Σύφιλη

Ορισμός

Η σύφιλη είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η ασθένεια ξεκινά ως μια ανώδυνη πληγή - συνήθως στα γεννητικά όργανα, το ορθό ή το στόμα σας. Η σύφιλη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του δέρματος ή των βλεννογόνων μεμβρανών επαφή με αυτές τις πληγές.

Μετά την αρχική μόλυνση, τα βακτήρια σύφιλη μπορεί να παραμένει στο σώμα σας για δεκαετίες πριν γίνει και πάλι ενεργό. Πρόωρη σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί, μερικές φορές με μια μόνο ένεση πενικιλίνης. Χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να βλάψει σοβαρά την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα, και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Ποσοστά σύφιλη στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί από το 2000, ιδίως μεταξύ των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες. Οι πληγές των γεννητικών οργάνων που σχετίζονται με σύφιλη μπορεί να το καταστήσει ευκολότερο να μολυνθούν με τον ιό HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Η σύφιλη εξελίσσεται σε στάδια, και τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με κάθε στάδιο. Όμως, τα στάδια μπορούν να επικαλύπτονται, και τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα με την ίδια σειρά. Μπορεί να έχουν μολυνθεί με σύφιλη και να μην παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα για πολλά χρόνια.

Σύφιλη. Τριτοβάθμια ή αργά σύφιλη.
Σύφιλη. Τριτοβάθμια ή αργά σύφιλη.

Πρωτοπαθής σύφιλη
Το πρώτο σημάδι της σύφιλης είναι μια μικρή πληγή, που ονομάζεται συφιλιδικό έλκος (Σανγκ-kur). Η πληγή εμφανίζεται στο σημείο όπου τα βακτήρια μπει στο σώμα σας. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με σύφιλη αναπτύσσουν μόνο ένα συφιλιδικό έλκος, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πολλές από αυτές. Το συφιλιδικό έλκος αναπτύσσεται συνήθως περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση. Πολλοί άνθρωποι που έχουν σύφιλη δεν παρατηρήσετε το συφιλιδικό έλκος, επειδή είναι συνήθως ανώδυνη και μπορεί να κρύβεται στο εσωτερικό του κόλπου ή του ορθού. Το συφιλιδικό έλκος θα θεραπεύσει από μόνη της εντός έξι εβδομάδων.

Δευτερογενής σύφιλη
Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αρχική επούλωση συφιλιδικό έλκος, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ένα εξάνθημα που αρχίζει τον κορμό σας, αλλά τελικά καλύπτει ολόκληρο το σώμα σας - ακόμα και οι παλάμες των χεριών σας και τα πέλματα των ποδιών σας. Αυτό το εξάνθημα είναι συνήθως δεν είναι φαγούρα και μπορεί να συνοδεύεται από κονδυλωμάτων-όπως πληγές στο στόμα ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν, επίσης, μυϊκούς πόνους, πυρετό, πονόλαιμο και διόγκωση των λεμφαδένων. Αυτά τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή επανειλημμένα να έρθει και να πάει για όσο χρονικό διάστημα ενός έτους.

Λανθάνουσα σύφιλη
Αν δεν είναι σε θεραπεία για τη σύφιλη, η νόσος μετακινείται από τη δευτεροβάθμια στην λανθάνουσα (κρυφό) στάδιο, όταν δεν έχετε συμπτώματα. Η λανθάνουσα φάση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Τα σημεία και συμπτώματα δεν μπορούν να επιστρέψουν, ή η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί στον τριτογενή (τρίτη) φάση.

Τριτοβάθμια ή αργά σύφιλη
Περίπου το 15 έως 30 τοις εκατό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με σύφιλη που δεν παίρνουν θεραπεία θα αναπτύξει επιπλοκές είναι γνωστή ως τριτοβάθμια, ή αργά, σύφιλη. Στα τελευταία στάδια, η νόσος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, τα νεύρα, τα μάτια, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το ήπαρ, τα οστά και αρθρώσεις. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προκύψουν πολλά χρόνια μετά την αρχική, χωρίς θεραπεία λοίμωξης.

Συγγενής σύφιλη
Τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που έχουν σύφιλη μπορεί να μολυνθεί μέσω του πλακούντα ή κατά τη γέννηση. Τα περισσότερα νεογνά με συγγενή σύφιλη δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, αν και κάποια εμπειρία εξάνθημα στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών τους. Αργότερα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κώφωση, τα δόντια παραμορφώσεις και η μύτη της σέλας - όπου η γέφυρα της μύτης καταρρέει.

Μικρές ανωμαλίες ή όγκοι. Νευρολογικά προβλήματα.
Μικρές ανωμαλίες ή όγκοι. Νευρολογικά προβλήματα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας εμφανίσει οποιαδήποτε ασυνήθιστη απαλλαγή, πληγή ή εξάνθημα - ιδιαίτερα αν αυτό συμβαίνει στην περιοχή βουβωνική χώρα.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αιτία της σύφιλης είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Treponema pallidum. Ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της επαφής με την πληγή ενός μολυσμένου ατόμου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω μικρών περικοπών ή εκδορές στο δέρμα ή τους βλεννογόνους. Η σύφιλη είναι μεταδοτική κατά τη διάρκεια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στάδια της, και μερικές φορές στις αρχές της περιόδου λανθάνουσας.

Λιγότερο συχνά, η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί μέσω της άμεσης απροστάτευτη στενή επαφή με μια ενεργή βλάβη (όπως κατά τη διάρκεια φιλί) ή μέσω μολυσμένη μητέρα στο μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού (συγγενής σύφιλη).

Η σύφιλη μπορεί να εξαπλωθεί χρησιμοποιώντας την ίδια τουαλέτα, μπάνιο, ρούχα ή σκεύη φαγητού, ή από πόμολα, πισίνες ή τζακούζι.

Ακόμα κι αν έχετε θεραπευτεί από σύφιλη, μπορείτε να γίνει εκ νέου μόλυνση, αν έχετε επαφή με σύφιλη κάποιου πληγή.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Μπορείτε αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν σύφιλη, αν:

 • Επιδίδονται σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
 • Έχουν σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς εταίρους
 • Είναι ένας άνθρωπος που έχει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες
 • Έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε όλο το σώμα σας. Σύφιλη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο της μόλυνσης από HIV, και για τις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών ζημιών, αλλά δεν μπορεί να επισκευάσει ή την αναστροφή ζημιών που έχει ήδη συμβεί.

Μικρές ανωμαλίες ή όγκοι
Ονομάζεται gummas, αυτές οι ανωμαλίες μπορούν να αναπτυχθούν στο δέρμα, τα οστά, το συκώτι ή οποιοδήποτε άλλο όργανο στο τελευταίο στάδιο της σύφιλης. Gummas συνήθως εξαφανίζονται μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Νευρολογικά προβλήματα
Η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα με το νευρικό σας σύστημα, όπως οι εξής:

 • Κτύπημα
 • Μηνιγγίτιδα
 • Κώφωση
 • Visual προβλήματα
 • Άνοια

Καρδιαγγειακά προβλήματα
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν διόγκωση (ανεύρυσμα), και φλεγμονή της αορτής - σημαντική αρτηρία του σώματός σας - και των άλλων αιμοφόρων αγγείων. Η σύφιλη μπορεί επίσης να βλάψει βαλβίδες της καρδιάς.

Λοίμωξη HIV
Ενήλικες με σεξουαλικά μεταδιδόμενες σύφιλη ή άλλες γεννητικά έλκη έχουν κατ 'εκτίμηση δύο έως πέντε φορές αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV. Η σύφιλη πληγή μπορεί να αιμορραγούν εύκολα, παρέχοντας έναν εύκολο τρόπο για τον ιό HIV να εισέλθουν στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Εγκυμοσύνη και τον τοκετό επιπλοκές
Εάν είστε έγκυος, μπορεί να περάσει σύφιλη στο αγέννητο μωρό σας. Συγγενής σύφιλη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου αποβολή, θνησιγένεια ή νεογέννητου σας μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη γέννηση.

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Η σύφιλη μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση δειγμάτων:

 • Αίμα. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία των αντισωμάτων που παράγει το σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Τα αντισώματα προς τα βακτήρια που προκαλούν σύφιλη παραμένουν στο σώμα για χρόνια, έτσι ώστε η δοκιμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει μια τρέχουσα ή παρελθούσα μόλυνση.
 • Υγρού από τις πληγές. Γιατρός σας μπορεί να ξύσει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από μια πληγή που πρέπει να αναλύονται με μικροσκόπιο σε ένα εργαστήριο. Αυτή η δοκιμή μπορεί να γίνει μόνο κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς ή δευτερογενούς σύφιλη, όταν πληγές είναι παρόντες. Το ξύσιμο μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία των βακτηρίων που προκαλούν τη σύφιλη.
 • Εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Αν είναι ύποπτα ότι έχετε νευρικό σύστημα επιπλοκές της σύφιλης, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει τη συλλογή ενός δείγματος εγκεφαλονωτιαίου υγρού μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οσφυονωτιαία παρακέντηση (οσφυονωτιαία παρακέντηση).

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Όταν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια, η σύφιλη είναι εύκολο να θεραπεύσει. Η προτιμώμενη θεραπευτική αγωγή σε όλα τα στάδια είναι η πενικιλίνη, ένα αντιβιοτικό φάρμακο που μπορεί να σκοτώσει τον οργανισμό που προκαλεί τη σύφιλη. Εάν είστε αλλεργικός στην πενικιλίνη, ο γιατρός σας θα σας προτείνει άλλο αντιβιοτικό.

Μία μόνο ένεση πενικιλίνης μπορεί να σταματήσει την ασθένεια από την πρόοδο, αν έχετε μολυνθεί για λιγότερο από ένα χρόνο. Εάν είχατε σύφιλη για περισσότερο από ένα χρόνο, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον δόσεις.

Η πενικιλίνη είναι η μόνη συνιστώμενη θεραπεία για τις έγκυες γυναίκες με σύφιλη. Οι γυναίκες που είναι αλλεργικοί στην πενικιλίνη μπορούν να υποβληθούν σε μια διαδικασία απευαισθητοποίησης που μπορεί να τους επιτρέψει να λάβουν πενικιλίνη. Ακόμα και αν είστε σε θεραπεία για σύφιλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, το νεογέννητο παιδί σας θα πρέπει επίσης να λάβουν θεραπεία με αντιβιοτικά.

Η πρώτη ημέρα θα λάβετε θεραπεία που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αυτό που είναι γνωστό ως αντίδραση Jarisch-Herxheimer. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, ναυτία, πόνο άλγη και κεφαλαλγία. Αυτή η αντίδραση συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από μία ημέρα.

Θεραπεία παρακολούθηση
Αφού είστε σε θεραπεία για τη σύφιλη, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να:

 • Έχετε περιοδικές εξετάσεις αίματος και εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι είστε ανταποκρίνεται στη συνήθη δόση της πενικιλίνης.
 • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι να έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία και εξετάσεις αίματος δείχνουν η λοίμωξη έχει θεραπευτεί.
 • Ειδοποίηση συντρόφους σας, έτσι ώστε να μπορούν να ελέγχονται και να πάρει τη θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.
 • Να ελέγχονται για τη λοίμωξη HIV.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Για να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της σύφιλης, ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις:

 • Αποχή ή να είναι μονογαμικοί. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί η σύφιλη είναι να παραιτηθεί από το σεξ. Η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι να έχουμε αμοιβαία μονογαμική σεξουαλική επαφή με έναν εταίρο ο οποίος είναι μη μολυσμένα.
 • Χρησιμοποιήστε ένα προφυλακτικό λατέξ. Προφυλακτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της αναθέτουσας σύφιλη, αλλά μόνο αν το προφυλακτικό καλύπτει τις πληγές σύφιλη.
 • Αποφύγετε ψυχαγωγικών ναρκωτικών. Υπερβολική χρήση αλκοόλ ή άλλων φαρμάκων μπορεί να θολώσει την κρίση σας και να οδηγήσει σε μη ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές.

Έλεγχος για τις έγκυες γυναίκες
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί με σύφιλη και δεν το γνωρίζουν. Υπό το φως της συχνά θανατηφόρες σύφιλη επιπτώσεις μπορεί να έχει στα αγέννητα παιδιά, οι αξιωματούχοι υγείας συνιστούν ότι όλες οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για την ασθένεια.

Βλέπε επίσης