Η κολπική μαρμαρυγή

Ορισμός

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ακανόνιστο και συχνά ταχεία καρδιακό ρυθμό που προκαλεί συνήθως κακή ροή του αίματος στο σώμα. Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, δύο άνω θαλάμων της καρδιάς (οι κόλποι) νίκησε χαοτικά και ακανόνιστα - από συντονισμό με τις δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς. Κολπική μαρμαρυγή συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών της καρδιάς, δύσπνοια και αδυναμία.

Η κολπική μαρμαρυγή. Άλλες χρόνιες παθήσεις.
Η κολπική μαρμαρυγή. Άλλες χρόνιες παθήσεις.

Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, ή μπορεί να έχουν χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Αν και η κολπική μαρμαρυγή η ίδια συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μερικές φορές απαιτεί επείγουσα θεραπεία. Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Θεραπείες για την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις για να προσπαθήσει να αλλάξει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Μια καρδιά σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή δεν κτύπησε αποτελεσματικά. Μπορεί να μην είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα από το σώμα σας με κάθε καρδιακό παλμό.

Μερικοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν συμπτώματα και δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους μέχρι να ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης. Εκείνοι που έχουν κολπική μαρμαρυγή συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν:

 • Αίσθημα παλμών, που οι αισθήσεις ενός αγωνιστικού, άβολα, καρδιακή αρρυθμία ή flopping στο στήθος σας
 • Μειωμένη αρτηριακή πίεση
 • Αδυναμία
 • Ζαλάδα
 • Σύγχυση
 • Δύσπνοια
 • Ο πόνος στο στήθος

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:

 • Περιστασιακή. Σε αυτή την περίπτωση λέγεται παροξυσμική (par-ok-SIZ-mul) κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί να έχετε συμπτώματα που έρχονται και παρέρχονται, διαρκεί για λίγα λεπτά έως ώρες και στη συνέχεια τη διακοπή για τις δικές τους.
 • Χρόνια. Με χρόνια κολπική μαρμαρυγή, ο ρυθμός της καρδιάς σας είναι πάντα ανώμαλη.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας πει εάν τα συμπτώματα που προκαλούνται από την κολπική μαρμαρυγή ή άλλη καρδιακή αρρυθμία.

Αν έχετε πόνο στο στήθος, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο πόνος στο στήθος θα μπορούσε να σημάνει ότι είστε έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η καρδιά σας αποτελείται από τέσσερις θαλάμους - δύο άνω θαλάμων (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Στο πάνω δεξιά κοιλότητα της καρδιάς σας (δεξιός κόλπος) είναι μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται το φλεβόκομβο. Αυτό είναι φυσικό βηματοδότη της καρδιάς σας. Η φλεβόκομβο παράγει την ώθηση που ξεκινά κανονικά κάθε κτύπο της καρδιάς.

Κανονικά, η παρόρμηση ταξιδεύει πρώτο μέσω του κόλποι και στη συνέχεια μέσω ενός συνδετικού διόδου μεταξύ των άνω και κάτω θαλάμους της καρδιάς σας ονομάζεται κολποκοιλιακός (AV) κόμβο. Δεδομένου ότι το σήμα περνά μέσα από τους κόλπους, που της σύμβασης, την άντληση του αίματος από το κόλπο σας σε κοιλίες παρακάτω. Δεδομένου ότι το σήμα περνά μέσα από την AV κόμβο προς τις κοιλίες, η σύμβαση κοιλίες, την άντληση του αίματος από το σώμα σας.

Στην κολπική μαρμαρυγή, οι άνω θαλάμων της καρδιάς (κόλποι) βιώνουν χαοτική ηλεκτρικά σήματα. Ως εκ τούτου, θα φαρέτρα. Ο κόμβος AV - η ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών - είναι υπερφορτωμένο με παρορμήσεις προσπαθεί να περάσει προς τις κοιλίες. Οι κοιλίες και κτύπησε γρήγορα, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο το κόλπο. Ο λόγος είναι ότι ο κόμβος AV είναι σαν μια εθνική οδό σε ράμπα - μόνο τόσα πολλά οχήματα που μπορούν να πάρουν την σε ένα χρόνο.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς.

Το αποτέλεσμα είναι μια γρήγορη και ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός. Ο ρυθμός της καρδιάς σε κολπική μαρμαρυγή μπορεί να κυμαίνεται 100 έως 175 παλμούς το λεπτό. Το φυσιολογικό εύρος για το ρυθμό της καρδιάς είναι 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.

Πιθανές αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής
Ανωμαλίες ή βλάβες στη δομή της καρδιάς είναι η πιο κοινή αιτία της κολπικής μαρμαρυγής. Πιθανές αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν:

 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Τα εμφράγματα
 • Ανώμαλη βαλβίδες της καρδιάς
 • Ανωμαλίες της καρδιάς είστε γεννιούνται με (συγγενής)
 • Ένα υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα ή άλλες διαταραχές του μεταβολισμού
 • Η έκθεση σε διεγερτικά, όπως τα φάρμακα, η καφεΐνη ή καπνού ή στο αλκοόλ
 • Σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου - λειτουργία του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς
 • Εμφύσημα ή άλλες ασθένειες των πνευμόνων
 • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά
 • Ιογενείς λοιμώξεις
 • Στρες που οφείλεται σε πνευμονία, χειρουργική επέμβαση ή άλλες ασθένειες
 • Άπνοια κατά τον ύπνο

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν ανωμαλίες της καρδιάς ή βλάβη, μια κατάσταση που ονομάζεται μοναχικός κολπική μαρμαρυγή. Σε μοναχικός κολπική μαρμαρυγή, η αιτία είναι συχνά ασαφής και σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες.

Κολπικό πτερυγισμό
Ο κολπικός πτερυγισμός είναι παρόμοια με κολπική μαρμαρυγή, αλλά ο ρυθμός σε αίθρια σας είναι πιο οργανωμένη και λιγότερο χαοτικό από τα μη φυσιολογικά μοτίβα κοινά με κολπική μαρμαρυγή. Μερικές φορές μπορεί να έχετε κολπικό πτερυγισμό που αναπτύσσεται σε κολπική μαρμαρυγή και το αντίστροφο. Τα συμπτώματα, τα αίτια και τους παράγοντες κινδύνου των κολπικού πτερυγισμού είναι παρόμοιες με εκείνες της κολπικής μαρμαρυγής. Για παράδειγμα, τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι επίσης μια ανησυχία σε κάποιον με κολπικό πτερυγισμό. Όπως με κολπική μαρμαρυγή, κολπικός πτερυγισμός είναι συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή όταν είναι σε κατάλληλη επεξεργασία.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είστε, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
 • Καρδιακή νόσο. Καθένας με καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων βαλβίδας και ένα ιστορικό καρδιακής προσβολής και τη χειρουργική επέμβαση καρδιάς, έχει αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση. Έχοντας υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά αν δεν είναι καλά ελεγχόμενη με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή τη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
 • Άλλες χρόνιες παθήσεις. Άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς, άπνοια ύπνου και άλλα ιατρικά προβλήματα, έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ. Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση - έχοντας πέντε ποτά σε δύο ώρες για τους άνδρες, ή τέσσερα ποτά για τις γυναίκες - μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής τρέχει σε μερικές οικογένειες.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Μερικές φορές, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει στις ακόλουθες επιπλοκές:

 • Stroke. Στην κολπική μαρμαρυγή, ο χαοτικός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει αίμα στην πισίνα στο άνω θαλάμων της καρδιάς σας (κόλποι) και οι θρόμβοι μορφή. Εάν ένας θρόμβος αίματος, θα μπορούσε να αποσπάσει από την καρδιά και τα ταξίδια σας στον εγκέφαλό σας. Εκεί, μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

  Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή εξαρτάται από την ηλικία σας (έχετε ένα υψηλότερο κίνδυνο όπως την ηλικία σας) και από το αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ή ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, και άλλους παράγοντες. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή βλάβης σε άλλα όργανα που προκαλούνται από θρόμβους στο αίμα.

 • Καρδιακή ανεπάρκεια Η κολπική μαρμαρυγή, ειδικά αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια -. Μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά σας δεν μπορεί να κυκλοφορεί αρκετό αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματός σας.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχουν κολπική μαρμαρυγή, είναι κρίσιμο ότι μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας. Εάν η κολπική μαρμαρυγή βρεθεί νωρίς, η θεραπεία σας μπορεί να είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Τελικά, όμως, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό καρδιάς (καρδιολόγος).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφική πρόσληψη σας. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό αν οι εξετάσεις ο γιατρός παραγγελίες σας αίματος.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με κολπική μαρμαρυγή.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, και να τονίσετε κάποιες τυχόν πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει και να θυμηθεί όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό, σε περίπτωση που τελειώσει ο χρόνος. Για την κολπική μαρμαρυγή, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
 • Ποια τρόφιμα θα πρέπει να τρώω ή να αποφύγει;
 • Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας;
 • Πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχονται για καρδιακή νόσο ή άλλες επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό; Ποιο θα είναι το κόστος, και θα ασφαλιστική μου κάλυψη δει έναν ειδικό; (Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσει από τον ασφαλιστικό προμηθευτή σας άμεσα για πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη.)
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο για να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Για τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις που περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Σε αυτήν την μη επεμβατική εξέταση, τα μπαλώματα με σύρματα (ηλεκτρόδια) που συνδέεται με το δέρμα σας να μετρήσει ηλεκτρικούς παλμούς που εκπέμπονται από την καρδιά σας. Ερεθίσματα καταγράφονται ως κύματα που εμφανίζονται σε μια οθόνη ή εκτυπώνονται.
 • Holter ρυθμού. Αυτό είναι ένα φορητό μηχάνημα που καταγράφει το σύνολο των καρδιακών παλμών σας. Φοράς την οθόνη κάτω από τα ρούχα σας. Καταγράφει πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας καθώς πηγαίνετε για κανονικές δραστηριότητές σας για μια ημέρα ή δύο. Μπορείτε να πατήσετε ένα κουμπί εάν αισθάνεστε συμπτώματα, έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να ξέρει τι του καρδιακού ρυθμού ήταν παρών εκείνη τη στιγμή.
 • Καταγραφέα συμβάντος. Αυτή η συσκευή είναι παρόμοια με μια οθόνη Holter εκτός από το ότι δεν είναι όλα των καρδιακών παλμών σας καταγράφονται. Υπάρχουν δύο τύποι εγγραφής: One χρησιμοποιεί ένα τηλέφωνο για να μεταδίδουν σήματα από τη συσκευή εγγραφής, ενώ εσείς αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα. Ο άλλος τύπος φοριέται όλη την ώρα (εκτός από τη διάρκεια του ντους) για όσο χρονικό διάστημα ενός μηνός. Recorders Event είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στη διάγνωση διαταραχές του ρυθμού που συμβαίνουν σε απρόβλεπτα χρονικά διαστήματα.
 • Ηχοκαρδιογράφημα. Σε αυτό το μη επεμβατική εξέταση, τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για να παράγουν μια εικόνα βίντεο της καρδιάς σας. Τα ηχητικά κύματα που κατευθύνονται στην καρδιά σας από ένα ραβδί-όπως συσκευή (αισθητήριο) που κατείχε στο στήθος σας. Τα ηχητικά κύματα που ανακλώνται από την καρδιά σας αντανακλάται μέσω του θωρακικού τοιχώματος σας και η ηλεκτρονική επεξεργασία για να παρέχει εικόνες βίντεο από την καρδιά σας σε κίνηση, για την ανίχνευση υποκείμενη δομική καρδιακή νόσο.
 • Οι εξετάσεις αίματος. Αυτά βοηθούν τον κανόνα γιατρό σας τα προβλήματα του θυρεοειδούς ή άλλων ουσιών στο αίμα σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή.
 • Ακτινογραφία θώρακος. X-ray εικόνες βοηθήσει το γιατρό σας να δει την κατάσταση των πνευμόνων και της καρδιάς σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα X-ray για τη διάγνωση όρους διαφορετικούς από κολπική μαρμαρυγή που μπορεί να εξηγήσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Σε μερικούς ανθρώπους, ένα συγκεκριμένο γεγονός ή μια υποκείμενη κατάσταση, όπως μια διαταραχή του θυρεοειδούς, μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή. Εάν η κατάσταση που προκάλεσε κολπική μαρμαρυγή σας μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί να μην έχετε πια προβλήματα του καρδιακού ρυθμού - ή τουλάχιστον όχι για αρκετό καιρό. Αν τα συμπτώματά σας είναι ενοχλητικά ή αν αυτή είναι η πρώτη σας επεισόδιο της κολπικής μαρμαρυγής, ο γιατρός σας μπορεί να επιχειρήσει να επαναφέρει το ρυθμό.

Η θεραπευτική επιλογή καλύτερο για σας θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό είχατε κολπική μαρμαρυγή, πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματά σας και την υποκείμενη αιτία της κολπικής μαρμαρυγής σας. Γενικά, οι στόχοι της θεραπείας κολπικής μαρμαρυγής είναι:

 • Επαναφέρετε το ρυθμό ή να ελέγχουν το ρυθμό
 • Πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα

Η στρατηγική εσάς και το γιατρό σας να επιλέξετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχετε άλλα προβλήματα με την καρδιά σας και αν είστε σε θέση να πάρετε φάρμακα που μπορούν να ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μια πιο επεμβατική θεραπεία, όπως η χειρουργική επέμβαση ή ιατρικές διαδικασίες που χρησιμοποιούν καθετήρες.

Επαναφορά ρυθμό της καρδιάς σας
Ιδανικά, για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, ο ρυθμός της καρδιάς και ο ρυθμός επανέρχονται στο κανονικό. Για να διορθώσετε την κατάστασή σας, οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να επαναφέρετε την καρδιά σας τον κανονικό της ρυθμό (φλεβοκομβική) χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται ανάταξη, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της κολπικής μαρμαρυγής και πόσο καιρό έχετε είχε. Ανάταξη μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 • Ανάταξη με φάρμακα. Αυτή η μορφή ανάταξη χρησιμοποιεί φάρμακα που ονομάζονται αντιαρρυθμικά, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό. Ανάλογα με την κατάσταση της καρδιάς σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προσπαθεί ενδοφλέβια ή από του στόματος φάρμακα για να επιστρέψει την καρδιά σας σε κανονικό ρυθμό. Αυτό γίνεται συχνά στο νοσοκομείο με συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού σας. Αν ρυθμό της καρδιάς σας επιστρέφει στο φυσιολογικό, ο γιατρός σας συνήθως θα σας συνταγογραφήσει την ίδια αντιαρρυθμικά ή ένα παρόμοιο για να προσπαθήσει να αποτρέψει περισσότερες περιόδους της κολπικής μαρμαρυγής.
 • Ηλεκτρική ανάταξη. Σε αυτή τη σύντομη διαδικασία, ένα ηλεκτρικό σοκ παραδίδεται στην καρδιά σας μέσω paddles ή μπαλώματα τοποθετείται στο στήθος σας. Το σοκ σταματά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας στιγμιαία. Όταν η καρδιά σας αρχίζει και πάλι, η ελπίδα είναι ότι θα επανέλθει στην κανονική του ρυθμό. Η διαδικασία εκτελείται στη διάρκεια της καταστολής, οπότε δεν θα πρέπει να αισθάνονται την ηλεκτροπληξία.

Πριν από ανάταξη, μπορεί να σας δοθεί μια αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), για αρκετές εβδομάδες για να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια. Εκτός αν το επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες, θα πρέπει να λάβουν βαρφαρίνη για τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την ανάταξη να αποτρέψει έναν θρόμβο αίματος από τη διαμόρφωση ακόμα και μετά από την καρδιά σας είναι πίσω σε κανονικό ρυθμό. Βαρφαρίνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο που μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες, αν δεν ληφθεί ακριβώς όπως κατευθύνεται από το γιατρό σας. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη λήψη βαρφαρίνη, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ή, αντί να λαμβάνουν βαρφαρίνη, μπορεί να έχετε μια δοκιμή που ονομάζεται διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογράφημα - η οποία μπορεί να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε θρόμβων στο αίμα της καρδιάς - λίγο πριν την ανάταξη. Σε διοισοφάγειας υπερηχοκαρδιογράφημα, ένας σωλήνας περάσει τον οισοφάγο σας και λεπτομερείς εικόνες υπερήχων από την καρδιά σας. Θα είναι ναρκωμένος κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού
Μετά από ηλεκτρική ανάταξη, αντιαρρυθμικά φάρμακα συχνά συνταγογραφείται για να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Αμιοδαρόνη (Cordarone, Pacerone)
 • Η δρονεδαρόνη (Multaq)
 • Προπαφενόνη (Rythmol)
 • Sotalol (Betapace)
 • Dofetilide (TIKOSYN)
 • Flecainide (Tambocor)

Παρά το γεγονός ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού σε πολλούς ανθρώπους, που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οι εξής:

 • Ναυτία
 • Ζάλη
 • Κούραση

Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές αρρυθμίες - απειλητικές για τη ζωή διαταραχές του ρυθμού που προέρχονται από κάτω θαλάμους της καρδιάς. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν επ 'αόριστον. Ακόμη και με τα φάρμακα, η πιθανότητα ένα άλλο επεισόδιο της κολπικής μαρμαρυγής είναι υψηλή.

Καρδιά ελέγχου του ρυθμού
Μερικές φορές, η κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα κανονικό καρδιακό ρυθμό. Στη συνέχεια, ο στόχος είναι να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό σε μεταξύ 60 και 100 παλμούς το λεπτό (έλεγχος ρυθμού). Καρδιά έλεγχος του ρυθμού μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:

 • Φάρμακα. Οι γιατροί έχουν επιβάλει τη διγοξίνη φάρμακα (Lanoxin). Μπορεί να ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό σε ηρεμία, αλλά όχι τόσο καλά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι απαιτούν πρόσθετο ή εναλλακτικά φάρμακα, όπως οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου ή β-αναστολείς. Άλλα μείωσης πίεσης αίματος φάρμακα, όπως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), επίσης μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής επιπλοκών.
 • Κολποκοιλιακός (ΚΚ) κατάλυση κόμβο. Εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν, ή έχετε παρενέργειες, AV κατάλυση κόμβος μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή ραδιοσυχνότητας ενέργειας με την οδό που συνδέει το άνω και κάτω θαλάμους της καρδιάς σας (AV node) μέσα από ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) για να καταστρέψει αυτή τη μικρή περιοχή του ιστού.

  Η διαδικασία αυτή αποκλείει το κόλπο από το να στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στις κοιλίες. Οι κόλποι συνεχίσει να σκίζεται, όμως, και φαρμακευτική αντιπηκτική εξακολουθεί να απαιτείται. Ο βηματοδότης εμφυτεύεται στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα κανονικό ρυθμό. Μετά την κατάλυση κόμβο AV, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή ο ρυθμός της καρδιάς σας εξακολουθεί να είναι η κολπική μαρμαρυγή.

Άλλες χειρουργικές διαδικασίες και καθετήρα
Μερικές φορές φάρμακα ή ανάταξη για τον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής δεν λειτουργεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διαδικασία να καταστρέψει την περιοχή του καρδιακού ιστού που είναι η αιτία των ακανόνιστη ηλεκτρικά σήματα και να αποκαταστήσει την καρδιά σας σε ένα κανονικό ρυθμό. Αυτές οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες καθετήρα. Σε πολλούς ανθρώπους που έχουν κολπική μαρμαρυγή και μια κατά τα άλλα φυσιολογική καρδιά, κολπική μαρμαρυγή προκαλείται από καταθλίβει ταχέως ωθήσεις, ή "hot spots". Αυτά τα καυτά σημεία είναι σαν ανώμαλα κύτταρα βηματοδότη ότι η φωτιά τόσο γρήγορα, ώστε οι άνω θαλάμων της καρδιάς σας φαρέτρα αντί να χτυπά αποτελεσματικά.

  Ραδιοσυχνοτήτων ενέργεια κατευθύνεται σε αυτά τα hot spots μέσω ενός καθετήρα που εισάγεται σε μια αρτηρία κοντά στην βουβωνική χώρα σας και σπείρωμα μέχρι την καρδιά σας. Αυτός ο καθετήρας χρησιμοποιείται για να καταστρέψει αυτά τα καυτά σημεία, ουλές του ιστού έτσι ώστε οι κανονικοποιούνται οι ακανόνιστη ηλεκτρικά σήματα. Αυτό διορθώνει την αρρυθμία χωρίς την ανάγκη για φάρμακα ή εμφυτεύσιμες συσκευές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται άλλοι τύποι καθετήρων που μπορεί να παγώσει τον ιστό της καρδιάς (κρυοθεραπεία).

 • Χειρουργική διαδικασία λαβύρινθο. Λαβύρινθος Η διαδικασία γίνεται κατά τη διάρκεια μιας εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Χρησιμοποιώντας ένα νυστέρι, οι γιατροί δημιουργούν αρκετά ακριβείς τομές στο άνω θαλάμων της καρδιάς σας για να δημιουργήσετε ένα πρότυπο του ουλώδους ιστού. Επειδή ο ουλώδης ιστός δεν φέρει ηλεκτρικής ενέργειας, έρχεται σε επαφή με αδέσποτα ηλεκτρικά ερεθίσματα που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή. Ραδιοσυχνότητας ή κρυοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει τα σημάδια, και υπάρχουν πολλές παραλλαγές της χειρουργικής τεχνικής λαβύρινθο. Η διαδικασία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά επειδή συνήθως απαιτεί εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, είναι εν γένει προορίζεται για ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες ή όταν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια άλλων αναγκαία χειρουργική επέμβαση στην καρδιά, όπως η στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης με μόσχευμα ή καρδιακής βαλβίδας επισκευή. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται ένα βηματοδότη μετά τη διαδικασία.

Πρόληψη θρόμβων στο αίμα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κολπική μαρμαρυγή ή που υποβάλλονται σε ορισμένες θεραπείες για την κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος εάν άλλες καρδιακές παθήσεις είναι παρούσα μαζί με κολπική μαρμαρυγή. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιπηκτικά φάρμακα (αντιπηκτικά), όπως:

 • Βαρφαρίνη (Coumadin). Εάν προβλέπεται βαρφαρίνη, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη. Βαρφαρίνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο που μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες. Θα χρειαστεί να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της βαρφαρίνης.
 • Το dabigatran (Pradaxa). Μια άλλη επιλογή για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων είναι dabigatran. Το dabigatran είναι εξίσου αποτελεσματική με τη βαρφαρίνη στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, και δεν χρειάζονται εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τη σωστή δόση. Δεν πρέπει να πάρετε dabigatran αν έχετε μια μηχανική βαλβίδα καρδιάς οφείλεται σε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη λήψη dabigatran ως εναλλακτική λύση της βαρφαρίνης, αν έχετε απορίες σχετικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
 • Το rivaroxaban (Xarelto). Το rivaroxaban είναι άλλο αντιπηκτικό φάρμακο που είναι εξίσου αποτελεσματική με τη βαρφαρίνη για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Το rivaroxaban είναι μία φορά καθημερινά φαρμακευτική αγωγή. Όπως και κάθε άλλο αντιπηκτικό, ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας του γιατρού σας προσεκτικά και μην σταματήσετε να παίρνετε το rivaroxaban χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας πρώτα.

Μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, μαζί με φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία καρδιακή αρρυθμία σας. Πολλοί άνθρωποι έχουν ξόρκια της κολπικής μαρμαρυγής και δεν ξέρω ακόμα - οπότε μπορεί να χρειαστεί διά βίου αντιπηκτικά, ακόμη και μετά το ρυθμό σας έχει αποκατασταθεί στο φυσιολογικό.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν τη συνολική υγεία της καρδιάς σας, ειδικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να:

 • Φάτε την καρδιά-υγιή τρόφιμα
 • Χρησιμοποιήστε λιγότερο αλάτι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
 • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα
 • Κλείστε το κάπνισμα
 • Αποφύγετε να πίνετε περισσότερο από ένα ποτό αλκοόλ για τις γυναίκες ή περισσότερα από δύο ποτά για τους άνδρες την ημέρα

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσει να αποτρέψει επαναλαμβανόμενες περιόδους της κολπικής μαρμαρυγής. Μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν ή να εξαλείψουν καφεΐνη και τα οινοπνευματώδη ποτά από τη διατροφή σας, επειδή μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Είναι επίσης σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν παίρνετε over-the-counter (OTC) φάρμακα. Μερικοί, όπως το κρύο φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, περιέχουν διεγερτικά που μπορεί να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή. Επίσης, μερικά φάρμακα OTC μπορεί να έχει επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με αντιαρρυθμικά φάρμακα.

Βλέπε επίσης