Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Υψηλή πίεση αίματος και σεξ: αντιμετώπιση των προκλήσεων

Η θεραπεία για την υψηλή πίεση του αίματος και την ικανοποίηση με το σεξ μπορεί να πάει χέρι-χέρι - αν είστε ανοιχτά για το πρόβλημα και να συνεργαστεί στενά με το γιατρό σας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά δεν έχει σημεία ή συμπτώματα. Όμως, οι επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή σας μπορεί να είναι προφανής. Αν και η σεξουαλική δραστηριότητα είναι πιθανό να δημιουργήσει μια άμεση απειλή για την υγεία σας - όπως μια καρδιακή προσβολή - υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ικανοποίηση σας με το σεξ.

Μια σύνδεση μεταξύ της υψηλής πίεσης του αίματος και τα σεξουαλικά προβλήματα έχει αποδειχθεί στους άνδρες. Για τις γυναίκες που έχουν μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση, δεν είναι ακόμη αποδειχθεί ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι να κατηγορήσει.

Προκλήσεις για τους άνδρες

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση ζημίες η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και αρτηριών προκαλεί να σκληρύνει και στενά (αθηροσκλήρυνση), περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Αυτό σημαίνει λιγότερο αίμα μπορεί να ρέει προς το πέος. Για μερικούς άνδρες, η μειωμένη ροή αίματος καθιστά δύσκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί στύση - που συχνά αναφέρεται ως στυτική δυσλειτουργία. Το πρόβλημα είναι αρκετά κοινό.

Ακόμα και ένα μόνο επεισόδιο της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να προκαλέσει άγχος. Οι φόβοι ότι αυτό θα συμβεί και πάλι θα μπορούσε να οδηγήσει τους άνδρες να αποφεύγετε το σεξ - και να επηρεάσει τη σχέση με τη σεξουαλική σύντροφό τους.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να παρεμβαίνει με την εκσπερμάτιση και να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία. Μερικές φορές τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Προκλήσεις για τις γυναίκες

Αποτέλεσμα υψηλή πίεση του αίματος για σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες δεν είναι καλά κατανοητή. Αλλά είναι πιθανό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας.

Υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον κόλπο. Για μερικές γυναίκες, αυτό οδηγεί σε μια μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή διέγερση, ξηρότητα του κόλπου, ή δυσκολία στην επίτευξη οργασμού. Βελτίωση της εγρήγορσης και λίπανση μπορεί να βοηθήσει. Όπως και οι άνδρες, οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν το άγχος και θέματα σχέσεων λόγω της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους εάν παρουσιάσουν αυτές τις δυσκολίες.

Υψηλή αρτηριακή πίεση παρενέργειες φαρμάκων στους άνδρες: τα σεξουαλικά προβλήματα

Φάρμακα υψηλής πίεσης του αίματος που μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία, ως παρενέργεια περιλαμβάνουν:

 • Χάπια νερό (διουρητικά). Διουρητικά μπορούν να μειώσουν ισχυρή ροή του αίματος στο πέος, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη μιας στύσης. Μπορούν επίσης να καταστρέφουν το σώμα του ψευδαργύρου, η οποία είναι απαραίτητη για να κάνει το ορμόνης τεστοστερόνης.
 • Οι β-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα αντίδρασης που προκαλεί στύση. Οι β-αναστολείς μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για τις αρτηρίες στο πέος να διευρυνθεί (διαστέλλονται) να αφήσει σε αρκετό ροή του αίματος για να προκαλούν στύση.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο παρενεργειών από αυτά τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών προβλημάτων, παίρνουν φάρμακα όπως ακριβώς προβλέπεται. Αν εξακολουθείτε να έχετε παρενέργειες, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες πιθανές φάρμακα που μπορεί να έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Φάρμακα λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες

Εάν η σεξουαλική ανεπιθύμητες ενέργειες επιμένει, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με άλλες επιλογές φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα φάρμακα υψηλής πίεσης του αίματος είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σεξουαλικές παρενέργειες, όπως:

 • Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΜΕΑ)
 • Αποκλειστές διαύλων ασβεστίου
 • Υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ
 • Άλφα αποκλειστές

Για να βοηθήσει το γιατρό σας να επιλέξετε την πιο κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για σας, πείτε του ή της όλα τα άλλα φάρμακα που παίρνετε τώρα - συμπεριλαμβανομένων των φυτικών συμπληρωμάτων και over-the-counter φάρμακα. Ορισμένες φορές ένας συγκεκριμένος συνδυασμός φαρμάκων ή συμπληρωμάτων συμβάλλει σε σεξουαλικά προβλήματα.

Εάν ο γιατρός σας λέει ότι είναι εντάξει, μπορείτε να είστε σε θέση να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα για την πίεση του αίματος προσωρινά για να δείτε αν η σεξουαλική σας ζωή βελτιώνεται. Για να βεβαιωθείτε ότι η αρτηριακή σας πίεση παραμένει μέσα σε ασφαλή περιοχή, μπορεί να χρειάζονται συχνές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, ενώ δεν παίρνετε την αρτηριακή πίεση φαρμακευτική αγωγή μείωση που μπορεί να προκαλούν σεξουαλικές δυσκολίες σας. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να γίνει με ένα σπίτι αίμα συσκευή παρακολούθησης πίεσης.

Βλέπε επίσης

Υψηλή πίεση αίματος και σεξ: αντιμετώπιση των προκλήσεων

Φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας και υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι άνδρες εξετάζουν τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να ελέγξετε με το γιατρό τους πρώτα. Είναι συνήθως ασφαλές να συνδυάσει την στυτική δυσλειτουργία φάρμακα σιλδεναφίλη (Viagra), vardenafil (Levitra) και η ταδαλαφίλη (Cialis), με φάρμακα υψηλής πίεσης του αίματος.

Η λήψη αυτών των φαρμάκων με τα νιτρικά άλατα, που λαμβάνονται είτε τακτικά για τον πόνο στο στήθος ή σε μια ρύθμιση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σας

Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, που συνήθως δεν χρειάζεται να ζουν με την απώλεια της σεξουαλικής ικανοποίησης. Ξεκινήστε με την ομιλία με το γιατρό σας. Όσο περισσότερο ο γιατρός σας ξέρει για σας, τόσο το καλύτερο αυτός ή αυτή μπορεί να τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης σας - και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Να είστε έτοιμοι να απαντήσει σε ερωτήσεις ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει, όπως:

 • Τι φάρμακα παίρνετε;
 • Έχει σχέση σας με τη σεξουαλική σύντροφό σας άλλαξε πρόσφατα;
 • Έχετε να αισθάνεστε κατάθλιψη;
 • Είστε που αντιμετωπίζουν περισσότερο άγχος από ό, τι συνήθως;

Προώθηση της συνολικής υγείας

Κάνοντας υγιείς επιλογές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και ενδεχομένως να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή σας. Υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

 • Δεν το κάπνισμα ή τη χρήση του καπνού
 • Τρώτε υγιεινά τρόφιμα
 • Η μείωση της ποσότητας του αλατιού στη διατροφή σας
 • Χάνοντας τα περιττά κιλά
 • Η άσκηση τακτικά

Φυσικά, ένα πιο λεπτό σώμα μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη σας και να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ελκυστική, η οποία θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Ρυθμίστε το στάδιο για ικανοποιητικό σεξ

Σεξουαλική ανταπόκριση σας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τα συναισθήματα για το σύντροφό σας και το περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται το φύλο. Για την ενθάρρυνση ικανοποιητικό σεξ, σεξ ξεκινήσει όταν εσείς και ο σύντροφός σας ξεκουράσουν. Εξερευνήστε διάφορους τρόπους για να είναι σωματικά οικείοι, όπως μασάζ ή ζεστό ενυδατώνει σε μπανιέρα. Κοινή χρήση με το άλλο τα είδη της σεξουαλικής δραστηριότητας σας αρέσει περισσότερο. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η ανοιχτή επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί η σεξουαλική ικανοποίηση.

Βλέπε επίσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)