Σεξουαλική υγεία

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: ποιος το χρειάζεται, πώς λειτουργεί

Ποιος χρειάζεται το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας; πόσες δόσεις; μπορούν να εμβολιαστούν τα αγόρια, πάρα πολύ; Τι γίνεται με τις παρενέργειες; να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και πολλά άλλα.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας που προκαλείται από την σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ευρεία ανοσοποίηση HPV, ωστόσο, θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου παγκοσμίως. Εδώ, Bobbie Gostout, MD, ειδικός HPV λοίμωξης και τον χειρούργο γυναικολόγο στο πανεπιστήμιο, Ρότσεστερ της Μινεσότα, ασχολείται με το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τι σημαίνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάνουμε;

Διάφορα στελέχη του ιού HPV, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου. Δύο εμβολίων κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έγκριση στις ΗΠΑ - Gardasil και το Cervarix. Και τα δύο εμβόλια μπορεί να αποτρέψει περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου, αν δοθεί πριν από ένα κορίτσι ή γυναίκα έχει εκτεθεί στον ιό.

Επιπλέον, και οι δύο μπορεί να αποτρέψει πιο κόλπου και του αιδοίου καρκίνος στις γυναίκες, και το Gardasil μπορεί να αποτρέψει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες και τους άνδρες.

Ποιο είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πότε πρέπει να δοθεί;

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνιστάται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 έως 12, αν και μπορεί να χορηγηθεί από την ηλικία των 9. Είναι σημαντικό για τα αγόρια και τα κορίτσια να λαμβάνουν το εμβόλιο πριν να έχουν σεξουαλική επαφή και να εκτεθούν στον ιό HPV. Μόλις μολυνθεί με HPV, το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική.

Αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα στις ηλικίες 11 έως 12, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 και τα αγόρια και οι άνδρες μέχρι την ηλικία των 21 να λαμβάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, οι άνδρες μπορούν να λάβουν το εμβόλιο HPV μέχρι την ηλικία των 26, αν είναι επιθυμητό.

Και τα δύο εμβόλια χορηγούνται ως μια σειρά από τρεις ενέσεις σε μία περίοδο έξι μηνών. Η δεύτερη δόση χορηγείται ένα με δύο μήνες μετά την πρώτη δόση και η τρίτη δόση δίνεται έξι μήνες μετά την πρώτη δόση.

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες ή άνθρωποι που είναι μετρίως ή σοβαρά άρρωστα. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε σοβαρές αλλεργίες, όπως αλλεργία σε μαγιά ή λάτεξ.

Γιατί οι τρεις δόσεις του τραχήλου της μήτρας εμβόλιο κατά του καρκίνου χρειάζονται;

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα σε ποια επίπεδα αντισωμάτων παρέχουν επαρκή προστασία από τον ιό HPV. Σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων γυναικών συνέχισαν να αυξάνονται με κάθε μία από τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Δεδομένου ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειωθεί αναπόφευκτα τη στιγμή που θα σταματήσει να πάρει ένα εμβόλιο, είναι λογικό να ξεκινήσει με υψηλά επίπεδα αντισωμάτων και την προσπάθεια να πάρει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία HPV για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα - χρόνια ή και δεκαετίες.

Πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι ερευνητές μπορούν να βρουν ότι τρεις δόσεις του εμβολίου δεν είναι αναγκαία - ή ότι μια βολή είναι αναγκαία η αναμνηστική χρόνια αργότερα.

Μήπως τα τραχήλου της μήτρας προσφέρουν οφέλη εμβόλιο κατά του καρκίνου, αν είστε ήδη σεξουαλικά ενεργές;

Ναι. Σε κλινικές δοκιμές, το Gardasil και το Cervarix ήταν αποτελεσματικά σε ομάδες των σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 26 ή νεότεροι, μερικοί από τους οποίους είχαν ήδη μολυνθεί με ένα ή περισσότερους τύπους HPV. Ωστόσο, το Gardasil και το Cervarix προστατεύει μόνο από συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV στα οποία δεν έχουν εκτεθεί. Οι πιο ερωτικούς συντρόφους είχατε, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία σας να έχουν εκτεθεί σε πολλαπλούς τύπους του HPV.

Βλέπε επίσης

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: ποιος το χρειάζεται, πώς λειτουργεί

Μήπως το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας φέρουν κινδύνους για την υγεία ή παρενέργειες;

Συνολικά, τα αποτελέσματα είναι συνήθως ήπιες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των δύο εμβολίων HPV περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης (το άνω τμήμα του βραχίονα), κεφαλαλγίες, χαμηλός πυρετός ή συμπτώματα γρίπης. Μερικές φορές, ζάλη ή λιποθυμία συμβαίνει μετά την ένεση, ειδικά σε εφήβους. Παραμένοντας καθισμένος για 15 λεπτά μετά την ένεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της λιποθυμία. Επιπλέον, το Cervarix μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια ή κοιλιακό πόνο.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες - συμπεριλαμβανομένης σοβαρής αλλεργικής απόκρισης (αναφυλαξία), και νευρολογικές παθήσεις, όπως παράλυση, αδυναμία και οίδημα του εγκεφάλου - έχουν αναφερθεί σε ένα μικρό αριθμό γυναικών. Η FDA συνεχίζει να παρακολουθεί όλες αυτές τις αναφορές. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, σχεδόν όλες οι εκθέσεις των εν λόγω δυσμενών παρενεργειών φαίνεται να έχουν συμβεί κατά τύχη γύρω από το χρόνο του εμβολιασμού. Δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί από το εμβόλιο ίδια.

Είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που απαιτούνται για την εγγραφή στο σχολείο;

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας - είτε Gardasil και Cervarix - είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας χρονοδιάγραμμα εμβόλια της παιδικής ηλικίας. Το αν ή όχι ένα εμβόλιο γίνεται απαίτηση εγγραφής στο σχολείο αποφασίζεται σε ένα κράτος-από-κράτος.

Μήπως οι γυναίκες που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πρέπει ακόμα να έχουν τεστ Παπανικολάου;

Ναι. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τεστ Παπανικολάου. Η εξέταση ρουτίνας για καρκίνο του τραχήλου μέσω τακτικών πυελική εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου παραμένει ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας της υγείας μιας γυναίκας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον καρκίνο του τραχήλου, αν δεν είστε στη συνιστώμενη ηλικιακή ομάδα εμβόλιο;

HPV μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από HPV, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνεις σεξ και να περιορίσει τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Επιπλέον, μην καπνίζετε. Κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου.

Για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα πρώτα στάδια, δείτε το γιατρό σας για την τακτική πυελική εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου - κολπική αιμορραγία μετά το σεξ, μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση, πυελικό πόνο ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Βλέπε επίσης

Σεξουαλική υγεία