Ζάλη

Ορισμός

Η ζάλη είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πάντα, από αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία με αίσθημα αδυναμίας ή αστάθειας. Ζάλη, που δημιουργεί την αίσθηση ότι εσείς ή το περιβάλλον σας είναι περιστρεφόμενες ή μετακίνηση καλείται ίλιγγος.

Ζάλη είναι ένα από τα πιο κοινά ενήλικες λόγους επισκεφθούν τους γιατρούς τους - δεξιά επάνω εκεί με πόνο στο στήθος και την κούραση. Παρά το γεγονός ότι οι συχνές ζαλάδες ή σταθερό ζάλη μπορεί να σας κρατήσει από να κάνει ένα μεγάλο μέρος τίποτα, ζάλη σηματοδοτεί σπάνια μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Η θεραπεία της ζάλης εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματά σας, αλλά είναι συνήθως αποτελεσματική.

Συμπτώματα

Ζάλη μπορεί συνήθως να περιγραφεί πιο συγκεκριμένα ως μία από τις ακόλουθες αισθήσεις:

 • Η ψευδή αίσθηση της κίνησης ή περιστροφής (ίλιγγος)
 • Ζαλάδα ή το αίσθημα της λιποθυμίας
 • Η απώλεια της ισορροπίας ή αστάθεια (ανισορροπία)
 • Άλλες αισθήσεις όπως επιπλέουν, το κολύμπι ή βαριά ζάλη

Μια σειρά από σοβαρές καταστάσεις υγείας μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα. Μερικές από αυτές τις συνθήκες να διακόπτουν ή να συγχέουμε τα σήματα του εγκεφάλου σας λαμβάνει από ένα ή περισσότερα από αισθητηρίων οργάνων σας, όπως σας:

 • Μάτια, που σας βοηθούν να προσδιοριστεί ο τόπος όπου το σώμα σας είναι στο χώρο και το πώς κινείται
 • Αισθητήρια νεύρα, τα οποία στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό σας για τις κινήσεις του σώματος και τις θέσεις
 • Εσωτερικό αυτί, το οποίο στεγάζει αισθητήρες που ανιχνεύουν τη βαρύτητα και πίσω-και-εμπρός κίνηση

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν έχετε κάποια ανεξήγητη, επαναλαμβανόμενες ή σοβαρή ζάλη.

Καλέστε το 911 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια ή να πάτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, εάν έχετε νέα, σοβαρή ζάλη ή ίλιγγο, μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Σημαντικές τραύμα στο κεφάλι
 • Ένα νέο, διαφορετικό ή σοβαρή κεφαλαλγία
 • Ένα πολύ δυσκαμψία του αυχένα
 • Θολή όραση
 • Αιφνίδια απώλεια ακοής
 • Δυσκολία στην ομιλία
 • Πόδι ή το χέρι αδυναμία
 • Η απώλεια της συνείδησης
 • Πτώση ή δυσκολία στο περπάτημα
 • Ο πόνος στο στήθος ή την ταχεία επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού

Αιτίες

Η ζάλη τρόπο σε κάνει να νιώθεις - όπως η αίσθηση του ιλίγγου, ένα αίσθημα λιποθυμίας ή συναίσθημα σαν να έχετε χάσει την ισορροπία σας - παρέχουν ενδείξεις για τις πιθανές αιτίες. Ειδικά ωθήσεις, όπως ορισμένες δραστηριότητες ή θέσεις, μπορεί να δώσει ενδείξεις ως προς την αιτία της ζάλης σας. Η διάρκεια των τυχόν επεισόδια ζάλης και τυχόν πρόσθετα συμπτώματα που αισθάνεστε μπορεί επίσης να βοηθήσει να εντοπίσει την ακριβή αιτία.

Ζάλη. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV).
Ζάλη. Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV).

Ίλιγγος
Vertigo προκύπτει συνήθως από μια ξαφνική ή προσωρινή μεταβολή στη δραστηριότητα των δομών ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί σας (αιθουσαίο σύστημα), ή στις συνδέσεις των δομών ισορροπία »στον εγκέφαλο. Αυτά κίνημα αίσθηση συνδέσεις και αλλαγές στη θέση της κεφαλής σας. Καθισμένος πάνω ή κινείται γύρω από μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μερικές φορές, ο ίλιγγος είναι αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει ναυτία, εμετό και προβλήματα ισορροπίας. Ωστόσο, τα καλά νέα για vertigo είναι ότι γενικά δεν θα διαρκέσει πολύ. Μέσα σε δύο εβδομάδες, το σώμα προσαρμόζεται συνήθως σε ό, τι προκαλεί ζαλάδες.

Οι αιτίες του ιλίγγου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV). BPPV προκαλεί έντονα, σύντομα επεισόδια ιλίγγου αμέσως μετά την αλλαγή στη θέση του κεφαλιού σας, συχνά όταν γυρίζετε πάνω στο κρεβάτι ή να κάθονται μέχρι το πρωί. BPPV είναι η πιο κοινή αιτία του ιλίγγου.
 • Φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί. Σημεία και συμπτώματα φλεγμονής του εσωτερικού αυτιού σας (οξεία αιθουσαία νευρίτιδα) περιλαμβάνουν ξαφνική εμφάνιση έντονων, σταθερό ίλιγγο που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, μαζί με ναυτία, εμετό και πρόβλημα με την ισορροπία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που θα πρέπει να μείνει στο κρεβάτι. Όταν συνδέεται με την ξαφνική απώλεια ακοής, αυτή η κατάσταση ονομάζεται λαβυρινθίτιδα. Ευτυχώς, αιθουσαία νευρίτιδα συνήθως υποχωρεί και εξαφανίζεται από μόνη της. Όμως, η έγκαιρη ιατρική περίθαλψη και θεραπεία αποκατάστασης αιθουσαίο μπορεί να είναι χρήσιμη για την επίσπευση της ανάκαμψης.
 • Νόσος του Meniere. Αυτή η ασθένεια περιλαμβάνει την υπερβολική συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί σας. Είναι χαρακτηρίζεται από αιφνίδια επεισόδια ιλίγγου που διαρκούν εφ 'όσον αρκετές ώρες, συνοδεύεται από κυμαινόμενη απώλεια ακοής, κουδούνισμα στα αυτιά και ένα αίσθημα πληρότητας στις πληγείσες αυτί.
 • Αιθουσαία ημικρανία. Ημικρανία είναι περισσότερο από μια διαταραχή κεφαλαλγίας. Ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια οπτική «αύρα» με ημικρανίες τους, άλλοι μπορούν να πάρουν επεισόδια ιλίγγου και να έχουν άλλα είδη ζάλη λόγω της ημικρανίας, ακόμη και όταν δεν έχουν μια σοβαρή κεφαλαλγία. Τέτοια επεισόδια ιλίγγου μπορεί να διαρκέσει ώρες έως ημέρες και μπορεί να σχετίζεται με κεφαλαλγία, καθώς και το φως και ο θόρυβος ευαισθησίας.
 • Ακουστικό νευρίνωμα. Ένα ακουστικό νευρίνωμα (ακουστικό νευρίνωμα) είναι ένα noncancerous (καλοήθης) ανάπτυξη για το αιθουσαίο νεύρο, το οποίο συνδέει το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλό σας. Τα συμπτώματα ενός ακουστικού νευρώματος περιλαμβάνουν γενικά προοδευτική απώλεια ακοής και εμβοή στη μία πλευρά συνοδεύεται από ζάλη ή ανισορροπία.
 • Άλλες αιτίες. Σπάνια, ίλιγγος μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι συνήθως παρόντες, όπως διπλωπία, δυσαρθρία, του προσώπου αδυναμία ή μούδιασμα, το συντονισμό των άκρων, ή σοβαρά προβλήματα ισορροπίας.

Αίσθημα λιποθυμίας
Ζάλη μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αδυναμία και λιποθυμία χωρίς απώλεια συνείδησης. Μερικές φορές η ναυτία, το χλωμό δέρμα και μυοσκελετικού συνοδεύουν ένα αίσθημα λιποθυμίας. Αιτίες αυτού του τύπου της ζάλης περιλαμβάνουν:

 • Πτώση της αρτηριακής πίεσης (ορθοστατική υπόταση) Μια δραματική πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σας -. Ο υψηλότερος αριθμός στην ανάγνωση αρτηριακή σας πίεση - μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα ή αίσθημα λιποθυμίας. Μπορεί να συμβεί μετά από καθιστή ή όρθια πάρα πολύ γρήγορα.
 • Η ανεπαρκής παραγωγή του αίματος από την καρδιά. Ορισμένες προϋποθέσεις, όπως οποιαδήποτε από τις διάφορες παθήσεις του καρδιακού μυός (μυοκαρδιοπάθεια), ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) ή μείωση του όγκου του αίματος μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή ροή του αίματος από την καρδιά σας.

Απώλεια της ισορροπίας (ανισορροπίας)
Ανισορροπία είναι η απώλεια της ισορροπίας ή την αίσθηση της αστάθειας όταν περπατάτε. Αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εσωτερικό αυτί (αιθουσαίο) προβλήματα. Ανωμαλίες με το εσωτερικό αυτί σας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σαν να είναι ασταθή ενώ περπατάτε, ειδικά στο σκοτάδι.
 • Αισθητικές διαταραχές. Αποτυχία βλάβη της όρασης και των νεύρων στα πόδια σας (περιφερική νευροπάθεια) είναι κοινά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην διατήρηση της ισορροπίας σας.
 • Κοινή μυών και προβλήματα μυϊκή αδυναμία και η οστεοαρθρίτιδα -. Το είδος της αρθρίτιδας που περιλαμβάνει φθορά των αρθρώσεων - μπορεί να συμβάλει στην απώλεια της ισορροπίας όταν πρόκειται για το βάρος που φέρει αρθρώσεις σας.
 • Νευρολογικές παθήσεις. Διάφορες νευρολογικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε προοδευτική απώλεια της ισορροπίας, όπως η νόσος του Parkinson και παρεγκεφαλιδική αταξία.
 • Φάρμακα. Απώλεια της ισορροπίας μπορεί να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως η αντι-κατάσχεση φάρμακα, ηρεμιστικά και ηρεμιστικά.

Άλλες ζάλη αισθήσεις όπως επιπλέουν, το κολύμπι ή βαριά ζάλη
Άλλα "ζάλη" αισθήσεις που είναι πιο δύσκολο να περιγράψει μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα «κατανεμημένες» ή έχει την αίσθηση της περιστροφής μέσα στο κεφάλι σας. Ο γιατρός σας μπορεί να αναφέρεται σε αυτό ως μη ειδικό αίσθημα ζάλης. Ορισμένες από τις αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα. Πίεση του αίματος μειώνοντας φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία, εάν μειώσει την αρτηριακή πίεση σας πάρα πολύ. Πολλά άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει μη ειδική συναισθήματα ζάλης που επιλύουν όταν σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή.
 • Διαταραχές του έσω ωτός. Μερικές εσωτερικό ωτός μπορεί να προκαλέσει επίμονη, μη-ίλιγγος τύπου ζάλη.
 • Οι αγχώδεις διαταραχές. Ορισμένες αγχώδεις διαταραχές, όπως κρίσεις πανικού και φόβου φύγει από το σπίτι ή να βρίσκονται σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους (αγοραφοβία), μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Μερικές φορές, μια αιτία - όπως μια διαταραχή του αιθουσαίου συστήματος - ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα, αλλά στη συνέχεια το άγχος προκαλεί ζαλάδες να επιμένουν, ακόμη και μετά εσωτερικό πρόβλημα αυτί σας έχει επιλυθεί.
 • Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου (αναιμία). Άλλα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν μαζί με ζάλη, αν έχετε αναιμία περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία και χλωμό δέρμα.
 • Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία). Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη. Ζάλη μπορεί να συνοδεύεται από εφίδρωση και σύγχυση.
 • Μολύνσεις αυτιών. Μερικές φορές, λοιμώξεις του αυτιού μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Αυτό το είδος της ζάλης θα πάει μακριά, όταν η μόλυνση έχει περάσει.
 • Υπερθέρμανση και αφυδάτωση. Εάν είστε δραστηριοποιούνται σε ζεστό καιρό, ή αν δεν πίνετε αρκετά υγρά, μπορείτε να νιώσετε ζάλη από την υπερθέρμανση (υπερθερμία), ή από την αφυδάτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα για την καρδιά. Ανάπαυση σε δροσερό μέρος και το πόσιμο νερό ή αθλητικό ποτό (Gatorade, Powerade, κ.ά.) συνήθως θα βοηθήσει να διευκολύνει το αίσθημα ζάλης.
 • Χρόνια υποκειμενική ζάλη. Αυτό είναι ένα ειδικό κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από επίμονη nonspecific ζάλη που δεν έχει μια προφανή ιατρική αιτία. Χρόνια υποκειμενική ζάλη σχετίζεται με υπερευαισθησία στο αυτεπαγγέλτως κάποιου. Αυτό το είδος της ζάλης γίνεται χειρότερη από πολύπλοκες οπτικά περιβάλλοντα (όπως το μπακάλικο), οπτική κίνηση (όπως μια ταινία), οπτικά μοτίβα και ακρίβεια οπτικής καθήκοντα.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να πάθετε ζάλη περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν ζάλη. Είναι επίσης πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσει ζάλη.
 • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα μειώνουν την αρτηριακή πίεση, anti-κατάσχεση φάρμακα, ηρεμιστικά και ηρεμιστικά μπορεί να προκαλέσει ζάλη.
 • Ένα παρελθόν επεισόδιο ζάλη. Εάν έχετε δοκιμάσει ζάλη πριν, έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρει ζάλη στο μέλλον.

Επιπλοκές

Ζάλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσετε και τραυματίζοντας τον εαυτό σας. Βιώνοντας ζάλη κατά την οδήγηση αυτοκινήτου ή χειρισμός βαρέων μηχανημάτων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Μπορεί επίσης να βιώσετε μακροπρόθεσμες συνέπειες, εάν μια υπάρχουσα κατάσταση της υγείας που μπορεί να προκαλέσει ζάλη σας πηγαίνει χωρίς θεραπεία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Οικογενειακό σας γιατρό ή παθολόγο θα είναι πιθανώς σε θέση να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν την αιτία της ζάλης σας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό, όπως ένα ειδικό αυτιών, της μύτης και του λαιμού (ENT) ή νευρολόγο.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας. Εάν σας έχει προγραμματιστεί για την αιθουσαία δοκιμή, ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με οποιαδήποτε φάρμακα για να αρνηθεί το προηγούμενο βράδυ και τι να φάνε την ημέρα των δοκιμών.
 • Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε ζαλάδες σε συγκεκριμένους όρους. Όταν έχετε ένα επεισόδιο ζάλης, νιώθεις σαν το δωμάτιο γυρίζει, ή σαν να γυρίζει στο δωμάτιο; Αισθάνεστε ότι όπως σας θα μπορούσε να περάσει έξω; Η περιγραφή σας από αυτά τα συμπτώματα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει το γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας ή συμπτώματα που έχετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με ζαλάδες. Για παράδειγμα, εάν έχετε αισθανθεί κατάθλιψη ή άγχος πρόσφατα, αυτό είναι σημαντικές πληροφορίες για το γιατρό σας.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες συνταγή και over-the-counter φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Για ζάλη, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι αυτό το πρόβλημα πιθανόν προσωρινή ή μακράς διαρκείας;
 • Είναι δυνατόν τα συμπτώματα μου θα πάει μακριά χωρίς θεραπεία;
 • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας μπορεί να βοηθήσει;
 • Έχω άλλες ιατρικές παθήσεις. Πώς μπορώ να χειριστεί καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί; Για παράδειγμα, είναι ασφαλές για μένα να οδηγήσω;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με ζαλάδες. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Είναι ζαλάδες συνεχής, ή μήπως συμβαίνουν σε ξόρκια ή επεισόδια;
 • Αν η ζαλάδα σας εμφανίζεται σε επεισόδια, πόσο καιρό αυτά τα επεισόδια τελευταία;
 • Πόσο συχνά συμβαίνουν επεισόδια ζάλης σας;
 • Πότε ζαλάδες σας φαίνεται να συμβαίνει, και τι τους προκαλεί;
 • Μήπως σας προκαλεί ζάλη το δωμάτιο να γυρίσετε ή να παράγουν μια αίσθηση της κίνησης;
 • Όταν αισθάνεστε ζαλάδα, δεν μπορείτε επίσης να αισθανθείτε αδυναμία ή λιποθυμία;
 • Μήπως ζάλη σας κάνουν να χάσετε την ισορροπία σας;
 • Τα συμπτώματά σας συνοδεύεται από ένα κουδούνισμα ή πληρότητα στα αυτιά (εμβοές) ή δυσκολία στην ακοή;
 • Μήπως να θολώσουν το όραμά σας;
 • Είναι ζαλάδες που επιδεινώνεται με την κίνηση το κεφάλι σας;
 • Ποια φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα παίρνετε;

Ο γιατρός σας μπορεί να περιορίσετε τα πιθανά αίτια της ζάλης μετά τον καθορισμό του τύπου της ζάλης που αντιμετωπίζετε, επανεξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό σας και την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, τη διεξαγωγή μια φυσική εξέταση, και διατάσσει περαιτέρω δοκιμές βασίζονται σε ενδείξεις και τα συμπτώματά σας.

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Εάν έχετε την τάση να αισθάνονται ζαλάδα όταν σηκώνεστε, πάρτε το χρόνο σας κάνοντας αλλαγές στη στάση του σώματος. Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν ζάλη.

Επιπλέον, εάν είχατε επεισόδια ζάλης κατά την οδήγηση, να μεριμνήσει για εναλλακτική μεταφορά, ενώ είστε σε αναμονή για να δείτε το γιατρό σας. Ρωτήστε τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας να σας βοηθήσει να πάρει από και προς την εργασία και άλλες δραστηριότητες, ή να εξετάσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αν η ζαλάδα σας κάνει να νιώθετε σαν να μπορούσε να πέσει, να λάβει μέτρα για τη μείωση του κινδύνου σας. Κρατήστε το σπίτι σας καλά φωτισμένο και απαλλαγμένο από κινδύνους που μπορεί να σας κάνει να το ταξίδι. Αποφύγετε τις κουβέρτες περιοχής και εκτίθενται ηλεκτρικά καλώδια. Τοποθετήστε τα έπιπλα, όπου είναι απίθανο να χτυπήσει σε αυτό, και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές χαλιά στην μπανιέρα και δάπεδα ντους.

Εξετάσεις και διάγνωση

Για να εντοπίσουν τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορεί να σας ζητηθεί να ανατρέψει το κεφάλι σας προς τα πίσω ή να ξαπλώσετε σε μια συγκεκριμένη πλευρά στην αίθουσα εξετάσεων, έτσι ώστε ο γιατρός σας μπορεί να σας παρατηρούν.

Μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες δοκιμές σε ένα αιθουσαίο και την ισορροπία εργαστήριο, όπως οι εξής:

 • Eye δοκιμές κίνημα. Γιατρός σας μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των ματιών σας όταν παρακολουθείτε ένα κινούμενο αντικείμενο. Μπορεί επίσης να δοθεί αυτό που ονομάζεται μια θερμιδική δοκιμή, στην οποία η κίνηση των ματιών σας παρατηρείται όταν είναι κρύο και ζεστό νερό τοποθετούνται στο κανάλι του αυτιού σας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
 • Δοκιμή θέσης του σώματος. Αυτή η δοκιμή λέει ο γιατρός σας ποια μέρη του συστήματος ισορροπίας που βασίζονται στις πλέον και σε ποια σημεία μπορεί να σας δίνει τα προβλήματα. Στέκεστε με γυμνά πόδια σας σε μια πλατφόρμα και προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία σας κάτω από διάφορες συνθήκες.
 • Rotary-καρέκλα δοκιμών. Κατά τη δοκιμασία αυτή, θα καθίσει σε ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο καρέκλα που κινείται πολύ αργά σε έναν πλήρη κύκλο. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες, κινείται εμπρός και πίσω σε ένα πολύ μικρό τόξο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία (MRI). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσουν συγχρονική εικόνες από το κεφάλι και το σώμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις λεπτομερείς, σαφείς εικόνες για τον εντοπισμό και τη διάγνωση ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. MRI μπορεί να εκτελείται για να αποκλείσει ακουστικό νευρίνωμα - ένα noncancerous όγκου του εγκεφάλου του αιθουσαίου νεύρου, το οποίο μεταφέρει ήχο από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο - ή άλλες ανωμαλίες στον εγκέφαλο που μπορεί να είναι η αιτία του ιλίγγου.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει αιτία βρίσκεται ζάλη ή αν σας επιμένει, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλες θεραπευτικές αγωγές μπορεί να κάνει τα συμπτώματά σας πιο εύχρηστο.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Οι γιατροί τη θεραπεία βάσης ζάλη σχετικά με την αιτία και τα συμπτώματά σας.

 • BPPV. Θεραπεία του BPPV περιλαμβάνει μια απλή διαδικασία κατά την οποία το γιατρό σας ή τη σωματική ελιγμούς θεραπευτής η θέση του κεφαλιού σας (canalith επανατοποθέτησης). Η διαδικασία αυτή είναι συνήθως αποτελεσματική μετά από μία ή δύο αγωγές.
 • Οι εσωτερικές συνθήκες αυτί. Υπόλοιπο επανεκπαίδευση ασκήσεις (αιθουσαία αποκατάσταση) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οξείας αιθουσαίο neuronitis ή λαβυρινθίτιδα. Αυτές είναι ασκήσεις που μπορείτε να μάθετε από έναν φυσιοθεραπευτή ή εργοθεραπευτή και στη συνέχεια να κάνετε στο σπίτι. Για να παρέχουν άμεση ανακούφιση της ναυτίας και ζάλη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως μεκλιζίνη (Antivert) και διαζεπάμη (Valium) ή μπορεί να συστήσει dimenhydrinate (Dramamine), η οποία είναι διαθέσιμη over-the-counter. Μια σύντομη διάρκεια των κορτικοστεροειδή μπορεί να βελτιώσουν αιθουσαία λειτουργία σας.
 • Νόσος του Meniere. Θεραπεία της νόσου του Meniere συνίσταται στη μείωση κατακράτησης του σώματός σας των υγρών μέσω της χρήση διουρητικών και συχνά διαιτητικές αλλαγές, όπως η δίαιτα χαμηλή σε αλάτι. Περιστασιακά, οι ενέσεις μέσα στο τύμπανο ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί.
 • Αιθουσαία ημικρανία. Για την καταπολέμηση ίλιγγο που συνδέονται με αιθουσαία ημικρανία, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσουν να σας βοηθήσει να καθορίσετε και να αποφύγει τις ωθήσεις για τις επιθέσεις σας, με επίκεντρο τη διατροφή, το στρες, ο ύπνος και η άσκηση. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων από αιθουσαία ημικρανία ή να τις καταστήσει λιγότερο άβολα με την παροχή αρωγής για την ναυτία και τον έμετο. Μπορείτε επίσης να μάθετε συγκεκριμένες ασκήσεις για να βοηθήσει να γίνει το σύστημα ισορροπίας σας λιγότερο ευαίσθητα στην κίνηση (αιθουσαία αποκατάσταση).
 • Οι αγχώδεις διαταραχές. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό, για να σας βοηθήσει να ασχοληθεί με το άγχος σας και να διαχειριστείτε ζαλάδες.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εάν αισθανθείτε ζάλη, σκεφτείτε αυτές τις συμβουλές:

 • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.
 • Αποφύγετε τη μετακίνηση ξαφνικά.
 • Σηκωθείτε αργά.
 • Φθινόπωρο-απόδειξη το σπίτι σας με την αφαίρεση ενεργοποίησης κινδύνους, όπως κουβέρτες περιοχής και εκτίθενται ηλεκτρικά καλώδια. Χρησιμοποιήστε χαλάκια αντιολισθητικές για το μπάνιο σας και τα πατώματα ντους.
 • Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως όταν αισθάνεστε ζάλη.
 • Αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου ή χειρισμός βαρέων μηχανημάτων Εάν αντιμετωπίζετε συχνά ζάλη.
 • Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν μπορείτε να πάρετε από το κρεβάτι τη νύχτα.
 • Περπατήστε με μπαστούνι για τη σταθερότητα, αν είναι απαραίτητο.
 • Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και τον καπνό. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα σημεία και τα συμπτώματα σας.