Ανάταξη

Ορισμός

Ανάταξη είναι μια ιατρική διαδικασία που γίνεται για την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού για τους ανθρώπους που έχουν ορισμένα είδη μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών (αρρυθμίες). Ανάταξη είναι πιο συχνά γίνεται με την αποστολή ηλεκτροσόκ στην καρδιά σας μέσα από ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος σας. Μερικές φορές, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ανάταξη χρησιμοποιώντας μόνο τα φάρμακα για την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού σας.

Ανάταξη είναι συνήθως μια προγραμματισμένη διαδικασία που είναι πραγματοποιείται σε νοσοκομείο, και θα πρέπει να είναι σε θέση να πάει στο σπίτι την ίδια ημέρα με τη διαδικασία σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ανάταξη αποκαθιστά γρήγορα ένα κανονικό καρδιακό ρυθμό.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ανάταξη μπορεί να διορθώσει έναν κτύπο της καρδιάς που είναι πάρα πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία) ή ακανόνιστο (μαρμαρυγή). Ανάταξη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ατόμων που έχουν κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό. Αυτές είναι οι συνθήκες στις οποίες τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν την καρδιά σας να χτυπά σε κανονικό ρυθμό και ο ρυθμός δεν σωστά ταξιδεύουν μέσω των άνω θαλάμων της καρδιάς σας.

Ανάταξη γίνεται όταν η καρδιά σας χτυπά αναποτελεσματικά. Είναι διαφορετικό από την απινίδωση, σύμφωνα με επείγουσα διαδικασία που είναι εκτελείται όταν σταματά την καρδιά ή φαρέτρες σας άσκοπα. Απινίδωσης προσφέρει πιο ισχυρό σοκ στην καρδιά για να διορθώσει το ρυθμό της. Ανάταξη συνήθως προγραμματίζονται εκ των προτέρων, αλλά μερικές φορές, επίσης, γίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ανάταξη γίνεται συνήθως με ηλεκτροσόκ, χορηγούνται μέσω ηλεκτροδίων που συνδέονται στο στήθος σας, ενώ είστε ναρκωμένος. Ηλεκτρική ανάταξη απαιτεί λιγότερο χρόνο από ανάταξη γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα φάρμακα, και ο γιατρός σας μπορείτε αμέσως να δείτε εάν η διαδικασία έχει αποκατασταθεί ένα κανονικό καρδιακό ρυθμό.

Εάν ο γιατρός σας συνιστά ανάταξη με τα φάρμακα για την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού σας, δεν θα λάβετε ηλεκτροσόκ στην καρδιά σας.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Ανάταξη. Αποκολλημένα θρόμβων στο αίμα.
Ανάταξη. Αποκολλημένα θρόμβων στο αίμα.

Επιπλοκές του ηλεκτρικού ανάταξη είναι σπάνιες, και οι γιατροί μπορούν να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου σας. Μεγάλους κινδύνους της ανάταξη περιλαμβάνουν:

  • Αποκολλημένα θρόμβων στο αίμα. Μερικοί άνθρωποι που έχουν αρρυθμίες έχουν θρόμβους αίματος στις καρδιές τους. Ηλεκτρική ανάταξη μπορεί να προκαλέσουν οι θρόμβοι αίματος για να μετακινηθούν σε άλλα μέρη του σώματός σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή έναν θρόμβο αίματος που ταξιδεύουν προς τους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή). Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιπηκτικά φάρμακα πριν από τη διαδικασία ή θα ελέγξει για θρόμβους αίματος στην καρδιά σας πριν από την ανάταξη.
  • Μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι υποβάλλονται σε ανάταξη καταλήξετε με άλλα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία τους. Αυτή είναι μια σπάνια επιπλοκή. Αν αυτό συμβαίνει, αυτό που συνήθως εμφανίζεται μόνο λεπτά μετά τη διαδικασία σας, έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει φάρμακα ή επιπλέον σοκ για να διορθώσει το πρόβλημα.
  • Εγκαύματα στο δέρμα. Σπάνια, κάποια άτομα έχουν ήσσονος σημασίας εγκαύματα στο δέρμα τους, όταν τα ηλεκτρόδια τους είχαν τεθεί.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να έχουν ανάταξη, αλλά συνιστάται ότι κτύπο της καρδιάς του μωρού παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Οι διαδικασίες ανάταξη συνήθως προγραμματιστεί εκ των προτέρων, αν και εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί να έχουν ανάταξη σε μια ρύθμιση έκτακτης ανάγκης.

Ορισμός. Μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
Ορισμός. Μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Μπορείτε συνήθως δεν μπορεί να φάει ή να πιει τίποτα για 12 ώρες πριν από τη διαδικασία σας. Ο γιατρός σας θα σας πει αν θα πρέπει να πάρετε κάποιο από τακτικά τα φάρμακά σας πριν από τη διαδικασία σας. Αν παίρνουν φάρμακα πριν από τη διαδικασία σας, πιείτε μόνο αρκετό νερό για να καταπιούν τα χάπια σας.

Πριν από ανάταξη, μπορεί να έχετε μια διαδικασία που ονομάζεται διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα για τον έλεγχο θρόμβων αίματος στην καρδιά σας, τα οποία μπορούν να αποσπαστούν με ανάταξη, προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Καρδιολόγος σας θα αποφασίσει αν χρειάζεστε ένα διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα πριν ανάταξη.

Σε μια διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογράφημα, το λαιμό σας είναι μουδιασμένη και ένα εύκαμπτο σωλήνα που περιέχει ένα μετατροπέα οδηγείται κάτω από το λαιμό σας και στον οισοφάγο σας, το οποίο συνδέει το στόμα σας με το στομάχι σας. Από εκεί, ο μετατροπέας μπορεί να λάβει περισσότερες λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας, έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για θρόμβους αίματος.

Εάν ο γιατρός σας βρίσκει θρόμβων στο αίμα, διαδικασία ανάταξη σας θα καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες, ενώ παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα για να μειώσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Μια νοσηλεύτρια ή τεχνικός θα τοποθετήσει αρκετά μεγάλα μπαλώματα που ονομάζονται ηλεκτρόδια στο στήθος σας. Τα ηλεκτρόδια θα πρέπει να συνδεθεί με μια μηχανή καρδιομετατροπή (απινιδωτής) χρησιμοποιώντας σύρματα. Ο απινιδωτής θα καταγράψει ρυθμό της καρδιάς σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και θα παραδώσει κλυδωνισμούς στην καρδιά σας για την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Αυτό το μηχάνημα μπορεί να ρυθμό και την καρδιά σας, αν χτυπάει πολύ αργά μετά την ανάταξη.

Πριν παραδοθεί το σοκ, μια νοσοκόμα ή ένας τεχνικός θα εισάγει μια ενδοφλέβια (IV) γραμμή στο χέρι σας. Η γραμμή IV χρησιμοποιείται για να σας δώσει φάρμακα που θα σας κάνει να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έτσι ώστε δεν θα αισθανθείτε πόνο από το σοκ. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη γραμμή IV να σας δώσει πρόσθετες φάρμακα που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού σας.

Μόλις είστε ναρκωμένος, ηλεκτρική ανάταξη συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Μετά τη διαδικασία
Ηλεκτρική ανάταξη γίνεται σε μια βάση εξωτερικών ασθενών, που σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια ημέρα η διαδικασία σας γίνεται. Θα περάσουν περίπου μια ώρα σε ένα δωμάτιο ανάκαμψης που παρακολουθούνται στενά για επιπλοκές.

Επειδή θα πρέπει να κοιμάται για τη διαδικασία, την ευαισθητοποίηση σας από το περιβάλλον σας μπορεί να επηρεαστεί αργότερα. Θα χρειαστείτε κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι, και την ικανότητά σας να παίρνετε αποφάσεις μπορεί να επηρεαστεί για αρκετές ώρες μετά τη διαδικασία σας.

Ακόμη και αν δεν θρόμβων βρέθηκαν στην καρδιά σας πριν από τη διαδικασία σας, θα παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα για αρκετές εβδομάδες μετά τη διαδικασία σας για να αποτρέψετε το σχηματισμό νέων θρόμβων.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ανάταξη μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα ένα κανονικό καρδιακό ρυθμό. Για μερικούς, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός σας μπορεί να επιστρέψει μέσα σε λίγα λεπτά ή ημέρες. Είναι δυνατόν θα πρέπει επανάληψη των διαδικασιών για να κρατήσει ένα φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Για να κρατήσει την καρδιά σας υγιή, ίσως χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν τη συνολική υγεία της καρδιάς σας, ειδικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία παθήσεων που μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να:

  • Αποφύγετε την καφεΐνη.
  • Χρησιμοποιήστε λιγότερο αλάτι (νάτριο), τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.
  • Κλείστε το κάπνισμα.
  • Αποφύγετε να πίνετε περισσότερο από ένα ποτό αλκοόλ για τις γυναίκες ή περισσότερα από δύο ποτά για τους άνδρες την ημέρα, αν επιλέξετε να πίνουν καθόλου.
  • Φάτε την καρδιά υγιεινά τρόφιμα και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Βλέπε επίσης