Τα κονδυλώματα

Ορισμός

Τα κονδυλώματα είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα κονδυλώματα. Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα κονδυλώματα. Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων επηρεάζει τα υγρά ιστούς των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα μπορεί να μοιάζουν με μικρούς, σάρκα χρώματος ανωμαλίες ή να έχουν ένα κουνουπίδι-όπως εμφάνιση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κονδυλώματα είναι πολύ μικρά για να είναι ορατά.

Όπως κονδυλώματα που εμφανίζονται αλλού στο σώμα σας, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ορισμένα στελέχη του HPV των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Τα εμβόλια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένα στελέχη του HPV των γεννητικών οργάνων.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Στις γυναίκες, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να αυξηθεί στο αιδοίο, τα τοιχώματα του κόλπου, η περιοχή μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, και τον τράχηλο της μήτρας. Στους άνδρες, μπορεί να συμβεί στην άκρη ή άξονα του πέους, στο όσχεο ή τον πρωκτό. Τα κονδυλώματα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στο στόμα ή στο λαιμό του ένα άτομο που είχε προφορική σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Τα σημεία και συμπτώματα των γεννητικών κονδυλωμάτων περιλαμβάνουν:

 • Μικρό, σάρκα-χρωματισμένο ή γκρι οιδήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας
 • Αρκετές κονδυλώματα κοντά μεταξύ τους που λαμβάνουν σε σχήμα κουνουπιδιού
 • Κνησμό ή δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας
 • Αιμορραγία με τη σεξουαλική επαφή

Συχνά, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι τόσο μικρή και επίπεδη ώστε να μην μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι. Μερικές φορές, όμως, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να πολλαπλασιάσει σε μεγάλες ομάδες.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δείτε ένα γιατρό, εάν εσείς ή ο σύντροφός σας αναπτύσσει ανωμαλίες ή κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί κονδυλώματα. Υπάρχουν περισσότερα από 40 διαφορετικά στελέχη του ιού HPV που επηρεάζουν ειδικά την περιοχή των γεννητικών οργάνων. HPV των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα σκοτώνει HPV των γεννητικών οργάνων και ποτέ δεν αναπτύσσουν σημεία ή συμπτώματα της λοίμωξης.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζει ότι τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα μολυνθεί με τον ιό HPV των γεννητικών οργάνων σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης περιλαμβάνουν:

 • Έχοντας σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με πολλαπλούς εταίρους
 • Αφού είχε άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα
 • Το σεξ με έναν εταίρο των οποίων η σεξουαλική ιστορία δεν ξέρετε
 • Να γίνει σεξουαλικά ενεργοί σε νεαρή ηλικία

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

 • Καρκίνος. Καρκίνος του τραχήλου έχει συνδεθεί στενά με HPV λοίμωξη των γεννητικών οργάνων. Ορισμένοι τύποι του HPV, επίσης συνδέονται με τον καρκίνο του αιδοίου, καρκίνο του πρωκτού και του καρκίνου του πέους. Ανθρώπινα λοίμωξη θηλωμάτων δεν είναι πάντα να οδηγήσει σε καρκίνο, αλλά είναι ακόμα σημαντικό για τις γυναίκες, ειδικά αν έχετε μολυνθεί με υψηλότερο κίνδυνο τύπους του ιού HPV, να έχουν τακτικά τεστ Παπανικολάου.
 • Προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κονδυλώματα θα μπορούσε να διευρύνει, γεγονός που καθιστά δύσκολο να ουρήσει. Κονδυλώματα στον κολπικό τοίχωμα μπορεί να μειώσει την ικανότητα των κολπικών ιστών για να τεντώσει τη διάρκεια του τοκετού. Σπάνια, ένα μωρό που γεννήθηκε σε μια μητέρα με τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να αναπτύξουν κονδυλώματα στο δικό του λαιμό της. Το μωρό μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη της απόφραξης των αεροφόρων οδών.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Θα πρέπει πιθανώς να φέρει τα πρώτα σημάδια και τα συμπτώματα σας στην προσοχή του οικογενειακού σας γιατρού. Εάν είστε γυναίκα, μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε την αρχική σας ραντεβού με το γυναικολόγο σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το διορισμό σας, ίσως θέλετε να γράψετε μια λίστα που περιγράφει σας:

 • Συμπτώματα. Περιγράψτε τα συμπτώματά σας και σημειώστε αν ο σύντροφός σου δεν είχε ποτέ παρόμοια συμπτώματα.
 • Η σεξουαλική ιστορία. Λίστα όλες τις πρόσφατες εκθέσεις για τις πιθανές πηγές μόλυνσης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή το σεξ με έναν νέο συνεργάτη.
 • Βασικά ιατρικές πληροφορίες. Καταγράψτε οποιαδήποτε άλλες συνθήκες είστε υπό θεραπεία και τα ονόματα των βιταμινών φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.

Δημιουργώντας τη λίστα των ερωτήσεων εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Για κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Έχω κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι εξετάσεις μου προτείνετε;
 • Θα έπρεπε επίσης να ελέγχονται για άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες;
 • Ποια προσέγγιση θεραπεία μου προτείνετε, αν υπάρχει;
 • Πόσο σύντομα μετά αρχίζω τη θεραπεία μπορώ να περιμένω βελτίωση;
 • Είμαι μεταδοτική; Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο μετάδοσης αυτή η μόλυνση σε άλλους;
 • Σε περίπτωση που ο σύντροφός μου να ελέγχονται για αυτή την κατάσταση;
 • Πότε μπορώ να επανέλθω με ασφάλεια σεξουαλική δραστηριότητα;
 • Πόσο πιθανό είμαι εγώ για να αντιμετωπίσετε μελλοντικές επιδημίες των γεννητικών κονδυλωμάτων;
 • Είμαι σε κίνδυνο των επιπλοκών που σχετίζονται με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;
 • Πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχονται για άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Βασικά ιατρικές πληροφορίες.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Βασικά ιατρικές πληροφορίες.

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να μιλήσουμε για το βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Ποια είναι τα συμπτώματά σας, αν υπάρχει;
 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Να είστε ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές; Έχετε κάνει από τότε που γίνατε σεξουαλικά ενεργή;
 • Είχατε πρόσφατα σεξ με ένα νέο σύντροφο;
 • Έχει το συνεργάτη σας έχουν ελεγχθεί για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις;
 • Έχετε κάνει το εμβόλιο HPV; Πότε;
 • Είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Επειδή είναι συχνά δύσκολο να ανιχνευθούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ο γιατρός σας μπορεί να εφαρμόσει ένα ήπιο διάλυμα οξικού οξέος στα γεννητικά σας όργανα να λευκάνει οποιαδήποτε κονδυλώματα. Στη συνέχεια, αυτός ή αυτή μπορεί να τα δείτε μέσα από ένα ειδικό μικροσκόπιο.

Τεστ Παπανικολάου
Για τις γυναίκες, είναι σημαντικό να έχει τακτική πυελική εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας αλλαγές που προκαλούνται από κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του τραχήλου - μια πιθανή επιπλοκή της λοίμωξης από HPV των γεννητικών οργάνων.

Κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή καλέσει ένα κάτοπτρο για να κρατήσει ανοιχτή κόλπο σας. Αυτός ή αυτή θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια μια μακριά λαβή εργαλείο για να συλλέξει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας - το πέρασμα μεταξύ του κόλπου σας και η μήτρα σας. Τα κύτταρα εξετάζονται με μικροσκόπιο για ανωμαλίες.

HPV test
Μόνο λίγες ποικιλίες του HPV των γεννητικών οργάνων έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ένα δείγμα των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, μπορεί να ελεγχθεί για αυτές προκαλούν καρκίνο στελεχών του HPV. Αυτή η δοκιμή είναι συνήθως προορίζεται για τις γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω. Δεν είναι τόσο χρήσιμο για τις νεότερες γυναίκες, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα συνήθως μπορεί να σκοτώσει τον καρκίνο προκαλώντας ακόμα ποικιλίες HPV των γεννητικών οργάνων χωρίς θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Αν οι μυρμηγκιές σας δεν προκαλούν δυσφορία, ίσως δεν χρειάζεται θεραπεία. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν φαγούρα, κάψιμο και πόνο ή αν ορατά κονδυλώματα προκαλούν συναισθηματική δυσφορία, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε μια εστία με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, τα τραύματα είναι πιθανό να επαναληφθεί μετά τη θεραπεία.

Φάρμακα
Γεννητικών κονδυλωμάτων θεραπείες που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα σας περιλαμβάνουν:

 • Η imiquimod (Aldara, zyclara). Αυτή η κρέμα φαίνεται να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των γεννητικών κονδυλωμάτων. Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή, ενώ η κρέμα στο δέρμα σας. Μπορεί να αποδυναμώσει προφυλακτικών και των διαφραγμάτων και μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα του συντρόφου σας.
 • Podophyllin και podofilox (condylox). Podophyllin είναι ένα φυτό με βάση ρητίνη που καταστρέφει ιστό των γεννητικών οργάνων κονδυλωμάτων. Ο γιατρός σας πρέπει να εφαρμόσει αυτή τη λύση. Podofilox περιέχει την ίδια δραστική ουσία, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια από σας στο σπίτι. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να διαχειριστεί την πρώτη εφαρμογή του podofilox, και θα συστήσει προληπτικά μέτρα για να αποτρέψει το φάρμακο από ερεθίζει το δέρμα που περιβάλλει. Ποτέ μην εφαρμόζετε podofilox εσωτερικά. Επιπλέον, αυτό το φάρμακο δεν συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Τριχλωροξικό οξύ (TCA). Αυτή η χημική επεξεργασία καίει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. TCA πρέπει πάντα να εφαρμόζεται από γιατρό.

Μην προσπαθήσετε να τη θεραπεία των γεννητικών κονδυλωμάτων με over-the-counter αφαίρεση των κονδυλωμάτων. Αυτά τα φάρμακα δεν προορίζονται για χρήση σε υγρές ιστούς της περιοχή των γεννητικών οργάνων. Χρησιμοποιώντας over-the-counter φάρμακα για το σκοπό αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο πόνο και ερεθισμό.

Χειρουργική
Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μεγαλύτερων κονδυλώματα, μυρμηγκιές που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, ή - αν είστε έγκυος - κονδυλώματα ότι το μωρό σας μπορεί να εκτεθεί σε κατά τη διάρκεια της παράδοσης. Χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Ψύξη με υγρό άζωτο (κρυοθεραπεία). Πάγωμα έργα προκαλώντας μια κυψέλη για να σχηματίσουν γύρω από κονδυλωμάτων σας. Όπως θεραπεύει το δέρμα σας, το off τέλμα βλάβες, που επιτρέπει νέο δέρμα για να εμφανιστεί. Μπορεί να χρειαστεί επαναλαμβανόμενες θεραπείες κρυοθεραπεία.
 • Ηλεκτροκαυτηρίαση. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό ρεύμα για να κάψει κονδυλώματα.
 • Χειρουργική εκτομή. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία για να κόψει κονδυλώματα. Θα χρειαστείτε τοπική αναισθησία για αυτή τη θεραπεία.
 • Laser θεραπείες. Αυτή η προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί μια έντονη δέσμη φωτός, μπορεί να είναι ακριβά και συνήθως προορίζεται για πολύ εκτεταμένη και σκληρή για θεραπεία κονδυλωμάτων.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Χρησιμοποιώντας ένα προφυλακτικό κάθε φορά που κάνεις σεξ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της αναθέτουσας κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Ο εμβολιασμός τώρα διαθέσιμη
Ένα εμβόλιο γνωστό ως Gardasil προστατεύει από τα στελέχη του ιού HPV που προκαλούν τις περισσότερες κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Gardasil προστατεύει επίσης έναντι των στελεχών του HPV πιο πιθανό να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου. Ένα άλλο εμβόλιο, που ονομάζεται Cervarix, προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου, αλλά δεν είναι κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τις πρακτικές Ανοσοποίηση συνιστά συνήθη εμβολιασμό HPV για τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 11 και 12. Αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα σε αυτή την ηλικία, συνιστάται ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 και τα αγόρια και οι άνδρες μέχρι την ηλικία των 21 να λαμβάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, οι άνδρες μπορούν να λάβουν το εμβόλιο HPV μέχρι την ηλικία των 26, αν είναι επιθυμητό. Αυτά τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά αν δοθεί στα παιδιά πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργοί.

Βλέπε επίσης