Κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα

Ορισμός

Ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα είναι μία μεγενθυμένη περιοχή στο κάτω μέρος της αορτής, το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο που αιματώνει το σώμα. Η αορτή, περίπου το πάχος μιας μάνικας ποτίσματος, τρέχει από την καρδιά σας μέσα από το κέντρο του θώρακα και την κοιλιά σας. Επειδή η αορτή είναι ο κύριος προμηθευτής του σώματος του αίματος, μια ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή αιμορραγία.

Ανάλογα με το μέγεθος και το ρυθμό με τον οποίο κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα σας αυξάνεται, η θεραπεία μπορεί να ποικίλλει από προσεκτικής αναμονής για επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Μόλις ένα ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής έχει βρεθεί, οι γιατροί θα παρακολουθεί στενά, έτσι είναι ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προγραμματιστεί, αν είναι απαραίτητο. Επείγουσα χειρουργική επέμβαση για ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Συμπτώματα

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής συχνά αναπτύσσονται αργά και συνήθως χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους. Ορισμένα ανευρύσματα ποτέ δεν θα ρήξη. Πολλοί ξεκινήσει μικρή και να παραμείνει μικρή, αν και πολλοί επεκτείνουν την πάροδο του χρόνου. Άλλοι επεκτείνουν γρήγορα. Πρόβλεψη πόσο γρήγορα ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα μπορεί να διευρύνει είναι δύσκολη.

Ως ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα μεγαλώνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσετε:

 • Μια παλλόμενη αίσθηση κοντά στον ομφαλό
 • Βαθιά, συνεχής πόνος στην κοιλιά σας ή από την πλευρά της κοιλιάς σας
 • Ο πόνος στην πλάτη
Κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα. Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση).
Κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα. Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση).

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται ανωτέρω.

Οποιοσδήποτε με ηλικία 60 ετών και άνω που έχει παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όπως το κάπνισμα ή οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, θα πρέπει να εξετάσει ο τακτικός έλεγχος για την κατάσταση. Επειδή το αρσενικό φύλο και το κάπνισμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, οι άνδρες ηλικίας 65 έως 75 που έχουν καπνίσει ποτέ τα τσιγάρα θα πρέπει να έχουν μια one-time έλεγχο για ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής με κοιλιακό υπερηχογράφημα.

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση με υπερήχους για την εξέταση της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τις γυναίκες. Ρωτήστε το γιατρό σας αν θα πρέπει να έχετε ένα υπερηχογράφημα βασίζεται σε παράγοντες κινδύνου.

Αιτίες

Τα περισσότερα ανευρύσματα αορτής συμβαίνουν στο τμήμα της αορτής σας που είναι στην κοιλιά σας. Αν και η ακριβής αιτία των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής είναι άγνωστη, μια σειρά από παράγοντες μπορεί να παίζουν ένα ρόλο, όπως οι εξής:

 • Η χρήση του καπνού. Τσιγάρο κάπνισμα και άλλες μορφές χρήσης καπνού φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ανευρυσμάτων της αορτής. Εκτός από τις βλαβερές συνέπειες ότι το κάπνισμα προκαλεί άμεσα στις αρτηρίες, το κάπνισμα συμβάλλει στην συσσώρευση των λιπαρών πλακών στις αρτηρίες σας (αρτηριοσκλήρυνση) και η υψηλή πίεση του αίματος. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει το ανεύρυσμα να αυξάνεται ταχύτερα από την περαιτέρω καταστροφή αορτή.
 • Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρυνση). Αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν το λίπος και άλλες ουσίες που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ανευρύσματος.
 • Λοίμωξη στην αορτή (αγγειίτιδα). Σε σπάνιες περιπτώσεις, κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα μπορεί να προκαλείται από μια μόλυνση ή φλεγμονή που αποδυναμώνει ένα τμήμα του τοιχώματος της αορτής.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Λοίμωξη στην αορτή (αγγειίτιδα).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Λοίμωξη στην αορτή (αγγειίτιδα).

Τα ανευρύσματα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος της αορτής, αλλά όταν συμβαίνουν στο άνω τμήμα της αορτής, καλούνται ανευρύσματα θωρακικής αορτής. Συνηθέστερα, τα ανευρύσματα σχηματίζουν στο κάτω μέρος της αορτής σας και ονομάζονται ανευρύσματα κοιλιακής αορτής. Αυτά τα ανευρύσματα μπορούν επίσης να αναφέρονται ως ΑΑΑ ή τριπλό Α.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Κοιλιακή παράγοντες κινδύνου ανεύρυσμα αορτής περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής συμβαίνουν πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
 • Χρήση του καπνού. Χρήση καπνού αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ενός κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος. Όσο περισσότερο έχετε καπνίσει ή μάσημα του καπνού, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος σας.
 • Αθηροσκλήρωση. Αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση του λίπους και άλλες ουσίες που μπορούν να βλάψουν την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνει τον κίνδυνο ενός ανευρύσματος.
 • Όντας αρσενικό. Άνδρες αναπτύσσουν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής πολύ πιο συχνά από ό, τι οι γυναίκες.
 • Οικογενειακό ιστορικό. Οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν την κατάσταση. Οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων τείνουν να αναπτύξουν ανευρύσματα σε νεαρότερη ηλικία και βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Δάκρυα στο τοίχωμα της αορτής (ανατομή) είναι οι κύριες επιπλοκές της κοιλιακής αορτής. Μια ρήξη ανευρύσματος της αορτής μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ρήξης.

Τα σημεία και συμπτώματα που ανεύρυσμα αορτής σας έχει σκάσει περιλαμβάνουν:

 • Αιφνίδια, έντονο και επίμονο κοιλιακό ή τον πόνο στην πλάτη
 • Ο πόνος που ακτινοβολεί στην πλάτη ή τα πόδια σας
 • Ίδρωμα
 • Γλοιώδες
 • Ζάλη
 • Ναυτία
 • Εμετός
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Ταχυπαλμία
 • Η απώλεια της συνείδησης
 • Δύσπνοια

Μια άλλη επιπλοκή ανευρυσμάτων της αορτής είναι ο κίνδυνος θρόμβωσης του αίματος. Μικρούς θρόμβους αίματος μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή του αορτικού ανευρύσματος. Εάν ένας θρόμβος αίματος χαλαρά από το εσωτερικό τοίχωμα του ανευρύσματος και μπλοκ ένα αιμοφόρο αγγείο αλλού στο σώμα σας, μπορεί να προκαλέσει πόνο ή να εμποδίσουν τη ροή του αίματος στα πόδια, δάχτυλα, τα νεφρά ή κοιλιακά όργανα.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ή να ανησυχούν για τον κίνδυνο ανευρύσματος σας λόγω ισχυρό οικογενειακό ιστορικό, να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό γιατρό σας. Εάν ένα ανεύρυσμα βρεθεί νωρίς, η θεραπεία σας μπορεί να είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική.

Δεδομένου ότι πολλές ανευρύσματα κοιλιακής αορτής που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ρουτίνας φυσική εξέταση, ή όταν ο γιατρός σας ψάχνει για κάποια άλλη πάθηση, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προετοιμασίες που είναι απαραίτητες. Εάν προβάλλεται για ένα ανεύρυσμα αορτής, ο γιατρός σας είναι πιθανό να ρωτήσω αν κάποιος στην οικογένειά σας είχε ποτέ ανεύρυσμα αορτής, έτσι ώστε οι πληροφορίες έτοιμες.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη και υπάρχει συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας. Για ένα υπερηχογράφημα ή υπερηχοκαρδιογράφημα, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να γρήγορα για ένα χρονικό διάστημα πριν.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή ανευρύσματα.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τη διατροφή σας, τις συνήθειες άσκησης και το κάπνισμα. Εάν δεν ακολουθούν ήδη μια υγιεινή διατροφή ή την άσκηση ρουτίνας, μιλήστε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα. Να είστε βέβαιος να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε ένας εν ενεργεία ή πρώην καπνιστής.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ;
 • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες, και που πιστεύετε ότι θα είναι η καλύτερη θεραπεία για μένα;
 • Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας;
 • Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχονται για αυτό το ανεύρυσμα;
 • Θα πρέπει να πω άλλα μέλη της οικογένειας που πρέπει να ελέγχονται για ανεύρυσμα;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου;
 • Ιστοσελίδες Τι σας προτείνουμε να επισκεφθείτε για περισσότερες πληροφορίες;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε πρόσθετες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε θα παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα σας;
 • Τα συμπτώματά σας έρχονται και παρέρχονται, ή να αισθάνεσαι τα πάντα;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων;
 • Έχετε ποτέ καπνίσει;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, την κατανάλωση υγιεινών τροφών και να γίνει πιο σωματικά δραστήριοι. Αυτοί είναι οι κύριοι γραμμές άμυνας για να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιές και την πρόληψη ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής από την ανάπτυξη ή την επιδείνωση.

Αν είστε διαγνωστεί με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, θα πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με το μέγεθος του ανευρύσματος σας, αν ο γιατρός σας έχει παρατηρήσει τις αλλαγές, και πόσο συχνά θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για την παρακολούθηση ραντεβού.

Εξετάσεις και διάγνωση

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής συχνά εντοπίζονται κατά την εξέταση για έναν άλλο λόγο. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας, ο γιατρός σας μπορεί να αισθανθεί μια παλλόμενη εξόγκωμα στην κοιλιά σας, αν και είναι πιθανό ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να ακούσει τα σημάδια ενός ανευρύσματος με ένα στηθοσκόπιο. Τα ανευρύσματα αορτής συχνά κατά τη διάρκεια της ρουτίνας ιατρικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία θώρακος ή υπερηχογράφημα της καρδιάς ή στην κοιλιά, μερικές φορές καταδικαστεί για διαφορετικό λόγο.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε ανεύρυσμα αορτής, εξειδικευμένες εξετάσεις μπορεί να το επιβεβαιώσει. Οι δοκιμές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό υπερηχογράφημα. Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Κατά τη διάρκεια αυτής ανώδυνη εξέταση, που βρίσκονται στην πλάτη σας σε έναν πίνακα ελέγχου και μια μικρή ποσότητα ζεστού gel εφαρμόζεται στην κοιλιά σας. Το τζελ βοηθά στην εξάλειψη το σχηματισμό θυλάκων αέρα ανάμεσα στο σώμα σας και το μέσο ο τεχνικός χρησιμοποιεί για να δείτε αορτή σας, που ονομάζεται αισθητήριο. Οι πιέζει τεχνικός το αισθητήριο πάνω στο δέρμα σας πάνω από την κοιλιά σας, που μετακινούνται από τη μια περιοχή στην άλλη. Το αισθητήριο στέλνει εικόνες σε μια οθόνη υπολογιστή που παρακολουθεί ο τεχνικός να ελέγξει για πιθανή ανεύρυσμα.
 • Αξονική τομογραφία (CT scan). Αυτή η ανώδυνη εξέταση μπορεί να προσφέρει το γιατρό σας με σαφείς εικόνες της αορτής σας. Κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας, που βρίσκονται σε ένα τραπέζι μέσα σε ένα ντόνατ σχήματος μηχάνημα που λέγεται εξέδρα. Ανιχνευτές μέσα στο μέτρο εξέδρας η ακτινοβολία που έχει περάσει μέσα από το σώμα σας και το μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Ένας υπολογιστής συγκεντρώνει τα σήματα αυτά και εκχωρεί ένα χρώμα κυμαίνεται από μαύρο σε άσπρο, ανάλογα με την ένταση του σήματος. Ο υπολογιστής στη συνέχεια συναρμολογεί τις εικόνες και τα εμφανίζει στην οθόνη ενός υπολογιστή.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). MRI είναι μια άλλη ανώδυνη εξέταση απεικόνισης. Οι μαγνητικοί τομογράφοι που περιέχουν ένα μεγάλο μαγνήτη σε σχήμα ντόνατ ή μιας σήραγγας. Θα ξαπλώσετε σε ένα κινητό τραπέζι που γλιστρά μέσα στη σήραγγα. Το μαγνητικό πεδίο ευθυγραμμίζει ατομικών σωματιδίων σε ορισμένα από τα κύτταρα σας. Όταν τα ραδιοκύματα μεταδίδονται προς αυτές τις ευθυγραμμισμένες σωματίδια, παράγουν σήματα τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του ιστού που είναι. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εικόνες που παράγονται από τα σήματα για να δείτε αν έχετε ένα ανεύρυσμα.

Ο τακτικός έλεγχος για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής
Η αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Task Force συνιστά ότι οι άνδρες ηλικίας 65 έως 75 που έχουν ποτέ καπνίσει θα πρέπει να έχουν μια one-time έλεγχο για ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής με κοιλιακό υπερηχογράφημα. Οι άνθρωποι άνω των 60 ετών με οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής ή άλλους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για το αν θα έχουν ένα υπερηχογράφημα διαλογής.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Εδώ είναι οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής.

Μικρό ανεύρυσμα
Εάν έχετε ένα μικρό ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής - περίπου 1,6 ίντσες, ή 4 εκατοστά (cm), με διάμετρο ή μικρότερες - και δεν έχετε συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα ρολόι-and-wait (παρατήρηση) προσέγγιση, παρά με χειρουργική επέμβαση. Σε γενικές γραμμές, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι αναγκαία για τα μικρά ανευρύσματα, επειδή ο κίνδυνος της χειρουργικής επέμβασης υπερτερεί πιθανό τον κίνδυνο ρήξης.

Εάν επιλέξετε αυτή την προσέγγιση, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί το ανεύρυσμα με περιοδικές υπέρηχους, συνήθως κάθε έξι έως 12 μήνες και να σας ενθαρρύνω να αναφέρουν αμέσως εάν αρχίζουν να έχουν κοιλιακή ευαισθησία ή πόνο στην πλάτη - πιθανές ενδείξεις ανατομή.

Medium ανεύρυσμα
Ένα μεσαίου ανεύρυσμα μέτρα μεταξύ 1,6 και 2,1 ίντσες (4 και 5,3 cm). Είναι λιγότερο σαφές πώς οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης έναντι αναμονής στοίβα επάνω στην περίπτωση μιας μεσαίου μεγέθους κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα. Θα πρέπει να συζητήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους της αναμονής σε σχέση με χειρουργική επέμβαση και να κάνουμε μια απόφαση με το γιατρό σας. Εάν επιλέξετε προσεκτικής αναμονής, θα πρέπει να έχετε έναν υπέρηχο κάθε έξι έως 12 μήνες για να παρακολουθήσει το ανεύρυσμα.

Μεγάλη, ταχέως αναπτυσσόμενες ή διαρροή ανευρύσματος. Εάν έχετε ένα ανεύρυσμα που είναι μεγάλο (μεγαλύτερο από 2,2 ίντσες, ή 5,6 cm) ή αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς (μεγαλώνει πάνω από 0,5 cm σε έξι μήνες), θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, μια διαρροή, προσφορά ή επώδυνη ανεύρυσμα απαιτεί θεραπεία. Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργική επέμβαση για ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.

 • Open-κοιλιακή χειρουργική επέμβαση για να επισκευάσει ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος της αορτής και την αντικατάστασή του με ένα συνθετικό σωλήνα (μοσχεύματος), η οποία είναι ραμμένη στη θέση της, μέσα από μια ανοικτή-κοιλιακό προσέγγιση. Με αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης, θα χρειαστεί πιθανόν σας ένα μήνα ή περισσότερο για να ανακάμψει πλήρως.
 • Ενδαγγειακή χειρουργική επέμβαση είναι μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία μερικές φορές χρησιμοποιείται για να επισκευάσει ένα ανεύρυσμα. Οι γιατροί αποδίδουν ένα συνθετικό μόσχευμα στο τέλος ενός λεπτού σωλήνα (καθετήρα) που είναι εισάγεται μέσω μιας αρτηρίας στο πόδι σας και βιδώνεται επάνω στην αορτή. Το μόσχευμα - ένα υφαντό σωλήνας καλύπτεται από ένα μεταλλικό πλέγμα στήριξης - τοποθετείται στη θέση του ανευρύσματος και στερεώνεται στη θέση του με μικρά άγκιστρα ή καρφίτσες. Το μόσχευμα ενισχύει το εξασθενημένο τμήμα της αορτής για την πρόληψη της ρήξης του ανευρύσματος.

 • Ο χρόνος αποκατάστασης για τους ανθρώπους που έχουν ενδαγγειακή χειρουργική επέμβαση είναι μικρότερη από ό, τι για τους ανθρώπους που έχουν ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Ωστόσο, την παρακολούθηση ραντεβού είναι πιο συχνές, επειδή ενδαγγειακών μοσχευμάτων μπορεί να διαρρεύσει. Οι Παρακολούθηση υπέρηχοι γενικά γίνεται κάθε έξι μήνες για το πρώτο έτος, και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο μετά από αυτό. Μακροχρόνια τα ποσοστά επιβίωσης είναι παρόμοια τόσο για ενδαγγειακή χειρουργική επέμβαση και ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Οι επιλογές για τη θεραπεία του ανευρύσματος σας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του ανευρύσματος, την ηλικία σας, τη λειτουργία των νεφρών και άλλες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για χειρουργική επέμβαση ή ενδαγγειακή αποκατάσταση.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Η καλύτερη προσέγγιση για την πρόληψη ανεύρυσμα αορτής είναι να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία σας όσο το δυνατόν υγιέστερο. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει αυτά τα βήματα:

 • Κλείστε το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού.
 • Κρατήστε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο.
 • Πάρτε την τακτική άσκηση.
 • Μειώστε τη χοληστερόλη και το λίπος στη διατροφή σας.

Αν έχετε κάποια παράγοντες κινδύνου για ανεύρυσμα αορτής, μιλήστε με το γιατρό σας. Εάν είστε σε κίνδυνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να ανακουφίσει την πίεση στο εξασθενημένο αρτηρίες.

Βλέπε επίσης