Καρδιακή αποκατάσταση

Ορισμός

Καρδιακή αποκατάσταση - που ονομάζεται επίσης καρδιακή rehab - είναι ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης και εκπαίδευσης. Καρδιακή αποκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να ανακτήσει από μια καρδιακή προσβολή, άλλες μορφές καρδιακής νόσου ή χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της καρδιακής νόσου.

Καρδιακή αποκατάσταση είναι συχνά χωρίζεται σε φάσεις που περιλαμβάνουν παρακολούθηση άσκηση, διατροφικές συμβουλές, ψυχολογική υποστήριξη, και την υποστήριξη και την εκπαίδευση σχετικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσει τους κινδύνους σας από καρδιακά προβλήματα. Οι στόχοι της καρδιακής αποκατάστασης είναι να σας βοηθήσει να ανακτήσουν τις δυνάμεις, για να αποτρέψει την κατάστασή σας από την επιδείνωση και να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών προβλημάτων στο μέλλον.

Προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης αυξήσει τις πιθανότητές σας επιβίωσης. Τόσο η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Καρδιολογίας συνιστούν προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Καρδιακή αποκατάσταση είναι μια επιλογή για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και με πολλές μορφές καρδιοπάθειας. Ειδικότερα, θα μπορούν να επωφεληθούν από καρδιακή αποκατάσταση αν το ιατρικό ιστορικό σας περιλαμβάνει:

 • Έμφραγμα
 • Στεφανιαία νόσος
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Περιφερική αρτηριακή νόσο
 • Ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη)
 • Μυοκαρδιοπάθεια
 • Ορισμένες συγγενείς καρδιοπάθειες
 • Στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης με μόσχευμα
 • Αγγειοπλαστική και των ενδοπροθέσεων
 • Η μεταμόσχευση καρδιάς
 • Αντικαταστάσεις βαλβίδων καρδιάς
Καρδιακής αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της καρδιακής αποκατάστασης.
Καρδιακής αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της καρδιακής αποκατάστασης.

Μην αφήνετε ηλικία σας κρατήσει πίσω από να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης. Ακόμα και αν είστε άνω των 65 ετών, είναι πιθανό να ωφεληθούν από καρδιακή αποκατάσταση.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Καρδιακή αποκατάσταση δεν είναι κατάλληλη για όλους όσους είχαν καρδιοπάθεια. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα αξιολογήσει την υγεία σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης.

Σπάνια, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από τραυματισμούς, όπως είναι τεταμένες μύες ή διαστρέμματα, κατά την άσκηση ως μέρος της καρδιακής αποκατάστασης. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας παρακολουθεί προσεκτικά, ενώ ασκείστε για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο και θα σας διδάξει πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς όταν ασκείστε μόνοι σας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγχείρηση καρδιάς ή αν έχετε άλλη καρδιακή πάθηση, ρωτήστε το γιατρό σας για να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης. Ασφάλιση και Medicare συχνά καλύπτουν τα έξοδα της καρδιακής αποκατάστασης.

Καρδιακή αποκατάσταση συχνά αρχίζει ενώ είστε ακόμα στο νοσοκομείο και συνεχίζεται με την παρακολούθηση προγραμμάτων σε εξωτερικά ιατρεία μέχρι το σπίτι-με βάση τα προγράμματα συντήρησης μπορεί με ασφάλεια να ακολουθούνται.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Καρδιακή αποκατάσταση έχει τέσσερα κύρια μέρη. Μετά από καρδιακή αποκατάσταση.
Καρδιακή αποκατάσταση έχει τέσσερα κύρια μέρη. Μετά από καρδιακή αποκατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της καρδιακής αποκατάστασης
Τα πρώτα στάδια των περισσότερων προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης διαρκούν περίπου τρεις έως έξι μήνες. Κατά την περίοδο αυτή, θα μπορεί να συνεργαστεί με καρδιολόγους, εκπαιδευτικούς νοσοκόμα, διαιτολόγους, ειδικούς αποκατάστασης άσκηση, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Καρδιακή αποκατάσταση έχει τέσσερα κύρια μέρη:

 • Ιατρική αξιολόγηση. Αρχική και συνεχιζόμενη αξιολόγηση βοηθά στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας ελέγχει φυσικές ικανότητες σας, το ιατρικό περιορισμούς και άλλες συνθήκες που μπορεί να έχετε, και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας σε βάθος χρόνου. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας κοιτάζει παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό βοηθά την ομάδα σας προσαρμόσει ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης σε ατομική σας κατάσταση, να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
 • Η σωματική δραστηριότητα. Καρδιακή αποκατάσταση βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία σας μέσα από το περπάτημα, ποδηλασία, κωπηλασία, ή ακόμα και τρέξιμο και άλλες δραστηριότητες αντοχής. Μπορείτε επίσης να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης (βάρη, για παράδειγμα) για την αύξηση της μυϊκής της φυσικής σας κατάστασης.

  Μην ανησυχείτε αν δεν έχετε ασκηθεί στο παρελθόν. H ομάδα της καρδιακής αποκατάστασης σας θα βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα κινείται σε ένα άνετο ρυθμό και είναι ασφαλές για σας, αλλά σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ασκήσει τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Θα πρέπει να διδάσκονται τις κατάλληλες τεχνικές άσκησης, όπως η προθέρμανση και διατάσεις.

 • Lifestyle εκπαίδευσης. Καθοδήγηση σχετικά με τη διατροφή σας βοηθά να ρίξει το υπερβολικό βάρος και να μάθουν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων με στόχο τη μείωση του λίπους, νατρίου και χοληστερόλης στη διατροφή σας. Θα λάβετε υποστήριξη και εκπαίδευση σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και το σπάσιμο ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα. Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να διαχειριστεί τον πόνο ή κόπωση. Καρδιακή αποκατάσταση σας δίνει επίσης άφθονη ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις για θέματα όπως η σεξουαλική δραστηριότητα. Τέλος, είναι κρίσιμο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με τα φάρμακα.
 • Υποστήριξη. Ρύθμιση σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που συχνά παίρνει χρόνο. Μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος, χάνουν την επαφή με την κοινωνική υποστήριξη του συστήματος σας, ή θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί για αρκετές εβδομάδες. Αν έχετε κατάθλιψη, μην το αγνοήσετε, επειδή η κατάθλιψη μπορεί να κάνει το πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης σας πιο δύσκολη, καθώς και των επιπτώσεων σχέσεις σας και σε άλλους τομείς της ζωής και την υγεία σας. Συμβουλευτική θα σας βοηθήσει να μάθετε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και άλλα συναισθήματα, και ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει, επίσης, φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά. Επαγγελματική ή εργοθεραπεία θα σας διδάξει τις νέες δεξιότητες για να σας βοηθήσει να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αρχίσετε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης, όταν δεν αισθάνεστε καλά, θα ωφελήσει σε μακροπρόθεσμη βάση. Καρδιακή αποκατάσταση μπορεί να σας καθοδηγήσει μέσα από το φόβο και το άγχος όπως μπορείτε να επιστρέψετε σε ένα ενεργό τρόπο ζωής, με περισσότερα κίνητρα και ενέργεια για να κάνουμε τα πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε.

Καρδιακή αποκατάσταση σας βοηθά να ξαναφτιάξει τη ζωή σας, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Όπως μπορείτε να πάρετε ισχυρότερη και να μάθουν πώς να διαχειριστούν την κατάστασή σας, τότε μάλλον θα επιστρέψει σε μια κανονική ρουτίνα, μαζί με τη νέα διατροφή σας και τις συνήθειες άσκησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι πιθανότητές σας να έχουν μια επιτυχή καρδιακή υπόλοιπο πρόγραμμα αποκατάστασης σε μεγάλο βαθμό μαζί σας? Η πιο εξειδικευμένη είναι να ακολουθεί τις συστάσεις του προγράμματός σας, τόσο καλύτερα θα κάνετε.

Μετά από καρδιακή αποκατάσταση
Μετά το πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης σας τελειώνει, θα πρέπει να συνεχίσει τη δίαιτα και τις συνήθειες άσκησης μπορείτε να μάθετε για το υπόλοιπο της ζωής σας να διατηρήσει την υγεία της καρδιάς οφέλη.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Καρδιακή αποκατάσταση είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα συντήρησης - κάτι που ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μετά από περίπου 12 εβδομάδες, τότε μάλλον θα έχουν αναπτύξει τη δική σας άσκηση ρουτίνας στο σπίτι ή σε ένα τοπικό γυμναστήριο. Μπορείτε επίσης να συνεχίσει να ασκεί σε ένα καρδιακό κέντρο αποτοξίνωσης. Μπορεί να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ιδιαίτερα εάν έχετε ιδιαίτερες ανησυχίες για την υγεία. Εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την απώλεια βάρους μπορεί να συνεχίσει, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για την καλύτερη επιτυχία, βεβαιωθείτε ότι η άσκηση σας και τις πρακτικές του τρόπου ζωής να γίνει δια βίου συνήθειες.

Μακροπρόθεσμα, θα αποκτήσουν δύναμη, να μάθουν την καρδιά υγιεινές συμπεριφορές, να βελτιώσει τη διατροφή σας, κόψτε τις κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, και να μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν με τις καρδιακές παθήσεις. Θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Ένα από τα πιο πολύτιμα οφέλη της καρδιακής αποκατάστασης είναι συχνά μια βελτίωση στη συνολική ποιότητα της ζωής σας. Αν έχετε κολλήσει με το πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης σας, είναι πιθανό να βγει από το αίσθημα του προγράμματος καλύτερα από πριν.

Βλέπε επίσης