Πριαπισμός: παρατεταμένη στύση

Ορισμός

Ο πριαπισμός είναι μια παρατεταμένη στύση του πέους. Η ανεπιθύμητη, επίμονη στύση δεν προκαλείται από τη σεξουαλική διέγερση ή διέγερση, και του πριαπισμού είναι συνήθως επώδυνη.

Ο πριαπισμός είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση που χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Η έγκαιρη θεραπεία με πριαπισμό είναι συνήθως αναγκαία για να αποφευχθεί βλάβη των ιστών που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανικανότητα να αποκτήσει ή να διατηρήσει στύση (στυτική δυσλειτουργία).

Ο πριαπισμός είναι η πιο κοινή μεταξύ των ηλικιών 5 και 10 σε αγόρια και των ηλικιών 20 και 50 στους άνδρες.

Συμπτώματα

Πριαπισμός προκαλεί ασυνήθιστα επίμονη στύση που δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση. Συμπτώματα πριαπισμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του πριαπισμού. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: ισχαιμική και μη ισχαιμική πριαπισμού.

Ισχαιμικό πριαπισμό
Ισχαιμικό, που ονομάζεται επίσης χαμηλής ροής, πριαπισμός είναι το αποτέλεσμα του αίματος δεν είναι σε θέση να φύγει από το πέος. Είναι ο πιο κοινός τύπος του πριαπισμού. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ανεπιθύμητη στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες
 • Ανεπιθύμητη στύση μακριά και για αρκετές ώρες (τραύλισμα πριαπισμός)
 • Άκαμπτος πέους, αλλά συνήθως μαλακή άκρη του πέους (βάλανος)
 • Συνήθως επώδυνη ή της προσφοράς του πέους

Μη ισχαιμική πριαπισμό
Μη ισχαιμικής ή υψηλής ροής, πριαπισμός συμβαίνει όταν πάρα πολύ αίμα ρέει στο πέος. Μη ισχαιμική πριαπισμός είναι συνήθως ανώδυνα. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Ανεπιθύμητη στύση που διαρκεί τουλάχιστον τέσσερις ώρες
 • Όρθια αλλά όχι άκαμπτο πέους

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν έχετε μια στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες, πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Εάν αντιμετωπίσετε μια επώδυνη, επίμονη στύση που υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες, δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για την πρόληψη περαιτέρω επεισοδίων.

Αιτίες

Η στύση εμφανίζεται συνήθως σε απάντηση σε σωματική ή ψυχολογική διέγερση. Αυτή η διέγερση προκαλεί ορισμένα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να επεκταθεί, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο σπογγώδες ιστούς στο πέος. Κατά συνέπεια, το αίμα γεμάτο πέος γίνεται όρθια. Μετά από άκρα διέγερση, το αίμα ρέει έξω, και το πέος επιστρέφει στην μη άκαμπτα (χαλαρή) κατάσταση.

Πριαπισμός συμβαίνει όταν κάποιο μέρος αυτού του συστήματος - το αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα - μεταβολές φυσιολογική ροή του αίματος. Στη συνέχεια, μια ανεπιθύμητη στύση επιμένει. Παράγοντες που μπορεί να συμβάλει στην πριαπισμό περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Διαταραχές του αίματος
Αίμα ασθένειες που σχετίζονται μπορεί να συμβάλει στην πριαπισμό - συνήθως ισχαιμικό πριαπισμό, όταν το αίμα δεν είναι σε θέση να ρέει έξω από το πέος. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν:

 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Λευχαιμία

Δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι η πιο κοινή αιτία του πριαπισμού στα αγόρια. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια κληρονομική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα σχήματος ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτά τα ασυνήθιστα διαμορφωμένα κύτταρα μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα
Πριαπισμός, συνήθως ισχαιμικού πριαπισμού, είναι μια γνωστή παρενέργεια ενός αριθμού φαρμάκων. Τα παρακάτω φάρμακα μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές πριαπισμός:

 • Στόματος φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως η σιλδεναφίλη (Viagra), η ταδαλαφίλη (Cialis) και η βαρδεναφίλη (Levitra)
 • Φάρμακα με ένεση απευθείας στο πέος για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, όπως παπαβερίνη
 • Τα αντικαταθλιπτικά, όπως φλουοξετίνη (Prozac) και η βουπροπιόνη (Wellbutrin)
 • Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψυχωτικές διαταραχές, όπως η ρισπεριδόνη (Risperdal) και η ολανζαπίνη (Zyprexa)
 • Αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin) και ηπαρίνη

Το αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών
Κακή χρήση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, και το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσει πριαπισμό, ιδίως ισχαιμικού πριαπισμού. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Ψυχαγωγική χρήση της στυτικής δυσλειτουργία των ναρκωτικών
 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Η χρήση των παράνομων ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα και η κοκαΐνη

Βλάβη
Μια κοινή αιτία της μη ισχαιμική πριαπισμού - μια επίμονη στύση που προκαλείται από την υπερβολική ροή αίματος στο πέος - είναι τραύμα ή τραυματισμό στα γεννητικά όργανα, τη λεκάνη ή το περίνεο, η περιοχή μεταξύ της βάσης του πέους και του πρωκτού.

Άλλοι παράγοντες
Άλλες αιτίες της πριαπισμού περιλαμβάνουν:

 • Τραυματισμό του νωτιαίου μυελού
 • Οι θρόμβοι αίματος
 • Δηλητηριώδη δηλητήριο, όπως το δηλητήριο από σκορπιούς ή μαύρο χήρα αράχνες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί είναι σε θέση να προσδιορίσει την συγκεκριμένη αιτία για πριαπισμό.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Ισχαιμικό πριαπισμό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Το αίμα παγιδεύεται στο πέος στερείται οξυγόνου. Όταν η στύση διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες, αυτό το φτωχό σε οξυγόνο αίμα μπορεί να αρχίσει να βλάψει ή να καταστρέψει τους ιστούς στο πέος. Ως αποτέλεσμα, ακατέργαστα πριαπισμός μπορεί να προκαλέσει:

 • Στυτική δυσλειτουργία, η αδυναμία του πέους να γίνει ή να μείνει όρθιος με τη σεξουαλική διέγερση
 • Παραμόρφωση του πέους

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν εσείς ή το παιδί σας έχει βιώσει μια επίπονη, επίμονη στύση που διήρκησε λιγότερο από τέσσερις ώρες, ή πολλαπλές ανεπιθύμητα, επίμονη στύση (πριαπισμός τραύλισμα), δείτε το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας. Αν η στύση διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες, πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Ο γιατρός σας ή ο γιατρός δωμάτιο έκτακτης ανάγκης μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάνετε μια follow-up ραντεβού με έναν ειδικό στην αναπαραγωγή και όργανα του ουροποιητικού συστήματος (ουρολόγο).

Αν έχετε χρόνο προτού να δείτε το γιατρό σας, είναι μια καλή ιδέα για να προετοιμαστούν για τις ερωτήσεις ο γιατρός είναι πιθανό να ρωτήσω.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε τα συμπτώματα, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τις επίμονες στύσεις.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε. Και, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε πάρει κάποια συμπληρώματα διατροφής ή παράνομα ναρκωτικά.

Μπορεί επίσης να θέλετε να προετοιμάσει μια λίστα ερωτήσεων για να ζητήσετε από το γιατρό:

 • Τι προκαλεί τις επίμονες στύσεις;
 • Τι είδους εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν;
 • Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα στο μέλλον;
 • Αν η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη, είναι ένα γενικό εναλλακτική λύση υπάρχει;
 • Οι δραστηριότητες, όπως η άσκηση ή το σεξ, που πρέπει να αποφεύγονται εκεί; Αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;
 • Μήπως πριαπισμός αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας;
 • Έχετε φυλλάδια ή μπορεί να σας προτείνει ιστοσελίδες που εξηγούν περισσότερα για πριαπισμό;

Αν άλλες ερωτήσεις συμβεί σε σας ή δεν καταλαβαίνετε κάτι, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με επαναλαμβανόμενα επεισόδια επίμονες στύσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Όταν έκανε τα συμπτώματά σας για πρώτη φορά;
 • Πόσο καιρό οι στύσεις κράτησε;
 • Ήταν οι στύσεις επώδυνη;
 • Έχετε είχε έναν τραυματισμό στα γεννητικά όργανα ή στη βουβωνική χώρα σας;
 • Μήπως τα ανεπιθύμητα στύσεις συμβαίνουν μετά τη χρήση μια συγκεκριμένη ουσία, όπως το αλκοόλ, μαριχουάνα, κοκαΐνη ή άλλα ναρκωτικά;
 • Μην παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας; Έχετε λάβει οποιαδήποτε βότανα ή συμπληρώματα διατροφής;

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να διατάξει εργαστηριακές εξετάσεις για να καθοριστεί αν μια ασθένεια ή πάθηση που προκαλεί πριαπισμό.

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Μην σταματήσετε συνταγογραφούμενα φάρμακά σας χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε αναψυχής ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει επίμονες στύσεις.

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν έχετε μια στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες, θα πρέπει να έχετε επείγουσα φροντίδα. Ο γιατρός δωμάτιο έκτακτης ανάγκης θα καθορίσει, πρώτον, αν έχετε ισχαιμικό πριαπισμό ή μη ισχαιμική πριαπισμό. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί η θεραπεία για το καθένα είναι διαφορετική, και θεραπεία για την ισχαιμική πριαπισμό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό.

Ιατρικό ιστορικό και εξετάσεις
Για να προσδιορίσετε τον τύπο του πριαπισμού που έχετε, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει πιθανότατα πολλά ερωτήματα και να εξετάσει τα γεννητικά όργανα σας, στην κοιλιά, στη βουβωνική χώρα και το περίνεο. Αυτός ή αυτή μπορεί να είναι σε θέση να καθορίσει το είδος του πριαπισμού που έχουν με βάση την ακαμψία και την ευαισθησία του πέους. Αυτή η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει επίσης σημάδια τραυματισμού ή όγκους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πριαπισμό. Ένας τραυματισμός, για παράδειγμα, θα έλεγα ότι μη ισχαιμική πριαπισμός είναι πιο πιθανό.

Διαγνωστικές εξετάσεις
Οι διαγνωστικές δοκιμασίες μπορεί να είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί το είδος του πριαπισμού που έχετε. Πρόσθετες δοκιμές μπορεί να προσδιορίσει την αιτία του πριαπισμού. Σε μια ρύθμιση δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, η θεραπεία σας μπορεί να αρχίσει πριν από όλα τα αποτελέσματα των δοκιμών παραλαβής, αν ο γιατρός είναι σίγουροι για το τι είδος του πριαπισμού που έχετε. Διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

 • Μέτρησης αερίων αίματος. Σε αυτή τη δοκιμή, ένα μικρό βελόνα εισάγεται στο πέος σας για να αφαιρέσετε ένα δείγμα του αίματος. Αν το αίμα είναι σκούρο - στερείται οξυγόνου - η κατάσταση είναι πιο πιθανό ισχαιμικό πριαπισμό. Αν είναι έντονο κόκκινο, ο πριαπισμός είναι πιο πιθανό μη ισχαιμική. Μια δοκιμή εργαστηριακή μέτρηση των ποσοτήτων ορισμένων αερίων στο αίμα μπορεί να επιβεβαιώσει τον τύπο του πριαπισμού.
 • Οι εξετάσεις αίματος. Το αίμα σας μπορεί να ελεγχθεί με τη μέτρηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων σήμερα. Τα αποτελέσματα μπορούν να παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία για ασθένειες, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, άλλες διαταραχές του αίματος ή ορισμένων μορφών καρκίνου.
 • Υπερηχογράφημα. Μπορεί να έχετε το χρώμα υπερηχογράφημα duplex, η οποία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσετε μια εικόνα των εσωτερικών οργάνων. Η δοκιμή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της ροής του αίματος στο πέος σας, που θα προτείνει ισχαιμική ή μη ισχαιμική πριαπισμό. Οι εξετάσεις μπορεί επίσης να αποκαλύψει έναν τραυματισμό, όγκο ή ανωμαλία που μπορεί να είναι μια υποκείμενη αιτία.
 • Τοξικολογικών δοκιμών. Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει εξέταση για παράνομη ή συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να είναι η αιτία του πριαπισμού. Αυτή η δοκιμή μπορεί να γίνει με δείγματα αίματος ή ούρων.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Ισχαιμικό πριαπισμό
Ισχαιμικό πριαπισμό - το αποτέλεσμα του αίματος δεν είναι σε θέση να βγείτε από το πέος - είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Αυτή η θεραπεία αρχίζει συνήθως με ένα συνδυασμό αποστράγγιση του αίματος από το πέος και τη χρήση φαρμάκων.

 • Αναρρόφηση. Μετά το πέος σας αποκοιμίσει με τοπικό αναισθητικό, περίσσεια αίμα παροχετεύεται από αυτό, χρησιμοποιώντας μια μικρή βελόνα και τη σύριγγα. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, οι φλέβες του πέους μπορεί επίσης να ξεπλένεται με ένα αλατούχο διάλυμα. Αυτή η θεραπεία ανακουφίζει από τον πόνο, αφαιρεί το οξυγόνο των φτωχών του αίματος και μπορεί να σταματήσει την ανέγερση. Αυτή η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί έως ότου τελειώνει η ανέγερση.
 • Φάρμακο. Ένα φάρμακο που ονομάζεται ένα αλφα-αδρενεργικοί συμπαθομιμητικών, όπως φαινυλεφρίνη, μπορεί να εγχυθεί μέσα στο σπογγώδη ιστό του πέους. Αυτό το φάρμακο συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα στο πέος. Η δράση αυτή επιτρέπει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από το πέος για να ανοίξει και να επιτρέψει αυξημένη ροή του αίματος έξω. Αυτή η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί για αρκετές ώρες, αν είναι απαραίτητο. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος παρενεργειών, όπως πονοκέφαλος, ζάλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιοπάθεια.
 • Χειρουργική. Εάν άλλες θεραπείες δεν είναι επιτυχής, ο χειρουργός μπορεί να εμφυτεύσει μια συσκευή που δρομολογεί τη ροή του αίματος (μια shunt), έτσι ώστε το αίμα μπορεί να κινηθεί μέσω του πέους σας κανονικά.
 • Επιπρόσθετες θεραπείες. Εάν έχετε δρεπανοκυτταρική αναιμία, ενδέχεται να λάβετε πρόσθετες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου που σχετίζονται με επεισόδια, όπως συμπληρωματικό οξυγόνο ή ένα ενδοφλέβιο διάλυμα για να σας κρατήσει ενυδατωμένο.

Μη ισχαιμική πριαπισμό
Μη ισχαιμική πριαπισμός συνήθως περνάει χωρίς θεραπεία. Επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο πέος, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα ρολόι-and-wait προσέγγιση. Κάνοντας πάγου και πίεση στο περίνεο - η περιοχή μεταξύ της βάσης του πέους και του πρωκτού - μπορεί να βοηθήσει στον τερματισμό της στύσης.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις για να εισάγετε υλικό που εμποδίζει προσωρινά τη ροή του αίματος στο πέος. Το σώμα απορροφά τελικά το υλικό. Χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη για την επισκευή αρτηρίες ή βλάβη ιστού που προκύπτει από έναν τραυματισμό.

Πρόληψη

Ανάλογα με την πιθανή αιτία του πριαπισμού, μέτρα για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων πριαπισμός μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Θεραπεία της νόσου που μπορεί να έχουν προκαλέσει πριαπισμό
 • Αλλαγή φάρμακα αν ένα φάρμακο συνταγών ήταν η πιθανή αιτία
 • Αποφυγή προκαλεί, όπως το αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών
 • Αυτο-ένεση φαινυλεφρίνη να σταματήσει η παρατεταμένη στύση
 • Ορμόνη-αποκλειστές φάρμακα - μόνο για τους άνδρες

Βλέπε επίσης