Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

STD δοκιμή: αυτό που είναι σωστό για σας;

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κοινά, αλλά τα είδη των δοκιμών STD που χρειάζεστε μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου. Μάθετε τι συνιστάται για σας.

Αν είστε σεξουαλικά ενεργή, ειδικά με πολλούς εταίρους, έχετε ακούσει πιθανώς τις ακόλουθες συμβουλές πολλές φορές: Χρησιμοποιήστε προστασίας και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δοκιμαστεί. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), χωρίς να το γνωρίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρξουν σημεία ή συμπτώματα.

Αλλά ποια είδη των δοκιμών STD χρειάζεστε; Και πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε έλεγχο; Οι απαντήσεις εξαρτώνται από την ηλικία, τη σεξουαλική συμπεριφορά σας και άλλους παράγοντες κινδύνου.

Εάν είστε γυναίκα, μην υποθέσετε ότι είστε λήψη δοκιμή STD κάθε φορά που έχετε μια γυναικολογική εξέταση ή τεστ Παπανικολάου. Ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία σας, αν νομίζετε ότι χρειάζεστε τη δοκιμή STD, να ζητήσει από το γιατρό σας. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις ανησυχίες σας και να αναφέρω συγκεκριμένα τι λοιμώξεις νομίζετε ότι μπορεί να έχετε.

Έλεγχος για ΣΜΝ

Εδώ είναι μερικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δοκιμή STD για συγκεκριμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Χλαμύδια και η βλεννόρροια
Πως θα ελέγχονται σε ετήσια βάση, εάν:

  • Είσαι μια σεξουαλικά ενεργό κορίτσι ή μια γυναίκα κάτω των 25 ετών
  • Είσαι μια γυναίκα ηλικίας άνω των 25 και σε κίνδυνο των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών - για παράδειγμα, αν είστε σεξ με ένα νέο σύντροφο ή πολλαπλούς συντρόφους
  • Είσαι ένας άνθρωπος που έχει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες

Χλαμύδια και η γονόρροια έλεγχος γίνεται είτε μέσω ενός τεστ ούρων ή μέσω ενός ταμπόν στο εσωτερικό του πέους στους άνδρες ή από τον τράχηλο της μήτρας στις γυναίκες. Το δείγμα στη συνέχεια αναλύεται σε ένα εργαστήριο. Screening είναι σημαντικό, γιατί αν δεν έχετε σημεία ή συμπτώματα, μπορείτε να αγνοεί ότι έχετε είτε λοίμωξη.

Τον ιό HIV, η σύφιλη και η ηπατίτιδα
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), προτρέπει τεστ για το HIV, τουλάχιστον μία φορά, ως μια ρουτίνα μέρος της ιατρικής περίθαλψης, αν είστε ένας έφηβος ή ενήλικας μεταξύ των ηλικιών 13 και 64. Το CDC συνιστά ετήσιο τεστ για το HIV, αν είστε σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Δοκιμές Αίτηση για τον ιό HIV, σύφιλη και η ηπατίτιδα, εάν:

  • Τεστ θετικό για τη γονόρροια ή χλαμύδια, τα οποία σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων
  • Είχαν περισσότερες από έναν σεξουαλικό σύντροφο από την τελευταία δοκιμή σας
  • Χρησιμοποιήστε ενδοφλέβια (IV) ναρκωτικά
  • Είναι ένας άνθρωπος που έχει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες

Ο γιατρός σας θα ελέγχει για σύφιλη με τη λήψη είτε ένα δείγμα αίματος ή επίχρισμα από οποιοδήποτε έρπητα των γεννητικών οργάνων μπορεί να έχετε. Το δείγμα εξετάζεται σε ένα εργαστήριο. Ένα δείγμα αίματος λαμβάνεται για τη δοκιμή για τον ιό HIV και της ηπατίτιδας.

Έρπης των γεννητικών οργάνων
Όχι καλή δοκιμή διαλογής υπάρχει για τον έρπητα, μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν έχει συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να λάβει απόξεση ιστού ή τον πολιτισμό των φουσκάλες ή στις αρχές έλκη, αν τα έχετε, για εξέταση σε ένα εργαστήριο. Αλλά ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει έρπητα ως αιτία των γεννητικών εξελκώσεις.

Μια εξέταση αίματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας λοίμωξης από τον ιό, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα πειστικές. Κάποιες εξετάσεις αίματος μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο κύριοι τύποι του ιού του έρπητα. Τύπου 1 είναι ο ιός που πιο τυπικά προκαλεί κρύο πληγές, αν και μπορεί επίσης να προκαλέσει έρπητα των γεννητικών οργάνων. Τύπου 2 είναι ο ιός που προκαλεί συνήθως πιο έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ακόμα, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι εντελώς σαφής, ανάλογα με την ευαισθησία της δοκιμασίας και το στάδιο της μόλυνσης. Ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων είναι δυνατή.

HPV
Ορισμένοι τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ άλλες ποικιλίες του ιού HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι μολύνονται με τον ιό HPV σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά ποτέ δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Ο ιός συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε δύο χρόνια.

Καμία δοκιμασία προσυμπτωματικού ελέγχου HPV είναι διαθέσιμες για τους άνδρες, στους οποίους η λοίμωξη έχει διαγνωστεί μόνο από την οπτική επιθεώρηση ή βιοψία των γεννητικών κονδυλωμάτων. Στις γυναίκες, το HPV τεστ περιλαμβάνει:

  • Τα τεστ Παπ. Τεστ Παπανικολάου, που ελέγχουν τον τράχηλο της μήτρας για ανώμαλα κύτταρα, συνιστάται κάθε δύο χρόνια για τις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 21 και 30. Οι γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω μπορεί να περιμένουμε τρία χρόνια μεταξύ των τεστ Παπ, εάν παρελθόν τρεις δοκιμές τους έχουν φυσιολογικό.
  • Οι HPV δοκιμής. Δείγματα για τη δοκιμή που συλλέγονται από HPV του τραχήλου της μήτρας. Η δοκιμή αυτή συνήθως δεν προσφέρεται για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών, επειδή HPV λοιμώξεις που τελικά θα ξεκαθαρίσουν από μόνα τους είναι τόσο κοινή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

HPV έχει επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους και του πρωκτού. Τα εμβόλια μπορεί να προστατεύσει τόσο τους άνδρες και τις γυναίκες από ορισμένους τύπους του ιού HPV, αλλά είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται πριν αρχίσει η σεξουαλική δραστηριότητα.

Βλέπε επίσης

STD δοκιμή: αυτό που είναι σωστό για σας;

Στο σπίτι δοκιμές STD

Κερδίζει την αποδοχή και τη δημοτικότητα είναι στο σπίτι κιτ δοκιμών για ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια. Για τις δοκιμές STD σπίτι, θα συλλέγει ένα δείγμα ούρων ή των γεννητικών οργάνων επίχρισμα και στη συνέχεια να το στείλετε σε ένα εργαστήριο για ανάλυση. Μερικές εξετάσεις απαιτούν και τους δύο τύπους των δειγμάτων. Μπορείτε να πάρετε συνήθως τα αποτελέσματα των δοκιμών σε λίγες μέρες, και είστε σε θέση να συλλέξει το δείγμα στην ιδιωτικότητα του σπιτιού σας χωρίς την ανάγκη για μια γυναικολογική εξέταση ή επίσκεψη γραφείο.

Ωστόσο, οι δοκιμές γίνονται σε δείγματα που μαζέψετε τον εαυτό σας μπορεί να έχει ένα υψηλότερο ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, που σημαίνει ότι η δοκιμή δείχνει έχετε ένα ΣΜΝ που πραγματικά δεν έχουν. Εάν είναι θετικό από ένα τεστ στο σπίτι, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή μια δημόσια κλινική για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Θετικά αποτελέσματα της δοκιμής

Αν θετικοί για μια ΕΤΤ, το επόμενο βήμα είναι να εξετάσει περαιτέρω δοκιμές και στη συνέχεια να πάρει τη θεραπεία, όπως συνιστάται από το γιατρό σας. Επιπλέον, ενημερώνει συντρόφους σας. Συνεργάτες σας θα πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται, επειδή μπορείτε να περάσετε κάποιες λοιμώξεις εμπρός και πίσω.

Αναμείνετε να αισθάνονται διάφορα συναισθήματα. Μπορεί να αισθάνονται ντροπή, θυμό ή φόβο. Μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό σας υπενθυμίσω ότι έχετε κάνει το σωστό πράγμα με το να ελεγχθεί, έτσι ώστε να μπορείτε να ενημερώσετε τους συνεργάτες σας και να πάρετε θεραπεία. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις ανησυχίες σας.

Βλέπε επίσης