Στεφανιογραφία

Ορισμός

Μια στεφανιαία αγγειογραφία είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί απεικόνισης με ακτίνες Χ για να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας. Στεφανιαία αγγειογραφήματα είναι μέρος μιας γενικής ομάδας διαδικασίες που είναι γνωστές ως καρδιακό καθετηριασμό.

Διαδικασίες καθετηριασμός μπορεί τόσο τη διάγνωση και τη θεραπεία της καρδιάς και του αίματος συνθήκες του σκάφους. Μια στεφανιαία αγγειογραφία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση καρδιακών παθήσεων, είναι ο πιο κοινός τύπος της διαδικασίας καθετήρα καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια μιας στεφανιαία αγγειογραφία, ένα είδος βαφής που είναι ορατό από το μηχάνημα ακτίνων Χ εγχέεται στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας. Το X-ray μηχάνημα παίρνει γρήγορα μια σειρά από εικόνες (αγγειογραφημάτων), προσφέροντας μια λεπτομερή ματιά στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σας. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας μπορεί να εκτελέσει διαδικασίες όπως η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγειογραφία σας.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ότι έχετε μια στεφανιαία αγγειογραφία, αν έχετε:

 • Τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου, όπως είναι ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη)
 • Ο πόνος στο στήθος, το σαγόνι σας, το λαιμό ή το χέρι που δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλες δοκιμές
 • Πρωτοεμφανιζόμενος ή αυξανόμενος πόνος στο στήθος (ασταθή στηθάγχη)
 • Ένα ελάττωμα της καρδιάς που γεννηθήκατε με (συγγενή καρδιοπάθεια)
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Άλλα προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων ή τραυματισμό στο στήθος
 • Ένα πρόβλημα της καρδιακής βαλβίδας που απαιτεί χειρουργική επέμβαση

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε μια αγγειογραφία αν πρόκειται να υποβληθείτε σε εγχείρηση που δεν σχετίζονται με την καρδιά σας, αλλά είστε σε υψηλό κίνδυνο να έχουν πρόβλημα καρδιάς κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Επειδή υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος των επιπλοκών, αγγειογραφίες γίνονται συνήθως μετά την επεμβατική εξετάσεις της καρδιάς έχουν πραγματοποιηθεί, όπως ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς ή ένα τεστ κοπώσεως.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Στεφανιογραφία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Στεφανιογραφία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Όπως με τις περισσότερες διαδικασίες που γίνονται στην καρδιά σας και τα αιμοφόρα αγγεία, στεφανιαία αγγειογραφία έχει κάποιους κινδύνους. Σημαντικές επιπλοκές είναι σπάνιες, όμως. Οι δυνητικοί κίνδυνοι και επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Έμφραγμα
 • Κτύπημα
 • Τραυματισμός στο καθετηριασμένα αρτηρία
 • Αρρυθμίες (αρρυθμίες)
 • Αλλεργικές αντιδράσεις στην χρωστική ουσία ή φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία
 • Ένα δάκρυ στην καρδιά ή αρτηρία σας
 • Νεφρική βλάβη
 • Η υπερβολική αιμορραγία
 • Λοίμωξη
 • Οι θρόμβοι αίματος
 • Η έκθεση σε ακτινοβολία από τις ακτίνες Χ

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι στεφανιαίες αγγειογραφίες πραγματοποιούνται σε επείγουσα βάση. Πιο συχνά, όμως, είναι προγραμματισμένες εκ των προτέρων, δίνοντας σας το χρόνο να προετοιμαστούν.

Αγγειογραφίες πραγματοποιούνται στην καθετηριασμό (αιμοδυναμικό) εργαστήριο του νοσοκομείου. Συνήθως, μπορείτε να πάτε στο νοσοκομείο το πρωί της διαδικασίας. Ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και να σας μιλήσω για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Γενικές κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν:

 • Μην φάτε ή πιείτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα την ημέρα πριν από αγγειογραφία σας. Αγγειογραφίες συχνά προγραμματιστεί κατά τις πρωινές ώρες.
 • Πάρτε όλα σας τα φάρμακα στο νοσοκομείο μαζί σας - στην αρχική φιάλες τους. Ρωτήστε το γιατρό σας για το αν πρέπει ή όχι να λάβουν συνήθη φάρμακα για το πρωινό σας.
 • Εάν έχετε διαβήτη, ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να λαμβάνει την ινσουλίνη ή άλλα από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, πριν αγγειογραφία σας.

Πριν από τη διαδικασία αγγειογραφία σας αρχίζει, ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας θα πρέπει να επανεξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών και τα φάρμακα που παίρνετε. Η ομάδα μπορεί να εκτελέσει μια φυσική εξέταση και έλεγχο των ζωτικών σημείων σας - την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς. Θα αδειάσετε την κύστη σας και την αλλαγή σε μια νοσοκομειακή ποδιά. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής, γυαλιά, κοσμήματα και φουρκέτες.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Για τη διαδικασία, θα βρίσκονται στην πλάτη σας σε μια ακτινογραφία πίνακα. Επειδή ο πίνακας μπορεί να γέρνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ιμάντες ασφαλείας μπορεί να στερεωθεί στο στήθος και τα πόδια σας. X-ray κάμερες μπορεί να κινηθεί πάνω και γύρω από το κεφάλι και το στήθος σας για να πάρει τις εικόνες από πολλές οπτικές γωνίες.

Μια ενδοφλέβια (IV) γραμμή εισάγεται σε μια φλέβα στο χέρι σας. Μπορεί να σας δοθεί ένα ηρεμιστικό μέσω της IV για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, καθώς και άλλα φάρμακα και υγρά. Θα είναι ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έτσι ώστε να μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Καθ 'όλη τη διαδικασία μπορεί να σας ζητηθεί να πάρετε βαθιές αναπνοές, κρατήστε την αναπνοή σας, βήχει ή τοποθετήστε τα χέρια σας σε διάφορες θέσεις.

Τα ηλεκτρόδια στο στήθος σας παρακολουθεί την καρδιά σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μια περιχειρίδα πίεσης του αίματος παρακολουθεί την αρτηριακή σας πίεση και άλλη συσκευή, ένα παλμικό οξύμετρο, μετρά την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σας. Μπορείτε να λάβετε φάρμακα (αντιπηκτικά) για να βοηθήσει να αποτρέψει την πήξη του αίματος στον καθετήρα και στις στεφανιαίες αρτηρίες σας.

Ένα μικρό ποσό των μαλλιών μπορεί να ξυρίζεται από τη βουβωνική χώρα ή το χέρι σας, όπου ο καθετήρας πρόκειται να εισαχθεί. Η περιοχή πλένεται και απολυμαίνεται και στη συνέχεια numbed με μια ένεση του τοπικού αναισθητικού. Μια μικρή τομή γίνεται στο σημείο εισόδου και ένα μικρό πλαστικό σωλήνα (μανδύας) εισάγεται στην αρτηρία σας. Ο καθετήρας εισάγεται μέσα από το περίβλημα μέσα στο δοχείο αγγείων σας και προσεκτικά σπείρωμα στην καρδιά σας ή στεφανιαίων αρτηριών.

Πέρασμα του καθετήρα δεν πρέπει να προκαλέσει πόνο, και δεν θα αισθανθείτε ότι κινείται μέσα στο σώμα σας. Πείτε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας αν έχετε οποιαδήποτε ενόχληση.

Χρωστική (υλικό αντίθεσης) εγχέεται μέσω του καθετήρα. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να έχετε μια σύντομη αίσθηση της έξαψης και ζεστασιά. Μην ανησυχήσετε εάν αισθάνεστε την καρδιά σας κτυπά παρακάμπτοντας - αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια αγγειογραφίες. Αλλά και πάλι, πείτε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας αν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία.

Ορισμός. Μετά τη διαδικασία.
Ορισμός. Μετά τη διαδικασία.

Η βαφή είναι εύκολο να δει κανείς στο X-ray εικόνες, και καθώς κινείται μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας, ο γιατρός σας μπορεί να παρατηρηθεί η ροή του και να εντοπίσει τυχόν εμπόδια ή στενόχωρα χώρους. Ανάλογα με το τι ο γιατρός σας ανακαλύπτει κατά τη διάρκεια αγγειογραφία σας, μπορεί να έχετε πρόσθετες διαδικασίες καθετήρα, την ίδια στιγμή, όπως αγγειοπλαστική με μπαλονάκι ή τοποθέτηση stent για να ανοίξει μια στένωση αρτηρίας.

Έχοντας μια αγγειογραφία διαρκεί περίπου μία ώρα, αν και μπορεί να είναι μεγαλύτερη, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με άλλες διαδικασίες καθετήρα καρδιάς. Προετοιμασία και μετά τη διαδικασία φροντίδας μπορεί να προσθέσει πολλές περισσότερες ώρες.

Μετά τη διαδικασία
Όταν η αγγειογραφία είναι πάνω, ο καθετήρας αφαιρείται από το χέρι ή στη βουβωνική χώρα σας και η τομή κλείνεται με χειροκίνητη πίεση, ένα σφιγκτήρα ή ένα μικρό βύσμα.

Θα πρέπει να ληφθούν σε μια περιοχή αποκατάστασης για την παρατήρηση και παρακολούθηση. Όταν η κατάσταση σας είναι σταθερό, μπορείτε να επιστρέψετε στο δωμάτιό σας, όπου και αν παρακολουθούνται τακτικά. Θα πρέπει να είναι σε επίπεδη θέση για αρκετές ώρες για να αποφευχθεί η αιμορραγία. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, η πίεση μπορεί να εφαρμοστεί στην τομή για την πρόληψη της αιμορραγίας και την προώθηση της επούλωσης. Μερικές φορές, η πλαστική θήκη που για πρώτη φορά εισάγεται στο αιμοφόρο αγγείο σας έχει μείνει στη θέση του για αρκετές ώρες ή ακόμα και ολονυκτίς αν είχατε αγγειοπλαστική ή τοποθέτηση στεντ. Εάν έχετε λάβει αντιπηκτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφαιρώντας το θηκάρι πολύ σύντομα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία.

Μπορεί να είστε σε θέση να πάει στο σπίτι την ίδια ημέρα, ή μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για μια ημέρα ή και περισσότερο. Πίνετε άφθονα υγρά για να βοηθήσει ξεπλύνετε τη χρωστική ουσία από το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε επάνω σε αυτό, έχουν κάτι να φάνε. Ρωτήστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας, όταν θα πρέπει να συνεχίσετε τη λήψη φαρμάκων σας, μπάνιο ή ντους, επιστρέφουν στην εργασία τους, και να συνεχίσετε άλλες συνηθισμένες δραστηριότητες. Αποφύγετε επίπονες δραστηριότητες και την άρση βαρών για αρκετές ημέρες. Παρακέντησης σας είναι πιθανό να παραμείνει διαγωνισμό για λίγο. Μπορεί να είναι λίγο μελανιασμένο και έχουν ένα μικρό χτύπημα.

Καλέστε το γραφείο του γιατρού σας εάν:

 • Θα παρατηρήσετε αιμορραγία, νέα μώλωπες ή οίδημα στο σημείο του καθετήρα
 • Μπορείτε να αναπτύξουν την αύξηση πόνο ή ενόχληση στο σημείο του καθετήρα
 • Έχετε συμπτώματα λοίμωξης, όπως ερυθρότητα, αποχέτευση ή πυρετό
 • Υπάρχει μια αλλαγή στη θερμοκρασία ή το χρώμα του σκέλους ή του βραχίονα που χρησιμοποιήθηκε για τη διαδικασία
 • Θα αισθανθείτε λιποθυμία ή αδύναμη
 • Μπορείτε να αναπτύξουν πόνο στο στήθος ή δύσπνοια

Εάν η θέση του καθετήρα είναι ενεργό αιμορραγία ή οίδημα αρχίζει, ασκήστε πίεση στην περιοχή και να επικοινωνήσετε με ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Η αγγειογραφία μπορεί να δείξει γιατρούς τι συμβαίνει με τα αιμοφόρα αγγεία σας. Μπορεί να:

 • Δείτε πόσοι των στεφανιαίων αρτηριών σας έχουν αποκλειστεί ή να μειωθεί με λιπαρών πλακών (αθηροσκλήρυνση)
 • Εντοπίσει τα εμπόδια βρίσκονται στα αιμοφόρα αγγεία σας
 • Δείτε πόσο ροή του αίματος εμποδίζεται μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας
 • Ελέγξτε τα αποτελέσματα των προηγούμενων στεφανιαία χειρουργική επέμβαση παράκαμψης
 • Ελέγξτε τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας και τα αιμοφόρα αγγεία

Γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σας να καθορίσει ποια θεραπεία είναι καλύτερο για σας και πόσο επικίνδυνη κατάσταση της καρδιάς σας στην υγεία σας. Με βάση τα αποτελέσματα, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει, για παράδειγμα, ότι θα επωφεληθούν από στεφανιαία αγγειοπλαστική για να απεμπλακεί φραγμένες αρτηρίες. Είναι επίσης πιθανό ότι η αγγειοπλαστική ή τοποθέτηση stent θα μπορούσε να γίνει κατά τη διάρκεια αγγειογραφία σας για να αποφύγετε να χρειάζεται άλλη διαδικασία.

Βλέπε επίσης