν λαμβάνουν μια ασπιρίνη, εκτός εάν ο γιατρός ή έκτακτης ανάγκης το ιατρικό προσωπικό σας το συνιστούσα. Μην καθυστερείτε καλώντας 911 να λαμβάνουν μια ασπιρίνη, όμως. Πρόσκληση για βοήθεια έκτακτης ανάγκης πρώτα.

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε κάποιον που έχει μια καρδιακή προσβολή
Αν συναντήσετε κάποιον που δεν έχει τις αισθήσεις από υποτιθέμενη καρδιακή προσβολή, έκκληση για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Εάν έχετε λάβει εκπαίδευση για τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, να αρχίσει καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR). Αυτό βοηθά στην επίτευξη οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανεξάρτητα από το αν έχετε εκπαιδευτεί, θα πρέπει να αρχίσει CPR με θωρακικές συμπιέσεις. Πιέστε προς τα κάτω περίπου 2 ίντσες (5 εκατοστά) στο στήθος του ατόμου για κάθε συμπίεση σε ένα ρυθμό των περίπου 100 ενός λεπτού. Εάν έχετε εκπαιδευτεί στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ελέγξτε αεραγωγών του ατόμου και να παραδώσει αναπνοές διάσωσης μετά από κάθε 30 συμπιέσεις. Εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί, να συνεχίσει να κάνει μόνο συμπιέσεις μέχρι να έρθει βοήθεια.

Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι συνήθως προκαλείται από ένα θανατηφόρο καρδιακό ρυθμό με τον οποίο η καρδιά φαρέτρες μάταια (κοιλιακή μαρμαρυγή). Χωρίς άμεση θεραπεία, κοιλιακή μαρμαρυγή οδηγεί στο θάνατο. Η έγκαιρη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED), που σοκάρει την καρδιά πίσω σε ένα κανονικό ρυθμό, μπορεί να παρέχει επείγουσα θεραπεία πριν από ένα πρόσωπο που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή φτάνει το νοσοκομείο. Αλλά, αν είστε μόνοι, είναι σημαντικό να συνεχίσει θωρακικές συμπιέσεις. Αν υπάρχει ένα δεύτερο άτομο το παρόν, αυτό το άτομο μπορεί να αναζητήσει ένα κοντινό AED.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν μία ή περισσότερες από τις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας με το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα (στεφανιαίες αρτηρίες) βουλώνουν. Πάροδο του χρόνου, μία στεφανιαία αρτηρία μπορεί να γίνει στένωση από την συσσώρευση των διαφόρων ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και άλλων ουσιών. Αυτή η συσσώρευση - συλλογικά γνωστές ως πλάκες - σε αρτηρίες σε όλο το σώμα ονομάζεται αθηροσκλήρυνση. Όταν στεφανιαίες αρτηρίες σας έχουν περιοριστεί λόγω αθηροσκλήρυνσης, η κατάσταση είναι γνωστή ως στεφανιαία νόσο. Η στεφανιαία νόσος είναι η βασική αιτία των περισσότερων καρδιακών προσβολών.

Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, μία από αυτές τις πλάκες μπορεί να υποστούν ρήξη και να χυθεί έξω χοληστερόλης και άλλων ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος. Μορφές Ένας θρόμβος αίματος στο σημείο της ρήξης, εν μέρει επειδή το σώμα βρίσκεται σε σύγχυση και προσπαθεί να επισκευάσει το τραυματισμένο αιμοφόρο αγγείο. Αν ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλο, μπορεί να εμποδίσει εντελώς τη ροή του αίματος μέσω της στεφανιαίας αρτηρίας.

Μια άλλη αιτία της καρδιακής προσβολής είναι ένα σπασμό μιας στεφανιαίας αρτηρίας που τερματίζεται ροή του αίματος σε ένα τμήμα του καρδιακού μυός. Φάρμακα, όπως η κοκαΐνη, μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια απειλητική για τη ζωή σπασμός. Μια καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να συμβεί λόγω δάκρυ στην αρτηρία της καρδιάς (αυθόρμητη διαχωρισμός των στεφανιαίων αρτηριών). Άλλες όχι συχνές αιτίες της καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν μικρούς θρόμβους αίματος ή όγκους που έχουν ταξιδέψει από άλλα μέρη του σώματος (στεφανιαία εμβολή). Καρδιακές προσβολές μπορεί επίσης να προκύψει εάν η ροή του αίματος προς την καρδιά είναι σοβαρά μειωμένη, σε καταστάσεις όπως πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση (σοκ).

Βλέπε επίσης

Οι παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανεπιθύμητη συσσώρευση των λιπαρών καταθέσεων (αθηροσκλήρυνση), η οποία στενεύει τις αρτηρίες σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών στην καρδιά σας. Μπορείτε να βελτιώσετε ή να εξαλειφθούν πολλά από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για τη μείωση πιθανότητές σας να έχουν μια πρώτη ή μεταγενέστερη καρδιακή προσβολή.

Παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Οι άνδρες που είναι 45 ετών και άνω και γυναίκες που είναι 55 ετών και άνω είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή από ό, τι οι νεότεροι άνδρες και γυναίκες.
 • . Καπνός για κάπνισμα και η μακροχρόνια έκθεση σε παθητικό κάπνισμα βλάψει τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών - συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών στην καρδιά σας - που επιτρέπουν τις καταθέσεις της χοληστερόλης και άλλων ουσιών για τη συλλογή και την αργή ροή του αίματος. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο των θανατηφόρων θρόμβων αίματος και προκαλώντας καρδιακή προσβολή.
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση. Την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας με την επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση που συμβαίνει με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.
 • Η υψηλή χοληστερόλη αίματος ή τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Χοληστερόλη είναι ένα σημαντικό μέρος των καταθέσεων που μπορεί να περιορίσετε τις αρτηρίες σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τροφοδοτούν την καρδιά σας. Το υψηλό επίπεδο το λανθασμένο είδος της χοληστερόλης στο αίμα σας, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) χοληστερόλη (η «κακή» χοληστερόλη) είναι πιο πιθανό να περιορίσουν αρτηρίες. Το υψηλό επίπεδο των τριγλυκεριδίων, ένα άλλο είδος λίπους του αίματος που σχετίζονται με τη διατροφή σας, επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλη (η «καλή» χοληστερόλη), η οποία βοηθά το σώμα να καθαρίσει περίσσεια χοληστερόλης, είναι επιθυμητή και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
 • Διαβήτης. Διαβήτης είναι η αδυναμία του σώματός σας να παράγει επαρκή ινσουλίνη ή να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη χρειάζεται σωστή. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας, επιτρέπει στο σώμα σας να χρησιμοποιήσει γλυκόζη, η οποία είναι μια μορφή ζάχαρης από τα τρόφιμα. Ο διαβήτης, ιδιαίτερα μη ελεγχόμενο διαβήτη, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής προσβολής. Εάν τα αδέλφια, τους γονείς ή τους παππούδες σας είχαν πρόωρη καρδιακή προσβολή (από την ηλικία των 55 ετών για τους άνδρες συγγενείς και από την ηλικία των 65 για τις γυναίκες συγγενείς), μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
 • Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Ένας καθιστική ζωή συμβάλλει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η παχυσαρκία. Οι άνθρωποι που παίρνουν τακτική αεροβική άσκηση έχουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, το οποίο μειώνει το συνολικό τους κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η άσκηση είναι επίσης ευεργετική στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
 • Η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, διότι συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Χάνοντας μόλις 10 τοις εκατό του σωματικού βάρους σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό, όμως.
 • Στρες. Μπορείτε να αντιδρά στο στρες με τρόπους που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
 • Η χρήση παράνομων ναρκωτικών. Χρησιμοποιώντας διεγερτικά φάρμακα, όπως η κοκαΐνη ή οι αμφεταμίνες, μπορεί να προκαλέσει σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.
 • Μια ιστορία της προεκλαμψίας. Αυτή η κατάσταση προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και αυξάνει τον κίνδυνο διάρκειας ζωής των καρδιακών παθήσεων.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές Καρδιακή προσβολή συχνά σχετίζονται με τη ζημία που γίνεται με την καρδιά σας κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Ανώμαλη καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Εάν ο καρδιακός μυς είναι κατεστραμμένο από καρδιακή προσβολή, ηλεκτρικά «βραχυκυκλώματα» μπορεί να αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες.
 • Καρδιακή ανεπάρκεια. Η ποσότητα των κατεστραμμένων ιστών της καρδιάς σας μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, ώστε το υπόλοιπο καρδιακός μυς δεν μπορεί να κάνει μια επαρκή δουλειά του την άντληση του αίματος από την καρδιά σας. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που πηγαίνει μακριά μετά από την καρδιά σας, η οποία έχει έκπληκτος από καρδιακή προσβολή, ανακάμπτει. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι μια χρόνια κατάσταση που προκύπτει από την εκτεταμένη και μόνιμη βλάβη στην καρδιά σας μετά από καρδιακή προσβολή σας.
 • Καρδιακή ρήξη. Περιοχές του καρδιακού μυός αποδυναμωθεί από καρδιακή προσβολή μπορεί να υποστούν ρήξη, αφήνοντας μια τρύπα στο μέρος της καρδιάς. Αυτή η ρήξη είναι συχνά θανατηφόρα.
 • Προβλήματα της βαλβίδας. Καρδιακές βαλβίδες καταστραφεί κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή, απειλητική για τη ζωή προβλήματα διαρροής.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, θα συνήθως να διαγνωστεί σε μια ρύθμιση έκτακτης ανάγκης, και όχι στο διορισμό ενός γιατρού. Ωστόσο, αν είστε ανησυχούν για τον κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να ελέγξετε τους παράγοντες κινδύνου και να μιλήσουμε για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Τελικά, όμως, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό καρδιά (καρδιολόγος).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομο και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς που χρειάζονται πριν τη συνάντηση. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας. Για έλεγχο χοληστερίνης, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να γρήγορα για ένα χρονικό διάστημα των προτέρων.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με στεφανιαία νόσο που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, και να τονίσετε κάποιες τυχόν πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Να είστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη διατροφή σας και τις συνήθειες άσκησης. Εάν δεν ακολουθούν ήδη μια ρουτίνα δίαιτα ή την άσκηση, είναι έτοιμος να μιλήσει με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας μπορεί να είναι περιορισμένη, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο γιατρό σας για να συζητήσετε την πρόληψη των καρδιακών επίθεση, ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω για να προσδιορίσει την τρέχουσα υγεία της καρδιάς μου;
 • Ποια τρόφιμα θα πρέπει να φάτε ή να αποφεύγουν;
 • Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας;
 • Πόσο συχνά πρέπει να να ελέγχονται για τις καρδιακές παθήσεις; Για παράδειγμα, πόσο συχνά πρέπει να κάνω σε έλεγχο χοληστερίνης;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου;
 • Ποιες ιστοσελίδες εσείς προτείνουμε να επισκεφθείτε για περισσότερες πληροφορίες;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε πρόσθετες ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Είναι έτοιμη να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο με. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε είδατε για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα που μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι έχετε καρδιακή νόσο, όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια;
 • Έχετε αυτά τα συμπτώματα όλη την ώρα ή μήπως έρχονται και παρέρχονται?
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας; Αν έχετε πόνο στο στήθος, δεν θα βελτιωθεί αν ξεκουράζεστε;
 • Τι, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας; Αν έχετε πόνο στο στήθος, δεν έντονη δραστηριότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα;
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή καρδιακή προσβολή;
 • Έχετε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης ή η υψηλή χοληστερόλη;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, την κατανάλωση υγιεινών τροφών και να γίνει πιο σωματικά δραστήριοι. Αυτοί είναι οι κύριοι γραμμές άμυνας κατά της έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Καρδιακή προσβολή. Έκκληση για επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Καρδιακή προσβολή. Έκκληση για επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Στην ιδανική περίπτωση, ο γιατρός σας θα πρέπει να έχετε την οθόνη κατά τη διάρκεια της τακτικής σωματικής εξετάσεις για τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή υποψιάζεστε ότι είστε έχοντας ένα, διάγνωσή σας πάσα πιθανότητα θα συμβούν σε μια ρύθμιση έκτακτης ανάγκης. Θα σας ζητηθεί να περιγράψει τα συμπτώματά σας και θα έχετε την αρτηριακή σας πίεση, το σφυγμό και να ελέγχεται η θερμοκρασία. Θα πρέπει να συνδεθεί με μια οθόνη καρδιά και θα αρχίσει σχεδόν αμέσως να κάνετε εξετάσεις γίνονται για να δούμε αν πράγματι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Το ιατρικό προσωπικό θα ακούσετε την καρδιά και τους πνεύμονες σας ήχους με ένα στηθοσκόπιο. Θα σας ζητηθεί σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας και το ιστορικό καρδιακής νόσου στην οικογένειά σας. Οι δοκιμές θα βοηθήσουν να ελέγξετε εάν τα σημεία και τα συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, σας σηματοδοτούν μια καρδιακή προσβολή ή άλλη κατάσταση. Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή γίνεται για τη διάγνωση καρδιακή προσβολή. Είναι συχνά γίνεται ενώ είστε υπό ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας και συχνά από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν από τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η δοκιμή αυτή καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται στο δέρμα σας. Τα ερεθίσματα καταγράφονται ως κύματα εμφανίζονται σε μια οθόνη ή εκτυπώνονται σε χαρτί. Επειδή τραυματισμένος καρδιακός μυς δεν διεξάγει ηλεκτρικούς παλμούς κανονικά, το ΗΚΓ μπορεί να δείξει ότι μια καρδιακή προσβολή έχει συμβεί ή είναι σε εξέλιξη.
 • Οι εξετάσεις αίματος. Ορισμένα καρδιά ένζυμα αργά διαρρεύσει στο αίμα σας, αν η καρδιά σας έχει υποστεί βλάβη από καρδιακή προσβολή. Γιατρούς επειγόντων θα λάβει δείγματα αίματος για να ελέγξετε για την παρουσία αυτών των ενζύμων.

Πρόσθετες δοκιμές
Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή ένα συμβαίνει, οι γιατροί θα λάβει άμεσα μέτρα για τη θεραπεία της κατάστασής σας. Μπορείτε επίσης να υποβληθούν σε αυτές τις πρόσθετες δοκιμές:

 • Ακτινογραφία θώρακος. Μια εικόνα ακτίνων Χ από το στήθος σας επιτρέπει στον γιατρό σας να ελέγξετε το μέγεθος της καρδιάς σας και τα αιμοφόρα αγγεία και να ψάξουν για οποιοδήποτε υγρό στους πνεύμονές σας.
 • Υπερηχοκαρδιογράφημα. Η δοκιμή αυτή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει μια εικόνα της καρδιάς σας. Κατά τη διάρκεια μιας υπερηχοκαρδιογράφημα, τα ηχητικά κύματα κατευθύνονται στην καρδιά σας από ένα αισθητήριο, μια συσκευή που μοιάζει με ραβδί, που πραγματοποιήθηκε στο στήθος σας. Τα ηχητικά κύματα αναπήδηση από την καρδιά σας και αντανακλάται πίσω μέσω του θωρακικού τοιχώματος και η ηλεκτρονική επεξεργασία για να παρέχει εικόνες βίντεο της καρδιάς σας. Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό εάν μια περιοχή της καρδιάς σας έχει υποστεί βλάβη από καρδιακή προσβολή και δεν αντλεί κανονικά ή σε δυναμικότητα αιχμής.
 • Στεφανιαία καθετηριασμός (αγγειογραφία). Αυτή η δοκιμή μπορεί να δείξει αν οι στεφανιαίες αρτηρίες σας στένωση ή απόφραξη. Μια υγρή χρωστική ουσία εγχέεται στις αρτηρίες της καρδιάς σας μέσα από ένα μακρύ και λεπτό σωλήνα (καθετήρα) που είναι τροφοδοτείται μέσω μιας αρτηρίας, συνήθως στο πόδι ή στη βουβωνική χώρα σας, τις αρτηρίες στην καρδιά σας. Καθώς η χρωστική ουσία γεμίζει τις αρτηρίες σας, οι αρτηρίες γίνονται ορατές με ακτίνες Χ, αποκαλύπτοντας περιοχές της απόφραξης. Επιπλέον, ενώ ο καθετήρας είναι στη θέση του, ο γιατρός σας μπορεί να αντιμετωπίσει την απόφραξη εκτελώντας μια αγγειοπλαστική, επίσης γνωστή ως διαστολή με μπαλόνι στεφανιαίων αρτηριών, αγγειοπλαστική με μπαλόνι και διαδερμική στεφανιαία επέμβαση. Αγγειοπλαστική χρησιμοποιεί μικροσκοπικά μπαλόνια σπείρωμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και σε μια στεφανιαία αρτηρία για να διευρύνει την αποκλεισμένη περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας σωλήνας πλέγματος (stent) τοποθετείται επίσης μέσα στην αρτηρία για να κρατήσει το ανοίξετε ευρύτερα και να αποτρέψει την εκ νέου στένωση στο μέλλον.
 • Άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Στις ημέρες ή εβδομάδες μετά την προσβολή της καρδιάς σας, μπορείτε επίσης να υποβληθούν σε τεστ κοπώσεως. Τεστ κόπωσης μετρούν τον τρόπο την καρδιά σας και τα αιμοφόρα αγγεία ανταποκρίνονται στην άσκηση. Μπορείτε να περπατήσετε σε διάδρομο ή το πεντάλ ένα στατικό ποδήλατο, ενώ συνδέεται με ένα μηχάνημα ΗΚΓ. Ή μπορείτε να λάβετε ένα φάρμακο ενδοφλεβίως που διεγείρει την καρδιά σας είναι παρόμοια με την άσκηση.

  Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν την καλύτερη μακροπρόθεσμη θεραπεία για εσάς. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να διατάξει μια πυρηνική δοκιμή άγχος, το οποίο είναι παρόμοιο με ένα τεστ κοπώσεως, αλλά χρησιμοποιεί ενέσιμη χρωστική και ειδικές τεχνικές απεικόνισης για να παράγει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας, ενώ γυμνάζεστε.

 • Καρδιακή αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Αυτές οι δοκιμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού της βλάβης από καρδιακή προσβολή. Σε μια καρδιακή αξονική τομογραφία, θα βρίσκονται σε ένα τραπέζι μέσα σε ένα μηχάνημα σε σχήμα ντόνατ. Ένας σωλήνας ακτίνων Χ στο εσωτερικό του μηχανήματος περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας και να συλλέγει εικόνες της καρδιάς και το στήθος σας.

  Σε ένα καρδιακό MRI, θα βρίσκονται σε ένα τραπέζι μέσα σε ένα μακρύ σωλήνα που μοιάζει μηχανή που παράγει ένα μαγνητικό πεδίο. Το μαγνητικό πεδίο ευθυγραμμίζει ατομικά σωματίδια σε μερικά από τα κύτταρά σας. Όταν τα ραδιοκύματα μεταδίδονται προς αυτές τις ευθυγραμμισμένες σωματίδια, παράγουν σήματα τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του ιστού που είναι. Τα σήματα δημιουργούν εικόνες της καρδιάς σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και φάρμακα

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε κάποιον που έχει μια καρδιακή προσβολή
Αν συναντήσετε κάποιον που δεν έχει τις αισθήσεις από υποτιθέμενη καρδιακή προσβολή, έκκληση για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Εάν έχετε λάβει εκπαίδευση για τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης, να αρχίσει καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR). Αυτό βοηθά στην επίτευξη οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανεξάρτητα από το αν έχετε εκπαιδευτεί, θα πρέπει να αρχίσει CPR με θωρακικές συμπιέσεις. Πιέστε προς τα κάτω περίπου 2 ίντσες (5 εκατοστά) στο στήθος του ατόμου για κάθε συμπίεση σε ένα ρυθμό των περίπου 100 ενός λεπτού. Εάν έχετε εκπαιδευτεί στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ελέγξτε αεραγωγών του ατόμου και να παραδώσει αναπνοές διάσωσης μετά από κάθε 30 συμπιέσεις. Εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί, να συνεχίσει να κάνει μόνο συμπιέσεις μέχρι να έρθει βοήθεια.

Καρδιακή προσβολή θεραπεία σε νοσοκομείο
Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, καρδιακή προσβολή θεραπεία σας σε ένα νοσοκομείο ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, υποβάλλονται σε μια επεμβατική διαδικασία, ή και τα δύο - ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας και το μέγεθος της βλάβης στην καρδιά σας.

Φάρμακα
Με κάθε λεπτό που περνάει μετά από μια καρδιακή προσβολή, περισσότερο καρδιακό ιστό χάνει οξυγόνο και χειροτερεύει ή πεθαίνει. Ο κύριος τρόπος για την πρόληψη της καρδιακής βλάβης είναι να αποκατασταθεί η ροή του αίματος γρήγορα.

Τα φάρμακα χορηγούνται για τη θεραπεία καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:

 • Ασπιρίνη. Ενδέχεται να σας ζητηθεί να λαμβάνουν ασπιρίνη από το χειριστή 911, ή μπορεί να σας δοθεί ασπιρίνη με έκτακτο ιατρικό προσωπικό αμέσως μετά την άφιξή τους. Η ασπιρίνη μειώνει την πήξη του αίματος, βοηθώντας έτσι να διατηρήσει τη ροή του αίματος μέσα από μια στένωση αρτηρίας.
 • Θρομβολυτικά. Αυτά τα φάρμακα, που ονομάζεται επίσης clotbusters, να βοηθήσει να διαλύσει έναν θρόμβο αίματος που είναι μπλοκάροντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας. Όσο νωρίτερα θα λάβετε ένα θρομβολυτικό φάρμακο μετά από μια καρδιακή προσβολή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιβιώσει και να μειώσει τη ζημιά στην καρδιά σας. Ωστόσο, αν είστε κοντά σε ένα νοσοκομείο με ένα εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού, θα συνήθως μπορούν να θεραπευθούν με επείγουσα αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ αντί θρομβολυτικά. Clotbuster φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως όταν θα πάρει πάρα πολύ καιρό για να φτάσουμε σε ένα εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού, όπως σε αγροτικές κοινότητες.
 • Superaspirins. Οι γιατροί στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας δώσει άλλα φάρμακα που είναι κάπως παρόμοια με την ασπιρίνη για να βοηθήσει στην πρόληψη νέων θρόμβων. Αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix) και άλλοι, που ονομάζονται αναστολείς της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων.
 • Άλλα αντιπηκτικά φάρμακα. Θα πιθανό να σας χορηγηθούν άλλα φάρμακα, όπως η ηπαρίνη, για να κάνουν το αίμα σας λιγότερο «κολλώδη» και λιγότερο πιθανό να σχηματίσουν πιο επικίνδυνες θρόμβων. Η ηπαρίνη χορηγείται ενδοφλεβίως ή με ένεση κάτω από το δέρμα σας μετά από μια καρδιακή προσβολή.
 • Αναλγητικά. Εάν ο πόνος στο στήθος ή πόνο που σχετίζονται είναι μεγάλη, ενδέχεται να λάβετε ένα παυσίπονο, όπως η μορφίνη, για να μειώσουν τη δυσφορία σας.
 • Η νιτρογλυκερίνη. Αυτό το φάρμακο, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου στο στήθος (στηθάγχη), ανοίγει προσωρινά αρτηριακή αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς και από την καρδιά σας.
 • Β-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση των μυών της καρδιάς σας, επιβραδύνει κτύπο της καρδιάς σας και να μειώσει την πίεση του αίματος, κάνοντας τη δουλειά της καρδιάς σας ευκολότερη. Β-αναστολείς μπορούν να περιορίσουν την ποσότητα του καρδιακού μυός ζημιών και την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών.
 • Αναστολείς του ΜΕΑ. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσει την πίεση στην καρδιά.
 • Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Φάρμακα που ονομάζονται στατίνες βοηθούν χαμηλότερα επίπεδα των ανεπιθύμητων χοληστερόλης στο αίμα και μπορεί να είναι χρήσιμη αν δοθεί το συντομότερο δυνατόν μετά από μια καρδιακή προσβολή στη βελτίωση της επιβίωσης.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πάρτε νιτρογλυκερίνη, εάν συνταγογραφηθεί.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Πάρτε νιτρογλυκερίνη, εάν συνταγογραφηθεί.

Χειρουργικές και άλλες διαδικασίες
Εκτός από τα φάρμακα, μπορεί να υποβληθούν σε μία από τις ακόλουθες διαδικασίες για τη θεραπεία καρδιακή προσβολή σας:

 • Στεφανιαία αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ. Επείγουσα αγγειοπλαστική ανοίγει μπλοκάρει στεφανιαίων αρτηριών, αφήνοντας τη ροή του αίματος πιο ελεύθερα με την καρδιά σας. Οι γιατροί εισαγάγετε ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) που έχει περάσει μέσω μιας αρτηρίας, συνήθως στο πόδι ή στη βουβωνική χώρα σας, σε μια φραγμένη αρτηρία στην καρδιά σας. Αυτός ο καθετήρας είναι εφοδιασμένος με ένα ειδικό μπαλόνι. Μία φορά στη θέση του, ο αεροθάλαμος διογκώνεται για λίγο για να ανοίξει ένα μπλοκαριστεί στεφανιαίας αρτηρίας. Ταυτόχρονα, ένα στεντ μεταλλικό πλέγμα μπορεί να εισαχθεί μέσα στην αρτηρία για να το κρατήσει ανοίξει μακροπρόθεσμα, την αποκατάσταση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να τοποθετήσει ένα stent επικαλυμμένο με βραδείας απελευθέρωσης φάρμακα για να βοηθήσει να κρατήσει αρτηρία ανοικτή.

  Στεφανιαία αγγειοπλαστική γίνεται κατά την ίδια φορά ως στεφανιαία καθετηριασμός (αγγειογραφία), μία διαδικασία που οι γιατροί κάνουν πρώτα να εντοπίσει στένωση αρτηριών στην καρδιά. Όταν πάρει μια αγγειοπλαστική για τη θεραπεία καρδιακής προσβολής, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο για να περιορίσει τη ζημιά στην καρδιά σας.

 • Στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης με μόσχευμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να εκτελέσει χειρουργική επέμβαση παράκαμψης έκτακτης ανάγκης κατά τη στιγμή της καρδιακής προσβολής. Αν είναι δυνατόν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ότι έχετε παράκαμψη χειρουργική επέμβαση μετά την καρδιά σας έχει το χρόνο - περίπου τρεις έως επτά ημέρες - για να ανακτήσει από τη χειρουργική επέμβαση καρδιάς attack.Bypass σας περιλαμβάνει φλέβες ράψιμο ή αρτηρίες σε μια τοποθεσία πέρα ​​από απόφραξη ή στένωση στεφανιαίων αρτηρία (παρακάμπτοντας το τμήμα στένωση), την αποκατάσταση της ροής του αίματος προς την καρδιά.

Μόλις η ροή του αίματος στην καρδιά σας αποκαθίσταται και η κατάστασή σας είναι σταθερή μετά την καρδιακή προσβολή σας, μπορεί να σε νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Πώς ζεις τη ζωή σου επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν όχι μόνο να αποτρέψει αλλά και να ανακτήσει από μια καρδιακή προσβολή:

 • Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας είναι να σταματήσει. Είναι δύσκολο να σταματήσουν το κάπνισμα από τον εαυτό σας, γι 'αυτό ρωτήστε το γιατρό σας να καθορίσει ένα σχέδιο θεραπείας για να βοηθήσουν να αποβάλουν αυτή τη συνήθεια.
 • Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Όντας γύρω από το παθητικό κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, δεδομένου ότι πολλές από τις χημικές ουσίες στα τσιγάρα που μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας είναι επίσης σε παθητικό κάπνισμα.
 • Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά θα πρέπει να έχετε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης παρακολουθείται. Αν τα επίπεδα αυτά είναι ανεπιθύμητα υψηλή, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αλλαγές στη διατροφή σας και τα φάρμακα για να βοηθήσει στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας σας.
 • Πάρτε τακτικές ιατρικές εξετάσεις Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή -. Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη - δεν προκαλούν συμπτώματα στα πρώιμα στάδιά τους. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι είστε ελεύθεροι από αυτές τις συνθήκες. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να διαχειριστεί νωρίς για την πρόληψη των επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.
 • Να ασκείστε τακτικά. Τακτική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της λειτουργία του καρδιακού μυός μετά από καρδιακή προσβολή. Η άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος καρδιακής αποκατάστασης. Η άσκηση βοηθά στην πρόληψη καρδιακής προσβολής, βοηθώντας σας να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος και τον έλεγχο του διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη. Για παράδειγμα, το περπάτημα 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος στελεχών καρδιά σας και μπορεί να συμβάλει στην υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
 • Φάτε μια καρδιά-υγιεινή διατροφή. Πάρα πολύ κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη στη διατροφή σας να περιορίσετε τις αρτηρίες στην καρδιά σας. Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, να περιορίσει το λίπος και τη χοληστερόλη - και το αλάτι. Μια διατροφή υψηλή σε αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Ακολουθήστε και συμβουλές διαιτολόγο του γιατρού σας σχετικά με την κατανάλωση μιας καρδιά-υγιεινή διατροφή. Προετοιμάστε την καρδιά-υγιή γεύματα μαζί, σαν μια οικογένεια. Ψάρι, άπαχο κρέας, τα φασόλια και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μέρος μιας καρδιά-υγιή διατροφή. Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά - θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη καθημερινή φθορά στις στεφανιαίες αρτηρίες σας.
 • Διαχείριση του διαβήτη. Υψηλό σάκχαρο του αίματος είναι επιζήμια για την καρδιά σας. Η τακτική άσκηση, η καλή διατροφή και η απώλεια βάρους όλα αυτά βοηθούν να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε πιο επιθυμητά επίπεδα. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται επίσης φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη τους.
 • Ελέγχετε το άγχος. Για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, να μειώσει την πίεση στην ημέρα με την ημέρα δραστηριότητες. Ξανασκεφτείτε εργασιομανής συνήθειες και να βρούμε υγιείς τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν ή να ασχοληθεί με στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή σας.
 • Αν πίνετε αλκοόλ, το κάνουν με μέτρο. Δεν θα πρέπει να αρχίσουν να πίνουν αλκοόλ, αν έχετε ήδη επιλέξει να μην. Αλλά, με μέτρο, το αλκοόλ βοηθά στην αύξηση των επιπέδων HDL - η "καλή" χοληστερόλη - και μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση έναντι καρδιακή προσβολή. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει ότι έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών, και μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες ηλικίας 65 ετών και νεότεροι. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Πίνοντας περισσότερο από ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τόσο περικοπές σε πόσιμο σας εάν είναι απαραίτητο. Ένα ποτό αντιστοιχεί σε 12 ουγγιές (355 χιλιοστόλιτρα ή ml) μπύρα, 4 ουγγιές (118 ml) κρασί ή 1,5 ουγγιές (44 mL) του 80-απόδειξη υγρό.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να λάβουν μέτρα για την πρόληψη καρδιακής προσβολής - ακόμα και αν έχετε ήδη ένα. Η λήψη φαρμάκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας επακόλουθης καρδιακή προσβολή και να βοηθήσει κατεστραμμένο λειτουργία της καρδιάς σας καλύτερα. Παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών επίθεση και αποκατάστασης.

Φάρμακα
Οι γιατροί ορίζουν συνήθως φαρμακευτική θεραπεία για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να έχουν ένα. Φάρμακα που βοηθούν την καρδιακή λειτουργία πιο αποτελεσματικά ή να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Αντιπηκτικά φάρμακα. Ασπιρίνη κάνει αιμοπεταλίων στο αίμα σας λιγότερο «κολλώδη» και είναι πιθανό να πήξει. Οι γιατροί συνιστούν μια δόση ασπιρίνης μεταξύ 81 και 325 mg ημερησίως για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, εκτός εάν είχατε αλλεργική αντίδραση στην ασπιρίνη ή κάποιο άλλο σοβαρό λόγο για να μην το πάρει. Εάν ο γιατρός σας δεν έχει συστήσει να πάρετε μια ασπιρίνη καθημερινά, ελέγξτε με το γιατρό σας για να μάθετε το γιατί.

  Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσει ασπιρίνη και ένα αντι-πήξη του φαρμάκου, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix), για τα άτομα που υποβάλλονται σε μια διαδικασία αγγειοπλαστική ή stent για να ανοίξει στένωση στεφανιαίων αρτηριών, τόσο πριν όσο και μετά τη διαδικασία.

  Αν είστε ήδη τη λήψη ασπιρίνης οφείλεται σε προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή για να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακής προσβολής, πρέπει να γνωρίζετε ότι η λήψη αυτών των αντιπηκτικά και η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, κ.ά.), την ίδια στιγμή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων και μπορεί να επηρεάσει τα καρδιά οφέλη της ασπιρίνης. Αν χρειαστεί να πάρετε την ανακούφιση του πόνου φαρμακευτική αγωγή για ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η αρθρίτιδα, συζητήστε με το γιατρό σας, το οποίο παυσίπονο είναι καλύτερο για σας.

 • Β-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό σας και την αρτηριακή πίεση, τη μείωση της ζήτησης στην καρδιά σας και συμβάλλοντας στην πρόληψη νέων καρδιακών προσβολών. Όμως, αυτά τα φάρμακα δεν μπορεί να δοθεί σε άτομα με άσθμα, αργούς ρυθμούς της καρδιάς, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ). Οι γιατροί ορίζουν αναστολείς ΜΕΑ για τους περισσότερους ανθρώπους μετά από καρδιακή προσβολή, ειδικά για όσους είχαν μέτρια έως σοβαρή καρδιακή προσβολή που έχει μειωμένη ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Αυτά τα φάρμακα επιτρέπουν τη ροή του αίματος από την καρδιά σας πιο εύκολα.
 • Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Φάρμακα που ονομάζονται στατίνες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα των ανεπιθύμητων χοληστερόλης στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη για να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο μιας επακόλουθης καρδιακή προσβολή.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Εκτός από τα φάρμακα, οι ίδιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσει από μια καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Δεν το κάπνισμα
 • Ελέγχει ορισμένες συνθήκες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη
 • Μένοντας σωματικά δραστήριοι
 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα
 • Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
 • Η μείωση και η διαχείριση του άγχους

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Έχοντας μια καρδιακή προσβολή είναι μια τρομακτική εμπειρία. Ακόμη και αν ο γιατρός σας λέει ότι είσαι εντάξει, ίσως ακόμη να φοβούνται. Πώς θα επηρεάσει αυτό τη ζωή σας; Θα είστε σε θέση να πάρει πίσω στη δουλειά ή να επαναλάβει τις δραστηριότητές σας αρέσει; Ακόμη πιο τρομακτικό - θα συμβεί ξανά;

Ο φόβος είναι ένα μόνο από τα πολλά συναισθήματα σας και την οικογένειά σας πρέπει να αντιμετωπίσουν. Άλλα συναισθήματα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσει μετά από μια καρδιακή προσβολή μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • . Anger Μπορεί να είναι θυμωμένος και αναρωτιούνται: «Γιατί πρέπει να έχω μια καρδιακή προσβολή, και γιατί τώρα;" Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποια δυσαρέσκεια μετά από μια καρδιακή προσβολή.
 • Τα μέλη της οικογένειας Ενοχή. Μπορεί να αισθάνονται φοβισμένοι στην αρχή και στη συνέχεια ένοχος για προσβολή της καρδιάς σας. Μερικοί μπορεί ακόμη και να αισθάνονται ότι είναι κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνη για να κάνει κάτι που σας έδωσε μια καρδιακή προσβολή.
 • Η κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι συχνή μετά από μια καρδιακή προσβολή. Μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν μπορείτε πλέον να κάνετε πράγματα που χρησιμοποιείται για να κάνει - ότι δεν είστε το ίδιο πρόσωπο που ήταν πριν από την καρδιακή προσβολή. Προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ή θεραπεία της κατάθλιψης μετά από καρδιακή προσβολή. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε σημεία ή συμπτώματα της κατάθλιψης με το γιατρό σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Αυτά τα συναισθήματα είναι κοινά, και συζητώντας τα ανοιχτά με το γιατρό σας, ένα μέλος της οικογένειας ή φίλος μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει καλύτερα. Θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας ψυχικά όσο και σωματικά, μετά από μια καρδιακή προσβολή. Η άσκηση και η συμμετοχή σε συνεδρίες της καρδιακής αποκατάστασης με άλλους ανθρώπους που αναρρώνουν από καρδιακή προσβολή μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστούν μέσω αυτών των συναισθημάτων.

Καρδιακή αποκατάσταση
Ο στόχος της θεραπείας έκτακτης ανάγκης από καρδιακή προσβολή είναι να αποκατασταθεί η ροή του αίματος και να σώσει την καρδιά του ιστού. Ο σκοπός της μετέπειτα θεραπείας είναι να προωθήσει τη θεραπεία της καρδιάς σας και να αποτρέψει μια άλλη καρδιακή προσβολή.

Πολλά νοσοκομεία προσφέρουν προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης που μπορεί να ξεκινήσει, ενώ είστε στο νοσοκομείο και, ανάλογα με τη σοβαρότητα της επίθεσης σας, να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες μετά την επιστροφή σας στο σπίτι. Προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης γενικά επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικούς τομείς - φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής, συναισθηματικά προβλήματα και σταδιακή επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητές σας.

Σεξ μετά από μια καρδιακή προσβολή
Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι το σεξ μετά από μια καρδιακή προσβολή, θα είναι πολύ έντονη στην καρδιά τους. Τα αιτήματα ότι η σεξουαλική επαφή θέση στην καρδιά σας παράλληλα οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση - ρυθμό της καρδιάς σας, ρυθμός αναπνοής και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη σεξουαλική δραστηριότητα μετά την ανάκτηση από μια καρδιακή προσβολή. Κάθε άνθρωπος έχει ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα όμως, ανάλογα με το επίπεδο του ή της φυσικής άνεσης, ψυχολογική ετοιμότητα και την προηγούμενη σεξουαλική δραστηριότητα. Ρωτήστε το γιατρό σας όταν είναι ασφαλές να συνεχίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα. Με τον καιρό, τότε μάλλον θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις συνήθεις σεξουαλικές σας συνήθειες.

Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία. If you're having problems with sexual dysfunction, talk to your doctor. He or she may be able to help you pinpoint the problem and seek the appropriate treatment.

Ask questions
You and your family may have a lot of questions and concerns after your heart attack. If so, it might be helpful to talk to others who are experiencing some of the same things as you and your family. Many cardiac rehabilitation programs offer counseling services and support groups for heart attack survivors.

Surviving a heart attack doesn't mean that life as you knew it is over. On the contrary, many people can lead full, active lives after a heart attack. But it may mean making some positive changes in your daily habits, being patient as you recover and adopting a can-do attitude.

Βλέπε επίσης