Προσομοίωση ακραίων καταστάσεων

Ορισμός

Ένα τεστ αντοχής, που ονομάζεται επίσης ένα τεστ κοπώσεως, χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Επειδή η άσκηση κάνει αντλίας της καρδιάς σας σκληρότερα και πιο γρήγορα από ό, τι κατά το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων, ένα τεστ κοπώσεως μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα μέσα στην καρδιά σας, που μπορεί να μην είναι αισθητή διαφορετικά.

Δοκιμασία κοπώσεως συνήθως περιλαμβάνει περπάτημα σε διάδρομο ή ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο, ενώ τον καρδιακό σας ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αναπνοή παρακολουθούνται.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα τεστ κοπώσεως, αν αυτός ή αυτή υποψιάζεται ότι έχετε στεφανιαία νόσο ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία). Ένα τεστ κοπώσεως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κατευθύνει τη θεραπεία σας, αν έχετε ήδη διαγνωστεί με καρδιακή πάθηση.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Προσομοίωση ακραίων καταστάσεων. Διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.
Προσομοίωση ακραίων καταστάσεων. Διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα τεστ κοπώσεως για:

 • Διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Στεφανιαίες αρτηρίες σας είναι τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η στεφανιαία νόσος είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται όταν οι αρτηρίες γίνονται κατεστραμμένα ή ασθενή - συνήθως οφείλεται σε συσσώρευση των καταθέσεων που περιέχουν χοληστερόλη που ονομάζονται πλάκες. Εάν έχετε συμπτώματα όπως δύσπνοια ή πόνους στο στήθος με την άσκηση, ένα τεστ κοπώσεως μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είναι σχετίζονται με την στεφανιαία νόσο.
 • Διάγνωση προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Καρδιακές αρρυθμίες συμβαίνουν όταν οι ηλεκτρικές ωθήσεις που συντονίζουν το ρυθμό της καρδιάς σας δεν λειτουργούν σωστά, προκαλώντας την καρδιά σας να χτυπά πολύ γρήγορα, πάρα πολύ αργά ή ακανόνιστα. Εάν έχετε συμπτώματα όπως καρδιακούς παλμούς, βραδυκαρδία ή φτερούγισμα στο στήθος σας, ένα τεστ κοπώσεως μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν είναι σχετικές με μια αρρυθμία.
 • Οδηγός για τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, αρρυθμία, βαλβιδική καρδιακή νόσο ή άλλη καρδιακή πάθηση, ένα τεστ κοπώσεως μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να μάθετε πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία εργάζεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη δημιουργία το σωστό σχέδιο θεραπείας για σας, δείχνοντας πόση άσκηση η καρδιά σας μπορεί να χειριστεί.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δοκιμές στρες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον καθορισμό του χρονισμού των καρδιοχειρουργική επέμβαση, όπως η αντικατάσταση της βαλβίδας. Σε ορισμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, τα αποτελέσματα από το τεστ κοπώσεως μπορεί να βοηθήσει ο γιατρός αξιολογήσει την ανάγκη για μεταμόσχευση καρδιάς ή άλλες προηγμένες θεραπείες.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται πυρηνική δοκιμή άγχος, αν μια ρουτίνα τεστ κοπώσεως δεν εντοπίσουμε την αιτία των συμπτωμάτων σας. Μια πυρηνική δοκιμή άγχος είναι μια παρόμοια διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση των ραδιενεργών βαφή και ένα ειδικό σαρωτή για να δημιουργήσετε τις εικόνες των μυών της καρδιάς σας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ένα τεστ κοπώσεως είναι γενικά ασφαλής, και οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Αλλά, όπως και με κάθε ιατρική διαδικασία, δεν εμπεριέχουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Διάγνωση προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Οδηγός για τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς.
Διάγνωση προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Οδηγός για τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς.

Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλή πίεση του αίματος. Αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση και ζάλη αιτία. Είναι συνήθως πηγαίνει μακριά όταν σταματήσετε την άσκηση.
 • Μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Αρρυθμίες προήλθε από μια δοκιμασία κοπώσεως συνήθως εξαφανίζονται λίγο μετά τη διακοπή της άσκησης.
 • Καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου). Παρά το γεγονός ότι πολύ σπάνια, είναι πιθανό ότι ένα τεστ κοπώσεως θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Μπορεί να σας ζητηθεί να μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε για δύο ώρες ή περισσότερο πριν από ένα τεστ κοπώσεως. Μπορείτε να πάρετε τα φάρμακά σας, ως συνήθως, εκτός αν ο γιατρός σας πει κάτι διαφορετικό.

Εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευή εισπνοών για το άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, να φέρετε μαζί σας σε δοκιμασία. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας και η φροντίδα για την υγεία μέλος της ομάδας παρακολούθησης τεστ αντοχής σας γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείτε μια συσκευή εισπνοής.

Να φοράτε ή να φέρουν άνετα ρούχα μαζί σας στο τεστ κοπώσεως.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά την άφιξή σας για τη δοκιμασία κοπώσεως, ο γιατρός σας σας ζητά για το ιατρικό ιστορικό σας και πόσο συχνά κάνετε συνήθως ασκούν. Αυτό βοηθά στο να καθοριστεί το ποσό της άσκησης που είναι κατάλληλη για σας κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως.

Κατά τη διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως
Πριν να ξεκινήσετε τη δοκιμή, ένα μέλος της ομάδας υγείας σας δίνει κολλώδη μπαλώματα (ηλεκτρόδια) στο στήθος, τα πόδια σας και τα χέρια. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με σύρματα σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) μηχανή. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν καρδιακών παλμών σας. Μια περιχειρίδα πίεσης του αίματος τοποθετείται στο χέρι σας για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση κατά τη διάρκεια της δοκιμής κοπώσεως.

Μπορείτε στη συνέχεια να αρχίσει σιγά-σιγά το περπάτημα στο διάδρομο ή το πεντάλ το στατικό ποδήλατο. Με την πρόοδο της δοκιμής, η ταχύτητα και η κλίση του διαδρόμου αυξάνεται. Ένα κιγκλίδωμα παρέχεται στο διάδρομο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ισορροπία, αλλά δεν κολλάει σε αυτό, όπως ότι μπορεί να παραποιήσει τα αποτελέσματα της δοκιμής. Σε ένα στατικό ποδήλατο, η αντίσταση αυξάνεται καθώς προχωρεί η δοκιμή, καθιστώντας πιο δύσκολο να πεντάλ. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, μπορεί να σας ζητηθεί να αναπνεύσει σε ένα σωλήνα για τη μέτρηση των αερίων στην αναπνοή σας καθώς εκπνέετε.

Η διάρκεια της εξέτασης εξαρτάται από την φυσική κατάσταση και τα συμπτώματά σας. Ο στόχος είναι να έχουν την εργασία της καρδιάς σας σκληρά για περίπου οκτώ έως 12 λεπτά προκειμένου να παρακολουθεί προσεκτικά τη λειτουργία του. Θα συνεχίσει να ασκεί μέχρι το ρυθμό της καρδιάς σας έχει φτάσει σε ένα στόχο που έχει τεθεί ή μέχρι να αναπτύξουν συμπτώματα που δεν επιτρέπουν σε σας για να συνεχίσετε. Αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μέτριο έως έντονο πόνο στο στήθος
 • Σοβαρή δύσπνοια
 • Ασυνήθιστα υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
 • Ζάλη
 • Ορισμένες αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα

Ένα τυπικό τεστ κοπώσεως διαρκεί 15 λεπτά ή λιγότερο. Μπορείτε να διακόψει τη δοκιμασία σε οποιαδήποτε στιγμή, εάν είστε πάρα πολύ άβολα να συνεχίσει την άσκηση.

Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας, ελέγξτε το άγχος σας μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:

 • Η φαρμακευτική αγωγή για να διεγείρουν την καρδιά σας. Εάν δεν μπορεί να ασκήσει αρκετό καιρό για να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό σας, ή αν είστε σε θέση να ασκήσει σε όλα οφείλονται σε μια ιατρική κατάσταση, όπως η αρθρίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει φάρμακα για να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό σας ή να αυξήσει τη ροή του αίματος σε στεφανιαίες αρτηρίες σας ως υποκατάστατο για την άσκηση.
 • Ηχοκαρδιογράφημα. Το υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες της καρδιάς σας, επιτρέποντας το γιατρό σας για να δείτε πώς η καρδιά σου χτυπάει και την άντληση του αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα πριν την άσκηση και αφού τελειώσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εικόνες από τις ηχωκαρδιογραφημάτων να βοηθήσει στον εντοπισμό ανωμαλίες στον καρδιακό μυ και βαλβίδες.
 • Πυρηνική δοκιμή στρες. Άλλη δοκιμή άγχος είναι γνωστή ως μια πυρηνική δοκιμή στρες βοηθά στην μέτρηση της ροής του αίματος στον καρδιακό μυ σε ηρεμία και κατά την άσκηση. Είναι παρόμοιο με μια ρουτίνα τεστ κοπώσεως, αλλά με εικόνες σε συνδυασμό με ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ίχνη ραδιενεργού υλικού - όπως θάλλιο ή μια ένωση που είναι γνωστή ως sestamibi (Cardiolite) - εγχέονται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Οι ειδικές κάμερες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση περιοχών στην καρδιά σας, που λαμβάνουν λιγότερη ροή του αίματος.
 • Αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες απεικόνισης για να απεικονίσει την καρδιά σας κάτω από την πίεση.

Μετά από ένα τεστ κοπώσεως
Αφού σταματήσετε την άσκηση, μπορεί να σας ζητηθεί να παραμείνει σε ακινησία για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να ξαπλώσουν για περίπου πέντε λεπτά με τα μόνιτορ στη θέση τους έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν μετρήσεις, όπως τον καρδιακό ρυθμό σας και να επιστρέψετε στην κανονική αναπνοή.

Όταν η άσκηση τεστ στρες είναι πλήρης, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες για το υπόλοιπο της ημέρας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Εάν οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως σας δείχνει τη λειτουργία της καρδιάς σας να είναι φυσιολογική, ίσως να μην χρειάζεται καμία περαιτέρω εξετάσεις.

Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά και τα συμπτώματά σας να συνεχίσει ή να γίνουν χειρότερα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να έχει μια πυρηνική δοκιμή άγχος ή κάποια άλλη δοκιμασία κοπώσεως που περιλαμβάνει ένα υπερηχοκαρδιογράφημα πριν και μετά την άσκηση. Οι δοκιμές αυτές είναι πιο ακριβείς και να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της καρδιάς σας, αλλά είναι και πιο ακριβά.

Εάν τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως σας προτείνουμε στεφανιαία νόσο ή να αποκαλύψει κάποια αρρυθμία, οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν το γιατρό σας να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας. Μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες δοκιμές και αξιολογήσεις, όπως η στεφανιαία αγγειογραφία, ανάλογα με τα πορίσματα.

Εάν ο σκοπός του τεστ κοπώσεως σας ήταν να κατευθύνουν τη θεραπεία για καρδιακή πάθηση, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από τη δοκιμή για να καθορίσει ή να τροποποιήσει το σχέδιο θεραπείας σας, όπως απαιτείται.

Βλέπε επίσης