Καρδιά σάρωσης (στεφανιαία σάρωση ασβεστίου)

Ορισμός

Σαρώνει Καρδιά, επίσης γνωστή ως στεφανιαία σαρώνει ασβεστίου, παρέχει εικόνες των αρτηριών της καρδιάς σας (στεφανιαίες αρτηρίες). Οι γιατροί χρησιμοποιούν σαρώνει την καρδιά να ψάξουν για εναποθέσεις ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες που μπορεί να περιορίσετε τις αρτηρίες σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής σας επίθεση. Το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμής είναι συχνά αποκαλείται ένα δείκτη ασβεστίου στις στεφανιαίες.

Σαρώνει καρδιά μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή ή άλλα προβλήματα προτού να έχουν οποιαδήποτε εμφανή συμπτώματα της καρδιακής νόσου. Τομογραφίες καρδιάς δεν είναι για όλους, όμως. Ενώ μερικοί με τα πόδια-σε ιατρικές εγκαταστάσεις διαφημίζουν ότι μπορείτε να περπατήσετε σε ένα γρήγορο έλεγχο των στεφανιαίων αρτηριών σας, να είστε προσεκτικοί από αυτές τις προσφορές.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Καρδιολογίας δεν συνιστούν συστηματική χρήση των σαρώσεων καρδιάς σε ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα της καρδιακής νόσου και οι οποίοι δεν καπνίζουν ή έχουν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η αυξημένη χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Σαρώνει Heart χρησιμοποιούν μη επεμβατικές τεχνικές για τη μέτρηση της ποσότητας του ασβεστίου στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, - οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα. Έχοντας ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών σας δείχνει ότι μπορεί να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

Heart σάρωσης (στεφανιαία σάρωση ασβεστίου). Χαμηλός κίνδυνος καρδιακής προσβολής.
Heart σάρωσης (στεφανιαία σάρωση ασβεστίου). Χαμηλός κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

Η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών και του θανάτου. Στεφανιαία νόσος εμφανίζεται όταν οι πλάκες συσσωρεύονται μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς σας, προκαλώντας στένωση (αθηροσκλήρωση). Οι πλάκες είναι εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών από λίπος, χοληστερόλη και ασβέστιο. Σαρώσεις της καρδιάς μπορεί να ανιχνεύσει το ασβέστιο σε αυτές τις πλάκες. Η ποσότητα του ασβεστίου στο πλακών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογίσει ένα σκορ που, όταν συνδυάζονται με άλλες πληροφορίες για την υγεία, βοηθά στον καθορισμό του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή καρδιακή προσβολή.

Χρήση σαρώνει καρδιά έχει αμφιλεγόμενη. Σαρώνει καρδιά δεν μπορεί να είναι χρήσιμο για σας, εάν, με βάση την ιστορία της οικογένειάς σας και τους παράγοντες κινδύνου, θα πέσει, είτε σε μια χαμηλού ή υψηλού κινδύνου κατηγορία για καρδιακή προσβολή. Το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Καρδιολογίας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας έχουν δημιουργήσει κατευθυντήριες γραμμές για να καθοριστεί εάν μια σάρωση της καρδιάς μπορεί να είναι χρήσιμη για να αποφασιστεί αν θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποφευχθεί μια καρδιακή προσβολή εντός τριών έως πέντε ετών.

Μια σάρωση της καρδιάς δεν είναι χρήσιμο, αν έχετε:

  • Χαμηλός κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Εάν, για παράδειγμα, είστε κάτω των 55 ετών, έχουν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, και μην καπνίζετε, η καρδιά σας το ποσοστό κινδύνου επίθεση μπορεί να υπολογίζεται σε λιγότερο από 10 τοις εκατό, τη θέση σας στο χαμηλού κινδύνου κατηγορίας. Αυτό σημαίνει ότι επειδή έχετε λίγους παράγοντες κινδύνου, έχετε λιγότερο από μια πιθανότητα 10 τοις εκατό έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Έτσι, εάν είστε σε χαμηλό κίνδυνο, μια σάρωση της καρδιάς κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας πω τίποτα εσείς και ο γιατρός σας δεν το γνωρίζουν ήδη.
  • Υψηλός κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Έχοντας ένα 20 τοις εκατό ή μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σημαίνει ότι είστε σε υψηλό κίνδυνο. Εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, και είναι άνω των 65 ετών, τότε θα πρέπει πιθανότατα να είναι σε αυτή την κατηγορία. Αν είστε σε υψηλό κίνδυνο, μια σάρωση της καρδιάς δεν θα σας κάνει πολύ καλό. Αυτό συμβαίνει επειδή εσείς και ο γιατρός σας ήδη ξέρετε ότι είστε σε κίνδυνο με βάση τους παράγοντες κινδύνου και ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη καρδιακής προσβολής, όπως η λήψη φαρμάκων ή να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

    Μπορείτε, επίσης, δεν θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα της καρδιάς, αν είχατε ήδη μια καρδιακή προσβολή ή είχαν χειρουργική επέμβαση, όπως αγγειοπλαστική ή στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα γνωρίζετε ήδη ότι έχετε στεφανιαία νόσο και είστε σε υψηλό κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή. Ένα σπινθηρογράφημα καρδιάς δεν θα παρέχει πλέον πληροφορίες σχετικά με το πώς η κατάστασή σας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Όταν μια σάρωση της καρδιάς μπορεί να είναι χρήσιμο
Μια σάρωση της καρδιάς μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σας, αν ανήκετε στην ενδιάμεση κατηγορία κινδύνου προσβολής της καρδιάς. Αυτό σημαίνει, με βάση τους παράγοντες κινδύνου, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής στα επόμενα 10 χρόνια πέφτει κάπου μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό. Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ένα ενδιάμεσο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αν είστε μεταξύ των ηλικιών 55 και 65 ετών και έχετε την υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση ή είναι καπνιστής. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε το επίπεδο κινδύνου σας. Μια σάρωση της καρδιάς μπορεί να είναι χρήσιμο εάν είστε σε ενδιάμεσο κίνδυνο ή αν έχετε πόνο στο στήθος, ειδικά αν είναι ασαφές εάν ένα πρόβλημα με την καρδιά είναι ο ένοχος.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι των οποίων το ασβέστιο αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος, από εκείνους που δεν παίρνουν σαρωθεί.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Σαρώνει Heart χρησιμοποιήσετε έναν τύπο X-ray τεχνολογία που ονομάζεται multislice αξονική τομογραφία ή την ελικοειδή αξονική για να δείτε την ασβεστίου στις αρτηρίες σας. Αυτός ο τύπος σάρωσης έχει κάποιους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων σας εκθέτουν σε ακτινοβολία. Ωστόσο, η δυνητική ζημία των επαναλαμβανόμενων καρδιακών σαρώνει την πάροδο του χρόνου δεν είναι γνωστή.

Ένας άλλος τύπος σάρωσης καρδιάς χρησιμοποιεί αξονική τομογραφία (CT) αγγειογραφία για να δείξει στένωση των αρτηριών της καρδιάς σας. Αν έχετε αυτή τη διαδικασία, θα μπορούσατε να έχετε μια αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ορισμός. Υψηλός κίνδυνος καρδιακής προσβολής.
Ορισμός. Υψηλός κίνδυνος καρδιακής προσβολής.

Μια προσοχή σχετικά με walk-in κλινικές σάρωση της καρδιάς
Ορισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις και τα πόδια-σε κέντρα μπορούν να διαφημίσουν σαρώνει την καρδιά ως ένα γρήγορο, εύκολο τρόπο για τη μέτρηση του κινδύνου σας από μια καρδιακή προσβολή. Αυτές οι διαφημίσεις στοχεύουν συχνά οι άνθρωποι που ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να έχουν μια συγκεκριμένη ασθένεια, ακόμη και αν φαίνονται υγιείς και δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Εγκαταστάσεις που προωθούν σαρώνει την καρδιά για το ευρύ κοινό δεν απαιτείται παραπεμπτικό από γιατρό. Μπορείτε να περπατήσετε μέσα και να πάρει τη σάρωση. Ωστόσο, το ασφαλιστικό σας μπορεί να μην καλύπτουν αυτές τις σαρώσεις. Τα αποτελέσματα της σάρωσης της καρδιάς δεν πρέπει ποτέ να ερμηνευθεί μόνο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με πληροφορίες σχετικά με τη συνολική υγεία της καρδιάς σας και τυχόν παράγοντες κινδύνου έχετε, όπως το οικογενειακό ιστορικό και η υψηλή χοληστερόλη.

Αν αποφασίσετε να κάνετε ένα υπερηχογράφημα της καρδιάς, μπορεί να είναι καλύτερο να το έχουν κάνει μέσω της πρωτοβάθμιας γιατρό σας, καθώς αυτός ή αυτή γνωρίζει ήδη άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Εάν επιλέξετε μια βόλτα στο σάρωση, φροντίστε να πάρετε ένα αντίγραφο των αποτελεσμάτων στο δικό γιατρό σας για παρακολούθηση. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι μέτρα θα λάβει για να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας και να αποτρέψει μια καρδιακή προσβολή.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για μια εξέταση πριν πάρει μια σάρωση της καρδιάς. Αυτό μπορεί να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σας για το γιατρό σας να εξετάσει. Αυτή η εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Μια ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού σας και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας
  • Μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης
  • Η εκτίμηση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων σχετικά με την άσκηση σας και τις συνήθειες καπνίσματος
  • Οι εξετάσεις αίματος, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να αποφεύγουν την καφεΐνη και το κάπνισμα για τέσσερις ώρες πριν από τη δοκιμή. Διαφορετικά, δεν χρειάζεται καμία ειδική προετοιμασία για να κάνετε ένα υπερηχογράφημα καρδιάς.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Ένα σπινθηρογράφημα καρδιάς διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα, κατά την οποία θα σας ζητηθεί να κρατάτε την αναπνοή σας για να αποκτήσετε μια ακριβή εικόνα. Η σάρωση θα δείξει την ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς σας, χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία (CT).

Η αξονική τομογραφία είναι μια ακτινογραφία τεχνική που παράγει εικόνες των εσωτερικών οργάνων σας που είναι πιο λεπτομερείς από ό, τι είναι αυτά που παράγονται με συμβατικές X-ray εξετάσεις. Αξονικές τομογραφίες δημιουργήσει ένα δέσμη ακτίνων Χ που περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας, και ένα ισχυρό υπολογιστή δημιουργεί συγχρονική εικόνες, όπως φέτες, από το εσωτερικό του σώματός σας.

Καταθέσεις ασβεστίου εμφανίζονται ως λευκά στίγματα στη σάρωση. Η τυποποιημένη τεχνική απεικόνισης για στεφανιαίες αρτηρίες χρησιμοποιεί multislice ή ελικοειδή CT.

Πριν από τη σάρωση, μπορεί να σας ζητηθεί να αφαιρέσει κοσμήματα γύρω από το λαιμό σας και θα αλλάξει σε μια νοσοκομειακή ποδιά, αν και ορισμένες εγκαταστάσεις δεν το απαιτούν. Θα βρίσκεστε σε ένα τραπέζι με μερικά ηλεκτρόδια συνδέονται με το στήθος σας. Ο πίνακας θα διολισθήσει σε αξονικό τομογράφο, που δημιουργεί τις εικόνες. Θα σας ζητηθεί να κρατάτε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα, έτσι ώστε οι τεχνικοί μπορούν να πάρουν σαφείς εικόνες της καρδιάς σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθεί το φάρμακο για να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό σας. Μετά από λίγα λεπτά, ο γιατρός ή ο τεχνικός σας θα έχει ένα αποτέλεσμα που βοηθά εκτιμούν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σας - και μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή θεραπείας.

Εκτός από τον προσδιορισμό του ασβεστίου, αξονική τομογραφία μπορεί να παράγει λεπτομερείς εικόνες των αρτηριών της καρδιάς σας για να δείξει την παρουσία οποιασδήποτε στένωση (στένωση) των αρτηριών της καρδιάς σας οφείλεται σε στεφανιαία νόσο. Για αυτό το είδος της καρδιακής CT, χρωστική ουσία ενίεται σε φλέβα για να απεικονίσει τις στεφανιαίες αρτηρίες (που ονομάζεται CT αγγειογραφία).

Μετά τη διαδικασία
Δεν υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν μετά από μια σάρωση της καρδιάς. Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας μεταφέρει στο σπίτι και να συνεχίσουν τις καθημερινές δραστηριότητές σας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Μετά την σάρωση της καρδιάς σας έχει τελειώσει, ο γιατρός σας θα μοιραστούν τα αποτελέσματα μαζί σας. Αν θέλετε ένα αντίγραφο της σάρωσης σας, ρωτήστε το γιατρό σας, δεδομένου ότι τα αντίγραφα δεν είναι συνήθως δίνεται. Αν δείκτη ασβεστίου στις στεφανιαίες σας είναι υψηλή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε περισσότερο επιθετική θεραπεία των παραγόντων κινδύνου καρδιακής προσβολής σας, όπως φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επίσης περισσότερο επεμβατικές εξετάσεις, όπως η στεφανιαία αγγειογραφία, με βάση τα αποτελέσματα της σάρωσης σας.

Η θεωρία πίσω από τη χρήση σαρώνει την καρδιά είναι ότι όσο πιο αποτιτάνωση που έχετε, το χειρότερο παθήσεις της καρδιάς σας. Αλλά ακόμη και με πολύ μικρές ποσότητες ασβεστίου μπορεί να σημαίνει ότι θα μπορούσε να πάει για να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, εκτός αν λάβουν επιθετικά μέτρα για να το σταματήσει, όπως το να τρώτε μια πιο υγιεινή διατροφή, τη μείωση της χοληστερόλης σας και διακοπή του καπνίσματος.

Από την άλλη πλευρά, έχοντας ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες σας μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξουν στεφανιαία νόσο ή έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή. Ακόμα κι έτσι, αν σάρωση σας δείχνει έχετε ασβεστίου, μπορείτε να πάρετε περιττές και επεμβατικές εξετάσεις, όπως η στεφανιαία αγγειογραφία, που θα μπορούσε να σας κάνει να ανησυχείτε άσκοπα για την υγεία σας.

Η άλλη πλευρά είναι επίσης αλήθεια: Αν μια σάρωση της καρδιάς δείχνει αρτηρίες σας είναι χωρίς ασβέστιο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχετε κανένα πλάκες. Η πλάκα αναπτύσσεται μόνο ασβέστιο καθώς ωριμάζει. Η μεγαλώνεις χωρίς ανιχνεύσιμα ασβέστιο, το χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Βλέπε επίσης